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THE LEGISLATIVE AUTHORITY OF A CITY MAY ADOPT 
RULES REGULATING THE ESTABLISHING STANDARDS AND 
SPECIFICATIONS FOR CONSTRUCTION OF STREETS-A 
CITY PLANNING COMMISSION MAY ADOPT A PLAN FOR 
THE PARKS OF A CITY WHICH WILL INCORPORATE LAND 
UP TO 3 MILES OUTSIDE THE CITY CORPORATION LIMIT­
§711.09, R.C., 711.101, R.C., OPINION 847, OAG, 1929, OPINION 599, 
OAG, 1951, OPINION 7113, OAG, 1956. 

SYLLABUS: 

1. Pursuant to Section 711.101, Revised Code, the legislative authority of a city 
may adopt rules and regulations establishing standards and specifications for the 
construction of streets in the city or within three miles of the corporate limits thereof, 
and such rules and regulations may require compliance therewith as a condition 
precedent to the approval of a plat required by Section 711.09, Revised Code, by the 
city planning commission. 

2. Under Section 711.09, Revised Code, a city planning commission may adopt 
a plan for the parks of the city or for the area within three miles of the corporate 
limits thereof, such plan designating what land will be set aside for park purposes; 
and may require, as a condition precedent to its approval of a plat, the dedication 
of a reasonable amount of land for park purposes. 

Columbus, Ohio, July 27, 1962 

Hon. Richard E. Bridwell, Prosecuting Attorney 
Muskingum County, Zanesville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The City Planning Commission of Zanesville, Ohio, is now 
in the process of adopting a master plan of subdivision regulations 
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for the City of Zanesville and the territory within three (3) miles 
of its corporate limits under the authority of Section 711.09 of 
the Revised Code of Ohio. 

"This office has recently received numerous inquiries per­
taining to the interpretation of this statute which became effec­
tive in its present form on October 6, 1955. 

"Most of the inquiries are concerned with the power of the 
City of Zanesville in the three mile area surrounding the City. 
The various questions can be summarized as follows: Is this 
power limited to the coordination of streets within the proposed 
subdivision with existing and planned streets within the City, 
or has the City now been given the right to establish standards 
for the actual construction of streets, together with the right to 
provide for parks and open public grounds within this area as a 
condition precedent to the approval of a plat of a proposed sub­
division? In connection with the latter part of this question, does 
the City have the specific power to set aside certain land areas 
for parks? 

"There apparently has not been any interpretation of this 
statute by the Attorney General since its last effective date. The 
last consideration of the statute, with respect to the question 
posed, was in Opinion No. 599, Opinions of the Attorney General 
for 1951. There have been certain changes and additions to the 
statute since this opinion was written which may overrule it. I 
refer specifically to the fifth paragraph of the statute. 

"It is requested that your office render an opinion dealing 
generally with the powers and authority of the City of Zanesville 
in this three mile area upon the adoption of a master plan by the 
City Planning Commission. If the authority of the city has been 
extended by the changes and additions to the statute since the 
1951 opinion, I would appreciate a general discussion as to how 
these changes would affect old and new subdivisions within this 
area, particularly with regard to roads, parks and utilities." 

Section 711.09, Revised Code, dealing with the approval of plats in 

cities and villages, reads, in part, as follows : 

"Whenever a city planning commission adopts a plan for the 
major streets or thoroughfares and for the parks and other open 
public grounds of a city or any part thereof, or for the territory 
within three miles of the corporate limits thereof or any part 
thereof, except a part of such territory, lying within a municipal 
corporation, then no plat of a subdivision of land within such 
city or territory shall be recorded until it has been approved by 
the city planning commission and such approval jndorsed in 
writing on the plat. If such land lies within three miles of more 
than one city, then this section shall apply to the approval of the 
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planning commission of the city whose boundary ts nearest to 
the land. 

"* * * * * * * * *
"The planning commission, platting comm1ss10ner, or leg­

islative authority of a village may adopt general rules and regu­
lations governing plats and subdivision of land falling within 
its jurisdiction in order to secure and provide for the co-ordination 
of the streets within the subdivision with existing streets and roads 
or with the plan or plats of the municipal corporation, for the 
proper amount of open spaces for traffic, circulation, and utilities, 
and for the avoidance of future congestion of population detri­
mental to the public health or safety but shall not impose a 
greater minimum lot area than 4800 square feet. Such rules 
and regulations may provide for the modification thereof by such 
planning commission in specific cases where unusual topographical 
or other exceptional conditions require such modification. 

