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OPINION NO. 87-076 

Syllabus: 

1. 	 Persons licensed under R.C. Chapter 4734 to 
practice chiropractic in Ohio may perform such 
physical therapy services as are included within 
the pract ice of chiropractic and do not exceed 
the scope of each such person's education, 
training, and experience, and may designate such 
services as physical therapy services. (1980 Op. 
Att•y Gen. No. 80-079 followed in part and 
overruled in part.) 

2. 	 Licensed chiropractors may bill for such physical 
therapy services as .they lawfully perform. ( 1980 
Op; Att•y Gen. No. 80-079 overruled in part.) 

3. 	 Licensed chiropractors may advertise such 
physical therapy services as they may lawfully 
perform, but they may not use professional titles 
o,r abbreviations listed in R.C. 4755.48(C) and 
may not state or imply that they are physical 
therapists or physical therapist assistants. 
(1980 Op. Att'y Gen. No. 80-079 followed in part 
and overruled in part.) 

To: Peter D. Ferguson, D.C., President, Ohio Broad of Chiropractic Examiners, 
Columbus, Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, October 15, 1987 

I have before me your request for my opinion concerning the 
following questions: 

1. 	 May persons licensed under R.C. Chapter 4734 to 
practice chiropractic in Ohio perform physical 
therapy services and designate the services· as 
such? 

2. 	 If the answer to the first question is in the 
affirmative, may licensed chiropractors bill for 
such services? 

3. 	 Are licensed chiropractors permitted to advertise 
that they provide physical therapy 3ervices? 

As you have observed, two prior Attorney General opinions 
considered these questions and, based upon the varying 
statutory provisions then in effec't, reached conclusions that 
differed in certain respects. Se!! 1980 Op. Att•y Gen. No. 
80-079: 1975 Op. Att•y Gen. No. 75-053 (modified in part and 
followed in part by op. No. 80-079). You have asked that the 
questions be reconsidered at this time in light of subsequent 
statutory changes. 
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Your first question is whether persons licensed under R.C. 
Chapter 4734 to practice chiropractic in this state may perform 
physical therapy services and designate the services as such. 
Your question arises in conne~tion ~ith R.C. 4755.40-.50, which 
provide for the licensing of physical therapists and physical 
therapist assistants. R.C. 4755.40(A) defines physical therapy 
as follows: 

"Physical therapy" means the evaluation and 
treatment of a person by physical measures and the use 
of therapeutic exercises and rehabilitative 
procedures, with or wichout assistive devices, for the 
purpose of preventing, correcting, or alleviating any 
disability. Physical therapy includes the 
establishment and modification of physical therapy 
programs, treatment planning, instruction, and 
consultative services. Physical measures include 
massage, heat, cold, air, light, water, electricity, 
sound, and the performance of tests of neuromuscular 
function as an aid to such treatment. Physical 
therapy does not include the diagnosis of a patient's 
disability, the use of roentgen rays or radium for 
diagnostic or therapeutic purposes, or the use of 
electricity for cauterization or other surgical 
purposes. Physical therapy includes physiotherapy. 

R.C. 4755.48(B) restricts the practice of physical therapy, as 
follows: 

No person shall practice or in any way hold 
himself out as being able to practice physical 
therapy, including practice as a physical therapist 
assistant, unless he holds a valid licenje under 
sections 4755. 40 to 4755. so of the Revised Code or 
except as provided in sect ion 4755. so of the Revised 
Code. 

R.C. 4755.50 states: "Nothing in this chapter - shall be 
construed to prevent or restrict the practice of any person who 
is a licensed practitioner in the state of Ohio, or of anyone 
employed or supervised by such person." 

R. c. 4755. so thus permi ta a licensed practitioner to carry 
out his practice without being restricted by prohibitions 
against performing physical therapy services. R.C. 4755.50 
does not specify the types of practitioners to which it applies 
and, thus, appears to encompass all persons licensed as 
practitioners within Ohio who might have any cause to perform 
services in the natura of physical. therapy, including 
chiropractors. Cf. Fort Hamilton-Hughes Memorial Hospital 
center v. Southard, 12 Ohio St. 3d 263, 466 N.E.2d 903 (1984) 
(finding that where the General Assembly specifically 
enumerated four groups of licensed health care practitioners, 
it intended to exclude the other groups of licensed health care 
practitioners). R.C. 4755.50 does not empower any 
practitioners to perform physical therapy services. but merely 
provides that such authority as may exist is not restricted by 
the provisions of R.C. Chapter 4755. Thus, under P.C. 
4755.48(B) and R.C. 4755.50, a licensed chiropractor may 
perform such physical therapy services as he is authorized by 
law to perform. 

R.C. 4734.09 defines the scope of the practice of 
chiropractic, as follows: 
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The license provided foe in this chapter shall 
entitle the holder thereof to practice chiropractic in 
this state. For the purpose of this chapter "practice 
of chiropractic" or "practice as a chiropractor" means 
utilization of the relationship between the 
musculo-skeletal structures of the body, -the spinal 
column and the nervous system, in the restoration and 
maintenance of health, in connection with which 
patient care is conducted with due regard for first 
aid, hygienic, nutritional, and rehabilitative 
procedures and the specific vertebral adjustment and 
manipulation of the articulations ~nd adjacent tissues 
of the body. The chiropractor is authorized to 
examine, ·diagnose, and assume responsibility for the 
care of patients. 

