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OPINION NO. 69-106 

Syllabus: 

1. The county sales and use taxes authorized to be levied 
by Sections 5739,021 and 5741.021, Revised Code, respectively, 
are in addition to the state sales and use taxes levied by Sec­
tions 5739,02 and 5741.02, Revised Code, respectively. 

2. The county use tax authorized to be levied by Section 
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5741.021, Revised Code, may be levied only upon the storage, 
use or other consumption of tangible personal property which 
storage, use or other consumption of tangible personal prop­
erty is also subject to the state use tax levied by Section 
5741.02, Revised Code. 

3. The county use tax authorized to be levied by Section 
5741. 021, Revised Code, may not be levied by a county upon the 
storage, use or other consumption of tangible personal property 
if the transaction by which the tangible personal property was 
acquired was subjected to the state sales tax levied by Section 
5739.02, Revised Code. 

4. The clerk of the court of common pleas of a county 
which has enacted a county use tax pursuant to Section 5741.021, 
Revised CodP., has no authority to refuse to issue a certificate 
of title to a motor vehicle on the basis of nonpayment of the 
county use tax if the motor vehicle was purchased in the State 
of Ohio, and the state sales tax paid thereon irrespective of 
the county in which it was purchased. 

To: Fred V. Skok, Lake County Pros. Atty., Painesville, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, August 26, 1969 

Your request for my opinion in effect asks if residents 
of a county, which county has enacted the permissive sales and 
use taxes pursuant to resolution adopted under the authority of 
Sections 5739.021 and 5741.021 of the Revised Code, can escape 
liability for the permissive use tax (Section 5741.021, Revised 
Code) by purchasing automobiles and other items of tangible per­
sonal property outside the county, even though the automobile 
must be registered with the clerk of courts of the county. 

Section 5739.021, Revised Code, provides in pertinent part: 

"For the purpose of providing additional 

general revenues for the county and paying the 

expenses of administering such levy, any county 

may levy a tax at the rate of one-half of one 

per cent in addition to the tax imposed by sec­

tion 5739.02 of the Revised Code upon every re­

tail sale made in the county. The tax shall be 

levied pursuant to a resolution of the county 

commissioners and a certified copy thereof shall 

be delivered to the tax commissioner either per­

sonally or by certified mail not later than the 

sixtieth day prior to the date on which the tax 

is to become effective. * * *" (Emphasis added) 


Section 5741.021, Revised Code, provides in pertinent part: 

"For the purpose of providing additional 

general revenues for the county and paying the 

expenses of administering such levy, any county 

which levies a tax pursuant to section 5739.021 

L:5739.02 . .!7 of the Revised Code shall levy a tax 

at the same rate levied pursuant to section 

5739.021 L:5739.02.l:7 of the Revised Code in addi­

tion to that imposed by section 5741.02 of the 
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Revised Code on the storage, use, or other con­

sumption in the county of tangible personal 

property which is subject to the tax levied by 

this state as provided in section 5741.02 of the 

Revised Code. The tax shall be levied pursuant 

to a resolution of the board of county commis­

sioners which shall be adopted after publication 

of notice and hearing in the same manner as pro­

vided in section 5739.021 15739.02 . .!7 of the Re­

vised Code. Such resolution shall be adopted 

and shall become effective on the same day as 

the resolution adopted by the board of county 

commissioners levying a sales tax pursuant to 

section 5739.021 L'.5739.02 . .!7 of the Revised Code 

and shall remain in effect until such sales tax 

is repealed. 


"(A) The tax on the storage, use, or other 

consumption of tangible personal property levied 

pursuant to this section shall be in addition to 

the tax levied by section 5741.02 of the Revised 

Code." (Emphasis added) 


The state-imposed sales and use taxes (Sections 5739.02 and 
5741.02, Revised Code, respectively) are complementary taxes, 
The Celina Mutual Insurance Co. v. Bowers, Tax Commr., 5 Ohio 
St. 2d 12, at 15; and of a complementary sales and use tax, the 
Florida Supreme Court, in the case of United States. Gypsum Co. 
v. Green, 110 So. 2d 409 (1959), at 412, 4 State Tax Cases, par. 
250-033, at page 15,619, stated: 

"The primary function of the use tax is to 
complement the sales tax so as to make uniform 
the taxation of property subject to tax, whether 
produced, purchased and used in this State or pro­
duced and purchased in another state or country,
but used in this State." 

