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OPINION NO. 90-084
Syllabus:

An individual may serve simultaneously as a member of the county
board of elections and member of the board of directors of a port
authority operat’ig under R.C. 4582.01-.20, provided that such
simultaneous service does not constitute a violation of a local
departmental regulation, charter provision, or ordinance.

To: Robert L. Herron, Columbiana County Prosecuting Attorney, Lisbon, Ohio
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, November 14, 1990

I have before me your request for my opinion as to whether the positions of
member of the county board of elections and member of the board of directors of a
port authority are compatible. Information providea indicates that the port
authority in question is organized and operated under the provisions set forth in R.C.
4582.01 through R.C. 4582.20.1 1 shall therefore use the term "port authority”

1 R.C. Chapter 4582 provides two sets of provisions concerning the
creation and operation of port authorities. R.C. 4582.01 through R.C.
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throughout this opinion to refer to a port authority operating under R.C. 4582.01
through R.C. 4582.20.

In 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-111, my predecessor set out seven questions
for ascertaining whether two public positions are compatible. The seven questions
are: '

1. Is either of the positions a classified employment within the
terms of R.C. 124.577

2. Do the empowering statutes of either position limit the outside
employment permissibie?

3. Is one office subordinate to, or in any way a check upon, the
other?

4.  Is it physically possible for one person to discharge the duties of
both positions?

s. Is there a conflict of interest between the two positions?

6. Are there local charter provisions or ordinances which are
controlling?

7. Is there a federal, state, or local deparimental regulation
applicable?

Op. No. 79-111 at 2-367 and 2-368: see also Esler v. Summit County, 39 Ohio
Misc. 2d 8, 9, 530 N.E.2d 973, 974-75 (C.P. Summit County 1985). All seven
questions must yield an answer in favor of compatibility before two public positions
can be found compatible.

The first question asks whether either of the positions is a classified
employment within the purview of R.C. 124.57, which prohibits employees or
officers in the classified service of the state, the several counties, cities, and city
school districts thereof, and civil service townships from engaging in partisan
political activity other than to vote and express their political views. See 1978
Op. Att'y Gen. No. 78-022 at 2-52. Pursuant to R.C. 124.11(A)2), the position of
member of the county board of elections is in the unclassified service. A member of
the board of directors of a port authority is in the service of the port authority.
See generally R.C. 4582.03(A) ("[e]ach member of the board of directors of a port
authority shall be entitled to receive from the port authority such sum of money as
the board of directors may determine as compensation for his services as director
and reimbursement for his reasonable expenses in the performance of his duties"). A
port authority is a separate political subdivision of this state. See R.C. 2744.01(F)
(a port authority operating under R.C. 4582.01 through R.C. 4582.20 is a political
subdivision for purposes of R.C. Chapter 2744); R.C. 4582.06(N) (a "port authority
shall have the powers and rights granted to other subdivisions under section 9.20 of
the Revised Code"); 1960 Op. Att'y Gen. No. 1158, p. 111 (syllabus) (a port authority
created as provided in R.C. Chapter 45822 is a political subdivision of the state

4582.20 govern the creation and operation of a port authority in existence on
July 9, 1982, unless the subdivision or subdivisions creating the port
authority have adopted a resolution or ordinance, pursuant to R.C.
4582.201(B), authorizing the port authority to operate under R.C. 4582.21
through R.C. 4582.59. R.C. 4582.201(A); see also R.C. 4582.02. R.C.
4582.21 through R.C. 4582.59 govern a port authority created after July 9,
1982, or to a port authority in existence on that date which, by action of the
subdivisions creating it, is authorized to operate under these sections. R.C.
4582.202; see also R.C. 4582.201.

2 I note that prior to July 9, 1982, R.C. Chapter 4582 only authorized the
creation and operation of port authorities under R.C. 4582.01 through R.C.
4582.20. 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-060, slip op. at 1 n.2; see 1981-1982
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within the meaning of R.C. 5739.02(B)(1)). See generally 1972 Op. Att'y Gen. No.
72-035 (syllabus) ("[a] political subdivision of the State is a limited geographical area
wherein a public agency is authorized to exercise some governmental function”).
Since R.C. 124.57 does not expressly include a port authority among the political
subdivisions whose classified employees and officers are prohibited from engaging in
partisan political activity, the statute does not apply to the position of member of
the board of directors of a port authority. Cf. 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-069 at
2-315 ("R.C. 124.57 does not expressly mention officers or employees in the service
of a village or local school district; thus, the statute does not apply to such officers
or employees"). See generally Ohio Const. art. XV, §10; R.C. 124.01(A). The
prohibition set forth in R.C. 124.57, therefore, does not apply.

