
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1985 Op. Att’y Gen. No. 85-017 was overruled by 
2014 Op. Att’y Gen. No. 2014-015. 
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OPINION NO. 85-017 

Syllabus: 

1, For purposes or R.C. 5705.23, the trucing authority or a city 
school district library is the board or education or the school 
district by which the library has been established and is 
controlle~. 

2. R.C. 5705.23 requires the board or library trustees or a city 
school district to certify its resolution providing for the 
submission or the question or an additional tax levy in excess or 
the ten-mill limitation to the board or education or the school 
district by which the library has been established and is 
controlled. The board or library trustees is not required to 
certify such resolution to the board or education or every school 
district which h63 territory lying within the library district. 

3. Pursuant to R.C. 5705.23, the board ot library trustees ot a city 
school district library whose boundaries have been defined by the 
State Library Board in accordance with R.C. 3375.01 to include 
territory lying in more than one school district may by resolution 
provide for its trucing authority to submit the question of an 
additional tax levy in excess ot the ten-mill limitation to all 
electors residing within the boundaries of the lib,·ary district; the 
board ot library trustees has no authority to cause its taxing 
authority to submit such question only to the electors residing 
within the boundaries or the city school district. 

To: Robert D. Horowitz, Stark County Prosecuting Attorney, Canton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, May 14, 1985 

I have before me your predecessor's request tor an opinion in response to 
several questions concerning the submission of a true levy for a city school district 
library pursuant to R.C. 5705.23. Based upon your predecessor's letter, it is my 
understanding that the board of trustees of a school district library requested that 
the State Library Board define the boundaries of the library district. Pursuant to 
R.C. 3375.0l(G), the State Library Board, by resolution, determined that the city 
school district as well as two villages which lie in a local school district are within 
the boundaries or the library district. 

The letter of request indicates that the board of library trustees of the school 
district library is considering submission of a tax levy pursuant to R.C. 5705.23, 
which pro11ides, in pertinent part: 

The board of library trustees of any county, municipal 
corporation, school district, or township public library by a vote of 
two-thirds of all its members may at any time declare by resolution 
that the amount of truces which may be raised within the ten-mill 
limitation by levies on the current tax duplicate will be insufficient 
to provide an adequate amount for the necessary requirements or the 
public library, that it is necessary to levy a tax in excess of such 
limitation for current expenses of the public library or for the 
construction of any specific permanent improvement or class of 
improvements which the board of library trusteos is authorized' to 
make or acquire and which could be included. in e, single issue of 
bonds, and that the question of such additional t,~:x levy shall be 
submitted by the taxing authority of the political subdivision to whose 
jurisdiction the board is subject, to the electors of the subdivision or, 
if the resolution so states, to the electors residing within the 
boundaries of the library district as defined by the state library board 
pursuant to section 3375.01 of the Revised Code, on the first Tuesday 
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after the first Monday in May or at an election on another day to be 
specified in the resolution. No more than two elections shall be held 
under authority of this section in any one calendar year. ~ 
resolution ·shall conform to section 5705.19 of the Revised Code, 
except that the tax levy may be in effect for any specified number of 
years or for a cor.tinuing period of time, as set forth in the resolution, 
and the resolution shall specify the date of holding the election, 
which shall not be earlier than seventy-five days after the adoption 
and certification of the resolution to the taxing authority of the 
political subdivision to whose jurisdiction the board is subject, and 
which shall be consistent with the requirements of section 3501.01 of 
the Revised Code. The resolution shall not include a levy on the 
current tax list and duplicate unless· the election is to be held at or 
prior to the first Tuesday after the first Monday in November of the 
current tax year. Upon receipt of the resolution, the taxing authority 
of the political subdivision to whose jurisdiction the board is subject 
shall adopt a resolution providing for the submission of such 
additional tax levy to the electors of the subdivision or, if the 
resolution so states, to the electors residing within the boundaries of 
the libra3 district as defined by the state library board pursuant to 
section 375.01 of the Revised Code, on the date specified in the 
resolution of the board of library trustees. The resolution adopted by 
the taxing authority shall otherwise conform to the resolution 
certified to it by the board. The resolution of the taxing authority 
shall be certified to the board of elections of the proper county not 
less than seventy-five days before the date of such election. Such 
resolution shall go into immediate effect upon its passage and no 
l)Ublication of the same shall be necessary other than that provided in 
the notice of election. Section 5705,25 of the Revised Code shall 
govern the arrangements for the submission of such question and 
other matters concerning the election, to which that section refers, 
except that if the resolution so states, the question shall be submitted 
to the electors residing within the boundaries of the library district as 
defined by the state library board pursuant to section 3375.01 of the 
Revised Code and except that such election shall be held on the date 
specified in the resolution. If a majority of the electors voting on the 
question so submitted in an election vote in favor of such levy, the 
trucing authority may forthwith make the necessary levy within the 
subdivision or within the boundaries of the libra31 district as defined 
by the state library board pursuant to section 75.01 of the Revised 
Code at the additional rate in excess of the ten-mill limitation on the 
tiixlist, for the purpose stated in such resolutions, Such tax levy 
shall be included in the next annual tax budget that is certified to the 
county budget commission. The proceeds of any library levy in excess 
of the ten-mill limitation shall be used for purposes of said board in 
accordance with the law applicable to said board. (Emphasis added.) 

