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OPINION NO. 73-130 

Syllabus: 

A board of county commissioners may not compensate 
a deputy coroner on a fee basis for official autopsies 
performed by him at the instance of the coroner. (Opinion 
No. 1153, Opinions of the Attorney Ge.neral for 1960, 
approved and followed) 

To: John E. Moyer, Erie County Pros. Atty., Sandusky, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, December 18, 1973 

I have before me your request for my opinion, which poses 
the following question: 

May a board of county commissioners lawfully com­
pensate a pathologist, who is serving as deputy 
coroner by appointment under the authority of R.C. 
313.05, on a fee basis under the authority of R.C. 
307.60 (or any other statutory authority) for official 
autopsies performed by him at the instance of the coroner? 

R.C. 313.05, which provides for the appointment of deputy 
and assistant coroners, reads as follows: 

The coroner may appoint, in writing, assistant 
coroners who shall be licensed physicians of good 
standing in their profession, one of whom may be 
designated as the chief deputy coroner. Such coroner 
may also appoint pathologists as assistant coroners, 
who shall assist in doing autopsies, make pathological 
and chemical examinations, and perform such other 
duties as are directed by the coroner or recol't!l1ended 
by the prosecuting attorney. The coroner may appoint 
any necessary technicians. 

The coroner may appoint, in writing, a secretary and 
an official stenographer who shall record the testimony of 
witnesses in attendance upon the coroner's inquest, preserve 
and file properly indexed records of all official reports, 
acts, and communications of the office, and perform such 
other services as are required by the coroner. 

In counties where a coroner's office, laboratory, and 
a county morgue is ~aintained, the coroner may appoint 
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clerks, stenographers, custodians, and investigators, and 
shall define their duties. 

For the performance of their duties the deputy coroner, 
assistant coroners, athologists, stenogra hers secreta , 
cler s, custo ans, an nvest g, J:ors s a rece ve sa ar es 
fixed by the coroner and payable from ~he county treasury 
upon the warrant of the county auditor. Such compensation 
shall not exceed, in the aggregate, for the coroner's office, 
the amount fixed by the board of county commissioners for 
such office. (Emphasis added.) 

This Section states that deputy and assistant coroners shall 
receive salaries fixed by the coroner as compensation for the per­
formance of their duties. one of my predecessors, in Opinion No. 
1153, Opinions of the Attorney General for 1960, concluded that, 
based on R.C. 313.05, an assistant coroner could not be paid on a 
fee basis. He stated, in branch two of the syllabus, as follows: 

Section 313.05, Revised Code, provides that each 

assistant coroner be paid a ~alary for the performance 

of his duties and payment of an assistant coroner on 

the basis of official autopsies performed by him is 

not authorized by law, 


Opinion No. 1153, supra, would appear to be conclusive 
as to your question; however, my predecessor failed to consid~r 
the effect, if any, of R,C. 307.60 upon the question before him. 
Thus I will attempt to determine whether R.C. 307.60, or any other 
Section of the Revised Code, contains an exception to the 
provisions of R.C. 313.05. R.c. 307.60 reads as follows: 

The board of county commissioners may allow a phys­
ician or surgeon making a post mortem examination at the 
instance of the coroner or other officer such compensation 
as it deems proper. 

This Section was originally enacted as R.S. 1305 in 1876. 
73 Ohio Laws 127, 136. For many years it was important because 
prior to 1945 persons were not required to be physicians 
to be eligible to the office of coroner. See G.C. 2856-3; 
109 Ohio Laws 543 (1921); 117 Ohio Laws 43 (1937). Thus when an 
autopsy was required, the coroner or the prosecuting attorney would 
appoint a physician to perform the autopsy, and R.S, 1305 and its 
successors provided for the compensation of such physician. 

Under G.c. 2856 the prosecuting attorney was required to 
authorize all autopsies. However, G.C. 2856 was repealed by the 
legislature in the same bill which enacted what was to become R.C. 
313.05 (121 Ohio Laws 591 (1945)). Since 1945 all coroners must 
be qualified physicians, and only a coroner, deputy coroner, or 
pathologist may perform an autopsy. 121 Ohio Laws 591 (1945), 
Since R.C. 313.05 grants no authority to a coroner to appoint qualified 
individuals to perform individual autopsies, and I have found no 
other statute which grants that authority to a coroner or any other 
officer I must conclude that a coroner has no such authority, Thus, 
although R.C. 307.60 is still in effect, it has no effect because 
neither a coroner nor any other officer is empowered by statute to 
authorize a qualified person, who is not a deputy or assistant 
coroner, to perform individual autopsies. 

In specific answer to your question, it is mr opinion and you 
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are so advised, that a board of county commissioners may not com­
pensate a deputy coroner on a fee basis for official autopsies 
performed by him at the instance of the coroner. (Opinion No. 
1153, Opinions of the Attorney General for 1960, approved and 
followed) 




