
       

 

 

 

 

   

 

Note from the Attorney General’s Office: 

1961 Op. Att’y Gen. No. 61-2188 was overruled as a result  
of legislative enactment by 2019 Op. Att’y Gen. No. 2019-006. 
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2188 

A COUNTY BOARD OF TR1JSTEES OF A COUNTY HOSPITAL 

IS WITHOUT AUTHORITY TO CONTRACT WITH A PRO­

FESSIONAL HOSPITAL CONSULTING FIRM TO SURVEY 

COMMUNITY-WIDE HOSPITAL FACILITIES AND NEEDS 

PROJECTED OVER A SPECIFIED PERIOD-§§339.01 TO 339.14, 

INCLUSIVE, RC. 

SYLLABUS: 

Under Sections 339.01 to 339.14, inclusive, Revised Code, dealing with county 
hospitals, a board of trustees of a county hospital is without authority to contract 
with a professional hospital consulting firm to survey community-wide hospital facil­
ities and needs projected over a specified period. 

Columbus, Ohio, May 18, 1961 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 
Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The Board of Trustees of the Cuyahoga County Hospital 
have requested that I seek of you an opinion with respect to the 
following question : 

"May the hospital trustees contract with a professional 
hospital consulting firm to survey community-wide hospital 
facilities and needs projected over the next ten to fifteen 
years. 

"I have rendered an op11110n predicated on Attorney Gen­
eral's Opinion No. 3063, dated September 25, 1953 to the effect 
that the Board of Trustees are without authority to enter into 
such a contract." 

Sections 339.01 and 339.02, Revised Code, provide for the establish­

ment of a county hospital in a county. Under Section 339.02, supra, a 
board of county hospital trustees is appointed to establish the hospital. 
Section 339.03, Revised Code, dealing with the powers and duties of the 
board, provides : 
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"The board of county hospital trustees shall have complete 
charge of the selection and purchase of a site for a county hospital, 
taking title to such site in the name of the county, the selection 
of plans and specifications, the determination and erection of all 
necessary buildings on such site, and of the selection and installa­
tion of all necessary and proper furniture, fixtures, and equipment. 

"The trustees shall serve without compensation, but shall be 
allowed their necessary and reasonable expenses incurred in the 
performance of their duties. Such expenses shall be paid out of 
the funds provided for such hospital. The board of county hospital 
trustees may employ such help as is necessary to perform its 
clerical work, superintend properly the construction of such hos­
pital, and pay the expenses thereof, including the salary of the 
administrator as provided in section 339.06 of the Revised Code, 
out of the funds provided for such hospital. 

"The board of county hospital trustees with the approval of 
the county commissioners may employ counsel and institute legal 
action in its own name for the collection of delinquent accounts. 
The board may also employ any other lawful means for the collec­
tion of delinquent accounts. 

"Each trustee shall give bond for the proper performance 
of his duties, in such sum as the board of county commissioners 
requires, with sureties to its approval." 

Section 339.06, Revised Code, further provides : 

"The board of county hospital trustees shall, upon completion 
of construction and equipping of the county hospital, assume and 
continue the operation of such hospital. The board of county 
hospital trustees shall have the entire management and control 
of the hospital, and shall establish such rules for its government 
and the admission of persons as are expedient. 

"The board of county hospital trustees has control of the 
property of the hospital, and all funds used in its operation. The 
board of county hospital trustees shall deposit all moneys received 
from the operation of the hospital or appropriated for its opera­
tion by the board of county commissioners, or resulting from 
special levies submitted by the board of county commissioners 

· as provided for in section 5705.22 of the Revised Code, to its 
credit in banks or trust companies designated by it, which fund 
shall be known as the hospital operating fund. * * * The board 
of trustees shall not expend such funds until its budget for that 
calendar year is submitted to and approved by the board of 
county commissioners. Thereafter such funds may be disbursed 
by the board of county hospital trustees for uses and purposes 
of such hospital, for the replacement of necessary equipnient, or 



236 OPINIONS 

for the acquiring of or construction of permanent improvements to 
county hospital property. 

