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OPINION NO. 83-099 

Syllabus: 

Since the examinations administered by the State Board of Examiners 
of Architects are "records" under R.C. 149,40, and there is no law 
prohibiting the destruction of such examinations or requiring the 
retention of such examinations for a specified period of time, such 
examinations may be disposed of in accordance with a schedule of 
records retention or an application for 1·ecords disposal approved by 
the State Records Commission pursuant to R.C. 149.32. (1983 Op. 
Att'y Gen. No. 83-003 (syllabus 5), approved and followed.) 

To: William N. Wilcox, Executive Director, State Board of Examiners of Architects, 
Columbus, Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, Decembl~r 21, 1983 

I have before me your request for my opinion as to the length of time that 
examinations administered by the State Board of Examiners of Architects must be 
retained before being destroyed. The provisions of R.C. 149.31 through R.C. 149.44 
govern the retention, disclosure and destruction of records maintained by public 
offices. 

R.C. 149.40, which defines the term "record," states in pertinent part: 

Any document, device, or item, regardless of physical form or 
characteristic, created or received by or coming under the 
jurisdiction of any public office of the state or its political 
subdivisions which serves to document the or.ganization, functions, 
policies, decisions, procedures, operations, or other activities of the 
office, is a record within the meaning of sections 149.31 to 149.44, 
inclusive, of the Revised Code. 

It seems clear that examination materials administered by the State Board of 
Examiners of Architects are "records" under this statute. The examination 
materials serve to document the Board's decisions as to which candidates are 
admitted to the practice of architecture in Ohio. As indicated in your letter, such 
documentation is especially useful in the disposition of an appeal filed by an 
unsuccessful candidate. Since the Board's examination materials are "records" 
within the meaning of R.C. 149.40, they are subject to the provisions of R.C. 
Chapter 149 regulating the destruction of such records. See 1971 Op. Att'y Gen. No. 
71-084 at 2-289. ­

R.C. 149.34 states: 

The head of each department, office, institution, board, 
commission, or other state agency shall: 

(A) Establish, maintain, and direct an active continuing 
program for the effective management of the records of the agency. 

(B) Cooperate with the state records administrator in the 
conduct of surveys pursuant to section 149.331 of the Revised Code. 

(C) Submit to the state records administrator, in accordance 
·: with the standards and procedures established by him, schedules 
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proposing the length of time each record series warrants retention for 
administrative, legal, or fiscal purposes after it has been received or 
created by the agency. Tha head of each agency also shall submit to 
the state records administrator applications for disposal of records in 
his custody that are not needed in the transaction of current business 
and are not otherwise scheduled for retention or destruction; 

(D) Transfer to a state records center, in the manner 
prescribed by the state records commission and the state records 
administrator, those records of the agency that can be retained more 
efficiently and economically in such a center. 

The "head" of the State Board of Examiners of Architects is, of course, the five­
member board itself. R.C. 4703.02. Thus the Board, under R.C. l49.34(A), is 
responsible for establishing, maintaining, and directing a program for the 
management of the records of the Board. Under R.C. 149.34(C), the Board is 
responsible for submitting to the state records administrator proposals concerning 
the length of time that each record series warrants retention, and for submitting to 
the state records administrator applications for disposal of records not needed in 
the transaction of current business and not otherwise scheduled for retention or 
destruction.· R.C. 121.212 requires that records be scheduled for retention or 
disposition within one year after the records have been created or received by the 
Board, unless the records are covered by a specific retention period prescribed by 
statute. Since the examinations are given on a re~ular basis, R.C. 4703.02, I 
recommend that the Board obtain authority to dispose of examination materials 
through use of a schedule of retention rather than an application for disposal. I 
make this recommendation because a schedule of retention can apply to records 
which are not yet created or received by the agency, whereas an application for 
disposal can apply only to those records that are in the "custody" of the agency at 
the tim!! the application is filed. 

In regard to the submission of schedules of retention and applications for 
disposal, I note first that R.C. 149.33 states, in part, that "[t] he director of 
administrative services or his appointed representative is hereby designated the 
state records administrator. . •." The Department of Administrative Services 
has informed me that the director has appointed an individual within that 
department to serve as the state records administrator. Thus, under R.C. 149.34, 
the proper procedure for the Board to follow is to submit to this individual a 
schedule of retention or an application for disposal concerning the Board's 
examination materials. But before doing so, it would be wise to consult with this 
individual concerning any standards and procedures which he has established, under 
the authority provided by R.C. 149.34(C), concerning the submission of proposed 
schedules of retention. 

