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1. EDUCATION, BOARD OF-SHALL TAKE INTO ACCOUNT 
TOTAL PAYROLL OF TEACHERS FOR YEAR 1946-1947 
AND APPLY TO THAT BASE AT LEAST SEVENTY-FIVE 
PER CENT OF INCREASED REVENUE TO SALARY I~­

CREASE OF TEACHERS FOR SCHOOL YEAR 1947-1948-
SECTION 4848-6 G. C.-AMENDED SUBSTITUTE SENATE 
BILL 48, 97 GENERAL ASSEMBLY. 

2. SALARY OF ONE TEACHER FOR EACH THIRTY PUPILS 
ADDED TO ENROLLMENT FOR YEAR 1947-1948 OVER 
ENROLLMENT OF PREVIOUS YEAR MAY BE CONSID­
ERED AS SALARY INCREASE-NO PART OF SALARY OF 
TEACHER EMPLOYED ON ACCOUNT OF INCREASE OF 
ENROLLMENT OF PUPILS LESS THAN THIRTY MAY 
BE SO CONSIDERED. 

SYLLABUS: 

1. Section 4848-6, General Code, as amended by Amended Substitute Senate 
Bill No. -!8 of the !lith General Assembly, will upon taking effect of that act, 
n•quire that every board of education shall take into account the total payroll of 
teachers as established for the year 1946-1947, and apply to that base at least seventy­
fi\'e per cent of the increased revenue received by such board under the provisions 
of that act to increasing the salaries of teachers for the school year l!H7-1948. 

2. Under the provisions of Section 4848-6, General Code, as amended by 
Amended Substitute Senate Bill No. 48 of the 97th General Assembly, the salary 
of one teacher for each thirty pupils added to the enrollment for the year 1947-1948 
O\'Cr the enrollment of the previous year, may be considered as a salary increase in 
compliance with the provisions of said Section 4848-6, but no part of the salary of 
a teacher employed on account of an increase of enrollment of pupils less than thirty 
may be so considered. 

Columbus, Ohio, September 24, 1947 

llon. Erwin L. Clemens, Prosecuting Attorney, Defiance County 

Defiance, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion, reading as follows: 

·• 1. The Boards of Education of this County are desirous of 
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knowing the basis of computing the minimum payment on teach­
ers' salaries from monies received under the Daniels-Cramer 
School Bill. I assume that the amount received under the old 
school foundation law and the amount received under the new 
Daniels-Cramer Bill should be taken into consideration? Is the 
previous annual payroll of teachers considered in this computa­
tion? 

2. An increase of 30 pupils, I assume, is required before an 
additional ,teacher can be hired. What effect would a portion of 
this increase of pupils have on payment of the salary of this addi­
tional teacher? In other words, must there be a total increase of 
30 students before an additional teacher can be hired or is the 
Board authorized to pro-rate the teacher's salary in proportion to 
the increase in pupils under 30 ?" 

Amended Substitute Senate Bill No. 48, as enacted by the 97th Gen­

eral Assembly, commonly known as the Daniels-Cramer school bill, had 

for its particular object providing for a larger contribution of the state 

through what is known as the school foundation program, for the sup­

port of the schools. Section 4848-1, General Code, prior to the passage 

of the above act, provided for a certain apportionment from the state pub­

lic school fund to each school district of the state, of amounts based on 

the average daily attendance of the schools. Section 4848-3, General 

Code, provided for additional subsidies for school districts having certain 

specified qualifications as to the levy of school taxes. 

Section 4848-4, General Code, made further provisions establishing 

certain minimum requirements of a district in order to bring it up to the 

standard intended by the foundation program. 

Section 4848-6, General Code, provided specifically that a school 

district whose board of education has not conformed to all the require­

ments of the law, should not participate in the distribution of funds auth­

orized by the provisions of Sections 4848-1, 4848-3 and 4848-9, General 

Code, except for good and sufficient reason established to the satisfaction 

of the superintendent of public instruction and the state controlling board. 

This section provided further that no school district wherein the total 

of the annual salaries paid to teachers of the district for any school year 

is less than seventy-five per cent of the total amount of the foundation 

program of such distric-t, exclusive of transportation and tuition costs, 

should participate in the public school fund. The above provisions were 

embodied in Amended Senate Bill No. 39 of the 96th General Assembly. 
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The Daniels-Cramer law which will become effective September 24, 

1947, amends all of these sections, substantially increasing the allotments 

to the various districts, and changing the basis from "daily attendance" 

to "daily membership." It is important to note, particularly, as bearing on 

your inquiry, the new paragraph introduced in Section 4848-6 and read­

ing as follows : 

"Provided further, for and during the school year 1947-1948, 
not less than sevellty-five per cent of the illcrease in total state 
money, exclusiYe of tuition and transportation, which any school 
district receives under the provisio11s of this act, in excess of the 
amount of money such school district would have received for the 
same school year under the provisions of Am. S. B. 39 as passed 
by the 96th General Assembly, exclusive of tuition and transpor­
tation, shall be used for increasing teachers' salaries as established 
for the I946-I947 school year, provided however that in any 
school district where the board of education determines that addi­
tional teachers are necessary the salaries of such additional teach­
ers may be deemed increased salaries on the basis of one 
additional teacher to each thirty pupil increase in enrollment." 

