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OPINION NO. 80-086 

Syllabus: 

The board of county commissioners must provide and pay for utilities 
used by the general health district of the county. (1972 Op. Att'y 
Gen. No. 72-098 approved and followed.) 

To: Fred W. Crow, Ill, Meigs County Pros. Atty., Pomeroy, Ohio 

By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, December 17, 1980 


I am in receipt of your letter of October 31, 1980, in which you request a 
formal opinion regarding the duty to provide payment for utilities used by the 
Meigs County General Health District. In particular, you ask whether such 
payment is the responsibility of the Meigs County Board of Commissioners or the 
Meigs County General Health District. 

R.C. 3709.34 provides that "[t) he board of county commissioners or the 
legislative authority of any city may furnish suitable quarters for any board of 
health or health department having jurisdiction over all or a major part of such 
county or city." Pursuant to R.C. 3709.01, a general health district has jurisdiction 
over all townships and villages wi',,1in the county. Such a district would, therefore, 
fall within the purview of R.C. 3709.34. In 1972 Op. Att•y Gen. No. 72-098, I 
examined the relevant statutes and cases which have interpreted the word "may" in 
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this context and concluded that "(a] board of county commissioners must provide 
suitable quarters for the county health department." (Emphasis addea:r.-r hereby 
affirm that conclusion. 

A discussion of what constitutes suitable quarters for a health district 
appears in 1949 Op. Att•y Gen. No. 1085, p. 737. In paragraph two of the syllabus of 
that opinion, a prior Attorney General concluded that 11 (0] ffice space without 
running water, toilet facilities, heat and light is not 'suitable quarters• for a general 
health district within the purview of Section 1261-36, General Code." See also 1932 
Op. Att•y Gen. No. 3989, vol. I, p. 106. G.C. 1261-36 is a prior enactmentofR.C. 
3709.34, and is almost identical in language to the current provision. Thus, it is 
clear that the definition of what constituted suitable quarters for purposes of G.C. 
1261-36, as discussed in 1949 Op. No. 1085, is also applicable to R.C. 3709.34. I 
concur with my predecessor's conclusion that a board of county commissioners must 
provide the general health district with office space 'Nhich includes running water, 
toilet facilities, heat and light. 

There can be no doubt that the obligation to provide utilities includes the 
obligation to pay for the use of such utilities. Therefore, it is my opinion, and you 
are advised, that the board of county commissioners must provide and pay for 
utilities used by the general health district of the county. (1972 Op. Att'y Gen. No. 
72-098 approved and follc':1ed). 
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