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PROBATE JCDGE -ACTIXG AS JCDGE OF JCVEXILE COCRT 

IN ANY COCXTY - HAS AUTHORITY TO APPROVE -EXPEXSE 

ACCOUNT OF E-:\,lPLOYE WHO ATTEXDED STATE WELFARE 

COXFEREKCE, CALLED BY BOARD OF STATE CHARITIES IX 

ADMIXISTRATIOX, AID TO DEPEXDEXT CHILDREX-COCX­

TY COMMISSIOXERS NOT REQUIRED TO ALLOW OR APPROVE 

PAYMENT. 

SYLLABUS: 

A Probate Judge when acting as the judge of the juvenile court 
in any county, has the authority to approve for payment the expense 
account of an employe of that court working in the administration of 
aid to dependent children, which expense was incurred in attendance 
at a state welfare conference, duly called by the board of state charities, 
and it is not necessary that the county commissioners allow or approve 
such payment. 

Columbus, Ohio, December 22, 1942. 

Hon. Marvin A. Kelly, Prosecuting Attorney, 

Portsmouth, Ohio. 

Dear Sir: 

I have your request for opinion, reading as follows: 

"If the Probate Judge approves an expense account of an 
A.D.C. worker who attends the state welfare conference at Co­
lumbus, Ohio, is it necessary to have the additional approval 
of the county commissioners, or may the county auditor pre­
pare the necessary voucher upon the approval of the said 
Judge?" 

I assume that your reference to a A.D.C. worker has reference to 

an employe in the juvenile court in the administration of what is known 

as the Aid to Dependent Children Act. This act became effective April 

9, 1936, and is contained in Sections 1359-13 to 1359-46, inclusive, of 

the General Code. Its purpose appears to be the administration of aid 

to dependent children, as defined in the act, through funds contributed 

by the county and state and supplemented by federal appropriations. 

The supervision of the relief provided by this act is placed in the hands 

of what is called "the county administration". 

"County administration" is defined in Section 1359-31 as follows: 
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"As used in this act: 'County administration' means the 
juvenile judge, excepting in counties in which, by charter or by 
law, the powers and duties vested in and imposed upon the 
county administration by this act are vested in and imposed up­
on a county department, board, commission, or officer other 
than the juvenile judge." 

Section 16~9-7 of the General Code establishes what is known as 

_the juvenile court. That section provides in part as follows: 

" * * * Except in counties in which there now is, or may 
hereafter be created, a separate and independent juvenile court 
or court of domestic relations, there is hereby established and 
created within the probate court, a juvenile court, presided over 
by the probate judge, which shall be a court of record, and 
which shall exercise such powers and jurisdiction. * * * " 

Section 1356 authorizes the board of state charities to call an an­

nual conference of the various social agencies. The provision of that 

section as to such conference reads in part as follows: 

"The board of state charities may call an annual conference, 
of the officials specified in section 13 5 7 and representatives of 
the various social agencies in the state, to be known as the 
Ohio welfare conference. The purpose of the conference shall 
be to facilitate discussion of the problems and methods of prac­
tical human improvement, to increase the efficiency of agencies 
and institutions devoted to this cause; to disseminate informa­
tion and to consider such other subjects of general social im­
portance as may be determined upon by the conference it­
self. * * * " 

Section 1357 authorizes the payment of the necessary expenses of 

such officers and employes in attendance at such conference from funds 

available for their respective offices, boards and institutions, provided 

they first secure a certificate from the board of state charities as evidence 

that they were invited to and were in attendance at such conference. 

The board of state charities referred to in the sections above quoted 

was abolished by the enactment of the so-called Administrative Code 

( Sections 154-1 et seq. General Code), and the powers of said board 

and the duties imposed on it were transferred to the department of public 

welfare by said act; the particular sections which accomplished this 

change being Sections 154-26 and 1_54-57. 

The provisions of Section 2989-1, General Code, enacted by the 
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94th General Assembly, and more recent than the statute above quoted, 

might seem to require the authorization of the county commissioners 

before the employes here under consideration could lawfully attend the 

conference called by the department of public welfare as provided in 

Section 1356, General Code. This new section reads as follows: 

Section 2989-1: 

"Except as otherwise provided by law, no elected county 
officer, deputy or employe of the county, shall attend, at county 
expense, any association meeting, or convention, unless author­
ized by the board of county commissioners. Before such allow­
ance may be made, the head of the county office desiring such 
allowance, shall make application in writing to the board of 
county commissioners showing the necessity of such attend­
ance and the probable costs to the county. If a majority of the 
members of the board of county commissioners approve the appli­
cation, such expenses shall be paid from the moneys appropri­
ated to the said office for traveling expenses." 

It is my opinion, howeyer, that that section was not intended to 

and does not limit the power of the department of public welfare to 

call a conference of the character and for the purposes set forth in Sec­

tion 1536, and that it does not in any way control or limit the right of 

the officers and employes mentioned in Sections 1536 and 1537 to at­

tend such conference. The conference provided for by that section is 

in no sense an "association meeting" and is not a "convention". It is 

a matter of common knowledge that in practically every branch of serv­

ice in the counties of the state voluntary associations have been formed, 

such as state associations of sheriffs, auditors, engineers, commissioners, 

etc., and that so-called conventions of these organizations are held per­

iodically. It was to prevent promiscuous attendance of officers and their 

deputies, at such meetings at public expense, that Section 2989-1 was 

enacted. 

Section 1359-36 provides in part as follows: 

"The county commissioners of each county shall include in 
the annual tax budget and transfer from the general fund to a 
special fund for aid to needy children and for defraying the 
expenses of administering this act within the county an amount 
not less than the computed yield of a levy of fifteen one-hun­
dredths of one mill on each dollar of the general tax list of 
the county. All amounts paid into the treasury of any county 
from county, state and federal funds pursuant to this act shall 



894 OPINIONS 

be credited to the special fund therein, created pursuant to this 
section, and shall thereupon be deemed to be appropriated for 
the purpose of carrying out the provisions of this act including 
the necessary cost of administration as approved by the state 
department of public welfare. 

The county auditor shall issue warrants upon the county 
treasurer for the payment of the amounts which have been certi­
fied by the county administration to be due and payable under 
this act." 

It would appear from the last paragraph of Section 1359-36, above 

quoted, that warrants upon the county treasurer, for payments out of 

the special fund which has been set up for the maintenance of the de­

partment of aid for dependent children, are to be approved by the judge 

of the juvenile court and that they do not require any additional ap­

proval by the county commissioners. 

I call attention to Section 2570, General Code, which establishes 

the rule as to the payment of obligations of the county generally. This 

section provides as follows: 

"Except moneys due the state which shall be paid out 
upon the warrant of the auditor of state, the county auditor 
shall isuse warrants on the county treasurer for all moneys pay­
able from such treasury, upon presentation of the proper order 
or voucher therefor, and keep a record of all such warrants 
showing the number, date of issue, amount for which drawn, in • 
whose favor, for what purpose and on what fund. He shall 
not issue a warrant for the payment of any claim against the 
county, unless allowed by the county commissioners, except 
where the amount due is fixed by law or is allowed by an ofjicer 
or tribual authorized by law so to do." (Emphasis mine.) 

In view of the special provision of Section 1359-36 of the General 

Code, to which I have called attention, it is plain that as to the funds ap­

propriated for aid to dependent children, their disbursement is other­

wise provided by law, and the certificate of approval by ~he judge is all 

that is required. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 