The second question asks whether the empowering statutes of either position
limit outside employment. Members of the board of directors of a port authority are
appointed and compensated in accordance with the provisions of R.C. 4582.03(A),
while members of a county board of elections are appointed by the secretary of
state, R.C. 3501.06. I find nothing in either section that prohibits or limits outside
employment. R.C. 3501.15, however, does prohibit an individual from serving as a
member of the board of elections when the individual "is a candidate for any office
to be filled at an election, except the office of delegate or alternate to a
convention, member of the board of directors of a county agricultural society,
presidential elector, or a member of a party committee." Since the position of
member of the board of directors of a port authority is not filled by election, see
R.C. 4582.03(A), the prohibition set out in R.C. 3501.15 does not apply.
Consequently, question two may be answered in the negative.

Questions three and four constitute the common law test of incompatibility.
1989 Op. Att'y Gen. No. 89-022 at 2-103. See generally State ex rel. Attorney
General v. Gebert, 12 Ohio C.C. (n.s.) 274, 21 Ohio C.C. Dec. 355 (Cir. Ct. Franklin
County 1909) (setting forth the common law test of incompatibility). The third
question asks whether one position is subordinate to, or a check upon, the other. An
answer to this question requires an examination of the duties of the two positions to
determine whether one position controls the other, either directly or indirectly, or
whether either position is a check upon the other. See 1987 Op. Att'y Gen. No.
87-085 at 2--568.

Members of the board of directors of a port authority are appointed by the
political subdivisions creating and comprising the port authority. R.C. 4582.03(A).
The members of the board of directors are vested by statute with various powers and
duties related to the administration of the port authority. See id.; see also R.C.
4582.07 (a board of directors "shall preparg or cause to be prepared a plan for the
future development, construction, and improvement of the port and its facilities");
R.C. 4582.08 (the board of directors shall have the power to modify, amend or
extend its official plan); R.C. 4582.13 (the board of directors shall annuaily prepare a
budget for the port authority and may pay the surplus rents and charges received by
the port authority into the general funds of the political subdivisions creating and
comprising the port authority).

The members of the county board of elections, as stated above, are
appointed by the secretary of state. R.C. 3501.06. The county board of elections is
empowered to conduct elections and, in pursuance of that grant of power, is
authorized to exercise those powers granted to a county board of elections by R.C.
Title 35. R.C. 3501.11; see also 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-077 at 2-429. The
responsibilities of a county board of elections include, but are not limited to,
establishing election precincts, R.C. 3501.11(A); fixing and providing the places for
registration of voters and for holding primaries and elections, R.C. 3501.11(B);
providing for the purchase, preservation, and maintenance of election fixtures and

Ohio Laws, Part II, 2742 (Am. Sub. H.B. 439, eff. July 9, 1982) (authorizing
the creation and operation of port authorities under R.C. 4582.21 through
R.C. 4582.59). Hence, 1960 Op. Att'y Gen. No. 1158, p. 111 specifically
concerned port authorities operated under R.C. 4582.01 through R.C.
4582.20.
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equipment used in registration, nominations, and elections, R.C. 3501.11(C);
advertising and contracting for the printing of all ballots and supplies used in
registrations and elections, R.C. 3501.11(F); providing for the issuance of all notices,
advertisements, and publications concerning elections, R.C. 3501.11(G); reviewing,
examining, and certifying the sufficiency and validity of petitions and nomination
papers, R.C. 3501.11(K); receiving the returns of elections, canvassing the returns,
making abstracts thereof, and transmitting such abstracts to the proper authorities,
R.C. 3501.11(L); and issuing certificates of election on forms to be prescribed by the
secretary of state, R.C. 3501.11(M). Since the two positions about which you ask
serve different appointing authorities and operate independently of each other,
veither position controls the other. See 1989 Op. Att'y Gen. No. §9-052 at 2-219.
See generally Pistole v. Wiltshire, 22 Ohio Op. 2d 464, 467, 189 N.E.2d 634, 657-38
(C.P. Scioto County 1961) (a township trustee is responsible to the people who
elected him and a deputy sheriff is responsible to the county sheriff who appointed
him; neither position is subordinate to the other).

There is a possibility, however, that the position of member of the county
board of elections could act as a check upon the position of member of the board of
directors of a port authority. Under R.C. 4582.14, the board of directors of a-port
authority is required to "be the taxing authority within sections 5705.01 and 133.10
of the Revised Code." In accordance with this responsibility, the board of directors
may, on behalf of the port authority, issue bonds or notes in compliance with R.C.
Chapter 133, R.C. 4582.06(D), or levy upon the property within its jurisdiction a tax,
R.C. 4582.14. R.C. Chapter 133 bonds and notes may not be issued, nor a tax levied,
however, unless the electors residing within the territory of the port authority
authorize, pursuant to a vote, such action. See R.C. 4582.06(D); R.C. 4582.14.

