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OPINION 65-69 

Syllabus: 

1. The office of township trustee is incompatible with 
that of member of a regional planning commission in which such 
township is represented. 

2. The office of county commissioner is incompatible with 
that of member of a regional planning commission in which such 
c_ounty is represented. 

3, The. office of member of a municipal planning commis­
sion is incompatible with that o·f member of a regional plan­
ning commission in which such municipality is represented. 
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To: James V. Barbuto, Summit County Pros. Atty., Akron, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 23, 1965 

I have before me your request for my opinion which reads 
in part as follows: 

"The Summit County Planning Commission 
has requested clarification of 1964 Ohio At­
torney General Opinion No. 959, in connection 
with incompatibility of a member of a county 
planning commission also serving as a member 
of a village planning commission 

"* * * * * * * * * 

"Is the office or the county commissioner in­
compatible with membership in a regional planning 
commission? Is the ofrice of township trustee in­
compatible with membership in a regional planning 
commission? Is the employment in and membership 
of a city planning commission incompatible with 
membership in a regional planning commission?" 

"* * * * * * * * *" 

Section 713.21, Revised Code, which authorizes the es­
tablishment of regional planning commissions, provides in part 
as rollows: 

"The planning commission of any municipal 
corporation or group of municipal corporations, 
any board of township trustees, and the board 
or county commissioners or any county in which 
such municipal corporation or group of munici­
cipal corporations is located or of any adjoining 
county may cooperate in the creation of a regional
planning commission, for any region derined as 
agreed upon by the planning commissions and 
boards, exclusive or any territory within 
the limits of a municipal corporation not 
having a planning commission. 

"The number of members of such regional 
planning commission, their method of appoint­
ment and the proportion or the costs or such 
regional planning to be borne respectively by 
the various municipal corporations, townships, 
and counties in the region shall be such as is 
determined by the planning commissions and 
boards." 

It is provided in Section 713.23, Revised Code, that the 
county and regional planning commissions shall: 

11 * * *make studies, maps, plans and other 
reports of the region or county respectively 
which may include adjoining areas, showing the 
commission's recommendation for systems of trans­
portation, highways, park and recreational facili­
ties, the water supply, sewerage and sewage dis-
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posal, garbage disposal, civic centers, and other 
public improvements and land uses which affect the 
development of the region or county respectively, 
* * *" 
Section 713.24, Revised Code, provides that the county 

or regional planning commission must certify a copy of the 
p·lan which it has formulated to each municipal planning com­
mission within the county or region, and Section 713.25, Re­
vised Code, provides in part that: 

"The planning commission of any municipal 
corporation to which a regional or county plan 
is certified under section 713.24 of the Re­
vised Code, may adopt such plan, and it shall 
thereupon have the same force within such muni­
cipal corporation as is provided by law or char­
ter for plans prepared and adopted by the local 
planning commission. The board of county com­
missioners may adopt such plan so far as it re­
lates to nonmunicipal territory. * * * 11 

In nearly every case involving the question of compat­
ibility of public offices, the test which is applied is that 
set out in State., ex rel.. Attorney General v. Gebert, 12 
C.C. (N.S. )"77Zr." 275, as f·oUows: 

"Offices are considered incompatible 
when one is subordinate to or in any way a 
check upon the other; or when it is physical­
ly impossible for one person to discharge the 
duties of both." 

In Opinion No. 2763, Opinions of the Attorney General 
for 1962, my predecessor concluded in branch 2 of the sylla­
bus that 11 A member of a regional or county planning commis­
sion established pursuant to Section 713.21 or Section 713.22, 
Revised Code, is a public officer***" Thus, in order for 
one person to hold another public office at the ti~e he is a 
member of a regional or county planning commission, a deter­
mination must first be made that the other office is not in­
compatible with that of a member of the regional or county
planning commission. 

Since the first two questions presented tn your request 
are, in essence, quite similar, I am of the opinion that they 
may be ansi-:ered toGether. 

In 42 Arn. Jur. 937, Section 71, it is stated that: 

"One of the most important tests as to 
whether offices are incompatible is found in 
the principle that the incompatibility is 
recognized whenever one is subordinate to the 
other in some of its important and principal 
duties, and subject in some degree to its re­
visory power. Thus, two offices are incom­
patible where the incumbent of the one has 
the power of appointment to the other office 
or the power to remove its incumbent, even 
though the contingency on which the power 
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may be exercised is remote." (Citing Ehlinger 
v. Clark, 117 Tex. 547, Attorney General, ex 
rel-:-;--Moreland v. Detroit, 112 Mich., 145.) 

