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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

Where a member of a county board of education submits his unconditional 
resignation to the board at a meeting thereof, a vacancy on the board exists 
under Section 3313.11, Revised Code, upon such submission, and the resigna­
tion may not thereafter be withdrawn. Opinion No. 822, Opinions of the 
Attorney General for 1923, approved and followed. 

Columbus, Ohio, February 6, 1963 

Hon. Dennis J. Callahan 
Prosecuting Attorney 
Lawrence County 
Ironton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"I have received a request from the Lawrence County 
Board of Education wherein they ask whether a written 
resignation submitted to the board and later withdrawn 
by the member shall be considered as accepted or actually 
withdrawn. The facts as stated by the Clerk of the Board 
are as follows : 

'A member of the Lawrence County Board of Educa­
tion at a special meeting on December 10th, 1962, sub-
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mitted his resignation to the board, and the resignation 
was read by the clerk. The Board of Education did not take 
any action on the resignation, and the clerk of the board 
filed the resignation in the safe. 

'On December 20th, 1962, the board member who 
resigned on December 10, requested his written resigna­
tion, and the clerk of the Lawrence County Board of 
Education gave the member his written resignation. 

'On December 22nd, 1962, at the regular meeting of 
the Lawrence County Board of Education the question was 
raised as to whether a board member could hand in a 
resignation on December 10th, and then at a later date 
on December 20th withdraw his resignation, prior to the 
the regular board meeting of December 22nd.' 

"From further inquiry I have determined that the 
member concerned was attending a special meeting of the 
board, called for the purpose of appointing a member to 
fill a vacancy in the unexpired term of a deceased member. 
The special meeting was called to order by the President, 
and at that time the board member in question was ap­
pointed to act as President. Motion was made to appoint a 
a new member to the Board to fill the aforementioned 
vacancy, and after a second was received and upon roll 
call the majority of the members present voted approval 
of the new member. At this time the member in question 
handed to the actual President a letter of resignation as a 
member of the Lawrence County Board of Education and 
the clerk read the resignation to members present. There­
after, the member who submitted the written resignation 
made motions and participated in further actions by the 
board during this meeting. At a later meeting the member 
in question was present and participated in the meeting. 
Although the clerk had read the letter of resignation, it 
apparently was not made a part of the permanent records 
of the board. 

"Now the question has arisen as to whether the 
resignation could be withdrawn, and whether or not this 
member in question is at present a member of the board. 
After reading Section 3313.11, together with 1923 OAG, 
page 668 and 1951 OAG, #851, and also 44 O.J. 2nd, 164 
through 167, together with footnotes, it would seem that a 
conflict might arise as to the situation as herein before 
mentioned. I should therefore, appreciate your clarifying 
by an opinion stating whether the member herein con­
cerned is actually a member of the board, and should 
appreciate an answer at your earliest convenience. If fur­
ther information is desired, please contact me by phone or 
letter.'' 
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Section 3313.11, Revised Code, deals with vacancies in any 
board of education and provides that a vacancy may be caused by 
resignation. That section reads as follows: 

"A vacancy in any board of education may be caused 
by death, nonresidence, resignation, removal from office, 
failure of a person elected or appointed to qualify within 
ten days after the organization of the board or of his ap­
pointment, removal from the district, or absence from 
meetings of the board for a period of ninety days, if such 
absence is caused by reasons declared insufficient by a two­
thirds vote of the remaining members of the board, which 
vote must be taken and entered upon the records of the 
board not less than thirty days after such absence. Any 
such vacancy shall be filled by the board at its next regular 
or special meeting, not earlier than ten days after such 
vacancy occurs. A majority vote of all the remaining mem­
bers of the board may fill any such vacancy for the unex­
pired term." (Emphasis added) 

In Opinion No. 851, Opinions of the Attorney General for 1951, 
page 631, the then attorney general considered the question whether 
a resignation by a member of a board of education must be accepted 
by the board in order to create a vacancy. The first paragraph of 
the syllabus of that opinion answers that question, stating: 

"l. Unless otherwise provided by statute, the res­
ignation of a public officer, whether or not such resignation 
be accepted, creates a vacancy, at least to the extent of 
giving jurisdiction to appoint or elect a successor. Reiter 
v. State, 51 Ohio St., 74." 

The instant case has an added element, however, in that the 
person who resigned attempted to withdraw the resignation after 
it was submitted. Also, that person participated in the meeting 
at which he submitted his resignation, after the same was sub­
mitted, and also particpated as a member at a later meeting. 

In considering a somewhat similar situation, one of my pre­
decessors held in Opinion No. 822, Opinions of the Attorney 
General for 1923, page 668: 

"An unconditional resignation submitted by a member 
of a county board of education to take effect immediately, 
being fully transmitted and filed with such board, the 
remaining members of which are authorized to fill any va­
cancies therein, will become effective immediately upon its 
filing and a vacancy then exists. 
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"When such resignation has been fully transmitted 
and filed and a vacancy created, such resignation cannot 
thereafter be withdrawn." 
At page 669 of the 1923 opinion, it is said: 

"The rule of law in Ohio relative to the acceptance 
of a resignation from office has been clearly defined in the 
case of Reiter v. State, ex rel. Durell, 51 Ohio State, p. 74, 
the first paragraph of the syllabus being as follows: 

'By the rules of the common law, a resignation of 
an office does not take effect, so as to create a vacancy, 
until such resignation is accepted by the proper au­
thority; but the common law in this regard is not in 
force in this state, to its full extent, and here a res­
ignation without acceptance creates a vacancy to the 
extent at least of giving jurisdiction to appoint or 
elect a successor, unless otherwise provided by 
statute.' 

"It is assumed from the statement you submit that 
the resignation was an unconditional one to take immed­
iate effect and was fully transmitted and duly filed with 
the county board of education, the remaining members of 
which board are authorized to fill any vacancy therein 
(General Code section 4748). There being in the instant 
case no other provision by statute, it is believed such res­
ignation became effective immediately upon its filing, 
without acceptance or other affirmative action." 

Your request for opinion does not specifically state that the 
resignation was unconditional to take immediate effect, but in the 
absence of any information to the contrary, I assume that said 
resignation did not provide that it would take effect at some future 
date and, therefore, was to take effect immediately. Also, although 
the person in question did continue to serve as a member after his 
resignation was submitted, he obviously did this on the assumption 
that the resignation was not effective until formally accepted; but 
under the rule of the Reiter case, supra, the resignation was effec­
tive upon its submission. Further, although the letter of resignation 
was not made a part of the permanent records of the board, there 
appears to be no doubt that it was submitted to the board. 

As to the instant case, therefore, I can only conclude that 
upon the submission of the resignation on December 10, 1962, a 
vacancy occurred on the board of education, which vacancy the 
board was authorized to fill at its next regular or special meeting, 
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held not earlier than ten days after the occurrence of the vacancy, 
and the attempt of the person concerned to withdraw said resigna­
tion was without validity. 

In summary, therefore, it is my opinion and you are advised 
that where a member of a county board of education submits his 
unconditional resignation to the board at a meeting thereof, a 
vacancy on the board exists under Section 3313.11, Revised Code, 
upon such submission, and the resignation may not thereafter be 
withdrawn. Opinion No. 822, Opinions of the Attorney General 
for 1923, approved and followed. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




