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COURT STEKOGRAPHER-ANNUAL COMPENSATION FIXED BY COURT 
-APPROPRIATION BY COUNTY COMMISSIONERS INSUFFICIENT 
-AUDITOR ISSUES MONTHLY INSTALLMENTS UNTIL FUNDS EX-
HAUSTED. 

SYLLABUS: 
WJhn a court has fixed the annual compensation of a court ste1~ographer, as pro­

vided in Sectio1~ 1550, Ge11eral Code, at $1800.00 per year, and the board of county com­
missioners has appropriated only $1500.00 for s11ch purpose, it is the duty of the county 
auditor to issue his warrant on the county treasurer for the paymel~t of such con~pen­
sation in the amount of $150.00 per month until such time as the appropriatio-n shall 
have become exhausted. 

CoLUMBUs, Omo, October 23, 1929. 

HoN. R. D. WILLIAMS, Prosecuting Attorney, Athens, Ohio. 
DEAR SIR :-This is to acknowledge receipt of your letter of recent date which 

is as follows: 

"The Common Pleas Court of Athens County, Ohio, duly appointed a 
court stenographer and fixed the compensation under the provisions of Section 
1550 of the General Code of Ohio, at one hundred fifty dollars per month or 
in the aggregate eighteen hundred dollars a year. The county commissioners 
appropriated fifteen hundred dollars for the salary of said stenographer. The 
auditor of said county refuses to issue a warrant for the sum fixed by the 
Common Pleas Judge as monthly salary for the said court stenographer. Can 
the auditor legally so refuse to issue his warrant in the sum of one hundred 
fifty dollars when he has an appropriation of fifteen hundred dollars for the 
year? Or would it be legally possible for him to issue a warrant for one 
hundred fifty dollars per month until such time as the appropriation of fifteen 
hundred dollars for the year shall have become exhausted?" · 

Section 1550, General Code, to which you refer, is as follows: 

"Each such shorthand rerorter shall receive such compensation as the 
court making the appointment shall fix, not exceeding three thousand dollars 
each year in counties where two or more judges of the Common Pleas Court 
hold court regularly, and in all other counties not more than two thousand 
dollars. Such compensation shall be in place of all per diem compensation 
in such courts. Provided, however, that in case such appointment shall be 
for a term of less than one year, such court may allow a per diem compen­
sation not exceeding the sum of fifteen dollars per day, for each day such 
shorthand reporter shall be actually engaged in taking testimony or perform­
ing other duties under the orders of such court, which allowance shall be in 
full for all services so rendered. 

The auditor of such county shall issue warrants on the treasurer thereof 
for the payment of such compensation in equal monthly installments, when 
the compensation is allowed annually, and when in case of services per diem, 
for the amount of the bill approved by the court, from the general fund upon 
the presentation of a certified copy of the journal entry of appointment and 
compensation of such shorthand reporters." 
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Section 1546, General Code, authorizes the Court of Common Pleas to appoint 
a stenographic reporter as official shorthand reporter of such court for a term of years 
not exceeding three. Under the provisions of Section 1550, supra, when such ap­
pointment is made for a term of years, the court shali fix the salary of such shorthand 
reporter upon an annual basis. While your letter refers to such salary as one hundred 
fifty dollars per month, I assume that the court has followed the provisions of Section 
1550 and fixed this salary as eighteen hundred dollars for the year. Pursuant thereto, 
the county commissioners have appropriated fifteen hundred dollars for the year 
for such purpose which appropriation was, undoubtedly, made pursuant to Section 
·5625-29, General Code, 112 0. L., 404, being part of the Budget Law. Under the 
provisions of Section 1550, supra, the auditor is required to issue warrants on the 
treasurer for the payment of the compensation of shorthand reporters in equal 
monthly installments when the compensation is allowed annually. The warrant 
referred to must be drawn against an appropriate fund which shall show on its face 
the appropriation in pursuance of which such expenditure is made and the fund 
against which the warrant is drawn. Section 5625-33, paragraph c, expressly provides 
that no subdivision or taxing unit shaH make any expenditures of money except by 
proper warrant so drawn. 

The questions submitted resolve themselves into a determination of whether the 
county auditor is to follow the order of the court and issue warrants in accordance 
therewith in the amount of one hundred and fifty doliars per month as long as the 
appropriation may last, notwithstanding the fact that only fifteen hundred dollars 
have been appropriated for the whole year, or whether the county auditor is to issue 
his warrant each month in the amount of one hundred and twenty-five dollars. 

A somewhat similar question of statutory construction was considered by my pre­
decessor in an opinion found in Opinions of the Attorney General, 1927, Vol. IV, 
page 2564. This opinion considered the matter of compensation to be paid counsel 
appointed to assist the prosecuting attorney, under the provisions of Section 13562, 
which are to the effect that the court may appoint an attorney to assist the prosecuting 
attorney and the county cominissioners shali pay such assistant, compensation 
as the court "approves". In this opinion, there was also considered the matter of 
compensation paid by the county to an attorney appointed by the court to defend 
indigent prisoners under Section 13618, which provides that such counsel may receive 
compensation as the court "approves". In the opinion, the case of Long vs. Commis­
sioners, 75 0. S., 539, was discussed, and the conclusions of my predecessor were as 
set forth in the syllabus, which is as follows: 

"1. A Court of Common Pleas may appoint counsel to assist the prose­
cuting attorney, under and by virtue of Section 13562, General Code, without 
first consulting the board of county commissioners as to whether or not any 
appropriation previously has been made for compensating such appointee. 
The allowance of such appointee's compensation, and the fixing of the amount 
thereof, rests entirely in the discretion of the county commissioners; and the 
same can not be paid unless an appropriation has been made therefor. 

