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OPINION NO. 82-076 

Syllabus: 

A board of township trustees may not expend township funds to pay 
the medical claims of its officers and employees that were incurred 
during a period in which there was an interruption in the medical 
insurance coverage provided pursuant to R.C. 505.60 due to the 
bankruptcy of the insurer. 

To: John J. Plough, Portage County Prosecuting Attorney, Ravenna, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, September 28, 1982 

I have before me your request for my opinion concerning the authority of a 
board of township trustees to pay the outstanding medical claims of township 
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employees. It is my understanding, based on Information provided by a member of 
your staff, that this question arises In the context of the following facts. 

In April, 1980, the Ravenna township board of trustees obtained medical 
coverage for its employees through National Employers Trust (NET). On September 
IO, 1980, the board of trustees received a notice from the Commonwealth of 
Pennsylvania Informing them that NET was in an unstable financinl condition c.nd 
had been ordered by the Pennsylvania Department of Insurance to cease the 
payment of claims. NET was subsequently permitted to pay claims arising through 
July 31, 1980. As of September I, 1980, medical coverage was provided through 
another insurance company. NET has currently filed for bankruptcy in federal 
court in Pennsylvania. Thus, although medical coverage for township employees 
was in effect until July 31, 1980 and was reinstated on September 1, 1980, there was 
no medical insurance which would cover claims Incurred in August of 1980. The 
board of township trustees has asked whether it has the authority to reimburse its 
employees for claims w~ich arose in August of 1980. 

The analysis of your question must begin with the basic premise that "[t] he 
authority to act in flnanciaJ. transactions must be clear and distinctly granted" and 
that any doubt concerning the authority to expend public funds must be resolved 
against the expenditure. State ex rel. Locher v. Menning, 95 Ohio St. 97, 99, ll5 
N.E. 571, 572 (1916). The General Assembly has authorized a board of township 
trustees to provide medical benefits to its officers and employees. That grant of 
authority, contained in R.C. 505.SO(A), reads as follows: 

The board of township trustees of any township may procure and 
pay all or any part of the cost of insurance policies that may provide 
benefits for hospitalization, surgical care, major medical care, 
disability, dental care, eye care, medical care, hearing aids, 
prescription drugs, or sickness and accident insurance, or a 
combination of any of the foregoing types of insurance, to provide 
uniform coverage for township officers and employees and their 
immediate dependents from the funds or budgets from which said 
officers or employees are compensated for services, whether issued 
by an insurance company, a hospital service association organized 
under Chapter 1739. of the Revised Code, medical care corporation 
organized under Chapter 1737. of the Revised Code, a dental care 
corporation organized under Chapter 17 40. of the Revised Code, or a 
hospital service association in conjunction with an insurance company 
duly authorized to do business in this state. Any township officer or 
employee may refuse to accept the insurance coverage without 
affecting the availability of such insurance coverage to other 
township officers and employees. 

The board may also contract for group insurance or health care 
services with health care corporations organized under Chapter 1738. 
of the Revised Code and health maintenance organizations organized 
under Chaper 1742. of thE; Revised Code, provided that each officer 
and employee is permitted to: 

(1) Choose between a plan offered by an insurance company, 
hospital service association, medical care corporation, dental care 
corporation, or a hospital service association in conjunction with an 
insurance company and a plan offered by a health care corporation or 
health maintenance organization, and provided further that the 
officer or employee pays any amount by which the cost of the plan 
chosen by him exceeds the cost of the plan offered by the board under 
this section; 

(2) Change his choice under division (A) of this section at a 
time each ye~r as determined in advance by the board. 

Pursuant to R.C. 505.60, therefore, a board of township trustees may procure 
health insurance for its officers and employees from the specified types of 
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organizations.1 R.C. 505.60 docs not, however, expressly authorize a board of 
township trustees to pay directly its employees' medical claims. 