"However, no city or village planning commission shall 
adopt any rules or regulations requiring actual construction 
of streets or other improvements or facilities or assurance of such 
construction as a condition precedent to the approval of a plat 
of a subdivision unless such requirements have first been adopted 
by the legislative authority of the city or village after a public 
hearing. Such rules and regulations shall be promulgated and 
published as provided by section 731.17 to 731.42, inclusive, 
of the Revised Code, and before adoption a public hearing shall 
be held thereon and a copy thereof shall be certified by the com­
mission, commissioner, or such legislative authority, to the county 
recorder of the county in which the municipal corporation is 
located. 

"* * * When a plan has been adopted as provided in this 
section the approval of plats shall be in lieu of the approvals pro­
vided for by any other section of the Revised Code, so far as 
territory within the approving jurisdiction of the commission, 
commissioner, or such legislative authority, as provided in this 
section, is concerned. * * *" (Emphasis added) 

Section 711.101, Revised Code, allowing the legislative authority of 

a municipal corporation to adopt certain rules and regulations, reads as 

follows: 

"As to land falling within its jurisdiction or the jurisdiction 
of its planning commission, the legislative authority of a munici­
pal corporation, or the board of county commissioners, may adopt 
general rules and regulations setting standards and requiring and 
securing the construction of improvements shown on the plats 
and plans required by sections 711.05, 711.09 and 711.10 of 
the Revised Code. 
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"Such rules and regulations may establish standards and 
specifications for the construction of streets, curbs, gutters, side­
walks, street lights, water mains, storm sewers, sanitary sewers, 
and other utility mains, piping, and other facilities, may require 
complete or partial installation of such improvements, and may 
make such installations a condition precedent to the sale or lease 
of lots in a subdivision or the issuance of a building permit for the 
improvement of a lot, and may require in lieu of actual construc­
tion a performance agreement and the furnishing of a performance 
bond or other guarantee or security for the purpose of assuring the 
installation of such improvements deemed necessary or appropriate 
in the public interest. The legislative authority of a municipal 
corporation or the board of county commissioners may accept such 
performance bond or other guarantee or security, under such con­
ditions and time limitations as it may determine. However, any 
actual construction or performance bond required by the legis­
lative authority of a municipal corporation or board of county 
commissioners shall be limited to improvements and facilities 
directly affecting the lots to be improved or sold. 

"Such rules and regulations may require the submissio•n of 
plans and specifications for the improvements set forth in this 
section for approval as a condition precedent to the approval of a 
plat required by sections 711.05, 711.09, and 711.10 of the Re­
vised Code, and may require the actual construction or agree­
ment or assurance of such construction as a condition precedent 
to the approval required under said sections. 

"* * * * * * * * *" 
Where a city planning commission has adopted a plan for the major 

streets and thoroughfares and for the parks and other open public grounds 

of the city or any part thereof, or for the territory within three miles of 

the corporate limits thereof or any part thereof, all plats of subdi­

visions of land within such city and three mile territory must be 

approved by the city planning commission ( Section 711.09, supra). And 

in this regard, the syllabus of Opinion No. 847, Opinions of the Attorney 

General for 1929, page 1302, reads as follows: 

"A city planni~g commission which has a~opted a plan for 
the territory within three miles of the corporate limits thereof, 
has exclusive jurisdiction of the approval of plats and m;;i.ps for 
the territory within three miles of the corporate limits of such 
municipality." 

Regarding authority to adopt standards for the construction of streets, 

the third paragraph of the syllabus of Opinion No. 599, Opinions of the 

Attorney General for 1951, page 365, reads: 
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"3. Section 3586-1, General Code, g1vmg the planning 
commission of a municipality authority to adopt rules and regu­
lations governing plats and subdivisions of land falling within its 
jurisdiction, lying outside of, but within three miles of the corpo­
rate limits of such municipality, does not give such municipality 
any authority for establishing standards as to the construction 
of streets in such territory, and such authority is not found in any 
other provision of the General Code." 

Section 3586-1, General Code, considered m the 1951 opinion, is 
now Section 711.09, supra. Admittedly, that section does not give a 

planning commission the authority to adopt rules and regulations setting 

standards as to the construction of streets. Section 711.101, supra, does, 

however, allow the legislative authority of the municipal corporations to 

adopt rules and regulations as to land falling within the jurisdiction of its 

planning commission, setting standards and specifications for the con­
struction of streets, and making compliance with such standards and 

specifications necessary for the approval of the plat required by Section 

711.09, supra. As noted earlier, the jurisdiction of the city planning com­
mission includes the city and the territory within three miles of the corpo­

rate limits thereof. 

