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OPINION NO. 83-021 

Syllabus: 

A regional planning commission is not subject to the requirements of 
R.C. 5705.41(0). 

To: James R. Unger, Stark County Prosecuting Attorney, Canton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, Aprll 20, 1983 

I have before me your request for an opinion on the question whether the 
Stark County Regional Planning Commission constitutes a subdivision or taxing unit 
which must comply with the requirements set forth in R.C. 5705.41(0). R.C. 
5705.41 provides, in part, as follows: 

No subdivision or taxing unit shall: 

(0) Except as otherwise provided in section 5705.413 of the 
Revised Code, make any contract or give any order involving the 
expenditure of money unless there is attached thereto a certificate of 
the fiscal officer of the subdivision that the amount required to meet 
the same, or in the case of a continuing contract to be performed in 
whole, or in part, in an ensuing fiscal year, the amount required to 
meet the same in the fiscal year in which the contract is made, has 
been lawfully 'lppropriated for such purpose and is in the treasury or 
in process of collection to the credit of an appropriate fund free from 
any previous encumbrances. (Footnote added.) 

The terms "subdivision" and "taxing unit" are defined, respectively, in R.C. 
5705.0l(A) and (H), as follows: 

As used in Chapter 5705. of the Revised Code: 

(A) "Subdivision"· means any county, municipal corporation, 

1R.C. 5705.413 pertains to expenditures by townships. 
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township, township police district, township fire district, joint fire 
district1 joint ambulance district, joint recreation district1 township 
waste disposal district, township road district, community college 
district, technical college diM.r·ict, detention home district, a district 
organized under section Zl51.65 of the Revised Code, a combined 
district organized under sections 2151.34 and 2151.65 of the Revised 
Code, a joint-county mental health service district, a drainage 
improvement district created under section 6131.52 of the Revised 
Code, or school district, except the county school district. 

(H) "Trucing unit" means any subdivision or other governmental 
district having authority to levy taxes on the property in the district 
or issue bonds that constitute a charge against the property of the 
district, including conservancy districts, metropolitan park districts, 
sanitary districts, road districts, and other districts. 

The language of R.C. 5705.0l(A) is clear. The definition of "subdivision" 
encompasses only the entities specifically mentioned therein. As you noted in your 
letter of request, a regional planning commission is not included within the terms 
of R.C. 5705.0l(A). I conclude, therefore, that a regional planning commission is 
not a subdivision for purposes of R.C. 5705.41. See,~· Swetland v. Miles, 101 Ohio 
St. 501, 130 N.E.22 (1920) (syllabus, paragraph 1fZii(w] here there is no real room for 
doubt as to the meaning of a statute, there is no right to construe such statute"). 

The definition of "taxing unit" set forth in R.C. 5705.0l(H) includes only 
entities having authority to levy taxes or issue bonds. Statutory provisions 
governing regional planning commissions appear in R.C. Chapter 713. ~, R.C. 
713.21, 713.23, 713.24. They authorize regional planning commissions to carry out 
various functions involving the making of studies, maps, plans, recommendations, 
and reports and the provision of planning assistance to other governmental bodies. 
R.C. 713.23, Rregional planning commissions are, however, not granted authority to 
levy taxes or issue bonds. Rather, pursuant to R.C. 713.21, the costs of such a 
commission are to be borne by the participating governmental bodies. See, !:.:K:., 
R.C. 5705.l9(M) (authorizing the taxing authority of any subdivision to submit to 
the electorate a tax levy for purposes of regional planning). It is clear, therefore, 
that a regional planning commission is not a "taxing unit" for purposes of R,C, 
5705.0l(H). 

Based on the foregoing, I conclude that a regional planning commission is not 
a subdivision or taxing unit for purposes of R.C. 5705.41. I note, however, that the 
final paragraph of R.C. 5705.41 makes the requirements of that section applicable 
also to district authorities. It states: 

No district authority shall, in transacting its own affairs, do any 
of the things prohibited to a subdivision by this section; but 
appropriation referred to shall become the appropriation by the 
district authority, and the fiscal officer referred to shall mean the 
fiscal officer of the district authority. 

I consider it appropriate, therefore, to examine the question whether a regional 
planning commission is a district authority which is subject to the requirements of 
R.C. 5705,4l(D). 

The term "district authority" is defined by R.C. 5705.01(1) as follows: 

"District authority" means any board of directors, trustees, 
commissioners, or other officers controlling a district institution or 
activity that derives its income or funds from two or more 
subdivisions, such as the county school board, the trustees of district 
tuberculosis hospitals and district children's homes, the district board 
of health, a joint-county community mental health district's mental 
health board, detention home districts, a joint recreation district 
board of trustees, districts organized under section 2151.65 of the 
Revised Code [for the establishment and support of facilities for the 
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treatment, training, and rehabilitation o{ delinquent, dependent, 
abused, unruly, or neglected children, or juvenile traffic offenders], 
combined districts organized under sections 2151.34 [for the 
establishment and support of juvenile detention homes] and 2151.65 of 
the Revised Code, and other such boards. 

