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PUBLICATION OF ADVERTISEMENTS, NOTICES AND 
PROCLAMATIONS-SECTION 6251-1 G. C. PRESCRIBE RATES 
OF COMPENSATION FOR REQUIRED PUBLICATIONS BY 
COURTS OF RECORD OTHER THAN PROBATE COURT- SUCH 
SECTION DOES NOT HAVE APPLICATION TO PUBLICATIOXS 
OF COUNTY, TOWNSHIP, SCHOOL DISTRICT OR OTHER OFFI­
CIALS NOT OFFICERS OR EMPLOYES OF A COURT OF RECORD 
OTHER THAN PROBATE COURT. 
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SYLLABUS: 

The rates of compensation for the publication of advertisements, 
notices and proclamations prescribed by Section 6251-1, General Code, 
are by that section specifically limited to those advertisements, notices 
and proclamations required to be published by courts of record, other 
than the probate court. Such section does not prescribe the rates of 
compensation for t!Je publication of advertisements, notices and proc­
lamations of county, township, school district or other officials who 
are not officers or employes of a court of record, other than the 
probate court. 

C~lumbus, Ohio, April 14, 1944 

Hon Charles Varner, Prosecuting Attorney 

Ottawa, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"Section 6251-1 G. C. effective September 16, 1943, pro­
vides certain rates which publishers may charge and receive 
for the publication of advertisements, notices and proclama­
tions required to be published by all courts of record of this 
state, except probate courts. 

I am in doubt as to the extent of the application of these 
rates and wish to inquire whether they apply to all legal 
notices and advertising required in all cases in the Common 
Pleas Court, both civil and criminal, including notices re­
quired in Common Pleas ·Court in proceedings to forfeit lands 
omitted from the foreclosure list, and to what extent, if any, 
do the new rates apply to notices and advertising required to 
be published by other county, township and school board of­
fices su.ch as County Auditor, County Treasurer, County 
Engineer, County School Board, District School Boards and 
township officers." 

Section 6251-1, General Code, to which you refer, provides: 

"Publishers of newspapers may charge and receive for the 
publication of advertisements, notices and proclamations re­
quired to be published by all courts of record of this state, ex­
cept probate courts, the following sums, to wit: For the first 
insertion, one dollar and fifty cents for each square; and for 
each additional insertion authorized by law, seventy-five cents 
for each square. Fractional squares shall be estimated at a like 
rate for space occupied. In advertisements containing tabular 
or rule work fifty per cent may be charged in addition to the 
foregoing rates. Providing, however, newspapers having a cir-
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culation of over twenty-five thousand shall charge and receive 
for such advertisements, notices and proclamations, rates charged 
on annual contracts by them for like amount of space to other 
advertisers who advertise in its general display advertising 
columns; and the publisher shall make and file with his bill 
before its payment, an affidavit, that the newspaper had a 
bona fide circulation of more than twenty-five thousand at the 
time the advertisement, notice or proclamation was published, 
and that the price charged in the bill for same did not exceed 
the rates herein provided for such advertisement, notice or 
proclamation." 

This section was enacted by Amended Substitute Senate Bill No. 134 

of the Ninety-fifth General Assembly which was entitled "An Act To 

amend section 1697 and to· supplement section 62 51 of the General 

Code by enactment of supplemental section 62 51-1, relating to rates 

for legal advertising and fees for publication." 

Section 6251-1, General Coda, purports to include within its terms 

only advertisements, notices or proclamations required to be published 

by courts of record, other than probate· courts. Section 6251, General 

Code, which it was enacted to supplement, provides the charges which 

may be made for publication of advertisements, notices and proclama­

tions generally. 

The only one of the publications enumerated in_ your letter which 

the common pleas court or any of its officers or employes is required to 

make is that provided in Section 5718-lb, General Code, which pro­

vides in part: 

"Upon the filing of such application the court shall fix a 
day for the hearing of objections to the action of the board of 
revision in making such list of omitted lands and shall order 
the clerk of· the court to cause notice of the time and place of 
hearing, together with a list of such omitted lands, to be pub­
lished once a week for two consecutive weeks in two news­
papers as provided in section 5704 of the General Code. * * *'' 

The court is also required to publish the times at which the terms 

of court shall commence, and the sheriff or master commissioner is re­

quired to advertise sales made pursuant to writs of execution or orders 

of sale. Such officers, when so acting, are officers of the court, and 

Section 6251-1, General Code, would, in my opinion, apply to such 

notices. The same is true with respect to notices of sales made by re-
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ceivers appointed by the court. Another instance where Section 6251-1, 

General Code, would apply is the notice which the jury commissioners 

are required to give. In other words, any publication which the officers 

of a court of record, other than the probate court, are required to 

make iS' governed by Section 6251-1, General Code. 

The recently enacted section, however, does not apply to notices 

required to be pubiished by officers or boards who are not connected 

with the court, and such publications are governed by the pro­

visions of Section 6251, General Code. 

It is only necessary to add that the duty to cause a notice to be 

published in order to procure constructive service is upon the party 

seeking to procure such service and not upon the court or any of its 

officers. 

You are therefore advised that the rates of compensation for the 

publication of advertisements, notices and proclamations prescribed by 

Section 6251-1, General Code, are by that section specifically limited to 

those advertisements, notices and proclamations required to be pub­

lished by courts of record, other than the probate court. Such section 

does not prescribe the rates of compensation for the publication of ad­

vertisements, notices and proclamations of county, township, school 

district or other officials who are not officers or employes of a court 

of record, other than the probate court. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




