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OPINION NO. 91-006 

Syllabus: 

A veteran who has received a United States military discharge 
designated "General (under honorable conditions)" has been ''honorably 
discharged" for purposes of R.C. Chapter 5901, and if otherwise 
qualified, is eligible for assistance from a veterans service commission. 

To: Paul F. Kutscher, Jr., Seneca County Prosecuting Attorney, Tiffin, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, January 11, 1991 

I have before me your request for my opinion concerning the qualifications 
for the receipt of assistance from a veterans service commission under R.C. Chapter 
5901. Specifically, you wish to know if R.C. Chapter 5901 recognizes a distinction 
between a veteran who has received an HoMrable discharge and a veteran who has 
received a General discharge (under honorable conditions). Your question focuses 
upon the definition of "veteran" provided by R.C. 5901.0l(A), which states: 
"'Veteran' means an honorably discharged member of the armed forces of the 
United States who served on active duty for reasons other than training." (Emphasis 
added.) To be eligible for the financial assistance provided for by R.C. 5901.02 
through R.C. 5901.15, the applicant must be a needy veteran or enumerated relative 
of a needy veteran and be further qualified by residence in Ohio and the county. 
R.C. 5901.08. 

Since your inquiry is narrowly focused upon discharges denominated by the 
United States military services as "Honorable" and "General (under honorable 
conditions),"! a brief examination of both are required. An "Honorable 

Every member of the military services of the United States who 
separates from the military services is given a completed Certificate of 
Release or Discharge From Active Duty DD Form 214, which describes the 
member's military service and the circumstances of termination. 10 U.S.C. 
§ I !SB; 32 C.F.R. §45.3(b}. The DD Form 214 requires the listing of 
"character of service, as appropriate." 32 C.F.R. §45.3(d)(9}. Thus, every 
member of the military services receives a characterization of service upon 
termination of service. Separation status of a service member may be 
denominated by the U.S. military services as "Honorable," "General (under 
honorable conditions)," or "Under Other Than Honorable Conditions," "Bad 
Conduct," "Dishonorable" or "Uncharacterized." 32 C.F.R. Part 41, App. A, 
Part 2(C}; 32 C.F.R. §45.3(d)(9). 

32 c.r.R. Part 41, App. A describes the conditions under which the 
"Honorable," "General (under honorable conditions)," "Under Other Than 
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discharge is appropriate when the quality of the member's service generally has met 
the standards of acceptable conduct and performance of duty for military personnel, 
or is otherwise so meritorious that any other characterization would be clearly 
inappropriate.2 32 C.F.R. Part 41, App. A, Part 2(C)2b(l). A "General (under 
honorable conditions)" discharge is appropriate if "a member's service has been 
honest and faithful" even "when significant negative aspects of the member's 
conduct or performance of duty outweigh positive aspects of the member's military 
record. 113 32 C.F.R. Part 41, App. A, Part 2(C)2b(2). 

Thus, while there are several types of discharges which use the word 
"honorable" in their title, the federal government does not use the term "honorably 
discharged," which appears in Ohio law, as a description of any single type of 
discharge. Since the term "honorably discharged" is also not defined by Ohio statute, 
I concluded, in 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-078, that the ·term should be interpreted 
according to the general meaning of those words, rather than giving them a technical 
meaning limited to a particular category of federal discharge. Accordingly, I 
determined "honorable discharge" to mean "[a] formal final judgment passed by the 
government upon the entire military record of a soldier, and an authoritative 
declaration by the government that he has left the service in a status of honor." 
(Emphasis omitted.) Op. No. 88-078, at 2-387. "Honorable discharge" also means a 
"discharge ... granted at the end of an enlistment and accompanied by an official 
certificate of good conduct during the service."4 Id. In comparison, a 
"dishonorable discharge" is "a dismissal from the service for bad conduct or as a 
punishment imposed by sentence of a court-martial for offenses against the military 
law." Black's Law Dictio11ary 463 (6th ed. 1990). The purpose of an honorable 
discharge is to show service in the military forces of the United States and that the 
service member "has been honorably relieved from active federal service." 
(Emphasis added.) See 1944 Op. Att'y Gen. No. 7249, p. 684, 686. 

Inasmuch as your request letter specifically calls into question whether a 
veteran with a discharge characterized as "General (under honorable conditions)" is 

Honorable Conditions" and "Uncharacterized" descriptions apply to an 
"enlisted member of a Military Service." 32 C.F.R. §41.6(a) (emphasis 
added). Other regulations control the descriptions of service 
characterization as applied to warrant or commissioned officers. See, 
e.g., U.S. Army reg. 635-100. In addition, discharges characterized as "Bad 
Conduct" or "Dishonorable" are punitive discharges adjudged by a 
court-martial. 10 U.S.C. §§818, 819; see also 1944 Op. Att'y Gen. No. 
7249, p. 684, 686 ("no one receives a dishonorable discharge except as a 
result of the sentence of a court-martial"). 