The practice of chiropractic does not permit the 
chiropractor to treat infectious, contagious, or 
venereal disease, to perform surgery or acupuncture, 
or to prescribe or administer drugs for treatment, and 
roentgen rays shall be used only for diagnostic 
purposes. The practice of chiropractic does not 
include the · performance of abortions. (Emphasis 
added.) 

Rules governing the practice of chiropractic indicate that a 
chiropractor is to be trained, inter alia, in rehabilitative 
procedures. see, ~. (1986-1987 Monthly Record, vol. 2] Ohio 
Admin. Code 4734-l-06(B)(l2)(a) at 1392 (in orde·r to be 
approved by the Chiropractic Examining Board, a chiropractic 
college must include in its curriculum "rehabilitative 
procedures including physiological therapeutic and/or ancillary 
therapeutics"): (1986-1987 Monthly Record, vol.~] Ohio Admin. 
Code 4734-l-06(B)(l2)(b) and (14) at 1392-93 (a graduate of a 
chiropractic college must complete a minimum of on,e hundred 
twenty academic hours in rehabilitative procedures, including 
physiological therapeutics and/or ancillary therapeutics and 
must have practical clinical training in rehabilitative 
procedures, including a minimum of twenty-five physiological 
therapeutic treatments): [1986-1987 Monthly Record, vol. 2] 
Ohio Admin. Code 4734-1-09 at l39S (~xamination for licensure 
as a chiropractor includes testing on rehabilitative 
procedures). It thus appears that a chiropractor is authorized 
to perform certain procedures that are in the nature of 
physical therapy. See Op. No. 80-079 at 2-314 (chiropractors 
"may, in the course of their practice, perform activities which 
could be said to fall within the definition of physical 
therapy"): Op. No. 7S-OS3 at 2-208 ("[t]he General Assembly has 
understood that the licenses of some limited practitioners 
would be broad enough ·to include the practice of physical 
therat>Y· .. "). see generally 198S Op. Att'y Gen. No. 85-020 at 
2-80 (" [a] person who treats a client or patient by the use of 
therapeutic exercise for the purpose of preventing, correcting, 
or alleviating a disability is practicing physical 
therapy ... regardless of whether the service is characterized as 
therapeutic exercise, rehabilitation medicine, physical 
medicine, or as some other service"). 7 Ohio Admin. Code 
4734-1-lS(A) does, however, stat:e clearly that, "[i]n the 
conduct of the practice of chiropractic no chiropractor shall 
perform any service that is beyond the scope of his education, 
training, and experience." See generally 1983 Op. Att•y Gen. 
No. 83-002. I conclude, therefore, that a person licensed 
under R.C. Chapter 4734 to practice chiropractic in Ohio may 
perform such physical therapy services as are included within 
the practice of chiropractic and do not exceed the scope of his 
education, training, and experience. 
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You have asked also whether services performed by a 
chiropractor may be designated as physical therapy services, 
Op. No. 80-079 concluded that they could not, based upon 
language in R.C. 4755.50 stating that "services rendered by 
such person [any person who is a licensed practitioner in the 
state of Ohio] or by anyone employed or supervised by such 
person, shall not be designated as physical therapy." That 
language was deleted by Am. Sub. H.B. 460, 116th Gen. A. (1985) 
(eff. July 1, 1985). The Legislative service Commission's 
summary of Am. Sub. H.B. 460 states that the act "permits a 
person practicing physical therat,y who is a licensed 
practitioner of some other occupation or profession to 
designate his services as physical therapy" and expressly 
notes: "Under prior law, a person practicing physical therapy 
as a licensed practitioner of som~ other occupation or 
profession... could not designate his services as physical 
therapy. The 'act removes the prohibition." Ohio Legislative 
Service Commission. summary of Enactments 140, 141 (Jan. 
July 1985). See generally Meeks v. Papadopulos. 62 Ohio St. 2d 
187. 191. 404 N.E.2d 159, 162 (1980) (Legislative Service 
Commission analyses are not determinative of legislative intent 
but may be useful references). In light of the enactment of 
Am. sub. H.B. 460, it must be concluded that R.C. 4755.50 no 
longer restricts a licensed practitioner from designating his 
services as physical therapy services. and Op. No. 80-079 is 
overruled on that point. This conclusion is essentially the 
same as the conclusion that was reached in Op. No. 75-053. 
under provisions then appearing in R-C. Chapter 4731. 
Accordingly. my response to your first question is that persons 
licensed under R. c. Chapter 4734 to practice chiropractic in 
Ohio may perform such physical therapy services as are included 
within the practice of chiropractic and do not exceed the scope 
of each such person's education. training. and experience, and 
may designate such services as physical therapy services. 