Section 713.21, supra, provides that the members of regional 
planning commissions are to be appointed pursuant to the methods 
adopted by the various townships, municipalities, and counties 
comprising the region in which the planning commission is es­
tablished. The effect of this provision is to give the boards 
of county commissioners and township trustees within the region 
a power of appointment with respect to the membership of the 
regional planning commission. 

In Opinion No. 109, Opinions of theAttorney General for 
1963, in which it was held that the office of township trustee 

:ls incompatible with the position of advisor to the county plan­
ning commission, I pointed out that: 

"A township trustee cannot, of course, 
abandon his responsibilities to the township 
while acting in an advisory capacity to the 
county planning commission. As a township 
trustee he may be required to review matters 
relating to the location of highways, parks, 
civic centers and other improvements con­
sidered advantageous to the township. He 
will be required to pass on the advisability 
of these improvements as a member of the board 
of township trustees. As an advisor to the 
county planning commission he may be required 
to render advice concerning these same matters. 
In such advisory capacity he could be in a posi­
tion to influence recommendations either similar 
or opposed to those of the board of township 
trustees. 

"In addition to the above, it should also 
be noted that as an advisor to the county plan­
ning commission, a township trustee could be 
in a position to influence recommendations as 
to county improvements directly affecting his 
township which will be submitted to the board 
of county commissioners for approval. As a mem­
of the board of township trustees he may be re­
quired subsequently to submit recommendations 
to the board of county commissioners which depart 
from those of the county planning commission. In 
such event, as provided by Section 713.25, Revised 
Code, the board of county commissioners could not, 
e,:cept by unanimous vote, approve the recommenda­
tions of the board of township trustees. Conse­
quently, as advisor to the county planning commis­
sion, a township trustee could be in a position to 
influence recommendations which might subsequently 
interfere with the exercise of his duties as a 
township trustee." 

The only difference between the relationship considered 
in Opinion No. 109, supra, and that presented in the first two 
questions in your request is that in the latter the township 
or county commissioner will be acting in an official rather 
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than an advisory capacity. In order to fulfill both offices, 
he will be required to act in a legislative capacity at both 
ends of the spectrum. In the 1963 Opinion the facts gave rise 
to a situation in which a township trustee could be forced to 
:influence recommendations to the county planning commission, which 
m~ght later interfere with the exercise of his duties as a town­
ship trustee. In the situation which you have suggested, a 
township trustee or county commissioner will certainly be re­
quired to paeaupon plans and recommendations as an incident 
of his office. Thereafter, the same individual may be re­
quired to pass upon these same issues as a member of a regional 
planning commission; in that event an examination of the same 
issues would have to be made in a different light. For this 
reason, I feel bound to conclude that the office of member of 
a regional planning commission cannot be held by one who con­
currently holds the office of township trustee or county com­
missioner. 

The third question presented in your request is whether or 
not the offices of member of a city planning commission and mem­
ber of a regional planning commission are incompatible. 

Section 713.25, supra, provides that when a regional or 
county planning commission has certified a plan to a municipal 
planning commission, that commission may adopt such plan, there­
by giving it the same effect as it would have if it had been 
originally prepared and adopted by the municipal planning com­
mission. The establishment of this procedure clearly indicates 
a legislative intent to create a check upon the regional plan­
ning commission through the instrumentality of the muncipal 
planning commission. If one person were permitted to occupy a 
position on each of' these commissions, the theory of the intended 
check would be destroyed. Therefore, under the test set forth in 
State ex rel..!...!.. Attorney General v. Gebert, supra, the positions
of member of a regional planning commissionanamember of a muni­
cipal planning commission are·incornpatible. 

Ther·efore, it is my opinion and you are hereby advised that: 

1. The office of township trustee is incompatible with that 
of member of a regional planning commission in which such town­
ship is represented. 

2. The office of county commissioner is incompatible with 
that of member of a regional planning commission in which such 
county is represented. 

3. The office of member of a municipal planning commission 
is incompatible with that of member of a region~l planning com­
mission in which such mµnicipality is represented. 




