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EDUCATION, LOCAL BOARD OF-UNDER NO OBLIGATION 
TO FURNISH TRANSPORTATION FOR RESIDENT HIGH 
SCHOOL PUPILS WHO ATTEND HIGH SCHOOL IN ANOTHER 
DISTRICT-DISTRICT OF RESIDENCE MAINTAINS XO HIGH 
SCHOOL OF ITS OWN. 

SYLLABUS: 

A local board of education is under no legal obligation to furnish transporta­
tion for resident high school pupils attending high school in another district when 
the district of their residence maintains no high school of its own. 

Columbus, Ohio, April 16, 1947 

Hon. Robert M. Betz, Prosecuting Attorney, Gallia County 

Gallipolis, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"\Vill you please advise me as to the obligation of a local 
hoard of education to furnish transportation for resident high 
school pupils, when the district maintains no high schools of its 
own. 

In the event that it is your opinion that the board does have 
the duty to transport, then, just what right of choice does the 
pupil have in selecting the high school which he will attend. 

Also, if such duty does exist, how may the same be en­
forced?" 
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Provisions for the transportation of pupils to and from school are 

found in Section 4855, General Code, which reads as follows: 

"In all city, exempted village and local school districts where 
resident elementary school pupils live more than two miles from 
the school to which they are assigned the board of education 
shall provide transportation for such pupils to and from school 
except when in the judgment of such Board of Education, con­
firmed, in the case of a local school district, by the County Board 
of Education, or, in the case of a city or exempted village school 
district, by the judge of the probate court, that such transporta­
tion is unnecessary. 

In all city, exempted village and local school districts the 
board of education may provide transportation for resident high 
school pupils to the high school to which they are assigned. 

In all city, exempted village and local school districts the 
board of education shall provide transportation for all children 
who are so crippled that they are unable to walk to the school to 
which they are assigned. In case of dispute whether the child is 
able to walk to the school or not, the district health commis­
sioner shall be judge of such ability. 

When transportation of pupils is provided the conveyance 
shall be run on a time schedule that shall be adopted and put in 
force by the Board of Education not later than ten days after the 
beginning of the school term." (Emphasis added.) 

It is to be noted that as to elementary school pupils living more than 

two miles from the school to which they are assigned, transportation by 

the Board of Education is mandatory; whereas, the provision for trans­

portation for high school pupils is merely permissive. Section 4855-3, 

General Code, contains provision for attendance of pupils in some other 

district than that of their residence. That section reads as follows: 

"The board of education of any city, exempted village or 
local school district may contract with the Board of another 
district for the admission or transportation or both, of pupils 
into any school in such other district, on terms agreed upon by 
such boards within the limitations of law. V\Thenever a board 
of education not maintaining a high school enters into an agree­
ment with one or more Boards of Education maintaining such 
school for the schooling of all its high school pupils, the board 
of education making such agreement shall be exempt from the 
payment of tuition at other high schools of pupils living within 
three miles of the school designated in the agreement; provided. 
however, that in case no such agreement is entered into, the high 
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school to be attended can be selected by the pupil holding an 
eighth grade diploma, and the tuition shall be paid by the board 
of education of the district of school residence. The expense 
for the attendance of non-school resident pupils and for their 
transportation, if any, shall be credited and paid in the manner 
provided in Sections 4848-4 and 4848-5 of the General Code; 
but no compensation from state funds shall be made to a receiving 
district for the unauthorized attendance of non-school resident 
pupils but in case of such unauthorized attendance compensation 
for the attendance of pupils shall be made to the district in which 
such pupils are school residents." (Emphasis added.) 

Here, it will be observed that the board of education may enter into 

an agreement with the board of another district for the admission or 

transportation or both, of pupils into the schools of such other district. 

It is provided that when a board of education not maintaining a high 

school, enters into an agreement with one or more other Boards main­

taining such school for the schooling of its high school pupils, then the 

hoard of education making such agreement is to be exempt from the 

payment of tuition at other high schools for pupils who live within three 

miles of the school designated in the agreement. There follows the pro­

vision that in case no such agreement has been entered into, the pupil 

who is qualified for high school by holding an eighth grade diploma may 

attend at any high school he selects and the board of education shall be 

responsible for his tuition. 

The provisions just mentioned appear to relate only to the question 

of tuition. The final provision of the section is that the expense for the 

attendance of non-school resident pupils and for their transportation, if 

any, shall be credited and paid as provided in Sections 4848-4 and 4848-5. 

