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OPINION NO. 80-072 


Syllabus: 

l. 	 The Bureau of Workers' Compensation surplus fund created 
pursuant to R.C. 4123.34(B) is an account within the state 
insurance fund rather than a separate and distinct fund, 
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2. 	 The surplus created pursuant to R.C. 4123.34.(B) must be 
maintained and accounted for as two separate accounts, a "public 
surplus account" within the "public fund" and a "private surplus 
account" within the "private fund." 

3. 	 Although surplus account moneys may be commingled with other 
state insurance fund moneys for purposes of deposit and 
investment, a separate and accurate account of all credits to, 
and disbursements from, the surplus accounts, as well as an 
accurate account of the balances in the surplus accounts, must 
be maintained. 

To: Raymond A. Connor, Admlnlstrator,Bureau of Workers' Compensation, Columbus, 
Ohio 

By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, November 12, 1980 

I have before me your request for an opinion regarding whether the Bureau of 
Workers' Compensation surplus fund should be accounted for as a separate and 
independent fund or whether the surplus fund should be accounted for as an 
individual account within the state insurance fund. 

Ohio Const. art. II, §35 authorizes the passage of laws establishing a state 
insurance fund "[fl or the purpose of providing compensation to workmen and their 
dependents, for death, injuries, or occupational disease, occasioned in the course of 
such workmen's employment." R.C. 4123.30 establishes the state insurance fund 
and provides for the payment of compensation from such fund. R.C. 4123.30 
provides, in pertinent part, as follows: 

Money contributed by the employers mentioned in division (B)(l) 
0f section 4123.01 of the Revised Code constitutes the "public fund" 
and the money contributed by employers mentioned in division (B)(2) 
of such section constitutes the "private fund". Each such fund shall 
be collected, distributed, and its solvenc maintained without re ard 
to or reliance u on t e ot er. W enever m sections 1 . 1 to 
4123.94, mclus1ve, o the Revised Code, re erence 1s ma e to t e 
state insurance fund, such reference is to such two se arate funds but 
sue two separate unds and the net premiums contributed thereto by 
employers after adjustments and dividends, .•.constitute a trust 
fund for the benefit of employers and employees mentioned in 
sections 4123.01, 4123.03, and 4123.73 of the Revised Code for the 
payment of compensation, medical services, examinations, 
recommendations and determinations, nursing and hospital services, 
medicine, reheoilitation, death benefits, funeral expenses, and like 
benefits for loss sustained on account of injury, disease, or death 
provided for by sections 4123.01 to 4123.94, inclusive, of the Revised 
Code, and for no other purpose. This section does not prevent the 
de osit or investment of all such mone s intermin led for such 
· ur ose but such unds shall be se arate and distinct for all other 
~ur~oses, and the rights and ut1es created m sections 4123.01 to 

12 .94, mclus1ve, of the Revised Code, shall be construed to have 
been made with respect to two separate funds and so as to maintain 
and continue such funds se aratel exce t for de osit or investment. 
Dis ursements s all not e made on account o mJury, disease, or 
death of employees of employers who contribute to one of such funds 
unless the moneys to the credit of such fund are sufficient therefor 
and no such disbursements shall be made for moneys or credits paid or 
credited to the other fund. (Emphasis added.) 

The state insurance fund created pursuant to R.C. 4123.30 is required to be 
accounted for as if it were two separate and distinct funds, the "public fund," 
comprised of contributions made by public employers. and the "private fund," 
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comprised of contributions made by private employers.1 . R,C, 4123,30 expressly 
requires that each fund be administered without regard to, or reliance upon, the 
other fund, and expressly prohibits the payment of compensation from a fund other 
than the fund to which the employer of the employee to be compensated 
contributed. 

R.C. 4123.34 requires that a surplus be created and maintained from the 
money contributed to the state insurance fund. R.C. 4123.34 provides, in pertinent 
part, as follows: 

(B) Ten per cent of the money paid into the state insurance 
fund shall be set aside for the creation of a surplus until such surplus 
shall amount to the sum of one hundred thousand dollars, after which 
time, whenever necessary in the judgment of the commission to 
guarantee a solvent state insurance fund, a sum not exceeding five 
per cent of all the money paid into the state insurance fund shall be 
credited to such surplus fund. A revision of basic rates shall be made 
annually on the first day of July. 

