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OPINION NO. 69-040 

Syllabus: 

1. It is mandatory for a local board of education to provide 
training and/or educational facilities and services for children with 
an intelligence quotient of 50 or below unless such children have been 
determined to be incapable of pr.ofiting substantially by furtner in­
struction as provided by Section 3321.05, Revised Code. 

2. A local board of education is entitled to receive tuition 
from other local bo~rds of education in those instances specifically 
provided for by statute. 

3. There is no intelligence quotient below which a local board 
of edur::01:ion is without authority to provide c:!..a:3ses for children. 

4. Unless and until a determination that a child with an in­
telligence quotient below 50 is incapable of profiting substantially 
by further instruction, the age limits to be considered in determining 
the necessity for providing classes to such children are the same age 
limits which must be considered for providing classes for all children. 
Until such a determination is made, therefore, the only age limits 
which have any application to providing classes for children are the 
compulsory school age limits contained in Section 3321.01, Revised 
Code, which provides that a child between six and eighteen years of 
age is of compulsory school age. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, May 2, 1969 

I have before me your request for my opinion which reads as 
follows: 

"J.. Is it mandatory for a locnl board of 
education to provide training and/or educational 
facilities and services for children with an I.Q. 
of 50 or below? 

"2. If the answer to No. 1 is 'No,• then 
is it permissive for a local board of education 
to provide facilities and services to establish 
classes for children with an I.Q. of 50 or below? 

"3. If the answer to No. 1 and/or No. 2 
is 'Yes,• may a local board of education charge 
tuition of other local boards of education for 
the servi~es in the absence of a contract/agr~e­
ment? 



2-73 OPINIONS 1969 Opin, 69-040 

"4. Is there an I.Q. level below which a local 
board of education is without authority, either 
mandatory or permissive, to provide classes for child­
ren? 

"5. Is there an age limit when considering 
the permissive or mandatory nature of providing clas­
ses for children with an I.Q. of 50 or below?" 

School attendance is mandatory in Ohio and there is a strong 
public policy that free education in an appropriate school is available 
to every child of school age. Board of Education v. Dill~. 109 Ohio 
App. 344 (1959). The method of excluding children of school age who 
are incapable of profiting substantially from education is set forth in 
Section 3321.05, Revised Code, as follows: 

"A child of compulsory school age may be 
determined to be incapable of profiting substan­
tially by further instruction. 

"The state board of education may pre­
scribe standards and examinations or tests by 
which such capacity may be determined, and pre­
scribe and approve the agencies or individuals 
by which they shall be applied and conducted; 
but the capacity of a child to benefit substan­
tially by further instruction shall be determined 
with reference to that available to the partic­
ular child in the public schools of the district 
in which he resides, and no child shall be de­
termined to be incapable of profiting substan­
tially by further instruction if the superin­
tendent of public instruction, pursuant to board 
standards, finds that it is feasible to provide 
for him in such district, or elsewhere in the 
public school system, special classes or schools, 
departments of special instruction or individual 
instruction through or by which he might profit 
substantially, according to his mental capacity 
as so determined. In prescribing, formulating, 
applying, and giving such standards, examina­
tions o~ tests, the state board of education 
may call for assistance and advice upon any 
other department or bureau of the state, or 
upon any appropriate department of any university 
supported wholly or partly from state appro­
priations. 

"The result of each examination or test 
made with the recommendation of the agency or 
individual conducting the same, shall be reported 
to the superintendent of public instruction, who, 
subject to board standards, m::ty make the determin­
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ation authorized in this section. If a child is 
determined to be incapable of profiting substan­
tially by further instructions, such determin­
ation shall be certified by the superintendent 
of public instruction to the superintendent of 
schools of the district in which he resides, who 
shall place such child under the supervision of 
a visiting teacher or of an attendance officer, 
to be exercised as long as such child is of 
compulsory school age. The superintendent of 
public instruction shall keep a record of the 
names of all children so determined to be in­
capable of profiting substantially by further 
inst.:;:uction and a like record of all such child­
ren residing in any school district shall be 
kept by the superintendent of schools of such 
district. Upon request of the parents, guard­
ians, or persons having the care of such child 
whose residence has been changed to another 
school district the superintendent of schools 
shall forward a card showing the status of such 
child as so determined to the superintendent of 
schools of the district to which the child has 
been moved. 

"Any determination made under this sec­
tion may be revoked by the state board of edu­
cation for good cause shown. 

"A child determined to be incapable of 
profiting substantially by further instruction 
shall not hereafter be admitted to the public 
schools of the state while such determination 
remains in force." 

