
OPINIONS 

J. ROADS, TOWNSHIP-STATUTES CONFER POWER AND 
IMPOSE DUTIES ON TOWNSHIP TRUSTEES TO KEEP IN 
REPAIR ALL TOWNSHIP ROADS WITHIN TOWNSHIPS, 
INCLUDING BRIDGES. 

2. DUTY OF COUNTY COMMISSIONERS TO KEEP IN RE­
PAIR ALL NECESSARY BRIDGE,S OVER STREAMS AND 
PUBLIC CANALS WITHIN COUNTY ON ALL PUBLIC 
HIGHWAY,S, INCLUDING TOWNSHIP ROADS-SECTION 
2421 G. C. 

SYLLABUS: 

While the statutes confer power and impose duties on Township Trustees to keep 
in repair all township roads within their respective townships, including bridges 
thereon, it is also made the duty of the County Commissioners of each county under 
the provisions of Section 242'1, General Co<le, to keep in repair all necessary bridges 
over streams and public canals within such county, on all public highways, including 
township roads. 
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Columbus, Ohio, February 28, 1947 

Hon. Earl Henry, Prosecuting Attorney 

Guernsey County, Cambridge, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion relative to the duty 

of the County Commissioners to repair bridges on certain roads in your 

county. Your letter describes five classes of roads, all outside of any 

municipality, which present certain differences as to their establishment 

or present status, and on each of which there are bridges in need of repair. 

These several situations will be discussed in the order in which you present 

them. You inquire as to each of these classes, whether they are public 

roads, whether they are township roads, and whether it is the duty of 

the County Commissioners to repair the bridges thereon. 

First. It appears that certain highways are located outside of the 

village of Byesville and form extensions of streets in that village. These 

streets were shown on a plat of an addition which was filed and recorded 

in the office of the County Recorder on March 19, 1903. It is stated that 

there never was a formal acceptance of this plat by the County Commis­

sioners as required by Section 3583, General Code. That section reads in 

part as follows: 

"After the plat or map is completed, it shall be certified 
by the surveyor, and acknowledged by the owner or owners 
before an officer authorized to take the acknowledgment of deeds, 
who shall certify his official act on the plat or map. If any owner 
is a non-resident of the state, his agent, authorized by writing, 
may make the acknowledgment. Such plat or map, and if the 
execution is by agent, his written authority, shall thereupon be 
recorded in the office of the County Recorder. Provided, however, 
that no plat or map certifying lands outside of a municipal cor­
poration, wherein the proprietor shall dedicate public highways, 
shall be entitled to be recorded without the approval thereon of 
the County Commissioners of the county wherein such lands are 
situated, * * *" 
However, the streets have been in existence and in use by the public 

during all of those years and there are several houses on each of them 

which have been there for about forty years. 

In Volume 20 Oh. Jur., p. 639, it is pointed out that public highways 

may be established by any one of several methods: ( r) by formal proceed-
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ings instituted and carried on by the public authorities, (2) by dedication 

and acceptance, (3) by prescription, or (4) by virtue of a license and an 

estoppel against the owner of the land. The author uses this language in 

referring to the above methods of establishing a road: 

"Thus, where the owner of land waives strict compliance 
with statutory requirements in the matter of the location of a 
highway thereon, he will be estopped, to the extent of the matters 
so waived, from denying the legal establishment and existence 
of the highway. A highway may also be established by a grant of 
land to the public authorities, and the opening and use thereof, 
for such purpose, or by such opening and use following defective 
statutory proceedings." 

The same author states at page 640: 

"A conveyance of land to the County Commissioners for a 
county road, the acceptance of the grant by the commissioners, the 
opening of the road by their order and its subsequent use as such 
by the public, and by the proper authorities, constitute a legal 
public highway, notwithstanding the want of statutory proceedings 
for its establishment. * * * Also, defective proceedings for the 
establishment of a highway may be cured by the opening thereof, 
and the use thereof by the public for a long period of time." 

It would appear from the above statements of law that the roads 

in question are without doubt public highways. Apparently, there was an 

offer of dedication, evidenced by the filing of the plat, and while there 

was no formal approval by the County Commissioners as contemplated by 

the statute, there certainly was acceptance by the public. The above author 

cites and quotes from Anderson v. Hamilton County, 12 0. S., 635, as to 

the basis of the rule whereby defective proceedings for the establishment 

of a highway are cured by the opening thereof and use by the public for a 

long period of time. 

