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REVOCATION OF TEACHERS' CERTIFICATES-SUPERINTENDENT 
OF PUBLIC INSTRUCTION WITHOUT AUTHORITY TO CONSIDER 
SUCH CASES-BOARD OF COUNTY SCHOOL EXAMINERS HAS 
SUCH AUTHORITY-IN CITY SCHOOL DISTRICT BOARD OF CITY 
SCHOOL EXAMINERS. 

1. Under existing law the suPerintendent of public instruction is without 
authority to consider cases involving the revocation of teachers' certificates, the 
sole reference to the same occuring in section 7827 G. C., wherein the board of 
county school examiners is authorized to conduct a heariltg upon the question of 
revocqtion of the certificate of a person who is "the recipient of a certificate". 

2. Under the provisions of section 7847 G. C. the authority given to a board 
of county school examiners for the revocation of teachers' certificates, as set forth 
in section 7827 G. C., is vested in a city school district in the board of city school 
examiners. 

CoLUMnus, 0Hro, June 16, 1922. 

RoN. VERNON M. RiEGEL, Superintendent of Public Instruction as Director of 
Education, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR:- 'Acknowledgment is made of the receipt of your request for an 
opinion upon the following: 

"Under section 7821-1 General Code, as it has been in effect ever since 
1914, it is provided that 'five-year. and eight-year certificates shall be re­
newed by the superintendent of public instruction upon proof of the suc­
cessful teaching of the holders thereof'. The wording is slightly different 
in the code as in effect up to August, 1921. 

In section 7827, which pertains to county certificates, and apparently 
by section 7847 to city certificates, it is provided that the local board of 
school examiners, county or city, may revoke for the causes named in sec­
tion 7827 upon proper hearing a certificate issued by themselves. 

But when a certificate originally issued by a county or city board of 
examiners has been renewed under the provision of section 7821-1, shall 
the superintendent of public instruction proceed to consider the case and 
if the holder is found guilty revoke certifcate, or shall the revocation be 
considered as coming under the jurisdiction of the board of examiners 
which originally issued the certificate, or the board of examiners in the 
district in which the teacher is serving? 

If the duty of considering revocation is that of the superintendent of 
public instruction is it possible to cite me to anything which would define 
the proper plan of procedure in such a case?" 

Section 7821-1, as it appeared in 104 0. L., p. 100, read as follows: 

"All five-year and eight-year certificates now granted shall continue 
in force until the end of their terms and shall be renewed by the superin­
tendent of public instruction upon proof that the holders thereof have 
taught successfully until the time of each renewal. * * * " 
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As amended in 109 0. L., p. 188, section 7821-1 now reads in part: 

"Five-year and eight-year certificates shall be renewed by the superin­
tendent of public instruction upon proof of the successful teaching of the 
holders thereof. * * * 

Five-year and eight-year certificates that were permitted to expire 
without application for renewal at the time of such expiration may be 
renewed by the superintendent of public instruction upon proof that the 
liolders thereof have taught successfully for five years." 

Other sections of the law pertinent to your inquiry are as follows: 

"Sec. 7827. No certificate shall be issued to any person who is less than 
eighteen years of age. If at any time tlie recipient of a certificate be found 
intemperate, immoral, incompetent or negligent, the examiners, or any 
two of them, may revoke the certificate; but such revocation shall not pre­
vent a teacher from receiving pay for services previously rendered. Before 
any hearing is had by a board of examiners on the question of the re­
vocation of a teacher's certificate, the charges against the teacher must be 
reduced to writing and placed upon the records of the board. He shall 
be notified in writing as to the nature of the charges and the time set for 
the hearing, such notice to be served personally or at his residence; and 
be entitled to produce witnesses and defend himself. The examining board 
may send for witnesses and examine them on oath or ·affirmation which 
may be administered by any member of the board touching the matter 
under investigation." 

"Sec. 7828. The fees and the per diem of examiners for conducting 
such investigation at three dollars a clay each and other expenses of such 
trial shall be certified to the county auditor by the clerk and president of 
the examining board and be paid out of the county treasury upon the 
order of the auditor." 

"Sec. i845. All five-year and eight-year certificates now granted shall 
continue in force until the end of their terms and shall be renewed by the 
superintendent of public instruction upon proof that the holders thereof 
have taught successfully until the time of each renewal. Each application 
for renewal shall be accompanied by a fee of fifty cents and shall be filed 
in the office of the superintendent of public instruction." 