Thus, the board of library trustees may resolve that the question of an additional 
tax levy in excess of the ten-mill limitation shall be submitted by the taxing 
authority of the political subdivision to whose jurisdiction the board is subject to 
the electors residing within the boundaries of the library district as defined by the 
State Library Board pursuant to R.C. 3375.01. R.C. 5705.23. The initial query 
posed by your predecessor is whether the board of trustees of a city school district 
library whose district boundaries include territory lying in more than one school 
district must submit a resolution concerning the levy of an additional tax in excess 
of the ten-mill limitation to the boards of education of each school district which 
has territory included within the library district. The term "subdivision," as used in 
R.C. Chapter 5705, is defined under R.C. 5705.0l(A), to include a school district 
other than the county school district. Clearly the board of library trustees of a 
city school district library is subject to the jurisdiction of the school district by 
which the library has been established and is controlled. See R.C. 3375.14; R.C. 
3375.15; 1959 Op. Att'y Gen. No. ll9, p. 59, 61 ("[t] he library tioiird is•••an agency of 
the [school] district which appointed it"). ~ !!!2 R.C. 3375.34. R.C. 5705.0I(C) 

June 1985 
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provides that the taxing authority of a school district is the board of education. 
Accordingly, R.C. 5705.23 requires that· the resolution of the board of library 
trustees of a city school district library regarding an additional tax levy be 
submitted to the board of education of the district to whose control and jurisdiction 
the city school district board of library trustees is subject. Cf. R.C. 3375.17 (the 
board of education of the school district which created a school district library 
may, upon certification from the library trustees, levy a tax on the property of the 
school district, not to exceed one and one-half mills, for the maintenance and 
operation of the library). 

In this instance, the city school district library is subject to the jurisdiction of 
the board of education of the city school district which established and controls the 
city school district library. Although the library district includes territory located 
in a local school district, the local school district has no authority to exert control 
or jurisdiction over the city school district library. Thus, R.C. 5705.23 does not 
require the board of library trustees to submit its resolution to the board of 
education of the local school district. R.C. 5705.23 requires that the board of 
library trustees submit its resolution only to the boa;.-d of education of the city 
school district since such school district established and controls the city school 
district library. 

Your predecessor has also asked whether the question ·of an additional tax, 
levied pursuant to R.C. 5705.23, may appear on the ballot within the entire district 
of a city school district library whose territory lies in more than one school 
district, when only one board of education must approve the pertinent resolution. 

R.C. 5705.23 states, in relevant part: 

The board of library trustees of any•••school district•••public 
library by a vote of two-thirds of all its members may at any time 
declare by resolution•••that the question of such additional tax levy 
shall be submitted by the taxing authority of the political subdivision 
to whose jurisdiction the board is st1bject, to the electors of the 
subdivision or, if the resolution so states, to the electors residing 
within the boundaries of the library district as defined by the state 
library board pursuant to section 3375.01 of the Revised Code•••• 
Upon receipt of the resolution, the taxing authority of the political 
subdivision to whose jurisdiction the board is subject shall adopt a 
resolution providing for the submission of such additional tax levy to 
the electors of the subdivision or, if the resolution so states, to the 
electors residing within the boundaries of the library district as 
defined by the state library board pursuant to section 3375.01 of the 
Revised Code, on the date specified in the resolution of the board of 
library trustees. The resolution adopted by the taxing authority shall 
otherwise l!onform to the resolution l!ertified to it by the board •••. 
I! a majority of the electors voting on the question so submitted in an 
election vote in favor of such levy, the trucing authority may 
forthwith make the necessary levy within the subdivision or within 
the boundaries of the library district as defined by the state library 
board pursuant to section 3375.01 of the Revised Code at ~e 
additional rate in excess of the ten-mill limitation on the tax list, for 
the purpose stated in sul!h resolutions. 

