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OPINION· NO. 69-129 

Syllabus: 

The phrase "residence district" as used in Section 4301.32, 
Revised Code, means any two or more contiguous election precincts 
within a municipal corporation. Opinion No. 850, Opinions of the 
Attorney General for 1959, is hereby overruled. 

To: Ted W. Brown, Secretary of State, Columbus, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, September 26, 1969 

Your request for my opinion regarding local option as to the 
sale of intoxicating liquors reads as follows: 

"A protest has been lodged against a 
local option petition in Washington County re­
questing that the Board of Elections determine 
that s2:i.<l pctitions are not valid for the T.('ilsc,1 
that the petitions seek an election in two or 
more contiguous election precincts in a munic­
ipal corporation and that said precincts are 
more than one-half commercial in use. 

"We question whether the Opinion of the 
Attorney General, 1959 OAG 850, should be fol­
lowed as it relates to the interpretation of 
'residence district' as used in Section 4301.32 
of the Revised Code. It appears that the 
General Assembly, in enacting Amended House Bill 
No. 616 authorizing a local option election on 
the Sunday salP. of liquor, probably intended 
such elections to be held within a residence 
district essentially commercial in character. 

"Would you please give me your opinion as 
to whether the two or more contiguous election 
precincts referred to in Section 4301,32 (B) of 
the Ohio Revised Code must have more than one­
half of their area devoted to residential use as 
opposed to an industrial or commercial use." 

Section 4301.32, Revised Code, provides: 

"The privilege of local option as to th-:; 
sale of intoxicating liquors is hereby conferred 
upon the electors of the following districts: 

"(A) A municipal corporation: 
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"(B} A residence district in a municipal 
corporation consisting of two or more contiguous 
election precincts, as defined by the petition 
authorized by section 4301.33 of the Revised Code: 

"(C) A township, exclusive of any munic­
ipal corporation or part thereof located in 
such township. " 

The Syllabus of Opinion No. 850, Opinions of the Attorney 
General for 1959, page 550, holds: 

"The term 'residence district' as con­
tained in Section 4301.32, Revised Code, should 
be reasonably interpreted to mean any district 
composed of two or more contiguous election pre­
cincts in which more than one-half of the area 
is devoted to residential use as opposed to an 
industrial or commercial use." 

It is apparent that the General Assembly intended to grant 
the right of local option under Section 4301.32, supra, to three dis­
tinct geographical areas. The first of these is a municipal corp­
oration, the boundaries of which are established by Chapter 707, 
Revised Code: the second is a township (exclusive of any municipal 
corporation or part thereof located in such township), the boundaries 
of which are established pursuant to Chapter 305, Revised Code: and 
the third of such geographic areas is a "residence district" within 
a municipal corporation. It is this latter geographic area, i.e., 
a "residence district", that is the subject of your opinion request 
and which is not otherwise specifically defined or described in the 
Revised Code. My predecessor, in Opinion No. 850, supra, interpreted 
the intent of the General Assembly to be that a "residence district" 
should consist of two or more contiguous election precincts in which 
more than one-half of the area is devoted to residential use. In 
support of his opinion, my predecessor relied upon former Sections 
6068, 6161 and 6162 of the General Code. The General Code Section 
6068 referred to in the preceding sentence read as follows:. 

"The phrase 'residence district,' as used 
in this chapter and in the penal statutes of this 
state means a clearly described, contiguous, com­
pact section or territory in a municipal corp­
oration bounded by street, corporation or other 
well recognized lines or boundaries and contain­
ing not less than three hundred qualified electors, 
nor more than five thousand qualified electors." 

Sections 6161 and 6162, General Code, provided in detail as 
to the length, width, proportion of commercial and other business 
use, and the proportion of residential, educational, religious and 
other like uses, on a front footage basis, which could be contained 
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in a "residence district". These Sections were repealed by the 
General Assembly and were never re-enacted. In place of the above 
quoted Section 6068, General Code, we now have Section 4301.32, supra 
(formerly Section 6064-31, General Code). Notwithstanding the 
fundamental distinction between the tests provided for the establish­
ment of a "residence district" between Sections 6068, 6161, 6162 of 
the General Code and Section 4301.32 of the Revised Code, my prede­
cessor concluded that such General code provisions "provide a useful 
reference as to how much business or commercial property may be 
included in a 'residence district' without changing its character." 
Opinion No. 850, supra, at page 554. I cannot agree with my prede­
cessor. The General Assembly, in enacting present Section 4301.32, 
supra, abandoned the type of test prescribed in the General Code 
sections referred to above and adopted a new and different test. I 
do agree with my predecessor, however, that the one pertinent case, 
Fleaka v. craver, 25 Ohio Law Abs. 12 (1937), cannot be looked to 
for a determination of the intent of the General Assembly. 

This leaves then the question as to what test the General 
Assembly did intend by its use of the phrase "residence district" in 
Section 4301.32, supra. I think it significant that the General 
Assembly provided that a "residence district" must consist of two or 
more contiguous election precincts. A precinct is defined, in Section 
3501.01 (K), Revised Code, as follows: 

"'Precinct' means a district within a 
county established by the board of elections 
of su~h county within which all qualified 
electors having a voting residence therein may 
vote at the same polling place." 

Voting residence is defined, in the same section at sub­
paragraph (J) as follows: 

"'Voting residence' means that place of 
residence of an elector which shall determine 
the precinct in which he may vote." 

Section 3501.18 of the Revised Code provides that a board of elec­
tions may divide a political subdivision into precincts and that each 
precinct "shall contain as nearly as practicable not mortil than four 
hundred nor less than two hundred fifty electors." It is obvious 
from the foregoing that an elector shall vote in the precinct in which 
his place of residence is located. It is equally obvious that a pre­
cinct must contain, as nearly as practicable, the residences of at 
least two hundred fifty and not more than four hundred electors. 
Since the General Assembly has already, by statute, established the 
number of residences and the method of determining the geographic area 
which must be contained in a precinct and, in addition, has then re­
quired that a "residence district" must contain at least two (or more) 
contiguous precincts, it follows that the General Assembly has like­
wise established the number of residences and the geographic area 
which must be contained in a "residence district". It is both un-
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reasonavle and illogical to engraft an additional requiremeut as to 
the number of residences which must be contained in a "residence dis­
trict" on the sole premise that the General Assembly must have in­
tended some additional test, without spelling out what that test should 
be, by the use of the word "residence". 

Based upon the fact that prior General Code sections spelled 
out with great specificity the definition of' a "residence district", 
which sections were then repealed and never subsequently re-enacted, 
and the fact that the General Assembly has established a new test 
of the number of residences and geographic area which must be con­
tained in a "residence district" by requiring such district to consist 
of at least two election precincts, I can onlv conclude that the 
General Assembly used the phrase "residence district" as a phrase of 
no independent legal significance and that such phrase means any 
two or more contiguous precincts within a municipality. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
the phrase "residence district" as used in Section 4301.32, Revised 
Code, means any two or more contiguous election precincts within a 
municipal corporation. Opinion No. 850, Opinions of the Attorney 
General for 1959, is hereby overruled. 




