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capacity in conducting the affairs of the society from one who is employed as a 
laborer in the preparation of the grounds. In the first instance, the member occu­
pies a managerial capacity, requiring supervisory and executive ability, and in the 
second instance there is no supervisory or managerial requirements. Such an em­
ploye undoubtedly would take orders and directions from some authority of the 
board authorized to direct such work. 

In view of this situation, it is my opinion that a laborer employed under the 
state of facts you present, would not be included within the first sentence of the 
rule about which you inquire, and would not come within the class of those con­
ducting the affairs of the society. lnasi;mch as the remainder of the section spe­
cifically says that no fees or expenses other than the sums mentioned in the first 
sentence shall be paid any member "as a share, gift or dividend," I am inclined to 
believe that there is no inhibition in said rule which prohibits the employing of a 
laborer who is a member of the board of directors for the preparation of the 
grounds. 

Therefore, your second question is answered in the negative. 

3698. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attomey-General. 

SCHOOLS-TRANSFER OF CENTRALIZED SCHOOL TERRITORY­
WHEN SAID TRANSFER BECOMES EFFECTIVE-SECTIONS 4727 
AND 4692 G. C. CONSIDERED-EFFECT OF SECTION 4727 G. C. (108 
0. L. 235). 

1. The transfer of centralized school territory authorized under section 4727 
C. C. becomes effective in the manner mentioned in section 4692 C. C. where the 
transfer is in the same county, that is, within thirty days after the filing of the map 
unless during that period a written remonstrance signed by a majority of the qual­
ified electors residing in the territory to be transferred is filed against such pro­
posed transfer. 

2. The effect of section 4727 G. C. as amended in 108 0. L., Part 1 (p. 235) 
is to extend over centralized school territory the general powers of transferring 
school territor:,· vested in a county board of education by sections 4692 «nd 4696 G. 
C., as the case may be. 

HoN. JoNATHAN E. LADD, Prosecuting Attorney, Bowling Green, Ohio. 

DEAR Sm :-Acknowledgment is made of the receipt of your letter in which 
you request the opinion of this department upon the question as to whether a re­
monstrance will lie in the matter of a proposed transfer of centralized school ter­
ritory within the county school district. 

You indicate that a petition was presented to the county board of education of 
vVood County signed by more than two-thirds of the qualified electors residing in 
the territory petitioning for transfer, such territory being the Bloom Township 
Centrali~ed Rural School District. The transfer desired was to the Cygnet Village 
School District and under authority of section 4727 G. C. such petition was.granted. 
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Section 4727 G. C. reads in part as follows: 

"* * * Nothing in this or the fore6oing sections, namely, sections 4726 
and 4726-1, shall prevent a county board of education upon the petition of 
two-thirds of the qualified electors of the territory petitioning for transfer, 
from transferring territory to or from a centralized school district, the 
same as to or from a district not ccntrali::;ed." 