A regional planning commission is not one of the bodies specifically mentioned in 
this definition. There remains the question whether it is included as one of "other 
such boards." 

There are several elements to the definition of a "district authority" 
appearing in R.C. 5705.01(1). The authority must be a board (of directors, trustees, 
commissioners, or other officers), it must control a "district institution or 
activity," and it must derive its income or funds from two or more subdivisions. It 
is my opinion, for the reasons set forth below, that a regional planning commission 
cannot come within this definition because it lacks the characteristics of 
controlling a district institution or activity. Hence, I do not consider whether a 
regional planning authority would satisfy the definition in other respects. 

The term "district institution or activity" is not defined by statute. Intrinsic 
to the term, t,owever, is the concept of a "district." Each of the examples 
mentioned in R.C. 5705.0l(I) is a board which governs an area defined by statute as 
a district. R.C. 339.21 (joint district to construct, <:quip, and maintain a hospital 
for the care and treatment of persons having tuberculosis); R.C. 340.01 (joint­
county community mental health service district); R.C. 755.14(C) (joint recreation 
district); R.C. 2151.34 ("district for the establishment and support of a detention 
home for the use of the juvenile courts"); R.C. 2151.65 ("district for the 
establishment and support of a school, forestry camp, or other facility or facilities 
for the use of the juvenile courts"); R.C. 3311.05 (county school district); R.C. 
3709.01, 3709.07, 3709.071, 3709.10 (general health districts); R.C. 5153.36 ("district 
for the establishment and support of a children's home"). 

A regional planning commission established by R.C. 713.21 has no statutorily 
defined "district." Rather, it has a "region," which is "defined as agreed upon by 
the planning commissions and boards, exclusive of any territory within the limits of 
a municipal corporation not having a planning commission." R.C. 713.21. 

The word "district" is not defined by statute, and the characteristics and 
powers of the various district authorities mentioned in R.C. 5705.0l(I) vary. For 
example, a joint tuberculosis hospital district consists of a number of contiguous 
counties, R.C. 339.21, whereas a joint recreation district consists of the territory of 
the various participating municipal corporations, townships, township park districts, 
counties, or school districts, R.C. 755.14, 755.16. Members of a board of trustees of 
a joint tuberculosis hospital district are appointed by the joint board of county 
commissioners, R.C. 339.23; members of a joint-county community mental health 
board are appointed either by the Director of Mental Health or the county 
commissioners of a participating county, R.C. 340.02; members of a board of 
trustees of a district detention home are appointed by the joint board of county 
commissioners from persons recommended and approved by the juvenile court judge 
or judges of the counties in which such persons reside, R.C. 2151.343; and merr.t:ers 
of a county board of education are elected, R.C. 33ll.052, 3313.01. A joint 
recreation district may issue bonds, R.C. 755.17, or levy a tax, R.C. 755.18, 
5705.19(H); expenses of a district tuberculosis hospital are to be paid by the 
counties in the district, which may individually issue bonds or levy taxes for that 
purpose, R.C. 339.25, 339.26, 5705.20. Some, but not all, of the districts mentioned 
in R.C. 5705.01(1) come within the definition of "subdivision" set forth in R.C. 
5705.0l(A) (includes joint recreation district, detention home district, district 
organized under R.C. 2151.65, combined district organized under R.C. 2151.34 and 
2151.65, and joint-county mental health and retardation service district). It 
appears, however, that despite the differences among the districts included within 
the definition set forth in R.C. 5705.0l(I), the General Assembly has used the word 
"district" as a term of art, and that it cannot be expanded to include all 
geographical areas which may be described as "regions." .§:.[~, 1956 Op. Att'y Gen. 
No. 6907, p. 590 at 591 ("statutory district"). 
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In 1955 Op. Att'y Gen. No. 5678, p. 418, one of my predecessors considered 
:11hether the provisions of R.C. 5705.4l(D) would apply to a regional planning 
commission so as to make the certificate of a local subdivision fiscal officer 
necessary for the expenditure of funds by a regional planning commission. That 
opinion notes that, since R.C. 713.21 provides for a regional planning commission to 
be created by two or more political subdivisions, it must be concluded that such a 
commission is a semi-autonomous entity, having an existence apart from the bodies 
which created it. It concludes that, in view of the express provision in R.C. 713.21 
authorizing the paying out of appropriated funds "on the certificate of the regional 
planning commission," no approval by state, county, or municipal officers is 
requireci in the creation of contractual obligations by a regional planning 
commission. Essentially the same conclusion was reached in 1964 Op. Att'y Gen. 
No. 120'7, p. 2-259 (syllabus, paragraph 4) ("(n] o concurrence or approval by either 
state, county, or municipal officers is required on receipt of a 'proper certificate' 
from the regional planning commission pursuant to [R.C. 713.21] "). See 1954 Op. 
Att'y Gen. No. 4224, p. 460 (applying a similar analysis to a regional organization 
for civil defense and concluding that such an organization was not a "subdivision" as 
defined in R.C. 5705.01 and was not subject to R.C. 5705.41). 

