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OPINION 65-25 

Syllabus: 

A home maintained for elderly members of a fraternal organi­
zation in which meals are served only to the residents and em­
ployees and to which such member-residents may or may not con­
tribute for their care and maintenance, including meals, is not 
a food service operation within the meaning of Section 3732.01 (A}
(1), Revised Code. 

To: Thomas R. Spellerberg, Seneca County Pros. Atty., Tiffin, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, February 10, 1965 

Your request for my opinion reads as follows: 

"A member of the Board of Health recently
asked a question regarding a Home maintained by 
a national fraternal organization for its elder­
ly members and which does not charge an entrance 
fee and will take members whether they have any 
property or not, but which does require that 
those members who do desire to enter and do have 
property, must transfer all assets presently
owned or which they may thereafter become en­
titled to, be transferred to the Home. 

"In return for this, the Home then maintains 
the individual, providing him with room, board, 
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care, including medical, physical, and further 
provides nursing and hospital services and also 
provides for burial in a portion of a cemetery,
all at- the Home's expense, said Home having at 
present approximately sixty members or inmates. 

"The question being asked is whether or not 
by definition under 3732.01 (A) (1) (c) such an 
organization would qualify as an exception as to 
fraternal organizations serving meals or lunches 
on their premises. 

"Said Home does not provide meals or lunches 
to anyone other than the inmates of the Home or 
to the staff of the Home. They do not solicit 
nor do they cater to the public in general. 

"It would appear that 1956 Ohio Attorney
General Opinion #6401 at Page 278 would be appli­
cable since the food served is primarily for the 
persons employed and the inmates at the institu­
tion without consideration." 

Section 3732.01, Revised Code, sets forth the folloWing
pertinent definition: 

"As used in sections 3732.02 to 3732.08, 
inclusive, of the Revised Code: 

"(A) A 'food service operation• means: 

"(1) Any place which is kept or maintained 
for the purpose of preparing or serving meals 
or lunches for a consideration except: 

ll(a) Homes containing what is commonly
known as the family unit and their non-paying 
guests; 

"(b} Operations serving a meal or a lunch 
to five or less persons; 

"(c) Churches, school, fraternal, or 
veterans' organizations serving meals or 
lunches on their premises; provided said 
meals or lunches are served on no more than 
seven consecutive days or on no more than 
fifty-two separate days in any one calendar 
year;" 

Under the facts as herein presented, it is clear that the 
home in question could not in any event fall within the exceptions 
of Section 3732.01 (A) (1) (b) or (c), supra, since meals are 
served to more than five persons on a daily basis. It is there­
fore necessary to determine whether this home comes within the 
scope of a "food service operation" as defined in Section 3732.01 
(A) (1), supra. 

Prior to September 20, 1955, Section 3732.01, Revised Code, 
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defined "food service operation" as follows: 

"As used in sections 3732.02 to 3732.08, in­
clusive, of the Revised Code: A food service 
operation commonly known as a restaurant, is de­
fined as any structure or building, permanent 
or temporary in nature, whether mobile or sta­
tionary, which is kept, ma-intained, advertised, 
or held out to the public to be a place where 
meals or lunches are served for a considera-
tion••..•. 11 

Pursuant to this definition the essential criteria for de­
termining a food service operation was whether there was a hold­
ing out to the public and whether there was a consideration for 
such service. This was concluded in prior opinions where the 
term 11 public" was also interpreted to include something larger 
than a particular group or class of people to whom meals are 
served. Opinion No. 1240, Opinions of the Attorney General for 
1920, page 551; Opinion No. 1024, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1946, page 434; Opinion No. 785, Opinions of the Attorney 
General for 1949, page 452; Opinion No. 3700, Opinions of the At­
torney General for 1954, page 181. 

The amendment to Section 3732.01, supra, enacted in 1955 
(126 Ohio Laws 32) deleted "held out to the public" and redefined 
a "food service operation" in substantially the same manner as it 
presently appears in Section 3732.01 (A) (1), supra. By this 
amendment the emphasis was shifted primarily to whether the serv­
ing of food is "for a consideration." 

The 1954 Opinion No. 3700, supra, concluded that a county
children's home serving meals only to the residents and employees 
was not within the scope of Chapter 3732, Revised Code, because 
there was no holding out to the public. It was necessary, there­
fore, to re-examine that fact situation following the 1955 amend­
ment. In Opinion No. 6401, Opinions of the Attorney General for 
1956, page 278, the same question was raised as to a county home 
in which some of the residents contributed toward their main­
tenance. The Opinion concluded that the home was not a place 
kept or maintained for the purpose of preparing or serving meals 
or lunches for a consideration. The following excerpts from this 
Opinion are taken from pages 281 and 282: 

"In view of the character and purpose of 
the county home, it is manifestly not a place 
which is kept or maintained for the purpose
of preparing or serving meals or lunches for 
a consideration. The purpose of the county
home in the preparing and serving of food 
is in direct opposition to a food service 
operation as defined in Section 3732.01, 
supra.*** 

"I am advised that there are four persons
1n the county home who make a contribution toward 
their maintenance in the county home. However, 
I do not consider this fact to change the con­
clusion reached as to the essential character of 
the county home. The contribution made by these 
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persons is not a payment made as consideration 
for the meals served, but is an amount which has 
been agreed upon as a reasonable payment within 
the means of the person for all the services per­
formed by the home without any specific relation 
to the meals.*** 

"In the consideration of Section 3732.01, 
supra, it is my opinion that the section must be 
given a reasonable construction consistent with 
the ordinary and usual meaning of the terms. I 
am therefore led to the conclusion that the phrase 
•preparing or serving meals or lunches for a con­
sideration' comprehends the usual sale transaction 
in which payment is made or promised conditioned 
upon the serving of the food. Any money paid to the 
county home by persons kept at the home is not a 
quid pro quo for the food served, as consideration 
is often described, and I must therefore hold that 
a county home is not a food service operation within 
the meaning of Section 3732.01, Revised Code. 11 

Upon consideration of Opinion No. 6401, supra,I 
concur with the conclusion and reasoning therein set forth. 
Furthermore, I can see no basis upon which to distinguish 
a county home from the home you describe for elderly 
persons maintained by a fraternal organization. To con­
clude, however, that the serving of meals in such a 
home is not•within the scope of Chapter .3732, supra,
does not mean that the food operation is free from 
regulation and inspection. 

Pursuant to Chapter 3721, Revised Code, the home 
as you have described is an institution which has to be 
licensed by the director of health and inspected either 
by employees of the state department of health or local 
health agencies as provided in Section 3721.03, Revised 
Code. Section 3721.04, Revised Coae, further provides
that the public health council shall promulgate rules and 
regulations relating to healthful, safe and sanitary condi­
tions aronutritional services in such institutions. 

It is therefore my opinion and you are advised that 
a home maintained for elderly members of a fraternal 
organization in which meals are served only to the 
residents and employees and to which such member residents 
may or may not contribute for their care and maintenance, 
including meals, is not a food service operation within 
the meaning of Section 3732.01 (A) (1), Revised Code. 