The predecessor to this Section, Section 7762-7, General Code, 
was construed in Board of Education v. State, ex rel. Goldman, 47 Ohio 
App. (1934). In that case, a local board of education passed a reso­
lution excluding from school children having an intelligence quotient 
below 50. The father of a child excluded under this standard filed an 
action in mandamus. The Court considered Section 7762-7, General Code, 
and the other statutes governing education in the state and held that 
a local board of education had no authority to exclude a child from 
public schools under this Section. In reaching its decision, the Co•Jrt 
found that there was a strong public policy that every child of com­
pulsory school age be entitled to attend public schools. It also found 
that only the State Department of Education had authority to make the 
determination that a child was incapable of benefiting substantially 
from education. The Court stated at page 424 of its Opinion as fol­
lows: 

"It is to be borne in mind, however, 
that not only compulsory attendance is required 
by our laws, but also that the right to attend 
our public schools belongs to the people. Edu­
cation for all youth is deemed of paramount im­
portance. It is the foundation of popular gov­
ernment and is considered so essential that be­
t.,1ecn ce.rtain ages children must attend ou:::­
schools. 



2-75 OPINIONS 1969 Opin. 69-040 

"The question arises as to where the au­
thority to exclude a child of low mentality is 
vested. The question in this case is whether or 
not this child was legally refused admission to 
the schools. A careful study of Section 7762-7, 
General Code, leads us to the conclusion that the 
Department of Education may prescribe the stand­
ards, and examinations or tests, and approve the 
agencies or individuals by which they shall be 
applied and conducted, but that under that Sec­
tion a determination of the question must be 
finally made by the Department of Enucation, 
which counsel for the Board of Education con­
cedes means the State Department of Education. 
In this case the State Department of Education 
made no final determination. Without such final 
approval or determination by the Department of 
Education, we think that this child was not ex­

cluded in accordance with the provisions of the 

statute, and that the Court below was right in 

granting a peremptory writ of mandamus." 


Each child of compulsory school age is to be afforded the op­
portunity to attend a proper public school unless and until the board 
of education makes a determination that the child is incapable of pro­
fiting substantially from such education. Until the board makes such 
a determination, every child of compulsory school age is entitled to 
the same educational opportunities. Section 3321.05, provides for an 
individual determination in each case. In fact, in making the deter­
mination, a capacity of the child to benefit shall be determined with 
reference to the education available to the particular child in the 
public schools of the district in which he resides. 

A school bo.:ird or school district is not empowered to m·ake tui ­
tion payments, except in those instances specifically provided for by 
statute. Opinion No. 65-16, Opinions of the Attorney General for 1965. 
Some of those instances are as follows: Section 3313.64, Revised Code, 
provides that children who are admitted to a private or public child­
ren's home or institution but who were, prior to admission, school 
residents of a school district other than that in which the home or 
institution is located may attend school in the school district in 
which such home or institution is located. In situations such as this, 
tuition is payable by the school district in which the child resided 
prior to admission to such home or institution. section 3317.08, Re­
vised Code, provides that the political subdivision owning a tax ex­
empt territory shall pay the tuition costs for the children residing 
within such tax exempt territory. Section 3323.10, Revised Code, pro­
vides that if a child who is a school resident of one school district 
attends special instruction classes in another district, which special 
instruction is needed by the child because of his handicap, then the 
Board of education of the district in which the class is located may 
require the payment of tuition by the board of education of the dis­
trict in which such child is a school resident. Section 3323.01, Re­
vised Code, provides the authority for establishing classes of spec­
ial instruction for, among others, physically, emotionally, or .ment­
ally handicapped persons over the age of five. Section 3327.04, Re­
vised Code, provides that a school district may contract with the 
board of another school district for admission or transportation or 
both of pupils into any school in such other district on terms to be 
agreed upon by the school boards involved. 
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Unless and until a determination that a child with an intel­
ligence quotient below 50 is incapable of profiting substantially by 
further instruction, the age limits to be considered in determining 
the necessity for providing classes to such children are the same age 
limits which must be considered for providing classes for all child­
ren. Until such a determination is made, therefore, the only age li­
mits which have any application to providing classes for children are 
the compulsory school age limits contained in Section 3321.01, Revised 
Code, which provides that a child between six and eighteen years of 
age is of compulsory school age. 

In conclusion, it is my opinion and you are hereby advised: 

l. It is mandatory for a local board of education to provide 
training and/or educational facilities and services for children with 
an intelligence quotient of 50 or below unless such children have been 
determined to be incapable of profiting substantially by further in­
struction as provided by Section 3321.05, Revised Code. 

2. A local board of education is entitled to receive tuition 
from other local boards of education in those instances specifically 
provided for by statute. 

3. There is no intelligence quotient below which a local 
board of education is without authority to provide classes for children. 

4. Unless and until a determination that a child with an in­
telligence quotient below 50 is incapable of profiting substantially 
by further instruction, the age limits to be considered in determining 
the necessity for providing classes to such children are the same age 
limits which must be considered for providing classes for all children. 
Until such a determination is made, therefore, the only age limits 
which have any application to providing classes for children are the 
compulsory school age limits contained in Section 3321.01, Revised Code, 
which provides that a child between six and eighteen years of age is of 
compulsory school age. 




