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MOTOR VEHICLES-RATES OF TAXATION SET OUT IN 
HOUSE BILL IIS, 97 GENERAL ASSEMBLY BECOME EFFEC­
TIVE APRIL 1, 1948--CANNOT BE APPLIED TO APPLICA­
TIONS FOR REGISTRATION OF MOTOR VEHICLES FILED 
AND TAXES PAID BEFORE THAT DATE. 

SYLLABUS: 

The rates of taxation set out in House Bill No. 115 of the 97th General Assem­
bly become effective April 1, 1948 and cannot be applied to applications for registra­
tion of motor vehicles filed and taxes paid before that date. 
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Columbus, Ohio, November 20, 1947 

Hon. Edward T. Fogo, Registrar, Bureau of Motor Vehicles 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which request 1s as 

tollows: 

"Section 6294 of the General Code reads in part as follows: 

'E.very owner of a motor vehicle and every person mentioned 
as owner in the last certificate of title, bill of sale or sworn state­
ment of ownership of a motor vehicle which shall be operated 
or driven upon the public roads or highways of this state shall 
before the first day of April of each year, except as herein other­
wise expressly provided, cause to be filed, by mail or otherwise, 
in the office of the registrar or a deputy registrar, a written 
application in not less than triplicate for registration for the fol­
lowing registration year, beginning the first day of April of such 
registration year, on blanks to be furnished by the registrar for 
that purpose, * * *.' 

Section 6292 of the General Code prescribes the rate of such 
taxes as will be imposed upon the various types of motor vehicles. 
This section was amended by the recent session of the legisla­
ture to provide a uniform or $ro.oo license fee for all passenger 
cars rather than the $7.00, $10.00 and $16.00 fee based on the 
horsepower of the passenger car as is now in effect. The act 
amending Section 6292 of the General Code specifically provided 
that 'this Act shall go into effect April 1, 1948.' * * * 

Section 6294 of the General Code provides as follows : 

'From March 1 to April l of any given year it shall be lawful 
for the owner of a motor _vehicle to use license placards of either 
the current registration year or the next succeeding year.' 

It has been the practice of the bureau for many, many years 
to place license plates on sale one month in advance of the date 
they were actually required to be carried on the motor vehicle un­
der our law. The foregoing part of Section 6294 as quoted was 
enacted to assist and stimulate the sale of license plates through 
the allowing of them to be carried on motor vehicles as soon as 
purchased on or after March l of each year. There has also been 
a practice in the bureau for many years of reserving certain li­
cense plates held by individuals from year to year. The applica­
tions on these special license plates are mailed to the holder of 
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these special numbers in January of each year with the request 
that they be returned to the bureau on or before February 15. In 
all instances, whether it be in the reservation series or those plates 
sold over the counter prior to April of each year, the application 
is taken on an application blank dated for the succeeding regis­
tration year which, for our next issue, would be dated 1948. 

The writer would appreciate your interpretation of the reg­
istration law as amended and the specific advice if we may legally 
charge the new license fee on all 1948 passenger car licenses 
regardless of the date such application is accepted." 

The sections of the General Code which are pertinent to your inquiry 

provide in part as follows: 

Section 6291, General Code. 

"An annual license tax is hereby levied upon the operation of 
motor _vehicles on the public roads or highways of this state 
* * *. Such tax shall be at the rate specified in this chapter and 
shall be paid to and collected by the registrar or deputy registrar 
at the time of making application for registration as herein pro­
vided." 

Section 6291-1, General Code. 

"The registrar shall designate the county auditor and one or 
more persons in each county to act as deputy registrars, who 
shall accept applications for the annual license tax * * * " 

Section 6292, General Code. 

"The rates of such taxes shall be as follows: * * * " 

Section 6294, General Code. 

"Every owner of a motor vehicle * * * which shall be 
operated or driven upon the public roads or highways of this 
state shall before the first day of April of each year * * * cause 
to be filed * * * in the office of the registrar or a deputy reg­
istrar, a written application * * * for registration for the fol­
lowing registration year, beginning the first day of April of such 
registration year, * * *" 

From March I to April I of any given year, it shall be law­
ful for the owner of a motor vehicle to use license placards of 
either the current registration year or the next succeeding regis­
tration year." 
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Section 6298, General Code. 

"Upon the filing of such application and the payment of the 
tax imposed by this chapter, the registrar * * * shall assign 
to such motor vehicle a distinctive number, and, issue and deliver 
to the owner * * * a certificate of registration * * * and two 
number plates, * * *." 

As pointed out in your request, the rates of taxation at present pre-

1:,cribed by Section 6292, General Code, for passenger cars _vary according 

to the horsepower of the cars licensed. This section was amended by 

House Bill No. IIS of the 97th General Assembly, to provide a uniform 

tax for all passenger cars. Section 2 of House Bill No. IIS provides as 

follows: 

"This act shall go into effect April I, 1948." 

You ask my opinion as to whether or not you can lawfully charge 
the rates provided by House Bill No. IIS when applications are made prior 
to April I, 1948 for the license year beginning on that date. It is my 

opinion that you cannot, and that the tax must be collected at the old rate 

until April 1, 1948. 

I reach this conclusion by a consideration of the plain language of 

House Bill No. I I 5 and the statute set out above. The statute requires 

that an application for registration shall be filed by the owner of a motor 

vehicle before April I, and that the tax shall be paid at the time of making 
application. The registrar can collect the tax only at the rates authorized 

by law, and prior to April I, 1948 the only rates legally in existence are 

the rates presently set out in Section 6292, General Code. By the express 
terms of the legislative enactment the new rates do not become a part of 

Section 6292 until April I, 1948, and prior to that date the registrar 
cannot collect taxes under a statute that is not yet legally in existence. 

In view of the fact that the General Assembly was dealing with a 

licensing period which begins annually on April 1, I think it 9.uite possible 
that it intended the new rates to cover all applications for the 1948 license 

year no matter when filed. However, I cannot substitute my opinion as 

to the General Assembly's probable intention for the plain meaning of the 

tmequi_vocal language which it employed. 

In view of the above it is my opinion that the rates of taxation set 
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out in House Bill No. 115 of the 97th General Assembly become effective 

April 1, 1948 and cannot be applied to applications for registration of 
motor vehicles filed and taxes paid before that date. 

Respectfully, 

HucH S. JENKINS, 

Attorney General. 




