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26o7 

r. FENCE-SECTION 5933 ET SEQ., G. C.-DOES NOT AU­
THORIZE TOWN SH IP TRUSTEES TO INSTITUTE 
ACTION AGAINST OWNER OF LAND BORDERING UPON 
PUBLIC ROAD OR HIGHWAY TO REMOVE HEDGE 
FENCE LOCATED THEREON IN WHOLE OR IN PART 
WITHIN HIGHWAY RIGHT OF WAY. 

2. FENCE-HEDGE-BOUNDING ANY PUBLIC HIGHWAY 
AND LOCATED WHOLLY OR IN PART ON LAND BE­
LONGING TO HIGHWAY-TOWNSHJP TRUSTEES-MAY 
DECLARE FENCE A NUISANCE-IF IT INTERFERES 
WITH GRADING, DRAINING OR DRAGGING OF HIGH­
WAY-IF IT CAUSES SNOW TO DRIFT OR IN ANY 
OTHER MANNER OBSTRUCTS OR ENDANGERS PUBLIC 
TRAVEL~OWNER, AGENT OR OCCUPANT OF LANDS 
ON OR BORDERING UPON LANDS WHERE FENCE MAIN­
TAINED MAY BE ORDERED TO REMOVE FENCE-SEC­

TION 3298-19 G. C. 
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SYLLABUS: 

1. Section 5933 et seq., General Code, does not authorize the township trustees 
to institute an action against the owner of land bordering upon a public road or 
highway to remove a hedge fence located thereon in whole or in part within the 
highway right of way. 

2. ·whenever any fence, including a hedge fence, bounding any public highway 
and located wholly or in part on the land ·belonging to such highway shall in any 
way interfere with the proper grading, draining or dragging of such highway, or 
if such fence shall cause the drifting of snow or in any other manner obstruct or 
endanger the public travel of such highway, the township trustees may declare such 
fence to be a public nuisance and order the owner, agent or occupant of the lands 
on or bordering upon which such fence is maintained, to remove the same from such 
highway pursuant to Section 3298-19, General Code of Ohio. 

Columbus, Ohio, December r8, 1950 

Hon. Clyde E. Lewis, Prosecuting Attorney 

Delaware County, Delaware, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

''The trustees of Radnor 1ownship, Delaware County, Ohio, 
haYe requested that l obtain from you an opinion concerning the 
following problem : 

'::\fay the township trustees bring an action for the removal 
by the owner of a hedge fence bordering a public highway pur­
suant to (;eneral Code Section 5933 et seq., when the hedge 
fence, placed there by a former owner, is within the confines of 
the public highway.' 

"The trustees advise that they would appreciate your opinion 
at your earlie!:it convenience." 

For the context of your letter of mqmry I gather the pertinent facts 

to be that a prior owner of property abutting upon a public highway planted 

a hedge fence along such property within the highway right of way 

without the permission of the county commissioners and that the town­

ship trustees are now desiring to compel a subsequent owner of such 

property to remove such fence. 

Section 5933, General Code, referred to 111 your letter reads as 

follows: 

"An owner or occupant of land bordering upon a public road 
or highway, except a street or alley in a municipal corporation, 
or through which a public road or highway passes, may set, plant 
and cultivate a hedge or live fence on the line of such road or 
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public highway, and place on the margin of such road a protec­
tion fence, not to ocrnpy more than si.r feet of s11ch margin. 
Such protection fence, when piaced opposite a live fence or hedge, 
set or planted, shall be permitted to remain for seven years." 
( Emphasis aclclecl.) 

Also pertinent to a discussion of your question are the following 

sections of the General Code: 

"Section 5934: The trustees of the township may grant per­
mission in writing to the owner of the hedge or live fence, de­
scribed in the next preceding section, to continue the protection 
fc11cr such length of time as is necessary." (Emphasis added.) 

"Section 5935 : The owner of a hedge fence on a partition 
line. or along a public highway, shall not perm.it it to remain of 
a greater height or width than si.r feet, for a longer period than 
six months, or leave the cuttings from it on the public highway 
for a longer period than ten clays'' ( Emphasis acldecl.) 