Pursuant to R.C. 4123.34, a percentage, to be determined by the Industrial 
Commission, of all moneys paid into the state insurance fund, is credited to the 
surplus "fund." Thus, both employers whosf: employees are compensated from the 
state i~urance fund and employers who are; self-insurers contribute to the surplus 
"fund." 

As previously discussed, R.C. 4123.30 requires the state insurance fund to be 
maintained and accounted for as if it were two separate and distinct funds; money 
contributed by public employers must be deposited in the "public fund," whereas 
money ccntributed by private employers must be deposited in the "private fund." 
Since the surplus is funded by a percentage of all moneys paid into the state 
insurance fund, and since the state insurance fund must be maintained e.s if it were 
two separate and distinct funds, your inquiry additionally involves the question of 
whether the surplus "fund" must be accounted for as two separate surplus accounts 
or funds, 

There is no clear indication in the language of R.C. 4123.34 as to whether the 
intent was for the surplus to be an account or accounts within the state insurance 
fund or a separate and distinct fund or funds, The fact that the term "surplus fund" 
is employed in R.C. 4123.34(8), in requiring that money paid into the state 
insurance fund be credited to surplus, is not determinative of th,~ legislative intent. 

1Pursuant to R.C. 4123,0l(B)(l) and R.C. 4123.301 a public employer is "[t] he 
state, including state hospitals, each county, municipal corporation, township, 
school district, and hospital owned by a political subdivision or subdivisions 
other than the state." 

Pursuant to R.C. 4123.0l(B)(2) and R.C. 4123.30, a private employer is: 

[el very person, firm, and private corporation, including any 
public service corporation, that (a) has in service one or more 
workmen or operatives regularly in the same business or in or 
about the same establishment under any contract of hire, express 
or implied, oral or written, or (b) is bound by any such contract 
of hire or by any other written contract, to pay into the 
insurance fund the premiums provided by Chapter 4123. of the 
Revised Code. 

2A percentage of the premiums paid into the state insurance fund by 
employers whose employees are compensated from the state insurance fund is 
credited to the surplus "fund." A percentage of the premium rate which 
would be assessed against self-insuring employers had such employers not 
been granted permission to be self-insuring employers is paid by such 
employers into the state insurance fund to the credit of the surplus "fund." 
R.C. 4123.35. 	 . 
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In R.C. 4123.34(D) the term "fund" is employed to describe the "premium payment 
security fund," which, by statute, is "an account of the state insurance fund." R.C. 
4123.34(0). Thus, it appears that the terms "fund" and "account" are used 
somewhat interchangeably in R.C. Chapter 4123. The legislative intent, therefore, 
cannot be determined solely on the basis of the term employed. Consequently, the 
legislative intent must be determined from a construction of the statutes providing 
for the administration of the surplus "fund." 

In making such a determination, the fact that Ohio Const. art. II, §35 
expressly authorizes the creation of only two funds, the state insurance fund and 
the fund for the investigation of industrial accidents, is of significance. The 
courts, construing the provisions of R.C. 4123.34 and R.C. 4123.35 in light of this 
constitutional provision, have held that the legislative intent was for there to be 
only one fund for the compensation of workers, the state insurance fund. Reinholz 
v. Industrial Commission, 96 Ohio St. 457, ll9 N.E. 129 (1917) (construing G.c. 1465­
54, the predecessor to R.C. 4123.34, and G.C. 1465-69, the prececessor to R.C. 
4123.35). See also State ex rel. Turner v. Industrial Commission, 145 Ohio St. 608, 
62 N.E. 2d3360945); 1943 Op. Att'y Gen. No. 5753, p. I. Pursuant to such an 
analysis, the court in Reinholz concluded that the statutory surplus fund, is merely 
a part of, or an account within, the general Jnsurance fund. 

The statutory scheme provided in R.C. Chapter 4123 for the deposit and 
disbursement of state insurance fund moneys supports the conclusion reached by 
the courts that the surplus is an account wit11in the state insurance fund, rather 
than a separate and distinct fund. R.C. 4123.42 and R.C. 4123.43 expressly provide 
for the deposit and the disbursement of mone~ belonging to the state insurance 
fund. R.C. 4123.42 provides, in this regard, as follows: 

The treasurer of state shall be custodian of the state insurance 
fund, the occupational disease fund, and the fund for the investigation 
ofTridustrial accidents and diseases and all disbursements from such 
funds shall be paid by him upon vouchers authorized by the industrial 
commission and signed by any two members of the commission. 
(Emphasis added.) 