A careful analysis of sections 4727. G. C. shows that it contains no mandate 
to the county board of education to transfer centralized school territory or to do 
any of the other things which a county board of education must do when transfers 
are made. Apparently section 4727 G. C. takes notice that there are already exist­
ing sections of the General Code under which school territory may be transferred 
( 4692 and 4696) for 4727 says that nothing in that section or the two foregoing 
sections ( 4726 and 4726-1 G. C.) shall prevent a county board of education from 
transferring centralized school territory "the same as to or from a district not cen­
tralized." This use of the words "the same as to or from" clearly refers to a reg­
ular transfer and to sections of the General Code, namely, 4692 and 4696. These 
sections were in existence at the time that 4727 G. C. was amended in 108 Ohio 
Laws, Part 1, (1919). It would appear that at the time of the amendment of 4727 
G. C. it was generally granted that authority existed to transfer school territory 
but the question was raised in the light of sections 4726, 4726-1 and 4727 G. C. (as 
the latter then existed) as to whether. a transfer could be made from centralized 
school territory because section 4727 said that "such centralization shall not be dis­
continued within three years." In order to cure this situation and provide that 
centralized territory can be taken and transferred to a school district "same as" 
other school teritory (not centralized), section 4727 was amended in 108 0. L. Part 
1, by adding the last sentence, which is the quotation from 4727 given above; so 
that the effect of 4727 is merely this, that when transfers are to be made the regu­
lar transfer sections 4692 and 4696' must be used because of the various things re­
quired of the county board of education in the transfer and which do not appear 
in 4727 at all. Thus, in all school transfer proceedings in the same county ( 4692) 
there must be a map prepared and filed with the auditor showing the boundaries 
of the territory transferred; a notice of the transfer posted in three conspicuous 
places, or printed in a paper of general circulation in the county for ten days; there 
must be an equitable division of the school funds of the transferred territory; there 
must be an equitable division of the indebtedness of the transferred territory; and 
legal title to the property of the board of education lying in the transferred terri­
tory vests in the board of education of the school district to which such territory 
is transferred. The provisions of section 4727 G. C. are saving in their nature in 
that "nothing in this section shall prevent," etc. \Vhere school territory is to be 
transferred to another county or to a city school district or an existing village 
school district ( 4696 G. C.), the following things must obtain: 

( 1) A resolution shall be passed. 
(2) An equitable division of the funds. 
(3) An equitable division of the indebtedness. 
(4) A map shall be filed with the county auditor of each county affected by 

the transier. 
(5) The school property situated in the territory transferred shall become 

vested by authority of section 4696 in the board of education of the school dis­
trict to which such territory is transferred. 
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None of these absolutely necessary things appear in section 4727 G. C., hence 
under that section standing alone, a transfer of school territory cannot be accom­
plished in its fullest sense by using only section 4727 G. C. 

Transfers of school territory must be cOIISztmmated under either sections 4692 
or 4696 G. C.; if the territory is wholly within the same county school district 
then section 4692 G. C. applies, and all that appears in that section must be noticed; 
if the transfer of school territory· in the same county happens to be composed in 
whole or in part of centralized school territory, then authority to transfer central­
ized sclzq_ol territory is gotten from section 4727 G. C. That is to say, centralized 
school territory can be transferred under section 4692 G. C. because of the amend­
ment in section 4727 G. C. but no transfer can be consummated by 4727 G. C. alone, 
for that section as indicated heretofore, does not provide for the many things that 
are necessary in order to complete the transfer of school territory. 

\Vhere territory lies within the same county school district, section 4692 G. C. 
governs, and this section permits of the presentation of a remonstrance against 
any transfer of school territory in the county school district whether centralized or 
not. If the transfer of school territory involves section 4696 G. C., then all the 
things that appear in that section must be noticed among which is that there must 
be a petition before any action is taken, and again it is mandatory when seventy­
five per cent of the electors residing in the territory to be transferred petition for 
such transfer. In your case no attention need be paid to section 4696 G. C. for it 
is understood that your question lies wholly within the confines of Wood County. 

By reference to volume II, Opinions of Attorney General, 1919, you will find 
on page 1195 an opinion of this department upon questions largely similar to the 
one which you present, and the syllabus of that opinion reads as follows: 

" "1. Under section 4727 G. C., as amended by House Bill 163, the county 
board of education may transfer territory "to or from a centralized school 
district upon the petition of two-thirds of the qualified electors of the ter­
ritory petitioning for transfer. But there is nothing mandatory in such 
section that the county board of education shall make such transfer. 

2. In transfers of school territory under section 4692 G. C., there is 
no provision for any petition on the part of the electors, the only provision 
in such section being that a remonstrance and not a petition can be filed 
with the county board of education." 