2. Under the provisions of Section 13618, General Code, the amount of 
compensation to be paid by the county to an attorney under appointment by 
the trial court for the purpose of defending an indigent prisoner, is such sum 
or sums as the commissioners of said county, in the exercise of their discretion 
may allow, subject to the limitations set out in said section. 

3. County commissioners, by virtue of the authority vested in them to 
fix the amount of appropriations, as provided for in Sections 5625-29, et seq., 
General Code, have it within their power to regulate the aggregate amount 
to be expended by the prosecuting attorney, in any one year, of the allowance 
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made to him under the authority of Section 3004-1, General Code. If the 
court, in fixing an allowance under Section 3004-1, General Code, fixes it in 
excess of the amount appropriated, and the county commissioners do not 
within the fiscal year amend their appropriation so as to inClude the amount 
of :Such allowance, then, such an allowance is ineffective, and the court is 
without power to require the commissioners to appropriate moneys to cover 
same." 

I am of the view that the county commissioners undoubtedly have it within their 
power to regulate the aggregate amount to be expended during any fiscal year as 
compensation of court stenographers, and accordingly in the case here, if the commis­
sioners fail to make any additional appropriation the allowance fixed by the court 
must become, in part at least, ineffective. This conclusion, however, throws no light 
upon how the amount that is appropriated is to be paid. 

In another opinion of this department, found in Opinions of Attorney General, 
1927, Vol. I, page 267, the syllabus is as follows: 

"1. The aggregate amount of compensation that can be paid to any 
public official or employee, for and during any fiscal year, is limited by the 
amount appropriated therefor. 

2. '\"/hen an appropriation is made by county commissioners for the 
yearly compensation of the superintendent and matron of a county children's 
home which is of a lesser amount than their salaries have theretofore been 
fixed, it becomes the duty of the trustees of the home to fix the salaries to 
conform to the appropriation." 

At page 271 the following language is used: 

"It is my opinion that when salaries are fixed on a yearly basis, no 
monthly payroll should be approved or paid which shows on its face that it 
has been calculated on a basis that would in a twelve month period aggregate 
more than the amount allowed for the entire year. It is evident that if this. 
rule were not followed, and payments were made each month which in the 
aggregate would amount to more than was allowed for the twelve month 
period, it would lead to a situation wherein the fund would be exhausted be­
fore the end of the yearly 1~eriod and the incumbent of the position could not 
be paid anything for the latter part of the year and in the event a vacancy 
should occur by death, resignation or otherwise in the office or position there 
would be no money available from the fund by which a person who was ap­
pointed to fill the vacancy might be paid." 

This opinion, being Opinion Xo. 156, was rendered on :\farch 8, 1927. On April 
13, 1927, the 87th General Assembly passed House Bill No. 80, or what is known as 
"the budget law". Section 38 of this bi)) (Section 5625-38, General Code), provides 
as follows: 

"Each political subdivision shall have authority to make expenditures 
for the payment of current pay rolls upon the authority of a proper appro­
priation for such purpose provided that the positions of such employees and 
their compensation have been determined prior thereto by resolution or 
ordinance or in the manner provided by law. The total expenditures for such 
purpose during the first half of any fiscal year shall not exceed six-tenths of 
the appropriation therefor unless the taxing authority of such subdivision 
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by a three-fourths vote of all members thereof waives such limitation, and in 
the resolution waiving such limitation there shall be set forth their reason 
therefor." 

In view of this section, I am of the opinion that the reasoning of Opinion No. 156 
of March 8, 1927, supra, is no longer applicable, as it is contemplated that there may 
be a departure from the rule therein laid down. I am further of the view that this 
section is dispositive of the question before me. 

Six-tenths of the appropriation of $1500.00 is $900.00, or $150.00 per month for 
the first six months, the rate fixed by the court. It follows, of course, in the event 
an additional appropriation is not made before the end of the year, the funds appro­
priated will be expended at the end of the tenth month. This is a matter for the 
consideration of the county commissioners, however, and is not in my opinion a matter 
within the discretion of the auditor. 

The duty imposed by Section 1550, supra, upon the auditor to issue warrants for 
the payment of "such compensation" is clearly the compensation as is fixed by the 
court. The issuance of such warrants within the limitations of Section 5625-38, supra, 
does not in my opinion consist in other than the performance of a purely ministerial 
duty. 

It is accordingly my opinion that when a court has fixed the annual compensation 
of a court stenographer, as provided in Section 1550, General Code, at $1800.00 per 
year, and the board of county commissioners has appropriated only $1500.00 for such 
purpose, it is the duty of the county auditor to issue his warrant on the county treas-

• urer for the payment of such compensation in the amount of $150.00 per month until 
such time as the appropriation shall have become exhausted. 

1094. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

COUNTY COMMISSIONERS-UNAUTHORIZED TO CO-OPERATE WITH 
HIGHWAY DEPARTMENT IN CONSTRUCTING BRIDGE OUTSIDE 
MUNICIPALITY PRIOR TO JULY 25, 1929. 

SYLLABUS: 
Under the prov£sions of Section 1191, General Code, as in force mul effect prior 

to amendment by the 88th General Assembly, the county ·commissioners of any county, 
irrespective of the tax duplicate thereof, had no authority to co-operate with the De­
partment of Highways in the construction or reco11structiot~ of bridges a11d viaducts 
outside of the corporate limits of municipal corporations. 

CoLUMBUS, OHIO, October 23, 1929. 

RoN. RoBERT N. WAID, Director of Highways, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-Your letter of recent date is as follows : 

"We are in ·receipt of a communication from County Surveyor George 
Montgomery, Youngstown, Ohio, reading as follows : 

'In Re Akron-Youngstown Road, S. H. No. 18, Section "P". 