R.C. 4123.43 provides that "(t] he treasurer of state may deposit any portion of the 
state insurance fund nC1t needed for immediate use in the same manner as and 
subject to all the laws with respect to the deposit of state funds by the treasurer of 
state" (emphasis added). 

There is no statute, however, which expressly provides for the deposit of 
money belonging to the surplus created pm·suant to R.C. 4123.34(B). Moreover, 
althoug~ there is specific statutory authorization to expend funds belonging to the 
surplus, there is no statute which provides the procedure to be utilized in making 
such disbursements. 

It would be unreasonable to conclude that the General Assembly, in providing 
for the creation of a "fund," the surplus, and for the expenditure of money from 
that "fund," failed to enact appropriate statutes governing the deposit and the 
manner of disbursement of money from such "fund." On the other hand, since R.C. 
4123.42 and R.C. 4123.43 are applicable, by their express terms, to the "state 

3R.C. 4123.343(B) (benefits pa.id in claim ar1smg from employment of 
handicapped persons shall be paid from the surplus fund); R.C. 4123.35 
(additional compensation to employee of self-insurer to be paid out of the 
surplw;); R.C. 4123.519 (compensation paid prior to a reversal by the appellate 
court shall be charged to the surplus fund); R.C. 4123.57(0) (cost of artificial 
appliance for injured employee shall be paid out of the surplus); R.C. 4123.75 
(claims against noncomplying employers shall be paid from the surplus fund). 
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insurance fund," It cannot be presumed that R.C. 4123.42 and 4123.43 were intended 
to apply to other totally distinct and independent funds. If, however, the surplus is 
an account within the state insurance fund, rather than a separate and distinct 
fund, the surplus is encompassed within the term "state insurance fund," as used in 
R.C. 4123.42 and R,C, 4123,43, and, thus, is governed by the deposit and 
disbursement provisions of R.C. 412:l.42 and R.C. 4123.43. A reasonable 
construction of the statutes, therefore, leads to the conclusion that the General 
Assembly intended for the surplus created pursuant to R.C. 4123.34(B) to be an 
account within the state insurance fund, and, as such, to be governed by the 
provisions of R.C. 4123.42 and R.C. 4123.43, 

In light of the provisions of Ohio Const. art. II, §35 and the provisions of R.C. 
4123.42 and R.C. 4123.43, it is my opinion that tne surplus created pursuant to R.C. 
4123.34(B) is an account within the state insurance fund rather than a separate and 
distinct fund, 

Having determined that the surplus is an account within the state insurance 
fund, I turn now to a discussion of whether, as previously mentioned, the surplus 
must be accounted for as two separate accounts. 

R.C. 4123.30 provides that "[w] henever in sections 4123.0I to 4123.94, 
inclusive, of the Revised Code, reference is made to the state insurance fund, such 
reference is to such two separate funds [the •public fund' and the 'private fund']." 
R.C. 4123.34(B) provides that "a sum not exceeding five per cent of all money paid 
into the state insurance fund shall be credited to such surplus fund" (emphasis 
added). Pursuant to R.C. 4123,30, the term "state insurance fund," as used in R.C. 
4123.34(8), must be construed to mean two separate funds, the "public fund" and the 
"private fund." A construction of the language of R.C, 4123.34(B) in light of R.C. 
4123.30, therefore, leads to the conclusion that two separate surplus accounts must 
be maintained, a "public surplus account" within the "public fund" and a "private 
surplus account" within the "private fund." 

The fact that R.C. 4123.30 expressly requires that the solvency of the "public 
fund" and the "private fund" be maintained "without regard to or reliance upon the 
other [fund] ," further supports the conclusion that two separate surplus, ti2ccounts 
must be maintained. The express purpose of the surplus created pursuant to R.C. 
4123.34(8) is to "guarantee a solvent state insurance fund." Clearly, if the solvency 
of the two funds is to be independently guaranteed, two separate surplus acco,unU; -­
must be maintained. 