( Emphasis added.) 

It will be noted that the above quoted provision expressly requires that 

not less than seventy-five per cent of the increase in total state money 

which a school district receives during the school year of 1947-1948 under 

the provisions of this act in excess of the amount such district would have 

received for the same school year under the law as it has heretofore ex­

isted, "shall be used for increasing teachers' salaries as established for 

the 1946-1947 school year." It appears to me that your first question 

is plainly answered by the language of the paragraph which I have above 

quoted. Of the increase granted by the new act, not less than seventy-five 

per cent is to be used for increasing teachers' salaries "as established for 

the 1946-1947 school year." The total payroll for that year is therefore 

of necessity the basis upon which the compulsory increase must be com­

puted. 

Whatever the payroll for the school year of 1946-1947 amounted to, 

it is to be increased for the following year in such amount that at least 

seventy-five per cent 0£ the increase granted by the new law shall be added 

to that payroll. The next paragraph of the new act contains the follow­

ing provision requiring a board of education participating in the funds 

authorized by the provisions of this act to adopt and file with the super-
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intendent of public instruction on or before October 1, 1947, a teachers' 

salary schedule. This provision of the law reads as follows: 

"Provided further, that any board of education participating 
in funds authorized by the provisions of Sections 4848-1, 4848-3 
and 4848-9 of the General Code shall adopt and file with the su­
perintendent of public instruction on or before October 1, 1947 
a teachers' salary schedule with provision for increments based 
upon training and experience. On or before January 1 of each 
year thereafter there shall also be filed with the superintendent of 
public instruction by each city, exempted village and county su­
perintendent of schools a statement as to the salaries being paid 
teachers in the school district or districts under his supervision." 

This final statement is doubtless for the purpose of enabling the 

superintendent of public instruction to check the action of the board and 

see that the increase granted by the new law has been applied at least to 

the extent required toward increasing the salaries of teachers. 

Your second question draws attention to the proviso in the first para­

graph above quoted, wherein it is stated that "where the board of educa­

tion determines that additional teachers are necessary the salaries of such 

additional teachers may be deemed increased salaries on the basis of one 

additional teacher to each thirty pupil increase in enrollment." 

Since the General Assembly has seen fit to adopt the measure of 

one additi,mal teacher for each thirty pupils it would seem that there is 

no opportunity by way of construction, to introduce any other scale or to 

read into the law any provision authorizing a board to pro-rate the teach­

er's salary in proportion to an increase of pupils under thirty. 

The principal purpose of the new provisions which I have quoted 

is to give teachers a substantial increase in salary and yet the General As­

sembly recognized that in a growing district it might become necessary 

to employ one or more additional teachers, hence the provision that in 

case the board should determine it necessary to employ one or more addi­

tional teachers, it could have credit on the obligation to use seventy-five 

per cent of the increased allowance for salary increase, by way of pay­

ment of the salary of such new teacher or teachers, but only to the extent 

of one new teacher for thirty additional pupils. Nothing in the statute 

authorizes taking such credit for a portion of the salary of a teacher for 

a fraction of thirty pupils. The obvious purpose of this restriction is to 
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prevent a board from scattering this increased income unnecessarily, and 

thereby defeating what is the manifest purpose of the act. 

It should not be overlooked that the provision requiring every board 

to pay to teachers at least seventy-five per cent of its allotment from the 
fundation program is still in the law, and the board must see to it that its 

teachers' payroll for the year 1947-1948 meets this requirement as well 
as the one relating to the increase. 

Accordingly, in specific answer to your questions, it is my opinion: 

I. Section 4848-6, General Code, as amended by Amended Substi­

tute Senate Bill No. 48 of the 97th General Assembly, will upon taking 
effect of that act, require that every board of education shall take into 

account the total payroll of teachers as established for the year 1946-1947, 

and apply to that base at least seventy-five per cent of the increased rev­

enue received by such board under the provisions of that act to increasing 

the salaries of teachers for the school year 1947-1948. 

2. Under the provisions of Section 4848-6, General Code, as amended 

by Amended Substitute Senate Bill No. 48 of the 97th General Assem­

bly, the salary of one teacher for each thirty pupils added to the enroll­

ment for the year 1947-1948 over the enrollment of the previous year, 
may be considered as a salary increase in compliance with the provisions 

of said Section 4848-6, but no part of the salary of a teacher employed 
on account of an increase of enrollment of pupils less than thirty may be 

so considered. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 