In reply to your inquiry then you are advised that the transfer of school ter­
ritory from Bloom Township Rural School District to the Cygnet Village School 
District, all in the same county, must be made in compliance with section 4692 G. 
C., such transfer of centralized school territory being authorized by section 4727 G. 
C. The provisions of section 4692 G. C. must be carried out and one of these pro­
visions is the right of remonstrance within thirty days against such transfer. 

'That section 4727 G. C. must be read in conjunction with either 4692 or 4696 
G. C., as the case may be, appears from recent decisions of the supreme court, 
to-wit: 

"The provisions of section 4727 General Code, at that time (97 0. S., 
259) as held in the Gout case, negatived the authority of the county board 
under the circumstances presented in that case to transfer territory from 
such district, and as the court there stated constituted an exception to the 
general powers then conferred by Sectio11 4696 General Code." 

* * * * * * * * * 
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"It is clear that if the proceedings thus far taken by the Benton Town­
ship rural school district had not effected the centralization of the schools 
any portion of the territory thereof could be transferred by the board of 
education under authority of the provisions of section 4692 General Code, 
and Jf centralization thereof had been effected, the same authority is con­
ferred upon the county board of education by section 4727, General Gode, 
provided the necessary petition be filed with such board." 

County Board of Education of Paulding County School District, et al., vs. 
Board of Education of Benton Township Rural School District of Paulding 
County, Decided January 10, 1922, Supreme Court. 

"Prior thereto and at the time this action was taken the matter of 
transferring territory from a centralized district was necessarily governed 
by the provisions of the statute then existing as previously interpreted and 
applied by this court in the case of State ex rei. Goul v. Sapp. 97 Ohio St., 
259." 

State ex rei. Board of Education Wood County 'US. Board of Education of 
Bloom Twp. Rural Sc!wol District, et al., decided Jan. 10, 1922, Supreme Court. 

It is pointed out, however, that if two-thirds of the electors in centralized 
school territory sign a petition to be transferred, it is not clear how a majority can 
sign a remonstrance because if two-thirds sign in favor of same this would be ap­
proximately sixty-seven per cent., leaving only thirty-three per cent. opposed. 

A remonstrance must have fifty-one per cent. in order to be effective and a re­
monstrance cannot be secured in that same territory unless the thirty-three per 
cent. opposed would be increased to fifty-one per cent.; and if that took place, eighteen 
per cent. (the difference between thirty-three per cent. and fifty-one per cent.) 
would have to leave the sixty-seven per cent. petition in order to sign the remon­
strance, and it is clear that there would not be then a petition of sixty-seven per 
cent. asking for the transfer. In other words, there is only one hundred per cent. 
in anything, and if you take sixty-seven per cent. and then try to get fifty-one per 
cent. you have one hundred and eighteen per cent; this is eighteen per cent. more 
than what exists in the entity itself; so that in the same territory, there cannot be 
a fifty-one per cent. remonstrance against and at the same time a sixt3•-seven per 
cent. petition in favor of. However, this is rather an arithmetical proposition, for 
if the two-thirds petition was depleted in its list of names below two-thirds 
(or sixty-sevea per cent), it would no longer be a two-thirds petition as mentioned in 
section 4727 G. C., and in the case at hand (completing the transfer under section 
4692 G. C.) a remonstrance would lie and would be effective if fifty-one per cent. 
signed the remonstrance. But, if fifty-one per cent. did 5ign and file the remon­
strance in the allotted thirty days, what happens to the sixty-seven per cent. appearing 
on the petition which brought about the action? The sixty-seven percent. becomes forty 
nine per cent. and the petition does not comply with 4727 G. C., requiring two­
thirds to be effective; the courts having held that electors can withdraw their 
names from a petition. The transfer of centralized school territory authorized un­
der section 4727 G. C. becomes effective in the manner mentioned in section 4692 
G. C. where the transfer is in the same county, that is, within thirty days after the 
filing of the map unless during that period a written remonstrance signed by a ma­
jority of the qualified electors is filed against such proposed transfer. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attoruey-Gmeral. 