However, as can be seen from the above-quoted portion of Sec­
tions 5739.021 and 5741.021, Revised Code, the county sales and 
use taxes are not complementary; rather, they are only in addi­
tion to the state sales and use taxes. In other words, a county 
use tax is only applicable to the storage, use or other consump­
tion of tangible personal property within the county if the state 
use tax is applicable to that storage, use or other consumption 
of the tangible personal property. 

Obviously, if a motor vehicle or any other item of tangible 
personal property is purchased in Ohio and the state sales tax 
paid thereon, the subsequent storage, use or other consumption 
of that motor vehicle or other item of tangible personal prop­
erty by the purchaser in any of the other counties of Ohio would 
not give rise to the state use tax liability, because Section 
5741.02, Revised Code, provides in pertinent part: 

"(C) The (state use) tax does not apply to 
the storage, use, or consumption in this state 
of the following described tangible personal prop­
erty, nor to the storage, use, or consumption in 
this state of tangible personal property purchased 
under the following described circumstances: 
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"(1) When the sale of property in this state 
is subject to the excise tax imposed by sections 
5739.01 to 5739.31, inclusive, of the Revised Code, 
provided said tax has been paid;" 

(Matter in parentheses added) 

Thus, if a motor vehicle or any other item of tangible per­
sonal property is purchased in Ohio, and the state sales tax is 
paid thereon, the subsequent storage, use or other consumption 
in any other county in Ohio would not be subject to state use 
taxation, and since the county use tax is in addition to the 
state use tax, it must follow that the subsequent storage, use 
or other consumption of the motor vehicle or other item of tan­
gible personal property in a county, other than the county in 
which the purchase was made, even though such county has enacted 
the sales and use taxes, would not be subject to the county use 
tax. 

This conclusion is fortified by the language of Section 
5741.03, Revised Code, pertaining to the distribution of use tax 
revenues originating from counties having the permissive sales 
and use taxes. Section 5741.03, Revised Code, reads in pertin­
ent part: 

"The money collected under sections 5741. 01 
to 5741.22, inclusive, of the Revised Code, shall 
be credited as follows: 

"(A) In any case where a county has levied 
a tax pursuant to section 5741.021 L'.5741.02 . .!7 
of the Revised Code, the tax commissioner shall 
within forty-five days after the end of each 
month certify to the auditor of the state the 
amount of such tax paid to the treasurer of the 
state during that month to be returned to the 
county levying the tax, which amount shall be 
one-ninth of the aggregate amount of money col­
lected in such county if the county levies the 
additional tax at the rate of one-half of one 
per cent. The auditor of state shall then, on 
or before the twentieth day of the month, draw 
a voucher and warrant for such amount payable to 
the county treasurer of the county levying the 
tax. The remainder of the aggregate amount of 
money collected shall be paid into the general 
fund of the state." (Emphasis added) 

Based on the above language, the General Assembly must have 
intended that the additional use tax apply only to the same in­
cidents of use as does the state use tax. Otherwise, the gener­
al fund of the state would receive a windfall of eight-ninths of 
the additional use tax collected on intercounty sales. 

In regard to the registration of motor vehicles and the 
collection of sales and use taxes thereon, Section 4505.06, Re­
vised Code, provides in pertinent part: 

"Application for a certificate of title shall 
be made upon a form prescribed by section 4505.07 
of the Revised Code, and shall be sworn to before 
a notary public or other officer empowered to ad­
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minister oaths. Such application shall be filed 
with the clerk of the court of common pleas of the 
county in which the applicant resides if the ap­
plicant is a resident of this state or, if not a 
resident, in the county in which the transaction 
is consummated. * * * 

"* * * * * * * * * 

"The clerk, except as provided in this sec­
tion, shall refuse to accept for filing any ap­
plication for a certificate of title and shall 
refuse to issue a certificate of title unless the 
dealer or the applicant, in cases in which the 
certificate shall be obtained by the purchaser, 
submits with the application, payment of the tax 
levied by or pursuant to section 5739.02 or 
5739.021 L5739.02 . .!7 of the Revised Code by cash, 
certified check, draft, or money order payable to 
the clerk who shall issue a receipt in the form 
prescribed by the tax commissioner, or a receipt 
issued by the commissioner showing the payment of 
the tax. 

