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SCHOOL DISTRICT, BOARD OF EDUCATION-DUTY TO EM­

PLOY AND PROVIDE TEACHERS AND NECESSARY INCI­
DENTAL FACILITIES TO INSTRUCT CHIDREN IN JUVENILE 

DETENTION HOME-COST AND EXPENSE INVOLVED MAY 

BE 'RECOVERED FROM COUNTY COMMISSIONERS. 

SYLLABUS: 

While the duty rests upon the board of education of a school district in which a 
juvenile detention home is located to employ and provide such teachers and such 
incidental facilities• as are necessary to furnish instruction to children confined in such 
home, such board of education may recover from the county commissio.ners the cost 
and expense involved in so doing. 

Columbus, Ohio, September 18, 1946 

Honorable Mathias H. Heck, Prosecuting Attorney 
Dayton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communnication requesting my opm10n and 
reading as follows : 

"On April rnth, 1946 your office rendered Opinion No. 868 
on the subject: 'The board of education of a school district in 
which is located a juvenile detention home, is authorized and 
required by law to furnish reasonable instruction and school 
facilities to the inmates of such home.' The opinion was rend­
ered in response to a letter from this office requesting the ruling. 
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The Board of Education has appointed a teacher to perform 
the duties in the Juvenile Detention Home of this County. 

The Board of Education has indicated its intention of send­
ing its bill to the Board of County Commissioners, for the 
payment of the salary of this teacher by, the County Commis­
sioners. The Board of Education claims that the obligation to 
the teacher so appointed is placed upon the Board of County 
Commissioners by Sections 1639-34 and 1639-57 of the General 
Code. 

The inference drawn by the Board of County Commissioners 
from your opinion above referred to, is that the teacher should 
be paid by the Board of Education. 

The County Commissioners desire that you fix the re­
sponsibility concerning which Board is to pay the teacher so 
appointee!. Your opinion will avoid the necessity of litigation 
to determine the matter." 

Opinion No. 868, to which you refer, was rendered in response to 

your request, the syllabus being in the words quoted in your letter. In 
considering that request and rendering that opinion, I did not consider 

that the question of ultimate responsibility for the cost of furnishing 

educational facilities to children confined in a detention home was involved. 

My attention was rather centered on the question whether it was within 

the scope of the duties imposed upon boards of education to employ and 

provide teachers and other facilities necessary for bringing the opportun­

ity of education to such children. 

The word "furnish" is evidently capable of two interpretations. It 

is frequently used in the sense of supplying or providing goods or services 

to be paid for by the recipient. On the other hand, it is frequently used 

both in the laws and in common parlance as implying the delivery of 

goods or performance of services at the expense of the person delivering 

or performing. The surrounding circumstances and the context of 

the instrument or statute in which the word may occur have to be 

resorted to in order to determine the sense in which the word is used. In 

the opinion referred to, I was considering the question submitted from 

the standpoint merely of the duty of the board of education to employ 

a teacher or teachers and to provide such incidental facilities as might 

be requisite for bringing the opportunity of education to the children who 

are for the time confined in juvenile detention homes. 
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Evidently the obligation to provide such teachers falls either upon 

the school system or on the board of county commissioners who are 

charged with furnishing funds for the maintenance of the home. I was 

impressed, and am still impressed with the fact that former Section 1670 

of the General Code expressly required the superintendent and matron 

of the home to be "qualified as teachers of children," while Section 

1639-22 which supplanted it, eliminated that provision. The obvious 

result of that change was to leave the employment of the teachers to the 

only body authorized by law to employ school teachers, to-wit, to the 

board of education. 

Section 1639-57 of the General Code to which you refer, appears 

to throw light on the question which you now raise as to the right of a 

board of education which has provided a teacher for children in the 

home to charge and collect the expense of the salary of such teacher 

from the county commissioners. 

Section 1639-34, General Code, does not appear to be directly 

relevant to the question submitted. However Section 1639-57 does have 

direct application. It provides: 

"It is hereby made the duty of the county commissioners to 
appropriate such sum of money' each year as will meet all the 
administrative expense of the court * * * and such sum 
each year as will provide for the maintenance and operation of 
the detention home, the care, maintenance, education, and support 
of neglected, dependent and delinquent children, other than 
children entitled to aid under the aid to dependent children law, 
section 1359-31 et seq., General Code, and for necessary ortho­
pedic, surgical and medical treatment, and special care as may be 
ordered by the court, for any neglected, dependent or delinquent 
children, as herein provided. All disbursements from such ap­
propriations shall be upon specifically itemized vouchers, certified 
to by the judge of the court." (Emphasis added.) 

Here it will be noted that the county commissioners are required 

to appropriate "such sums each year as will provide for the maintenance 

and operation of the detention home, the care, maintenance, education 

and support of neglected, dependent and delinquent children," etc. Fur­

thermore, the provisions as to an annual appropriation for the care, main­

tenance and education of these children is not confined to such children 

as are confined in a juvenile detention home but has equal reference to 
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all neglected, dependent or delinquent children. There appears to be some 

inconsistency between the provisions of Section 3846-r, General Code, 

to which I called attention in my former opinion, which requires every 

board of education to "provide for the free education of the youth of 
school age within the district under its control" and the provision of Sec­

tion 1639-57, supra, which requires the board of county commissioners 

each year to appropriate a sum sufficient to provide, among other things, 

for the education of dependent, neglected 01· delinquent children. I do 

not, however, consider that there is any essential conflict. It is the 

clzildre11 who are to receive "free educations." It makes no difference so 

far as they are concerned who has to pay for it. The cost of this educa­

tion is paid in part by the local community, in part by the state and, it 

appears from the statute just quoted, as to certain children, by the county. 

The statutory provision last referred to may be considered as an 

exception which the general assembly has seen fit to attach to the general 

method of defraying the cost, presumably growing out of the fact that 

these children have been taken out of their natural environment and have 

been committed either to specially designated homes or confined in an 

institution, and that the burden and expense of bringing educational fa­

cilities within their reach may be somewhat increased; ancl while it is 

the duty of the board of education to furnish the same, it may neverthe­

less in such case be reimbursed by the county. In order that we may 

give force to each of these enactments of the general assembly, it seems 

necessary to hold, and it is my opinion, that while the duty rests upon 

the board of education of a school district in which a juvenile detention 

home is located to employ and provide such teachers and such incidental 

facilities as are necessary to furnish instruction to children confined 

in such home, such board of education may recover from the cmmty 

commissioners the cost and expense involved in so doing. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




