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OPINION NO. 959 

Syllabus: 

The position of member of a county planning conunission, 
established pursuant to Section 713.21, Revised Code, is in­
compatible with the position of member of a city planning
conunission established pursuant to Section 713.01, Revised 
Code, when the municipality involved is located within the 
county. 

To: Harry Friberg, Lucas County Pro,. Atty., Toledo, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 2, 1964 

I am in receipt of your request for my opinion which reads 
as follows: 

"May the same person be a member of a 
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county planning commission and at the same 
time a member of the city planning commis­
sion.of a municipality located within that 
county?" 

The standard to be observed as to whether one office is 
incompatible with another is set out in State, ex rel., At­
torney General v. Gebert, 12 C. C. (N.S.) 274 at page 275, 
wherein it is stated: 

"Offices are considered incompatible
when one is subordinate to or in any way a 
check upon the other; or when it is physically
impossible for one person to discharge the 
duties of both. 11 

Assuming that your question implies that it is physically
possible for one person to discharge the duties both of a mem­
ber of a city planning commission and member of a county plan­
ning commission and assuming that your implication is correct, 
the question to be asnswered herein is whether the two above 
mentioned offices are in any way subordinate to or a check 
upon one another. To determine this it is necessary to look 
at the powers and duties of the two commissions. 

The legislature has provided for the establishment of a 
City planning commission by virtue of Section 713.01, Revised 
Code, and for a county planning commission by virtue of Sec­
tion 713.22, Revised Code. 

The powers and duties of a city planning commission are 
set out in Sections 713.02 to 713,15, inclusive, Revised Code .. 
These sections provide that the commission among other things 
shall be the platting commission and that it shall make plans
and maps that show the commission's recommendations for the 
general location, character and extent of public facilities 
such as streets, parks, utilities, etc. The commission may
also adopt plans for the zoning and districting of the muni­
cipality. The municipality is then authorized to adopt these 
plans which control the development of the municipality. 

Section 713,23, Revised Code, sets out the powers and 
duties of a county planning commission as follows: 

"The regional or county planning commis­
sion shall make studies, maps, plans, and 
other reports of the region or county respect­
ively, which may include adjoining areas, show­
ing the commission's recommendation for systems
of transportation, highways, park and recrea­
tional facilities, the water supply, sewerage
and sewage disposal, garbage disposal, civic 
centers, and other public improvements and 
land uses which affect the development of the 
region or county respectively, as a whole or 
as more than one political unit within the 
region or county, and which did not begin and 
tenninate within the boundaries of any single
municipal corporation." · 
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Section 713.24. Revised Code. then states that: 

"The regional planning comntission of' any
region, or the county planning commission of 
any county. shall, after making the regional 
or county plan as provided by section 713.23 
of the Revised Code, certify a copy thereof 
to the planning commission of each municipal
corporation of the region or county, the board 
of county commissioners and county or regional
planning commission of each county or region 
or part thereof included in the plan. 11 

The municipal planning commission may then adopt the 
plan and it shall have the same force in the municipality as 
plans prepared and adopted by that planning commission. 
(Section 713.25, Revised Code) 

It is thus clear that the interests of the municipality 
may conflict with and be a check upon a member of both a muni­
cipal and county planning commission preventing him from dis­
interestedly carrying out his duties as a member of the county 
planning commission. The converse of this would also be true. 
An individual can not represent the interests of' the county
and the municipality at the same time as the possibility of a 
conflict in interests and planning policies may arise. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that the position of member of' a county planning commission, 
established pursuant to Section 713.21, Revised Code, is in­
compatible with the position of member of a city planning com­
mission established pursuant to Section 713.01, Revised Code, 
when the municipality involved is located within the county. 