"* * * When the transfer to the applicant 
was made in some other state or in interstate 
commerce, the clerk, except as provided in this 
section, shall refuse to issue any certificate of 
title unless the tax imposed by or pursuant to 
section 5741.02 or 5741.021 L5741.02 ..!7 of the 
Revised Code has been paid as evidenced by a re­
ceipt issued by the commissioner, or unless the 
applicant submits with the application, payment 
of such tax by cash, certified check, draft, or 
money order payable to the clerk. * * *" 

(Emphasis added) 

As can be seen from the above-quoted language, the clerk 
of the court of common pleas is only authorized to refuse to 
issue a certificate of title to a motor vehicle for nonpayment 
of use taxes if the transfer of the motor vehicle was made in 
some other state or in interstate commerce. There is no statu­
tory authority for the clerk of the court of common pleas of a 
county having a county use tax to refuse to issue a certificate 
of title for a motor vehicle for nonpayment of the county use 
tax if the motor vehicle was purchased in any other county 
within the State of Ohio. In reaching this conclusion, I am 
not unaware of the recent amendment to Section 5739,021, Revised 
Code, contained in Substitute House Bill No. 531 enacted by the 
108th General Assembly (133 Ohio Laws Sub. H.B. No. 531) and 
signed by the Governor on August 18, 1969, which added the fol­
lowing division to the permissive sales tax law, Section 5739.­
021, Revised Code, to wit: 

"(D) The county tax on the sale of titled 

merchandise shall be paid in the manner provided 

by chapters 4505. and 1548. of the Revised Code 

to the clerk of the court of common pleas of the 

county in which the titled merchandise is re­

quired by law to be licensed, for purposes of 

this division, •titled merchandise• includes all 


http:L5741.02
http:L5739.02


2-223 OPINIONS 1969 Opin. 69-107 

tangible personal property for which a certifi ­

cate of title is required as evidence of owner­

ship of the property" 


As can be ascertained from an examination of this new division 
{D), it only applies to the place of payment of the permissive 
sales tax levied upon items of titled tangible personal prop­
erty which are purchased in a county which has enacted the 
resolutions necessary to levy the permissive sales and use taxes. 
I find nothing in Substitute House Bill No. 531, supra, which 
would alter the conclusion herein expressed as to~residents• 
ability to escape liability for the permissive use tax (Section 
5741.021, Revised Code) by purchasing automobiles and other 
items of tangible personal property outside the county, even 
though the automobiles must be registered with the clerk of 
courts of the county. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised: 

1. The county sales and use taxes authorized to be levied 
by Sections 5739.021 and 5741.021, Revised Code, respectively, 
are in addition to the state sales and use taxes levied by Sec­
tions 5739 02 and 5741.02, Revised Code, respectively. 

2. The county use tax authorized to be levied by Section 
5741.021, Revised Code, may be levied only upon the storage, 
use or other consumption of tangible personal property which 
storage, use or other consumption of tangible personal property 
is also subject to the state use tax levied by Section 5741.02, 
Revised Code. 

3. The county use tax authorized to be levied by Section 
5741.021, Revised Code, may not be levied by a county upon the 
storage, use or other consumption of tangible personal property 
if the transaction by which the tangible personal property was 
acquired was subjected to the state sales tax levied by Section 
5739.02, Revised Code. 

4. The clerk of the court of common pleas of a county 
which has enacted a county use tax pursuant to Section 5741.021, 
Revised Code, has no authority to refuse to issue a certificate 
of title to a motor vehicle on the basis of nonpayment of the 
county use tax if the motor vehicle was purchased in the State 
of Ohio, and the state sales tax paid thereon irrespective of 
the county in which it was purchased. 




