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ELECTION SPECIAL-MAY BE HELD ONLY WHEN AUTHOR­
IZED BY STATUTE-NO PROVISIONS FOR HOLDING SPE­
CIAL ELECTION FOR OFFICES OF MEMBER OF BOARD OF 
EDUCATION AND TOWNSHIP TRUSTEE-SUCH ELECTIONS 
HELD IN ODD NUMBERED YEARS-SECTION 4785-4 G. C. 



ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

A special election is permitted to be held only when authorized by statute. There 
are no provisions for the holding of a special election for the offices of member of a 
board of education and township trustee. Such elections under the provisions of 
Section 4785-4, General Code, are to be held in odd numbered years. 

Columbus, Ohio, January 16, 1950 

Hon. F. H. Cox, Prosecuting Attorney 

Morgan County, McConnelsville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion is as follows: 

"1. Mr. W. of Center Township, Morgan County, Ohio, 
duly filed his petition as a candidate for member of the School 
Board. His name did not appear on the ticket as candidate for 
school board. 

"2. Mr. W. did not file as a candidate for Trustee. His 
name did appear on the ticket as a candidate for Trustee. 

"3. 'Vote for Not More Than Two' appeared on the ticket 
above the names of the candidates for school board. Three were 
to be elected. 

"As a result of the above errors, Mr. W. received 35 votes 
for Trustee, before the error was noticed. Afterward he received 
35 votes for member of the School Board. If Mr. W. had received 
70 votes for member of the School Board, he would have been 
elected. 

"The voters of Center Township feel that they are entitled 
to a special election for Trustee and School Board in their 
Township. 

"In your opinion, is Center Township entitled to a special 
election in this case?" 

I believe it is too well settled to admit of argument that an election 

may be held only when there is specific statutory authority therefor. Sec­

tion 4785-4, General Code, provides the statutory authority for holding 

elections for township officers and members of boards of education. That 

section, so far as pertinent, reads as follows: 

"General elections in the state of Ohio and its political sub­
divisions shall be held as follows : 
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* * * "For municipal and township officers, members of 
boards of education, judges and clerks of police and municipal 
courts, and justices of the peace, in the odd numbered years." 

Section 3268, General Code, relative to the election and terms of 

office of township trustees, provides : 

"Two trustees shall be elected at the general election in 
1937 and quadrennially thereafter, in each township, who shall 
hold office for a term of four years, commencing on the first 
day of January next after their election. One trustee shall be 
elected at the general election in 1937 in each township who shall 
hold his office for a term of two years, commencing on the first 
day of January next after his election. One trustee shall be 
elected at the general election in 1939 and quadrennially there­
after in each township, who shall hold his office for a term of 
four years, commencing on the first day of January next after his 
election." 

Section 3262, General Code, relative to a vacancy 111 the office of 

township trustee reads : 

"When for any cause a township is without a board of trus-
tees or there is a vacancy in such board, the justice of the peace 
of such township holding the oldest commission, or in case the 
commission of two or more of such justices bear even date, the 
justice oldest in years shall appoint a suitable person or persons, 
having the qualifications of electors in the township to fill such 
vacancy or vacancies for the unexpired term. Whenever in any 
township a municipal court shall replace and supersede the jus­
tices of the peace, the municipal judge or the presiding municipal 
judge if there be more than one, shall have power to fill vacancies 
on the board of trustees. In those townships wherein there are 
no justices of the peace or municipal judges the probate judge 
shall have the power to fill vacancies on the board of trustees." 

Section 4832, General Code, pertaining to membership on boards of 

education, provides: 

"In county, local, and exempted village school districts, the 
board of education shall consist of five members who shall be 
electors residing in the territory composing the respective dis­
tricts and shall be elected at large in their respective districts." 

Section 4832-8, General Code, relative to the term of office of mem­

bers of each board of education, reads as follows: 
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"The terms of office of members of each board of education 
shall begin on the first Monday in January after their election 
and each such officer shall hold his office for four years, except 
as otherwise provided by law, and until his successor is elected 
and qualified." 

A vacancy in a board of education can only occur in the manner set 

out in the statute, and such vacancy is filled by the board. Thus Section 

4832-10, General Code, reads: 

"A vacancy in any board of education may be caused by 
death, nonresidence, resignation, removal from office, failure of a 
person elected or appointed to qualify within ten days after the 
organization of the board or of his appointment, removal from the 
district or absence from meetings of the board for a period of 
ninety days, if such absence is caused by reasons declared insuffi­
cient by a two-thirds vote of the remaining members of the board, 
which vote must be taken and entered upon the records of the 
board not less than thirty days after such absence. Any such 
vacancy shall be filled by the board at its next regular or special 
meeting. A majority vote of all the remaining members of the 
board may fill any such vacancy for the unexpired term." 

I am unable to find any provision of law which permits a special 

election to be held for a township trustee or a member of a board of educa­

tion. You are therefore advised that Center Township is not entitled to 

hold a special election for such position. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