Of further significance to a determination that two separate surplus accounts 
must be maintained is the fact that R.C. 4123.30 prohibits the disbursement of 
money from one fund on account of injury, disease or death of an employee whose 
employer contributes to the other fund. 

The funds credited to the surplus fund originate as contributions by employers 
to the "public fund" or the "private fund." Since various statutes authorize the 
expenditure of surplus account funds for the compensation of employees, if 
employer contributions are commingled in one surplus account, contributions made 
to one fund may eventually inure to the benefit of employees whose employers 
contribute to the other fund. The plain language of R.C. 4123.30 expressly prohibits 
such an expenditure of funds. See 1943 Op. Att'y Gen. No. 6559, p. 715, 726 
(construing G.C. 1465-59, now R.C:-4123.30, and G.C. 1465-54, now R.C. 4123,34; 
money contributed by a city transit system, which is a public employer, to be 
credited to the surplus fund should not "be commingled with the assets of the 
private surplus fund which finally, either directly or indirectly, inure to the benefit 
of private employers"). 

Consequently, in light of the plain language of R.C. 4123.30 and R.C. 4123,34, 
it is my opinion that the surplus must be maintained and accounted for as two 
separate accounts, a "public surplu:; account" within the "public fund" and a 
"private surplus account" within the "private fund." 
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It is my understanding from telephone conversations with Ms. Helen Haignere, 
Director of the Bureau's Accounts Section, that the Bureau is also cc,nrerned with 
whether a complete and accurate account of all credits to and disbursEiments from 
the surplus account must be maintained. 

Since the surplus accounts are accounts of the state insurance fund, surplus 
account funds may be deposited and invested with other state insurance fund 
moneys. See R.C. 4123.30 (the "public fund" and the "private fund" may be 
intermingleTior the sole purpose of deposit and investment). It is clear from the 
language of R.C. 4123.01-.94, however, that a separate and accurate account of all 
credits to, and ci!~bursements from. the surplus accounts, as well as an accurate 
account of the balances in the surplus accounts, must be maintained. 

Various statutes, a:, previously mentioned, expressly provide for the payment 
of certain expenses from tl:e surplus accounts. See R.C. 4123.343(8); R.C. 4123.35; 
R.C. 4123.519; R.C. 4123.57(D); R.C. 4123.75. There is no statutory authority to 
expend funds other than surplus account funds for such purposes. Therefore, in 
order to comply with these statL1tes, an accurate account of the balances in the 
surplus accounts must be maintained, and all expenditures which are required to be 
paid from the surplus accounts must be deducted, when paid, from the account 
balances. Failure to accurately account for such expenditures as having been paid 
from the surplus accounts may result in the expenditure of other state insurance 
fund moneys, which have been deposited with surplus account moneys, for expenses 
which are required to be paid from the surplus accounts. 

Of further significance to a determination that a separate and accurate 
account of all transactions involving the surplus accounts must be kept is the 
language of R.C. 4123.34(8). R.C. 4123.34(8) provides that "[w] henever necessary 
in the judgment of the commission to guarantee a solvent state insurance fund, a 
sum not exceeding five per cent of all money paid into the state insurance fund 
shall be credited to such surplus fund" (emphasis added). Clearly, it would be 
difficult for the commission to accurately determine the amount needed to be 
credited to the surplus accounts to guarantee a solvent state insurance fund 
without lmowing the current balances in the surplus accounts. Consequently, it 
must be concluded that any accounting system employed by the Bureau must 
provide a means by which all funds required to be credited to the surplus accounts 
and all expenses required to be paid from the surplus accounts are accurately 
accounted for and reflected in the surplus account balances. 

In conclusion, it is my opinion, and you are so advised, that: 

1. 	 The Bureau of Workers' Compensation surplus fund created 
pursuant to R.C. 4123.34(8) is an account within the state 
insurance fund rather than a separate and distinct fund. 

2. 	 The surplus created pursuant to R.C. 4123,34(8) must be 
maintained and accounted for as two separate accounts, a "public 
surplus account" within the "public fund" and a "private surplus 
account" within the "private fund." 

3. 	 Although surplus account moneys may be commingled with other 
state insurance fund moneys for purposes of deposit and 
investment, a separate and accurate account of all credits to, 
and disbursements from, the surplus accounts, as well as an 
accurate account of the balances in the surplus accounts, must 
be maintained. 
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