R.C. 5705.23 !!learly provides that the board of education having jurisdiction over a 
l!ity Sl!hool district library whose district boundaries include territory lying in more 
than one Sl!hool distril!t must by resolution provide for the submission of the 
question of an additional true levy for library purposes to the electors residing 
within the boundaries of the library district as defined by the State Library Board 
in accordance with R.C. 3375.01, upon receipt of the board of library trustees' 
resolution so providing. See Dorrian v. Scioto Conservanc District, 27 Ohio St. 2d 
102, 271 N.E.2d 834 (1970°Tsyllabus, paragraph "i n statutory construction .••the 
word 'shall' shall be construed as mandatory unless there appears a clear and 
unequivocal legislative intent that [it] receive a construction other than [its] 
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ordinary usage"). Moreover, I believe that the board of library trustees may only 
adopt a resolution requiring the taxing authority to submit the question of an 
additional tax levy to the electors residing within the boundaries of the library 
district and may not adopt a resolution requiring the taxing authority to submit the 
question only to tr.a electors residing within the boundaries of the city school 
district. Although R.C. 5705.23 may appear to grant the board of library trustees a 
choice as to whether to cause the question of an additional tax levy to be submitted 
to ,~lther the electors of the library district or the electors of the school district, I 
beli~ve that R.C. 5705.23 must be read to mean that if the boundaries of a school 
district and a library district are coterminous, then the question is to be submitted 
to the electors residing within the school district. If, however, the boundaries of a 
library district have, pursuant to R.C. 3375.01, been extended to include territory 
lying outside of the school district, as in this case, the question must be submitted 
to the electors of the library district, and may not be submitted only to the 
electors of the school district. The board of library trustees has no discretion as to 
whether it will cause the question to be submitted to the electors of the school 
district or of the library district. Rather, it is required to cause the question to be 
submitted to one or the other district, depending upon the boundaries of the 
particular library district. 

I believe that this interpretation of R.C. 5705.23 is compelled by Ohio Const. 
art. XIl, S2. See generally R.C. 1.47 (t'[i] n enacting a statute, it is presumed that: 
(A) Compliance with the constitutions of the state and of the United States is 
intended"). Ohio Const. art. XII, S2 states in part: "Land and improvements thereon 
shall be taxed by uniform rule according to value...." Article XII, §2 requires 
that a tax be levied uniformly throughout the district of a taxing authority. A 
taxing authority may not levy a tax in only part of a district. ~ Gigandet v. 
Brewer, 134 Ohio St. 86, 15 N.E.2d 964 (1938); 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-063; 1979 
Op. Att'y Gen. No. 79-063. R.C. 5705.23 defines the library district to be the 
district of the taxing authority. 

Thus, in this instance I believe that the question of an additional tax levy 
must be submitted to the electors residing within the library district. The board of 
library trustees has no authority to cause its taxing authority to submit the 
question only to the electors residing within the school district. 

The last question posed by your predecessor is, if the resolution for the 
submission of the tax levy is submitted to the board of education of the city school 
district, and voted upon solely within the boundaries of the school district, whether 
any of the funds derived from the tax levy may be used for library purposes within 
the villages which are located outside of the city school district, but within the 
boundaries of the library district. I believe that this question is implicitly answered 
in my response to the preceding question. In this instance the board of education 
must submit the question to the electors residing within the library district, which 
include those electors residing in the villages outside of the school district as well 
as those electors residing within the city school district. 

It is therefore my opinion, and you are advised as follows: 

1. For purposes of R.C. 5705.23, the taxing authority of a city 
school district library is the board of education of the school 
district by which the library has been established and is 
controlled. 

2. R,C. 5705,23 requires the board of library trustees of a city 
school district to certify its resolution providing for the 
submission of the question of an additional tax levy in excess of 
the ten-mill limitation to the board of education of the school 
district by which the library has been established and is 
controlled. The board of library trustees is not required to 
certify such resolution to the board of education of every school 
district which has territory lying within the library district. 

3. Pursuant to R.C. 5705.23, the board of library trustees of a city 
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school district library whose boundaries have been defined by the 
State Library Board in accordance with R.C. 3375.01 to include 
territory lying in more than one school district may by resolution 
provide for its taxing authority to submit the question of an 
additional tax levy in excess of the ten-mill limitation to all 
electors residing within the boundaries of the library district; the 
board of library trustees has no authority to cause its taxing 
authority to submit such question only to the electors residing 
within the boundaries of the city school district. 
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