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OPINION NO. 70-169 

Syllabus: 

Although a publuc school may not be specifically reimbursed 
for expenditures in contracting with a state agency licensed 
school pursuant to Section 3313.90, Revised Code, the attendance 
in such a contracted school would be utilized in arriving at the 
Section 3317.03, Revised Code, daily membership figures. Such 
attendance would then increase the amount of payments under the 
school founnation program and thus provide financial support to 
the contracting school district indirectly rather than by direct 
reimbursement. 

To: Martin Essex, Supt. of Public Instruction, Dept. of Education, Columbus, 
Ohio 

By: Paul W. Brown, Attorney General, December 23, 1970 

I have before me your request for my opinion which reads 

as follows: 


"Section 3313.90 R.C. provides that a school 
district may meet the requirements for maintaining 
a vocational education program by several means. 
One of these means is: 

"'By contract with a school licensed by any 
state agency established by the revised code which 
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school operates its courses offered for contract­

ing with public schools under standards as to staff­

ing and facilities comparable to those prescribed 

by the State Board of Education for public schools 

provided no instructor in such courses shall be re­

quired to be certificated by the State Department 

of Education ••• '. 


"Assuming that a public school contracts with 

such a licensed school, your opinion is respect­

fully requested as to whether the public school 

could be reimbursed under the School Foundation 

Program for those classroom. units as are approved 

under the provisions of Section 3317.05 Par. (C) 

as amended in 1969." 


Section 3313.91, Revised Code, provides in part: 

"Any public board of education may contract 

with any public agency, board, or bureau, or with 

any private individual or firm for the purchase of 

any vocational education or vocational rehabilita­

tion service for any resident of the district under 

the age of twenty-one years and may pay for such 

services with public funds.* * *" 


(Emphasis added.) 

In view of this express authority to expend public funds in con­
tracts extending even to private individuals or firms, and in 
view of the express authority to contract with a state agency 
licensed school contained in Section 3313.90, Revised Code, the 
authority to pay such school with public funds is inherent. Your 
question is concerned with the source of these public funds. There 
is no authority for direct reimbursement to a school district for 
the cost of training obtained from such a contracted school. How­
ever, Chapter 3317, Revised Code, outlines the methods of allo­
cating public funds to school districts. 

Section 3317.05, Revised Code, states in part: 

"The total number of approved classroom units 

for each.school district shall be the sum of the 

following: 


... * * * * * * * * 

"(B) The average daily merobers}?.ip_in grades 

one through twelve, including seventy~five per 

cent of those enrolled in either vocational courses 

or a joint vocational school district, as certified 

under section 3317.03 of the Revised Code, divided 

by thirty; 


"(C) The number of vocational education class­
room units or fraction thereof approved annually by 
the state board of education on the basis of standards, 
rules, and regulations adopted by the board; 

"* * * * * * * * *. ti 

(Emphasis added.) 

Section 3317.03, Revised Code, mentioned in the preceding 
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quotation, provides that the certification to the state board 
of education of daily membership figures shall include the aver­
age daily membership in vocational units. 

School districts are required to provide vocational educa­
tion; they may do so by contracting with licensed schools, and 
the number of students enrolled in vocational training is used 
as one of the factors to determine the amount of foundation pay­
ments. In view of the foregoing facts, it is my opinion, and you 
are hereby advised, that although a public school may not be spe­
cifically reimbursed for expenditures in contracting with a state 
agency licensed school pursuant to Section 3313.90, Revised Code, 
the attendance in such a contracted school would be utilized in 
arriving at the Section 3317.03, Revised Code, daily membership 
figures. Such attendance would then increase the amount of pay­
ments under the school foundation program and thus provide finan­
cial support to the contracting school district indirectly rather 
than by direct reimbursement. 