As indicated above, it is the duty of a county board of elections to make all
the necessary arrangements for the submission of issues3 to the electors. See
R.C. 3501.11; see also R.C. 3505.06. See genmerally R.C. 3501.02(F) ("[a]ny
question or issue, except a candidacy, to be voted upon at an election shall be
certified, for placement upon the ballot, to the board of elections not less than
seventy-five days before the day of the election"). If a county board of elections is
required to submit issues to the electors of the political subdivisions creating and
comprising a port authority, the county board of elections would be required to make
the arrangements for the submission of the port authority's R.C. Chapter 133 bond
and note, and tax issues to the electors. Hence, in this respect, the position of
member of the county board of elections may be a check upon the position of
member of the board of directors of a port authority.

In 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-006, my predecessor examined this very type
of subordination problem while determining the compatibility of the positions of
member of a board of education and member of a board of elections. In determining
that the position of member of the board of elections does not act as a check upon
the position of member of a board of education, my predecessor reasoned as follows:

The second area of contact between the two boards involves the
submission of issues to the electors for approval. These issues include
tax levies in excess of the ten-mill limitation, the approval of bond
issues, and a variety of proposals to change boundaries of existing
school districts, or to create new districts. The duty of a board of
elections in such cases is to make all the "necessary arrangements" for
the submission of the question to the electors. See for example R.C.
§705.21, R.C. 5705.25, and R.C. 3311.20 through R.C. 3311.38.
However, I find nothing in these or oiher statutes ‘which would
authorize a board of elections to make a determination of the
correctness or wisdom of a proposal of a board of education. Rather,

3 "As used in the sections of the Revised Code relating to
elections...'issue' means any...issue certified in accordance with the Revised
Code for placement on an official ballot at a general or special election to
be held in this state.” R.C. 3501.01(M).
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the primary concern of a board of elections is to insure that the issues
are properly presented on the ballot and that the election is conducted
efficiently. R.C. 3501.11.

Op. No. 74-006 at 2-24; see also 1964 Op. Att'y Gen. No. 897, p. 2-97; 1952 Op.
Att'y Gen. No. 1730, p. 594.

In accordance with the reasoning of my predecessor in Op. No. 74-006, I find
that a county board of elections is not required to make a determination as to the
merits of the issues of bond or note issuance under R.C. Chapter 133 or the levying
of a tax proposed by a port authority, but rather is statutorily charged with the
limited duty of properly presenting these issues to the electors. See R.C. 3501.11;
cf. State ex rel. Schultz v. Cuyahoga County Bd. of Elections, S0 Ohio App. 2d 1,
6, 361 N.E.2d 477, 481 (Cuyahoga County 1976) (a "board of elections has no power
to determine that an issue should not be placed on the ballot because if passed it
would be unconstitutional or otherwise illegal"), aff'd per curiam, 48 Ohio St. 2d
173, 357 N.E.2d 1079 (1976); State e~ rel. McGovern v. Board of Elections of
Cuyahoga County, 24 Ohio Misc. 135, 130, 263 N.E.2d 586, 587 (C.P. Cuyahoga
County 1970) (the powers of a board of elections do not include the "power or right
to make judicial determinations of the legality or nonlegality of issues to be
presented to the people. If in fact the propused charter amendment was duly passed
by council and procedural requirements were met before its submission to the board
of elections, the board was duty bound to put it on the ballot for a vote of the
people™. I, therefore, find that the position of member of the county board of
elections does not operate as a check upon the position of member of the board of
directors of a port authority.

Question number four asks whether it is physically possible for one individual
to discharge the duties of both positions. This question requires an inquiry into the
time demands of each position; hence it is a factual question which can best be
answered by the interested parties. 1988 Gp. Att'y Gen. No. 88-020 at 2-78; Op. No.
79-111 at 2-373. See generally 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-057 at 2-232 ("[t]his
office is not equipped to serve as a fact-finding body.... I shall not attempt to make
final determinations where issues of fact are involved").

Question number five asks whether there is a conflict of interest between
the two positions. An individual may not hold two public positions if he would be
subject to conflicting loyalties or subject to the temptation of acting other than in
the best interest of the public. 1985 Op. Att'y Gen. No. 85-042 at 2-150; see also
Op. No. 79-111 at 2-371 and 2-372. I am not aware of a situation which would place
an individual holding the positions of member of the county board of elections and
member of the board of directors of a port authority in a position of conflicting
interests.

The sixth and seventh questions concern the applicability of state and
federal departmental regulations, and local departmental regulations, charter
provisions, and ordinances. I note that I am unaware of any state or federal
regulation inhibiting an individual from simultaneously holding the positions of
member of the county board of elections and member of the board of directors of a
port authority. The question of whether there is an applicable local departmental
regulation, charter provision, or ordinance is of a local concern and must be
determined on a case by case basis. Op. No. 89-052 at 2-220; Op. No. 79-111 at
2-368. Hence, for purposes of this opinion, I assume that there are no local
departmental regulations, charter provisions, or ordinances which would prevent the
simultaneous holding of the positions with which you are concerned.

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised, that
an individual may serve simultaneously as a member of the county board of elections
and member of the board of directors of a port authority operating under R.C.
4582.01~.20, provided that such simultaneous service does not constitute a violation
of a local departmental regulation, charter provision, or ordinance.
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