The fact to which you refer, that these streets are dead-end streets, 

does not appear to me to have any bearing on their character as public 

highways. Nor, as I shall later point out, does it affect the question of the 

obligation to build and maintain bridges. 

Second. Your second proposition relates to a road which you say 

was constructed by the owner of the land through which it passes and which 

"was accepted from the landowner by the Board of County Commissioners 
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under General Code 6886, about nine years ago, and has been kept 

r,pen to the public," and has been kept in repair by the Township Trustees. 

~ection 6886, General Code, in so far as pertinent, reads as follows : 

"Any person or persons may, with the approval of the County 
Commissioners, dedicate lands for road purposes. A definite de­
scription of the lands to be dedicated with a plat of the same 
thereto attached and signed by the party dedicating the same, 
with the approval and acceptance of the commissioners endorsed 
thereon, shall be placed upon the proper road records of the county 
in which such road is situated. * * *" 

Upon your statement I can not see that there is any question but that 

this road is a public highway. You inquire whether this and the roads 

mentioned in your first list are public roads and township roads. It appear~ 

to me quite evident that unless they have been formally included either 

in the state highway system or in the county highway system under the 

J;rocedure outlined in Section 7464 et seq., General Code, they are to be 

regarded as township roads. However, as I view it, it is immaterial for the 

purpose of determining the duty of the County Commissioners, whether 

they are state, county or township roads. 

Third. Your third paragraph relates to some dead encl roads which 

have the same characteristics as the second except that they were con­

structed by the Board of County Commissioners. The answer to the ques­

tion whether they are public roads or township roads would be precisely the 

same as that given as to the second class. 

Fourth. You here refer to other dead end roads that pass from a public 

road through the lands of one or more private landowners and pass by 

their dwelling houses and end at a dwelling house at the extreme end of 

the road. You do not indicate that there was ever any attempt at a dedica­

tion. You say that these roads were not at any time accepted by the County 

Commissioners as prescribed by Sections 3583 or 6886, supra, and were 

not constructed by the public authorities but have been kept open, and have 

been kept in repair by the Tovrnship Trustees; further that they have been 

used by that part of the public who desired to use them for more than 

twenty-one years. You also state that these roads have never been placed 

on the county or state highway systems. I do not think that you have given 

enough facts to enable me to determine whether these roads have become 
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public highways by prescription. I refer you to the case of Railroad Com­

pany v. Roseville, 76 0. S., I08, particularly to the fourth paragraph of 

the syllabus, which reads as follows: 

"Title by prescription to a public street can be shown only by 
adverse user by the public, under a claim, of right, and uninter­
rupted for twenty-one years." (Emphasis added.) 

In that case the court found that where the use of a driveway through 

the lands of a railroad company to reach its station was merely with the 

permission and acquiesence of the owner and that the road was not used 

by the public under a claim of right adverse to the right of the owner, 

it would not result in the establishment of a highway by prescription al­

though the public had used it for more than fifty years. 

The question, therefore, whether these roads mentioned in your fourth 

proposition have been established as public highways by prescription, is 

one that can only be determined on the basis of proof which may be ad­
duced as to the conduct of the owner of the land and the adverse character 

of the use by the public. 

Fifth. You refer to a public road, a part of which "has been vacated by 

statutory proceedings leaving a dead-end road connecting with a public 

road." In my opinion the vacation of a portion of a public highway would 

have no effect whatever on the remainder thereof and it would retain 

its status as a public highway, particularly where it is connected as you 

state, with a public road. 

Coming then to the question of the obligation of the County Commis­

sioners to build and repair bridges on the several roads to which you refer, 

I call your attention to the provisions of Section 2421, General Code, which 
in so far as pertinent, reads as follows : 

"The commissioners shall construct and keep in repair neces­
sary bridges over streams and public canals on or connecting 
state and county roads, free turnpikes, improved roads, abandoned 
turnpikes and plank roads in common public use, except only 
such bridges as are wholly in cities and villages having by law the 
right to demand, and do demand and receive part of the bridge 
fund levied upon property therein." (Emphasis added.) 