The language of R.C. 5705.4l(D) dates back to G.:.:. 5625-34. I find it 
significant that none of the opinions referenced above considered the question 
whether a regional planning commission (or other regional entity without a 
statutorily 2 defined district) is a "district authority" for purposes of R.C. 
5705.4l(D). Both the word "district" and the words "region" or "regional" appear 
with some frequency in the Revised Code. ~· R.C. Chapter 167 (regional council 
of governments); R.C. 306.80 (regional transit commission); R.C. Chapter 308 
(regional airport authority); R.C. 5705,01(1) (various district authorities). That the 
General Assembly has used these words deliberately is evidenced by the fact that 
some entities are designated both as "regional" and as "districts." E.g., R.C. 
3375.28 (regional library district); R.C. Chapter 3381 (regional arts and cultural 
district); R.C. Chapter 6ll9 (regional water and sewer district). See Inglis v. 
~. 102 Ohio St. 140, 149, 131 N.E. 509, 511-12 (1921) (construing term 

2In 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-056, my predecessor concluded that a board of 
publi:? library trustees which derives its funds fr.:im two or more subdivisions 
is a district authority, but did not specify just which types of library boards 
may fit this description. It is clear that a board of library trustees of a 
municipal library district, R.C. 3375.121, a school district free public library, 
R.C. 3375.15, a county library district, R.C. 3375.19-.22, or a regional library 
district, R.C. 3375.28-.30, controls a district institution or activity for 
purposes of R.C. 5705.0l(I). See,~· 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-026 at 2-104 
(t1[a] school district board of1Thrary trustees is, after all, an agency of the 
district which appoints it and the services which it extends are for the benefit 
of those persons residing within the district"). Other boards of public library 
trustees-of county free public libraries, R.C. 3375.06, township free public 
libraries, R.C. 3375.10, and municipal free public libraries, R.C. 3375.12-act 
within political subdivisions which have definite boundaries but which are not 
designatiid as "districts." See, ~· R.C. 3375.01 (authority of state library 
board to amend, define and adjust the boundaries of library districts); R.C. 
3375.05 ("territorial boundaries of the subdivision or district over which said 
board has jurisdiction of free public library service"); R.C. 5705.23 ("the 
question of such additional tax levy shall be submitted by the taxing authority 
of the political subdivision to whose jurisdiction the board is subject, to the 
electors of the subdivision or.•. to the electors residing within boundaries of 
the library district as defined by the state library board pursuant to [R,C.] 
3375.01"). See generally R.C. 5705.28 (the board of trustees of a public 
library desiring to participate in the proceeds of classified property truces 
collected in the county must extend the benefits of its library service to all 
inhabitants of the county). Since Op. No. 82-056 does not specifically discuss 
the question whether any of the latter boards, which have no designated 
districts, may derive funds from two or more subdivisions, it is not clear 
whether any such boards could be considered to be district authorities under 
that opinion. 

http:3375.28-.30
http:3375.19-.22
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"designation or name" and concluding that the words are not synonymous: "It will 
be presumed that the general assembly had some purpose in mind in using both 
words instead of only one, and unless the words are inconsistent or contradictory it 
is the duty of the courts to give effect to both words"). 

R,C, 1.42 sets forth the following rule of statutory construction: 

Words and phrases shall be read in context and construed 
according to the rules of grammar and common usage. Words and 
phrases that have acquired a technical or particular meaning, whether 
by legislative definition or otherwise, shall be construed accordingly, 

It is true that, for some purposes, the word "district" may be synonymous with 
"region." Webster's New World Dictionary 410 (2d college ed. 1976) (second 
definition) ("district" means "any region"). It appears, however, that the General 
Assembly has used it in a more specialized sense. .g., 1956 Op. No. 6907;,1Webster's New World Dictionary 410 (2d college ed. 1976) irst definition) ("district" 
means "a geographical or political division made for a specific purpose"). 

That the General Assembly used the word "district" in a special sense and did 
not intend to include areas not so designated is evident also from the language of 
R.C. 5705.0l(I). When the drafters of that language intended that more than one 
term be appliMble, they put more than one term into the statute-as in the 
inclusive listi!.g of "any board of directors, trustees, commissioners or other 
officers," the pairing of "institution or activity" and "income or funds," and the 
reference to "other such boarcs." The word "district" appears without any synonym 
or expansive language. I conclude that it cannot be expanded to include a region 
defined by a regional planning commission pursuant to R.C. 713.21. See, ~. 
Wachendorf v. Shaver, 149 Ohio St. 231, 236-37, 78 N.E.2d 370, 374 (1948) ("tne 
Legislature must be assumed or j?resumed to know the meaning of words, to have 
used the words of a statute advisedly and to have expressed legislative intent by 
the use of the words found in the statute"). It follows that a regional planning 
commission is not a district authority subject to R.C. 5705.41. 

For the reasons set forth above, I have concluded that a regional planning 
commission is not a subdivision, taxing unit, or district authority, as those terms 
are defined in R.C. 5705.01. It is, therefore, my opinion, and you are hereby 
advised, that a regional planning commission is not subject to the requirements of 
R.C. 5705.4l(D). 
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