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OPINION NO. 86-102
Syllabus:

1. The board of trustees of a county law library
association may not expend funds received under
the provisions of R.C. 3375.50-.53 for the
purpose of remodeling a courtroom for the county
court of common pleas.

2. The board of trustees of a county law library
association may expend funds received from
private sources for the purpose of remodeling a
courtroom for the county court of common pleas
only if the board of trustees determines that -
such expenditure is for a proper purpose of the
association and if the expenditure is consistent
with the articles of incorporation, by-laws, and
rules or regulations of the association.
Further, if such moneys have been donated, such
expenditure must be consistent with any
restrictions placed on the use of such moneys by
the donor.

To: C. Kelth Plummei, Guernsey County Prosecuting Attorney, Cambridge, Ohlo
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 10, 1986

I have before me your request for my opinion concerning
whether a county law library may use funds to remodel a
courtroom for the county court of common pleas.

A county law library association is ar organization which
may be formed as a private association or as a nonprofit
corporation pursuant to R.C. 1713.28, see 1984 Op. Att'y Gen.
No. 84-087. It receives its funds from two major sources.l
First, a law 1library receives court fines, penalties, and
forfeited bail. R.C. 3375.50-.53. Such moneys may be expended
only for those purposes set forth in R.C. 3375.54, which reads
as follows:

The money that is paid to the board of trustees
of a law library association under sections 3375.50 to
3375.53 of the Revised Code shall be expended in the
support and operation of the law library association
and in the purchase, lease, or rental of lawbooks, a
computer communications console that is a means of
access to a system. of computerized legal research,
microform materials and equipment, videotape materials
and equipment, audio or visual materials and
equipment, and other services, materials, -and
equipment that provide legal information or facilitate
legal research.

1 The law librarian and assistant law librarians are
paid directly from the county treasury. R.C. 3375.48. The
board of county commissioners must also provide, at county
expense, "suitable rooms with sufficient and suitable
bookcases® in the county courthouse or, otherwise,
elsewhere at the county seat, and must heat and light such
rooms. R.C. 3375.49. ’
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See R.C. 3375.56 (the board of trustees of a county law library
association must make an annual report to the county auditer,
verified by the association treasurer, setting forth the amount
of fines and penalties received and the money expended by the
association). It is evident that a county 1law library
association may not expend funds received pursuant to R.C.
3375.50-.53 to remodel a courtroom, since such ai expenditure
is not authorized by R.C. 3375.54. Cf. Van Wert County Law
Library Association v. Stuckey. 42 Ohio Op. 1, 94 N.E.24 32
(C.P. Van Wert County 1949) (a law library association may not
expend funds received under R.C. 3375.50-.53 for the purchase
of bookcases, light fixtures, rent, or heat, or for  the salary
of the 1law 1librarian): 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-030
(syllabus) ("[a] board of trustees of a county law library
association has no authority to expend funds received under the
provisions of R.C. 3375.50-.53 for the purpose of purchasing
bookcases"); 1955 Op. Att'y Gen. No. 4856, p. 74 (moneys
received from fines by a law library association may not be
used to pay for light fixtures or bookshelves); 1946 Op. Att'y
Gen. No. 1243, p. 698 (moneys received under the provisions of
R.C. 3375.50-.53 may not be wused to provide additional
compensation to the librarian); 1943 Op. Att'v Gen. No. 5914,
pP. 150 (syllabus) ("{fjunds of a law library association that
are realized from certain fines and penalties pursuant to [R.C.
3375.50-.53] may not be expendad for buying, binding and
preserving county maps and plats which are to be kept in such
library for the use of persons engaged in title exaaination
work").

A law library association, however, may also receive funds
from private sources, such as contributions, donations, and
membership dues. See Van Wert County Law Library Association
v. Stuckey: 1955 Op. Att'y Gen. No. 5308, p. 280; 1955 Op. No.
4856; 1946 Op. No. 1243. As the court stated in Stuckey:

If the law 1library association receives private
donations, in respect to such moneys it is 1like any
other private association and may use such private
funds for any proper purpose of the association, even
though it is prohibited by law from expending funds
received from a public source for such
purposes....[D]Jonations or dues...are private funds
and are not accountable to the county auditor as are
the funds received under [R.C. 3375.50-.53], but are
accountable only ‘to the 1law library association.
Their use is 3ubject only to the rules of such
asgociation and they are not returnable to any
subdivision.?2 An account of such funds should be
kept separate from funds received from a public
source. (Footnote aiided.)

42 Ohio Op. at 8, 94 N.E.2d at 45.
Gen. No. 69-082 at 2-.76 ("[t]lhe funds

also 1969 Op. Att'y
a county law library

See
of

2 R.C. 3375.56 ©provides that if a 1law library
asgociation . received funds under the provisions of R.C.
3375.50-.53 during the preceding calendar year in excess of
what it expended during the same period, then it must
"refund proportionately to the treasurers of the political
subdivisions from which such balance was received, not less
than ninety per cent of any unencumbered balance on hand
from the preceding year."
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association come from two separate sources. The first source
is made up of contributions by private individuals. There is
no limitation on the use of these funds. They may be used for
any purpose...®); 1955 Op. No. 5308 at 282 (moneys contributed
by private persons to a county law library association are not
public funds and "may be used for any purpose®"): 1955 Op. No.
4856 (syllabus, paragraph one) ("all other funds derived from
private contributions, gifts and dues may be used for any
library purpose at the discretion of the board of trustees of
[a law library] association”); 1946 Op. No. 1243.

Thus, a county law library association may expend its funds
derived from private sources for any proper purpose of the
association,3 as determined by the board of trustees, subject
to the articles of incorporation, by-laws, and rules or
regulations of the association.4

‘In conclusion, it is my opinion, and you are adviged, that:

1. The board of trustees of a county law library
agsgsociation may not expend funds receiv2d under
the provisions of R.C. 3375.50-.53 for the
purpose of remodeling a courtroom for the county
court of common pleas.

2. The board of trustees of a county law library
association may expend funds received from
private sources for the purpose of remodeling a
courtroom for the county court of common pleas
only if the board of trustees determines that
such expenditure is for a proper purpose of the
asgsociation and if the expenditure is consistent’
with the articles of incorporation, by-laws, and
rules or regulations of the association.
Further, if such moneys have been donated, such
expenditure must be consistent with any
restrictions placed on the use of such moneys by
the donor.

3 If a donor or contributor of funds to a law library
asgociation stipulates that the donation must be used for a
particular purpose, then the association is, of course,
bound by such condition. §See generally 1985 Op. Att'y Gen.
No. 85-055; 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-031; 1983 Op. Att'y
Gen. No. 83-055. :

4 As noted above, a 1law 1library association may be
organized as a nonprofit corporation under R.C. 1713.28,

which provides that the association "may prescribe in its

articles of incorporation...the administration and

management of the property, trust. .und other funds of the

corporation, and such other organic rules as are deemed

expedient or acceptable to donors, which shall be the

permanent organic law of the corporation.” See also R.C.

1702.04; R.C. 1702.10. R.C. 1713.29 imposes various

accounting and reporting requirements on the officers of an

organization created under R.C. 1713.28 with regard to

receipts and the disbursement of its funds. A county law
library association formed pursuant to R.C. 1713.28 is

bound by such requirements in the expenditure of its

donations and fees.
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