In addition, the State Records Commission is vested with authority to 
prescribe prot!edures for compiling and submitting to the state records 
administrator schedules of retention and applications for disposal. R.C. 149.32. 
The Commission has done so in some detail in 1 .Ohio Admin. Code. 149:1-1-02. 
Therefore, this rule should be perused before a schedule or application is 
formulated and submitted. 

Once the state records administrator has been properly presented with a 
schedule or an application, it is that individual's duty to submit the schedule or 
application to the State Records Commission. R.C. 149.33l(D). The powers of the 
Commission in regard to submitted schedules and applications are enumerated in 
R.C. 149.32. It reads, in pertinent part: 

The functions of said commission shall be to review all 
applications for records disposal or transfer and all schedules of 
records retention and destruction as submitted by the state records 
administrator. The decision of the commission to approve, reject, or 
modify the applications or schedules shall be based Ul)On the 
continuing administrative, legal, fiscal, or historical value of the 
records to the state or to its citizens. 
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The commission may revise, alter, approve, or reject any 
schedule and application or portion thereof and may designate 
transfer and disposal dates and methods of disposal of records when 
such are not specifically provided for by law. No records shall be 
retained, destroyed, or otherwise transferred in violation of any 
records schedule or a lication a roved as rovided in this section. 
(Emphasis added. 

In 1983 Op. i\tt'y Gen. No. 83-003, my predecessor had occasion to opine upon the 
Commission's authority to review a records management program, schedules of 
records retention, and applications for records disposal. Op. No. 83-003 concluded, 
inter alia, that: "No records kept by departments, offices, and institutions, as 
defined by R.C. 121,0l(C), may be disposed of except as provided by law or pursuant 
to a schedule or application approved by the State Records Commission." Op. No. 
83-003 (syllabus 5). R.C. 121.0l{C) defines "[d] epartments, offices, and 
institutions," as including "every organized body, office and agency established by 
the constitution and laws of the state for the exercise of any function of the state 
government, and every institution or organization which receives any support from 
the state." This definition clearly encompasses the State Board of Examiners of 
Architects. Accordingly, the Board may dispose of its records only as provided by 
law or pursuant to a schedule or application approved by the Commission. 

As recognized in Op. No. 83-003, the Commission's authority to approve a 
records management program and to approve schedules of records retention and 
applications for records disposal is quite broad. If the Commission determines that 
a schedule or application is reasonable "based upon the continuing administrative, 
legal, fiscal, or historical value of the records to the state or to its citizens," R.C. 
149,32, the Commission may approve such schedule or application, absent a law 
which prohibits the destruction of such records or provides that such records shall 
be kept for a specified period of time, R,C, 149.35. I am aware 'of no such law 
prohibiting the destruction of examinations adminstered by the Board or requiring 
such examinations be kept for any specified period of time. 

Therefore, it is my opinion, and you are so advised, that sine,:. the 
examinations administered by the State Board of Examiners of Architects are 
"records" under R.C. 149.40, and there is no law prohibiting the destruction of such 
examinations or requiring the retention of such examinations for a specified period 
of time, such examinations may be disposed of in accordance with a schedule of 
records retention or an application for records disposal approved by the State 
Records Commission pursuant to R,C. 149.32. (1983 Op. Att'y Gen. No. 83-003 
(syllabus 5), approved and followed.) 

l Note also R.C. 149.351, which states, in part: 

All N!cords as defined in section 149.40 of the Revised Code 
and required by section 121.21 of the Revised Code (which 
includes records necessary to document the transaction of an 
agency or to protect rights of persons affected by agency's 
activities] are the property of the agency concerned and shall 
not be removed, destroyed, mutilated, transferred, or otherwise 
damaged or disposed of, in whole or in part, except as provided 
by law or under the rules and regulations adopted by the state 
records commission provided for under sections 149.32 to 149.42, 
inclusive, of the Revised Code. . . • 

and R.C. 121.2ll ("Records in the custody of each agency shall be retained for 
time periods in accordance with law establishing specific retention periods, 
and in accordance with retention periods or disposition instructions 
established by the state records commission"). In addition, l Ohio Admin. 
Code 149:1-l-03(A) states: "Approval by the Commission is requisite to any 
destruction of records as defined in (R.C. 149.40] ." 
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