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IN REMOVING A STATE EMPLOYEE, THE APPOINTING 
AUTHORITY MUST PREPARE AN ORDER OF REMOVAL 
STATING THE REASONS THEREOF AND FILE IT WITH THE 
DIRECTOR OF STATE PERSONNEL, AND THE STATE PER­
SONNEL BOARD OF REVIEW, AND FURNISH THE EM­
PLOYEE WITH A COPY OF SAID ORDER AND NOTIFY THE 
EMPLOYEE OF THE DATE OF FILING ON OR PRIOR TO 
THE DATE THE ORDER IS FILED. IN REMOVING AN EM­
PLOYEE THE APPOINTING AUTHORITY MUST COMPLY 
WITH ALL THE REQUIREMENTS ABOVE OR THE REMOVAL 
WILL BE INVALIDATED. 

SYLLABUS: 

1. In removing a state employee pursuant to Section 143.27, Revised Code, the 
appointing authority must prepare an order of removal stating the reasons therefor, 
must file the order with the director of state personnel and with the state personnel 
board of review, and must furnish the employee with a copy of the order; and the 
employee must be furnished with said copy, and notified by the appointing authority 
of the date of the filing 9f the order, on or prior to the date on which the order is 
filed. 

2. In removing an employee under said Section 143.27, the appointing authority 
must comply with all of the requirements noted in "1." above, and failure to meet 
any of said requirements would render the attemJ?ted removal invalid. 

Columbus, Ohio, January 25, 1962 

Hon. Carl W. Smith, Chairman 
Board of Review, Department of State Personnel 
Ohio Departments Building, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads in part as follows: 

"On November 20, 1961, this Board received an order of 
removal removing a Liquor Control Investigator I from the posi­
tion, effective November 25, 1961. On December 5, 1961 at 
11 :23 A.M., the Board received a telegram from the employee 
appealing from the order of removal filed on November 20, 
1961. 
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"The following questions arise: 

"l. Whose responsibility is it, if anyone's, to inform the 
employee as to the date of filing with this Board? 

"2. Is the appointing authority required to give the em­
ployee a copy of the order of removal on or prior to 
the date of filing with this Board? 

"3. Would failure of the appointing authority to notify 
the employee on or prior to the date of filing with this 
Board be sufficient reason for this Board to 

"a. consider the order of removal illegal due to 
insufficient notification of the employee, 

"b. extend the period during which an appeal 
could be filed with this Board. 

"4. Is there any authority for this Board to use its discre­
tion to rectify any injustice which may arise due to 
the change in the wording of this section of the law 
until such time as employees and appointing authorities 
are fully advised as to procedure to be followed." 

Section 143.27, Revised Code, here pertinent, reads, in part, as fol­

lows: 

"The tenure of every officer or employee in the classified 
service of the state and the counties, cities, city health districts, 
and city school districts thereof, holding a position under sections 
143.01 to 143.48, inclusive, of the Revised Code, shall be during 
good behavior and efficient service and no such officer or em­
ployee shall be reduced in pay or position, suspended, or removed, 
except for incompetency, inefficiency, dishonesty, drunkenness, 
immoral conduct, insubordination, discourteous treatment of the 
public, neglect of duty, violation of such sections or the rules of 
the director of state personnel or the commission, or any other 
failure of good behavior, or any other acts of misfeasance, mal­
feasance, or nonfeasance in office. 

"In any case of reduction, suspension of more than five 
working days, or removal, the appointing authority shall furnish 
such employee with a copy of the order of reduction, suspension, 
or removal, which order shall state the reasons therefor. Such 
order shall be filed with the director of state personnel and state 
personnel board of review, or the commission, as may be appro­
priate. 

"Within ten days following the filing of such order, the 
employee may file an appeal, in writing, with the state personnel 
board of review or the commission. In the event such an appeal 
is filed, the board or commission shall forthwith notify the ap-
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pointing authority and shall hear, or appoint a trial board to 
hear, such appeal within thirty days from and after its filing with 
the board or commission, and it may affirm, disaffirm, or modify 
the judgment of the appointing authority. 