The use of the words "if any", makes it clear that the General Assembly 

had no intention in this section to impose any positive obligation on a 

board of education to provide transportation for its pupils who are forced 

to attend or who choose to attend a high school outside of the district. 

I am not able to find any other provision in the present laws govern­

ing the conduct of schools which places upon the board of education a 

positive duty of providing transportation for its pupils attending high 

school either within or without the district of their residence, whether such 

attendance is by reason of the choice of the pupils or by reason of the 

entire absence of any high school in the district of their residence. 
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The section last above quoted does provide that the expense of pro­

viding for non-resident attendance is to be credited and paid in the manner 

provided in the sections relating to the school foundation law. A refer­

ence to Section 4848-4, General Code, particularly paragraph (e), reveals 

provisions made by law for enabling the state superintendent of public 

i11struction to apportion the state public school fund so as to take care of 

expenses of transportation which the boards of education are authorized 

to incur. That section, in addition to granting a schedule of flat rates of 

allowance for pupils in average daily attendance in the various grades of 

the school, authorizes an additional grant as follows: 

" ( e) For districts in which transportation of pupils is 
necessary, an amount equal to the approved cost of such trans­
portation service which shall be in addition to the amounts speci­
fied in paragraphs (a) and (c) or (d) of this section. 

The superintendent of public instruction shall prescribe 
regulations governing methods and means of transportation and 
shall make recommendation as to the cost of foundation pro­
grams for pupil transportation in districts in which transportation 
is deemed necessary. The effects of sparsity of population and 
of other conditions reasonably beyond the control of the board 
of education of the school district shall be considered in the 
determination of such transportation costs. The costs of trans­
portation in all instances shall be determined and fixed by the 
local boards of education, but not to exceed that recommended 
by the superintendent of public instruction. 

( f) For districts with pupils in approved attendance in the 
schools of other districts, an amount equal to the total of the 
approved budget of tuition cost which shall be in addition to the 
amounts specified in paragraphs (a) and (c) or (cl) of this 
section, provided, however, that where a district of school 
residence maintains no schools and the tax rate for current 
operating expenses of the district of school residence is less than 
that of the district of attendance, there shall be deducted from the 
budget of tuition cost of the district of school residence, an 
amount, equal to the computed yield of a tax on the general tax 
list and duplicate of the district of school residence, at a rate 
equal to IOO per centum of the difference in the tax rates of the 
respective districts." * * * 

It will be noted that this section authorizes the superintendent of 

p1blic instruction to prescribe regulations governing "methods and means 

of transportation" but gives him no authority to require transportation 

;n any case. Therefore, while a board of education which does provide 
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transportation for its pupils attending school m another district may 

secure from the state reimbursement for its expense, no obligation 1s im­

posed on the board to provide such transportation. 

It is worth noting that under the statutes in force prior to the 

adoption of the new school code in 1943, there were provisions that 
appeared to put an obligation upon a board of education to provide 

transportation under certain circumstances, for high school pupils attend­

ing school in a district other than that of their residence. Section 7748, 
General Code, then in force, contained the following provision: 

"A board of education may pay the tuition of all high school 
pupils residing more than four miles by the most direct route u t 
public travel from the high school provided by the board when 
such pupils attend a nearer high school, or in lieu of paying such 
tuition the board of education may pay for the transportation to 
the high school maintained by the Board of the pupils living more 
than four miles therefrom." ( Emphasis added.) 

This provision was held by the supreme court in several cases to 

impose a mandatory duty upon a board of education either to furnish 
high school facilities within four miles of the residence of children of 

school age or to furnish them transportation to a school at which the high 

school branches were taught. State ex rel. Masters v. Beamer, 109 0. S., 

I 33; Summers v. Board of Education, 113 0. S., 177; Board of Education 
v. Board of Education, 126 0. S., 575. 

In the enactment of the new school code, however, the prov1s10n of 

the former law seems to have disappeared and we have in its place the 

portion of Section 4855-3 which I have quoted. 

It is therefore my conclusion, in specific answer to your first question. 

that a local board of education is under no legal obligation to furnish 

transportation for resident high school pupils attending high school in 
another district when the district of their residence maintains no high 

school of its own. 

In view of the above conclusion, it appears that no answer need be 
made to your further inquiries. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General 