Said Section 711.101 was enacted effective October 6, 1955, and was 
not in existence at the time Opinion No. 599, supra, was issued (1951). 

It is now clear, however, that under the new section, a city, through its 
planning commission and legislative authority, may adopt standards for 

the construction of streets, and this includes streets in the three mile area. 

As to "the right to provide for parks and open public grounds," under 

Section 711.09, supra, a city planning commission may adopt a plan for 
"the major streets or thoroughfares and for the parks and other open 

public grounds of a city or any part thereof, or for the territory within 

three miles of the corporate limits thereof." I interpret this to mean that 

the planning commission may adopt a plan for parks and other public 
grounds in the area of the city and in the area within three miles thereof. 

In Opinion No. 7113, Opinions of the Attorney General for 1956, 

page 679, the second paragraph of the syllabus reads : 

"2. A county or regional planning commission may, under 
the terms of Section 711.10, Revised Code, require, within the 
limits of its territorial jurisdiction, as a condition precedent to 
its approval of a plat, compliance with rules reasonably regulat-
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ing the size of lots or requiring the dedication of a reasonable 
amount of land for park purposes." 

At pages 683 and 684 of Opinion No. 7113, supra, it is stated: 

"Turning now to the second question of your request, I refer 
you to Section 711.10, Revised Code, which reads in pertinent 
part: 

"'* * * * * * * * *
" 'Any such county or regional planning commission 

shall adopt general rules and regulations, of uniform appli­
cation, governing plats and subdivisions of land falling within 
its jurisdiction, to secure and provide for the proper arrange­
ment of streets or other highways in relation to existing or 
planned streets or highways or to the county or regional 
plan, for adequate and convenient open spaces for traffic, 
utilities, access of fire fighting apparatus, recreation, light, 
air, and for the avoidance of congestion of population. Such 
rules and regulations may provide for the modification thereof 
by such county or regional planning commission in specific 
cases where unusual topographical and other exceptional 
conditions require such modification. 

"'* * * * * * * * *.' 
(Emphasis added) 

"The planning comm1ss1on is granted the power to adopt 
rules and regulations to achieve stated purposes-that is, inter 
alia, to provide for recreation, light and air, and to avoid the 
congestion of population. I am unable to see how a planning 
commission could possibly achieve the purposes set forth if it 
could not regulate the size of lots and require the dedication of 
land for park purposes. There would be no question, I suppose 
that the dedication of land for streets can be required. The 
purpose of such dedication are those stated-that is, to provide for 
the movement of traffic, for the access of fire-fighting apparatus, 
etc. I see no reason to distinguish regulations for the achievement 
of such purposes from those to achieve other purposes prescribed 
in the same statute." 

The 1956 opinion was based on the provision giving the county or 

regional planning commission the power to adopt rules and regulations to 

provide for recreation, light and air, and to avoid the congestion of 

population. Under the fourth paragraph of Section 711.09, supra, the 
municipal planning commission may adopt rules and regulations "to pro­

vide for the proper amount of open spaces for * * * circulation * * * and 
for the avoidance of future congestion of population detrimental to the 

public health or safety.'' 
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Accordingly, under the reasoning of the 1956 · opinion, with which 

I concur, to allow for circulation, and to avoid congestion, the municipal 

planning commission must necessarily regulate the size of lots and, just 

as the county and regional commissions, must have the power to require 

the dedication of land for park purposes. Further, since the commission 

has the power to adopt a plan for the parks of the city, it must necessarily 

set forth which area is to be set aside for such purpose; recognizing, of 

course, that the rules and regulations of the commission must be reasonable 

in that regard. 

To conclude, therefore, it is my opinion and you are advised: 

1. Pursuant to Section 711.101, Revised Code, the legislative au­

thority of a city may adopt rules and regulations establishing standards and 

specifications for the construction of streets in the city or within three miles 

of the corporate limits thereof, and such rules and regulations may require 

compliance therewith as a condition precedent to the approval of a plat 

required by Section 711.09, Revised Code, by the city planning commission. 

2. Under Section 711.09, Revised Code, a city planning commission 

may adopt a plan for the parks of the city or for the area within three 

miles of the corporate limits thereof, such plan designating what land will 

be set aside for park purposes; and may require, as a condition precedent 

to its approval of a plat, the dedication of a reasonable amount of land for 

park purposes. 
Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