2 The Honorable Discharge :s given to one who has satisfactorily 
performed military service, has earned "good" conduct and efficiency 
ratings and has not been convicted by a general court-martial nor by 
more than one special court-martial. If a member's record in the 
military has been good, this discharge will be given despite a few 
lapses. In reality, the Honorable Discharge suggests adequacy rather 
than excellence. Other forms of recognition (medals, commendations, 
promotions) distinguish the outstanding soldier from the mediocre. 

Termination of Military Membership, The Military in American Society 
(MB) §5.01(1) (1978). 

3 The General discharge (under honorable conditions) "is given to a 
person whose military record is not sufficiently untainted to warrant an 
Honorable Discharge, but who avoided the requisite breaches of satisfactory 
conduct to warrant a discharge under less than complimentary conditions." 
Id. 

4 The meaning of honorable discharge as determined in 1988 Op. Att'y 
Gen. No. 88-078 was adopted from Black's Law Dictiorzary (5th ed. 1979). 
The current edition (6th ed. 1990) retains the definitions without change. 
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"honorably discharged" for purposes of R.C. 5901.0l(A), an examination of the 
relevant rules of construction to be applied is required. Statutes granting assistance 
to the disadvantaged are generally given a liberal interpretation in favor of the 
applicants for assistance. See, e.g., Tlwmas v. Huesman, 10 Ohio St. 152, 156 
(1859) ("[l]ooking thus at the object of the statute, and perceiving it to be one of an 
equitable character and beneficent tendency, ... the same ought to be liberally 
construed, for the furtherance and attainment of such object"); Beaclt v. Trustees 
of Marion Tow11ship, 2 Ohio Dec. Repr. 221, 223 (C.P. Hancock County 1857) ("the 
acts ... 'for the relief of the poor' ... are to be liberally construed"). The general rule 
of construction is applicable to statutes that give assistance to needy veterans. 1944 
Op. No. 7249, at 688 (soldiers' relief [now veterans assistance] "grows out of the 
humane impulse to relieve distress due to poverty, disease and other 
misfortune .... [T]he well established principle [is] that relief acts are to be liberally 
construed"); 1944 Op. Att'y Gen. No. 6951, p. 306, 311 ("the statutes under 
consideration, being designed for the purpose of affording relief to 'all needy 
soldiers, sailors and marines' who have served in the military forces of the nation, 
are entitled to have a liberal construction"). 

Applying a liberal construction to "honorably discharged," as used in R.C. 
5901.01, requires that it be read to broadly include all those veterans who were 
honorably discharged. "Honorably discharged" is, therefore, not restricted to just 
those veterans who have a service characterization of "Honorable" pursuant to 
United States military regulations. 

When a discharge document does not expressly use the term "honorable 
discharge," it may still indicate that a veteran was ''honorably discharged" for 
purposes of Ohio law so long as it does not indicate the circumstances as not 
honorable. Thus, in 1944 Op. No. 6951, at 312, a veteran was determined eligible for 
Ohio veterans' benefits without an Armed Forces of the United States Report of 
Transfer or Discharge DD Form 214, see n.l, supra, showing "Honorable" as the 
discharge characterization. Instead, the veteran's "certificate of service" which did 
not characterize the discharge at all, was deemed to show the veteran was 
"honorably discharged" because the form demonstrated "the fact of his honorable 
service and the termination thereof, ... and having in mind the beneficent purpose of 
the Soldier's Relief Act, there could be no reason when he has thus completed his 
service for denying to him or to his dependents the relief provided." Id. 

Moreover, in 1944 Op. No. 7249, at 684, one of my predecessors was asked 
whether a discharge document which was issued in cases where the soldier•s5 
"service has not been honest and faithful or where a character of 'FAIR' or 'POOR' 
is given, and in which a dishonorable discharge cannot be given" constituted an 
honorable discharge. That sort of discharge was described as being applied to "a 
wide range of men who are not entitled to the honorable discharge and yet not 
deserving of the dishonorable." 1944 Op. No. 7249, at 687. The term ''honorable" 
was taken to mean one who is not disho11orably discharged. The effect of a 
discharge "which is not in terms an honorable discharge from active service ... was for 
all practical purposes equivalent to an honorable discharge." Id. at 686. 
Therefore, even if an ''honorable discharge" was not issued to a veteran, a veteran 
may be considered ''honorably discharged" for purposes of assistance to veterans if 
the discharge granted does not indicate a service member was relieved from service 
under less than honorable conditions. 

Based on the foregoing discussion, it is, therefore, my opinion, and you are 
hereby advised that a veteran who has received a United States military discharge 
designated "General (under honorable conditions)" has been ''honorably discharged" 
for purposes of R.C. Chapter 5901, and if otherwise qualified, is eligible for 
assi~tance from a veterans service commission. 
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