"* * * * * *"* * * 
(Emphasis added) 

As public officers, the members of a board of county hospital trustees 

have only such powers as are expressly delegated them by statute, and 

such as are necessarily implied from those so delegated ( 37 Ohio Juris­

prudence, Section 74, pages 933, 934). On reviewing the above-noted 

provisions of Sections 339.03 and 339.06, Revised Code, I am unable to 

find any specific authority for a board of hospital trustees to contract with 

a consulting ifirm to survey community-wide hospital facilities and needs 

projected over the next ten to fifteen years. Nor do I believe that such 

authority is necessarily implied for the board to effectuate its statutory 

duties. Also, I am unable to find such express or implied authority any­

where in Sections 339.01 to 339.14, inclusive, Revised Code, which sections 

deal with county hospitals. In this regard, I might add that in my opinion 

the "uses and purposes of such hospitals" as used in Section 339.06, supra, 

must necessarily refer only to those uses and purposes authorized by law. 

In Opinion No. 3063, Opinions of the Attorney General for 1953, 

page 462, one of my predecessors had occasion to consider a question 

somewhat similar to that here presented. In that instance the question 

concerned the authority of a board of county commissioners or the county 

department of welfare to contract with a person or organization for the 

purpose of making a survey of the welfare department. The conclusion 

of my predecessor, as found in the syllabus of the opinion, reads: 

"Neither the director of the county department of welfare nor 
the commissioners of the county are authorized by law to contract 
with a person or organization outside of the staff of the welfare 
department or of the commissioners, for the purpose of making a 
survey of the welfare department." 

At page 464 of said Opinion No. 3063 it is stated: 

"In ascertaining the powers that may be exercised by a county 
or by any of its boards or commissions, we are not permitted to 
indulge, in any degree, the consideration of convenience or 
desirability, or even the goal of greatest efficiency. Counties are 
strictly creatures of the legislature, and the county commis­
sioners and other officers of the county have only those powers 
which the legislature has seen fit to grant and those which are 
clearly implied and esesntial to the carrying out of the powers 
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granted. 11 Ohio Jurisprudence, page 332. This rule is particu­
larly emphasized in matters involving the expenditure of public 
money. In 11 Ohio Jurisprudence, page 573, it is said: 

" 'The authority to act in financial transactions must 
be clear and distinctly granted, and if such authority is of 
doubtful import, the doubt is resolved against its exercise in 
all cases where a financial obligation is sought to be imposed 
upon the county.' 

"State ex rel. Locher v. Menning, 95 Ohio St., 97. These 
principles are, I believe, too well settled and recognized to require 
extensive citation of authority." 

In reaching his conclusion my predecessor also cited the case of 

Gorman v. Heuck, 41 Ohio App., 453, which concerned the authority of a 

board of county commissioners to enter into a contract with a private 

organization to make certain studies relative to county affairs. At page 458 

of that case the court said : 

"If then, there be no statutory authority pen111tt111g such 
expenditures out of public funds, all that is contended and intro­
duced in evidence can be but strong and impelling matter for the 
consideration of the Legislature, but unavailing to a court limited 
to approval of drafts upon the treasury authorized by the statute 
laws of this state." 

I believe that the reasoning found in Opinion No. 3063, supra, and in 

Gordon v. Heuck, supra., may be applied to the instant question which also 

deals with the authority of a puhlic body to act in a certain situation. 

In view of the foregoing, therefore, it is my opinion and you are 

advised that under Sections 339.01 to 339.14, inclusive, Revised Code, 

dealing with county hospitals, a board of trustees of a county hospital is 

without authority to contract with a professional hospital consulting firm 

to survey community-wide hospital facilities and needs projected over a 

specified period. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 
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