"* * * * * * * * *" 

Thus, where a state employee is removed by his appointing au­

thority, the appointing authority must furnish him with a copy of the 

order, and the order must be filed with the director of state personnel 

and with the state personnel board of review. Within ten days following 

the filing of the order, the employee may file a written appeal with the 

state personnel board of review. The section does not state whether the 

order should be filed on the same date that the copy is furnished the 

employee, nor is there any expressed requirement that the employee be 

notified of the date of filing. I believe, however, that the intent of the 

legislature may best be ascertained by reading all pertinent provisions 

together. 

It appears clear that, under the section, the employee is to be given 

ten days in which to file an appeal, and it is likewise clear that he would 

not be given the benefit of the ten day period if he were not made aware 

of the date of the filing of the order as of the date it was filed. The intent 

of the legislature as to the ten day appeal period should here be given 

strong consideration. And regarding such intent, the general rule is 

stated in SO Ohio Jurisprudence 2d, Section 169, page 139, as: 

"The primary and paramount rule in the interpretation or con­
struction of statutes is to ascertain, declare, and give effect to the 
intention of the legislature if it is possible to do so. 

"Negatively stated, the rule is that the construction adopted 
should not be such as to defeat the obvious intention of the legislature 
or do violence to it, wholly or partially. It is not the function of a 
court to give to a statute an operation which the legislature does not 
intend." 

I am therefore, of the opinion that under Section 143.27, supra, the ap­

pointing authority has the implied duty to notify the employee of the 

date of the filing of the order before, or on, the date of filing. 

Further, since the order of removal must state the reasons for removal, 

the intent must have been to allow the employee to consider such reasons 

in determining whether he will appeal ; and to do this during the ten day 

appeal period, the employee would need the copy of the order on or prior 
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to the date of filing. In view of this situation, and in view of the fact that 

in the section the provision as to furnishing the copy precedes the pro­

visions as to filing, I conclude that the copy of the order should be furnished 

the employee on or prior to the date of filing. 

In view of my above conclusions, it follows that certain acts must be 

completed in a removal under Section 143.27, supra. First, an order of 

removal, stating the reasons for the removal, must be prepared by the 

appointing authority. Second, the order must be filed with the director of 

state personnel and state personnel board of review. Third, a copy of the 

order must be given to the employee by the appointing authority on or 

before the date of filing, and the employee must be notified of the date of 

filing on or before the date of said filing. If any of these requirements 

are not followed by an appointing authority in an attempted removal, then 

I would not consider that the removal is valid under the statute. As stated 

by the Court in State, ex rel. v. Witter, 110 Ohio St., 216, at 223, in re­

ferring to a somewhat similar question pertaining to former Sections 

486-17 and 486-17a, General Code: 

"The acts upon the part of the respondent as to the suspension 
do not meet the mandatory provisions of the statute, and the attempted 
suspension was illegal, void, and of no effect." 

While, as noted earlier, Section 143.27, supra, does not contain express 

mandatory provisions as to the duties of notifying the employee, and fur­

nishing him a copy of the order, on or before the date of filing, such duties 

are necessarily implied to carry out the intent of the legislature to allow 

the employee a ten-day appeal period. 

In view of my above conclusions, I do not deem it necessary to con­

sider your fourth question. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised: 

I. In removing a state employee pursuant to Section 143.27, Revised 

Code, the appointing authority must prepare an order of removal stating 

the reasons therefor, must file the order with the director of state personnel 

and with the state personnel board of review, and must furnish the em­

ployee with a copy of the order, and the employee must be furnished with 

said copy, and notified by the appointing authority of the date of the filing 

of the order, on or prior to the date on which the order is filed. 
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2. In removing an employee under section 143.27, the appointing 

authority must comply with all of the requirements noted in "1." above, 

and failure to meet any of said requirements would render the attempted 

removal invalid. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