The scope of this statute you will observe is quite broad. It requires 

the County Commissioners to construct and keep in repair necessary bridges 
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on state and county roads and also on "free turnpikes, improved roads, 

abandoned turnpikes and plank roads in common public use", excepting 

under some circumstances, those located wholly within a city or village. 

The inclusion of all the roads mentioned, even of abandoned turnpikes 

and plank roads in common public use, would seem to leave no doubt but 

that the roads referred to in your letter come within the scope of the 

statute, because on your statement those roads are not abandoned but are 

apparently a part of the township highway system and in continued use 

by the public. 

The fact that Township Trustees appear to be authorized to repair 

bridges does not in my opinion modify the duty which appears to be placed 

upon the County Commissioners. I find in Section 3295, General Code, 

the following provision: 

"The trustees of any township in addition to other powers 
conferred by law shall have power to purchase, appropriate, con­
struct, enlarge, improve, rebuild, repair, furnish and equip a 
township hall, a township park, bridges and viaducts over streets, 
streams, railroads or other places where an overhead roadway or 
footway is necessary, and sites for any of the same." 

(Emphasis added.) 

Section 7214, General Code, provides in part as follows: 

''The County Commissioners or Township Trustees may con­
tract for and purchase such material as is necessary for the pur­
pose of constructing, improving, maintaining or repairing any 
highways, bridges or culverts within the county, and also 
appropriate additional land necessary for cuts and fills together 
with a right of way to or from the same for the removal of 
material. * * *" 

Attention might also be called to the provision of Section 7464, 

( ~rneral Code, which divides all highways of the state into state roads, 

r,1unty roads and township roads. The final paragraph of this section 

, , ads as follows : 

"Township roads shall include all public highways of the 
state other than state or county roads as hereinbefore defined, 
and the trustees of each township shall maintain all such roads 
within their respective townships; and provided further, that the 
county Commissioners shall have full power and authority to 
assist the Township Trustees in maintaining all such ro:tcls. but 
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nothing herein shall prevent the Township Trustees from improv­
ing any road within their respective townships, except as other­
wise provided in this act." 

I note also Section 3370, General Code, which provides m part as 

follows: 

"The Township Trustees shall have control of the township 
roads of their township and shall keep the same in good repair. 
The Township Trustees may, with the apprnval of the County 
Commissioners or State Highway Commissioner, as the case may 
be, maintain or repair a county road or intercounty highway or 
main market road within the limits of their township." 

Plainly, the General Assembly in conferring powers and duties on 

both county and township officers, intended that there should be active 

cooperation between them as to road repair and that they were not to 

be confined strictly to roads of a particular class. 

Construing Section 3370 supra, it was held in 1923 Opinions of the 

Attorney General p. 636, that Township Trustees are authorized to con­

srruct or repair culverts. In 1925 Opinions of the Attorney General, p. 389, 

it was held that Township Trustees may use township road funds in the 

construction and repair of bridges and culverts on township roads. In 

this opinion it was said that the provisions of the statutes as to the main­

tenance and repair of "roads" carried with them the power and duty to 

maintain and repair culverts and bridges on the road as a part thereof. 

In an early opinion found in 1916 Opinions of the Attorney General, 

p. 298, it was held that either County Commissioners or Township Trustees 

may maintain the bridges on township roads. 

Effect must be given to the word "necessary" used in Section 2421 

supra. The duty imposed on the County Commissioners is to keep in 

repair all "necessary bridges." In construing an earlier statute containing 

practically the same language it was held in State ex rel. v. Commissioners, 

49 0. S., 301 : 

"The expediency of the construction or repair of a bridge, 
under section 4938, Revised Statutes, rests in the administrative 
discretion of the County Commissioners, and such discretion can­
not be controlled by Mandamus." 
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The court, in its opinion, said that the question of the necessity for 

the construction or repair of a certain bridge and the time when the 

work should be done were matters committed to the sound discretion of 

the commissioners. 

Accordingly, it 1s my opinion that while the statutes confer power 

and impose duties on Township Trustees to keep in repair all township 
roads within their respective townships, including bridges thereon, it is 

also made the. duty of the County Commissioners of each county, under the 

provisions of Section 2421, General Code, to keep in repair all necessary 
bridges over streams and public canals within such county, on all public 

highways including township roads. 

Respectfully, 

HucH S. JENKINS, 

Attorney General. 