"Section 5936: A person violating the next preceding sec­
tion shall be liable to the person damaged in a sum not exceeding 
twenty cents per rod of such hedge fence. ff the hedge is along 
a public highwa31, he shall be liable to the trustees of the township 
in which it is :,ituatc in a sum not e.rcecding fifteen cents per rod 
of such fence." ( Emphasis aclclecl.) 

It would appear that these sections, in so far as they relate to hedge 

fences along a road or public highway on land bordering upon a public 

highway refer only to those planted on the line of such road or public 

highway. Section 5933, supra, aufhorizes an owner or occupant of land 

bordering upon a road or public highway, except a street or alley in a 

municipal corporation, to set out ;mcl cultivate a hedge or live fence on 

the line of such road or public highway. Said section further authorizes 

such owner or occupant to maintain, for a limited time, within the right 

of way of such road or public high,vay, a fence to protect such live fence, 

which protection fence shall not occupy more than six feet of the margin 

of such right of way. Section 5934, supra, then authorizes the township 

trustees to grant permission to the owner of such live fence to continue 

the protection fence for a longer time than that authorized by the pre­

ceding section. Section 5935, supra, makes it unlawful for the owner 

of a hedge fence such as that authorized by Section 5933, to maintain it at 

it greater height or width than six feet for more than six months. Section 

5936, supra, prescribes the penalties for such unlawful height or width of 

such fence. Where such fence is maintained unlawfully along such road 
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or highway the only remedy provided is that of an action in damages, not 

to exceed fifteen cents per rod of .;,uch fence, authorized to be instituted 

by the trustees. Said sections of Lhe General Code would not authorize 

an action for the removal of a hedge fence located on the line of a road 

er public highway right of way. A fortiori, said sections of the General 

Code would not authorize an action for the removal of a hedge fence not 

located on the line of a road or public highway right of way. ( See 18 0. 

Jur. rn94, Fences §6; 1917 Opinions of the Attorney General, Vol. II, p. 

1530 at page I 536.) 

Fences constructed of lawful materials, whether live fences or other 

types are not unlawful, per se, if located within a road or public highway 

right of way. Such fences, when located within such rights of way present 

the problem of whether or not the same constitute a nuisance. The re­

moval of a fence obstructing a highway is a matter belonging to the public 

and to its officers, who may remove such fences without making them­

selves liable to trespass. (Schueszler v. Cleveland, N. & S. E. R. Co., 25 

CJ. C. C. N S 401, 45 0 C C 292; Baird v. Clark, 12 0. S. 87; Lane v. 

Kennedy, 13 0. S. 42; Grove v. Graham, 41 0. S. 303; Heddleston v. 

Hendricks 52 0. S. 460.) Township trustees under circumstances therein 

described, may order the owner, agent or occupant of lands on or bordering 

any public highway upon which any fence is located in whole or in part on 

the lane! belonging to such highway, to remove the same pursuant to 

Section 3298-19, General Code, which reads as follows: 

"\\'henever any fence bounding any public highway and 
located wholly or in part on the land belonging to such highway 
shall in any way interfere with the proper grading, draining or 
dragging of such highway, or if such fence shall cause the clri fting 
of snow or in any other manner obstruct or endanger the public 
travel of such highway, the township trustees may declare such 
fence to he a public nuisance and shall have power to order the 
owner, agent or occupant of the lands on or bordering upon which 
such fence is maintained, to remove same from such highway 
within thirty clays, and if such owner, agent, or occupant refuses 
or neglects to comply with such order, the trustees shall have the 
same removed, and the expense so incurred shall be certified to 
the county auditor and entered on the tax duplicate against said 
land to be collected as other taxes." 

You are therefore advised that it is my opinion that: 

1. Section 5933 et seq., General Code, does not authorize the 

township trustees to institute an acnon against the owner of land bordering 
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upon a public road or highway to remove a hedge fence located thereon 

in whole or in part within the highway right of way. 

2. \i\Thenever any fence, including a hedge fence, bounding any 

public highway and located wholly or in part on the land belonging to such 

highway shall in any way interfere with the proper grading, draining 

or dragging of such highway, or if such fence shall cause the drifting 

of snow or in any other manner obstruct or endanger the public travel 

of such highway, the township trustees may declare such fence to be a 

public nuisance and order the owner, agent or occupant of the lands on 

or bordering upon which such fence is maintained, to remove the same 

from such highway pursuant to Section 32'98-19, General Code of Ohio. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