I note that in those instances in which the General Assembly has permitted a 
political subdivision to institute a program pursuant to which the subdivision, rather 
than an insurance company, would pay the claims of its officers and employees, it 
has done so expressly. See R.C. 307 .442 (authorizes county and joint county self­
Insurance liability programs); ~ also R.C. 124.87 (state employee compensation 
board may establish a state employee benefit fund for payment of medical claims). 
Moreover, I note that when the Gencr,11 Assembly has granted such power, it has 
also imposed restrictions upon how the program may be administered. For 
example, boards of county commissioners who intend to provide liability insurance 
pursuant to R.C. 307.442 must hold funds in reserve, submit an annual report to the 
superintP.ndent of insuranc..e and obtain an opinion of an independent actuarial firm 
as to whether the reserve amounts are sufficient. Cf. R.C. 124.87 (sets forth 
procedural requirements for establishing a state employee benefit fund). 

There is no express grant of authority for a board of township trustees to pay 
the medical claims of its employees. In addition, there is a complete absence of 
any of the safeguards which the General Assembly has required of similar 
programs. As was previously stated, any doubt regarding the authority to expend 
public funds must be resolved against the expenditure. I must conclude, therefore, 
that a board of township trustees may not directly pay the medical claims of its 
officers and employees. 

It is true that in 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-069 I concluded that a board of 
county commissioners may pay a portion of the medical claims of its employees. 
This conclusion, however, was based on the fact that the payments were made 
pursuant to a policy of insurance which the county had obtained in conformance 
with R.C. 305.17l(A). That policy obligated the board of county commissioners to 
pay claim costs up to a predetermined definite level. The insurance company 
assumed the payment of claims heyond that predetermined level. I stated in Op. 
No. 81-069 that the payment of a pre-established amount of claims pursuant to an 
insurance policy was permissible "so long as the purchase of the insurance is from 
one of the entities specified in the statute." Op. No. 81-069, at 2-284. The facts in 
Op. No. 81-069 are, therefore, clearly distinguishable from those presented by your 
letter due to the fact that the payments to be rr.ade by the board of township 
trustees would not be made under the terms of an insurance policy. Thus, the 
conclusions reached in Op. No. 81-069 do not constitute authority for the 
expenditure of township funds in the manner set forth in your letter. 

In reaching the conclusion that a board of township trustees is not authorized 
to directly pay its employees' medical claims, I have considered the effect of the 
Ohio Supreme Court's decision in Ebert v. Board of Mental Retardation, 63 Ohio St. 
2d 31, 406 N .E.2d 1098 (1980). under the analysis used by the Court in Ebert, a 
board of township trustees has the authority, derived from its power to employ and 
compensate, to award fringe benefits to its employees. See 1981 Op. Att'y Gen. No. 
81-061. Such power may, however, be exercised only in the absence of constricting 
statutory authority. As I noted in 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-052, at 2-202: 

Once the requisite authority to compensate has been established, any 
statutory provisions pertinent to the provision of the particular fringe 
benefit in issue by the public employer to its employees must be 
identified...• If an applicable statute limits the general authority 
of the public employer to compensate its employees with the 
particular fringe benefit in question, it must, of course, be viewed as 
a restriction upon the employer's authority to grant the particular 
benefit. 

1R.C. 505.60 also permits a board of township trustees to contribute to a 
health and welfare trust in conjunction with a collective bargaining 
agreement. It is my understanding that there is no such agreement applicable 
to Ravenna township employees. 
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I believe the preceding paragraphs have demonstrated that a board of township 
trustees may only provide medical benefits in conformance with R.C. 505.60. R.C. 
505.60, therefore, must be seen as a restriction upon the authority of a board of 
township trustees to provide medical benefits to its employees in the manner 
described in your letter. 

Therefore, it is my opinion, and you are advised, that a board of township 
trustees may not expend township funds to pay the medical claims of its officers 
and employees that were. incurred during a period in which there was an 
interruption in the medical insurance coverage provided pursuant to R.C. 505.60 
due to the bankruptcy of the insurer. 

September 1982 




