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414. 

PARK TRUSTEE-:\IAY RESIGN TO BECO~rE PARK SUPERINTENDENT. 

SYLLABUS: 
A member of a board of park tmstees appointed under the provisions of Sectio11 

4068 of the General Code, may resign mzd imnzediatelv thereafter be legally appointed 
park superintendent. 

CoLUliiBUS, OHIO, May 18, 1929. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Your recent communication reads: 

"The syllabus of Opinion No. 3233, page 530, Opinions of the Attorney 
General for the year 1922, reads: 

'Under the provisions of Section 12912, General Code, a member of 
council of a municipality may, upon the expiration of his term of office as 
councilman and within the one year limitation prescribed by the section, 
qualify and act as director of public service of the same city, said section 
prohibiting such an officer only from acting as commissioner, architect, 
superintendent or engineer in work undertaken or prosecuted by the cor­
poration during the term for which he was elected or for one year there­
after.' 

QUESTION: May a member of a board of park trustees, appointed 
under the provisions of Section 4068, General Code, resign and immediately 
thereafter be appointed park superintendent by such board of trustees?" 

Section 12912 of the General Code, which was under consideration in the opinion 
of the Attorney General to which you refer, provides: 

"\.Yhoever, being an officer of a municipal corporation or member of the 
council thereof or the trustee of a township, is interested in the profits of a 
contract, job, work or services for such corporation or township, or acts 
as commissioner, architect, superintendent or engineer, in work undertaken 
or prosecuted by such corporation or township during the term for which he 
was elected or appointed, or for one year thereafter, or becomes the employe 
of the contractor of such contract, job, work, or services while in office, shall 
be fined not less than fifty dollars nor more than one thousand dollars or im­
prisoned not less than thirty days nor more than six months, or both, and for­
feit his office." 

It will be noted that the section above quoted refers, among other things, to 
persons who are officers of municipal corporations. In examining the provisions of 
Section 4068 of the General Code and its related sections, there seems to be no doubt 
but that a member of the board of park trustees is a municipal officer. Said section 
provides for four resident electors to constitute such board of park trustees to be 
appointed by the trustees of the sinking fund. 

Section 4069, General Code, provides that such board shall have the right to 
apply, control or invest funds arising from Section 4067 of the General Code, which 
authorizes gifts, devises or bequests for park purposes. 

Section 4072, which further relates to the powers of such board, provides among 
other things that : 
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"Such trustees shall have the control and management of parks, park 
entrances, parkways, boulevards and connecting viaducts and subways, chil­
dren's playgrounds, public baths and stations of public comfort located in 
such parks, of all improvements thereon and the acquisition, construction, 
repair and maintenance thereof. The board shall exercise exclusively all the 
powe~;s and perform all the duties in regard to such property, vested in and 
imposed upon the director of public service." 

Section 4073 authorizes such board to make contracts for the improvement of the 
grounds, erection of bridges and structures, etc. Section 4075 provides that the 
boar9 may employ such superintendents, landscape gardeners and other employes as 
it deems necessary for the execution of its duties. 

From the foregoing it appears to be clear that a member of a board of park 
trustees is a municipal officer. The question now presented is whether Section 12912, 
supra, inhibits a municipal officer from being appointed to the position of superin­
tendent of parks within a period of one year after the termination of his official 
services. In this connection your attention is directed to an opinion of the Attorney 
General, No. 2176, issued to your Bureau under date of May 29, 1928, the syllabus of 
which reads: 

"The proVISIOns of Section 12912, General Code, do not preclude a di­
rector of public service of a city from resigning and immediately thereafter 
being appointed by his successor as foreman in charge of street construction 
and repair." 

This opinion contains a comprehensive discussion of said Section 12912, supra, 
and refers to a number of former opinions of the Attorney General. 

Reference is made to an opinion found in Opinions of the Attorney General for 
the year 1917, page 10, which in substance held that the former director of public 
service may act as street inspector within one year after his term of office expires, 
irrespective of whether his compensation was paid by the city or the contractor. 

Said 1928 opinion also refers to an opinion of the Attorney General found in the 
Annual Report for the year 1912, page 1743, the syllabus of which reads: 

"There is nothing in the statutes to prohibit a councilman of a city from 
resigning and immediately receiving an appointment as street commissioner, 
under the public service department." 

Said 1928 opinion also refers to the opinion of the Attorney General for the 
year 1922, the syllabus of which you quote in your communication. 

The holding in Opinion 1\o. 2176 is in accord with Opinion Ko. 1863 for the 
same year, wherein it was held that a member of a village council who resigned from 
such body may immediately be appointed street commissioner for the village. 

It is apparent that if the opinions hereinbefore mentioned arc correct in the con­
clusions therein reached, the same by analogy dispose "of the inquiry which you sub­
mit. Obviously, for the purpose of this opinion, there is no valid distinction between 
a member of a council resigning and becoming street commissioner for a village, 
and a member of a board of park trustees resigning and becoming superintendent of 
parks. If there is any distinction, the same would be more favorable to the latter 
than to the former. 

In this connection it will be observed that Section 12912, supra, is a criminal 
section and, therefore, must be strictly construed in favor of one who may be charged 
with this violation. 
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Quite obviously the statute was designed primarily to prevent a municipal officer, 
as such, committing the municipality to the prosecution of some special project in­
volving the expenditure of money and then resigning and, in a private capacity, reap­
ing profit from the very work he helped to initiate. This can have no application to 
the present case and I therefore feel that there is a violation of neither the letter nor 
the spirit of the law. 

Based upon the foregoing citations and discussion, in specific answer to your in­
quiry, it is my opinion that a member of a board of park trustees, appointed under 
the provisions of Section 4068 of the General Code, may resign and immediately there­
after be legally appointed park superintendent. 

415. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

MOTOR VEHICLE FUEL-IMPORTED INTO OHIO AND SOLD IN OR­
IGINAL CONTAINERS-PURCHASER DEEMED DEALER. 

SYLLABUS: 
Under the provisions of Section 5526, General Code, when a person, firm, associ­

ation, partnership or corporation, imports motor vehicle fuel into this state and sells 
such motor vehicle fuel in tank car lots or in its original contai11ers to any purchaser 
for use, distribntion or sale and delivery in this state, such purchaser and not the. 
seller shall be deemed the dealer as to the motor vehicle fuel contained in such tank 
car lots or original conta.iners. 

CoLUMBUS, Onw, May 18, 1929. 

The Ta.t: Commission of Ohio, Colu111bus, Ohio. 
GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your recent communication, 

which reads: 

"We find that registered refiners are selling motor vehicle fuel to non­
registered dealers. In this case, would it be within the statute to collect the 
excise tax from the seller, if in our judgment the person to whom they sold 
the motor vehicle fuel was not responsible? 

For your information, we have just discovered that the S. Refining 
Company (who are registered dealers), have sold from August 15, 1928, to 
April 14, 1929, twenty-four (24) cars of gasoline to theM. C. Oil Company, 
of L., Ohio. To make our request for an opinion clear, shall we endeavor to 
collect the tax from the S. Refining Company or the M. C. Oil Company?" 

At my request for additional information, you supplemented the foregoing by 
stating that the S. Refining Company imported sairl motor vehicle fuel and sold the 
same in tank car lots or in its original containers to purchasers for use, distribution 
or sale and delivery in this state. 

Section 5526, General Code, reads in part as follows: 

"'Dealer' shall include any person, firm, association, partnership or corpo-