Your second question is whether licensed chiropractors may 
bill for such physical ther-apy services as they lawfully 
perfor:m. This question was apparently prompted by the fact 
that Op. No. 80-079 concluded that a licensed chiropractor 
could not bill for physical therapy services. That conclusion 
was based upon the analysis that the submission of a bill for 
physical therapy services constituted a designation of the 
services as physical· therapy services. in violation of R.C. 
4755.50 as it was then in effect. Since the designation of 
services by a licensed chiropractor as physical therapy 
services is no longer prohibited. this rationale for 
prohibiting a chiropractor from billing for physical therapy 
services is no longer applicable. I am aware of no existing 
statute or administrative rule that prohibits a chiropractor 
from billing for physical therapy services. R.C. 4755.50, 
which makes clear that nothing in Chapter 4755 prevents or 
restricts the practice of a licensed practitioner in the 
performance of services for which he is licensed, suggests 
instead that a chiropractor should be permitted to bill for 
physical therapy services performed within the scope of his 
license. To the extent that 1980 Op. Att•y Gen. No. 80-079 is 
in conflict with this conclusion. it is overruled. 
Accordingly. in answer to your second question. I conclude that 
licensed chiropractors may bill for such physical therapy 
services a~ they lawfully perform. 

Your third question is whether licensed chiropractors may 
advertise that they provide physical therapy services. R.C. 
4755. 48 (C) states: 
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No person shall use the words or letters, 
physical therapist, physical therapy, physiotherapist, 
licensed physical therapist, P.T., Ph.T., P.T.T., 
R.P.T., L.P.T., physical therapy assistant, physical 
therapist assistant, physical therapy technician, 
licensed physical therapist assistant, L.P.T.A., 
R.P.T.A., or any other letters, words, abbreviations, 
or insignia, indicating or implying that he is a 
physical therapist or physical therapist assistant 
without a valid license under sections 4755.40 to 
4755.50 of the Revised Code. 

R.C. 4755.48(C) thus prohibits the use of the words "physical 
therapy," or related terms, to indicate or imply that a person 
is a physical therapist or physical theupist assistant if he 
is not so licensed under R.C. 4755.40-.50. As discussed above, 
however, R.C. 4755.50 protects the right of practitioners other 
than physical therapists and physical therapist assistants to 
carry out their practices and permits them to designate their 
services as physical therapy services. Reading these two 
pr..,visions in harmony, .!!..!!.! generally State ex rel. Pratt v. 
Weygandt, 164 Ohio St. 463, 132 N.E.2d 191 (1956), I conclude 
that licensed chiropractors may advertise that they perform 
physical therapy services, provided that they do not include 
any professional titles or abbreviations listed in R.C. 
4755. 48 (C) and provided that they do not state or imply that 
they are physical therapists or physical theupist assistants. 
This conclusion is consistent with the language of R.C. 
4755.48(B) that prohibits a person from practicing or holding 
himself out as being able to practice physical therapy, 
including practice as a physical therapist assistant, unless he 
is licensed under R.C. 4755.40-.50 "or except as provided in" 
R.C. 4755.50. 

op. No. 80-079- concluded that licensed chiropractors could 
not advertise that they provided physical therapy servi~es 
because they were prohibited from designating their services as 
physical therapy services. Since the prohibition against 
designation no longer exists, the objection to advertising is 
no longer valid on that ground. R.C. 4755.48(C) does, however, 
continue to prohibit the use Of the words "physical therapy," 
or related terms, in a context that indicates or implies that a 
person who is not -so licensed is a physical therapist or 
physical therapist assistant. See Op. No. 80-079. Op. No. 
80-079 is, accordingly, followed in part and overruled in part. 

op. No. 75-053 co.nsidered statutory language stating that 
the provisions regulating physical therapy did not "limit the 
use of the words 'physical therapy• by any limited practitioner 
whose license permits the use of physical therapy" and 
concluded that chiropractors could use the words "physical 
therapy" and offer physical therapy as a treatment service, but 
that they could not advertise themselves as physical 
therapists. Op. No. 75-053 considered a provision that was 
analogous to the prohibition currently appearing in R.C. 
4755.48(C) and concluded that, although a limited practitioner 
could provide physical therapy services, he could not advertise 
himself as a physical therapist. The current statutory scheme 
supports a similar conclusion. · 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, 
as follows: 

1. Persons licensed under R.C. Chapter 4734 to 
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ptactice chiropractic in Ohio may perform such 
physical therapy services as are included within 
the practice of chiropractic and do not exceed 
the . scope of each such person's education, 
training, and experience, and may designate such 
services as physical therapy services. (1980 Op. 
Att•y Gen. No. 80-079 followed in part and 
overruled in part.) 

2. 	 Licensed chiropractors may bill for such physical 
therapy services as they lawfully perform. ( 1980 
Op. Att'y Gen. No. 80-079 overruled in part.) 

3. 	 Licensed chiropractors may advertise . such 
physical therapy services as they may lawfully. 
perform, but they may not use professional titles 
or abbreviations listed in R.C. 4755.48(C) and 
may not state or imply that they are physical 
therapists or physical therapist assistants. 
(1980 Op. Att'y Gen. No. 80-079 followed in part 
and overruled in part.) 
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