"Sec. 7847. All provisions of preceding and following sections pertain­
ing to county school examiners and applicants for county teachers' cer­
tificates shall apply also to city examiners and applicants for city teachers' 
certificates unless there are specific provisions of law applying to the 
latter." 
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It will be noted that the same authority ior the superintendent of public in­
struction to renew certificates exists in 7845 G. C., as well as 7821-1 G. C., to 
rwhich you invite attention. However, while this authority of renewal of certifi­
cates is specifically given to the superintendent of public instruction, as stated, 
nowhere in the General Code is there any authority found or the procedure pre­
scribed for the revocation of a certificate by the state superintendent of public 
instruction. Apparently we are confronted by the unusual proposition that the 
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county board of school exammers can grant certain certificates but cannot renew 
that particular kind of certificate, the authority for renewing being given to the 
superintendent of public instruction; the county board of school examiners has 
been given specific authority to revoke certificates as set forth in 78?:7 G. C., but 
nowhere in the code does authority appear for any revocation proceedings by the 
state superintendent of public instruction, even though he issued the renewal of 
the local certificate in question and is also interested in more or less degree in the 
certificates issued by the state board of school examiners. What has happened is 
that the General Assembly has given this authority of renewal of county teachers' 
certificates to the superintendent of public instruction and then omitted any refer­
ence whatever as far as that official is concerned to the revocation of such certifi­
cates which were renewed. 

The revocation of a certificate to teach school is a very serious matter in that 
it removes a person holding the certificate frollll the occupation which he might 
desire to pursue. 

It would appear that this right of the individual was what the law-making 
body had in mind when it enacted 7827 G. C. and provided therein for a hearing 
or trial in the matter. Section 78?:7 provides that the certificate may be revoked 
at any time if "the recipient of a certificate" is found internperate, immoral, in­
competent or negligent, by the board of county school examiners or any two of 
them. Here is a direct statement that the action of two members of the board is 
necessary in the affirmative before the revocation could take place, and the decid­
ing of the same was not left in the hands of any one individual. The section 
then provides further that the charges against the teacher (which must lie to the 
grounds appearing in the section) must be reduced to writing, placed upon the 
records and the "recipient of a certificate" notified in writing, as to the nature of 
the charges and the time set for hearing. It is further provided that he is en­
titled to produce witnesses and defend himself and the examining board may send 
for witnesses, and all witnesses may be examined on oath or affirmation. Thus 
section 78?:7, providing that the revocation must have the votes of two of the 
persons constituting the tribunal, gives this entire proceeding the nature of a 
trial; in fact we find in the next section 7828, supra, that reference is made to the 
"expenses of such trial". It would seem that if the law-making body, in so care­
fully safe-guarding the rights of the "recipient of a certificate", desired that the 
superintendent of public instruction should also conduct a hearing or trial of this 
kind, that provision would have been made in the law for his doing so and proper 
administrative procedure prescribed. However, nothing of the kind appears, as 
stated heretofore. 

Your question is "shall the superintendent of public instruction proceed to 
consider the case" of revocation and "if the holder is found guilty revoke the 
certificate, or shall the revocation of the certificate be considered as coming under 
the jurisdiction of the board of county school examiners which originally issued 
the certificate, or under the board of examiners in the district which the teacher 
is serving". Answering this it may be said that the law has not provided for the 
revocation of renewed certificates except as may appear in section 7827, supra. 
This section provides that there may be a revocation of the certificate of anyone 
who is "the recipient of a certificate". The renewed certificate issued by the super­
intendent of public instruction upon the original certificate issued by the local 
board of school examiners simply takes the place of the old certificate issued by 
the local board. That is to say, in one year the "recipient of a certificate" was 
authorized to teach under the certificate granted by the local board of school ex­
aminers; prior to the beginning of the next school year there might be a renewal 
of the old certificate by the state superintendent of public instruction and in the 
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next year the teacher performed his services under the renewed certificate which 
took the place of the old certificate. It cannot be conceived that because of a mere 
omission in the law the renewed certificate could not also be revoked (as could be 
the certificate it replaced) if the "recipient of a certificate" were found to be "in­
temperate, immoral, incompetent or negligent". 

The General Assembly has set forth clearly the procedure for revocation in 
7827, giving this authority to the local board of school examiners, the result being 
that the recipient of a certificate would be tried in his own community and by a 
tribunal of three persons who would have better knowledge of local conditions 
and the facts in the case than if the hearing was held by the state superintendent 
of public instruction at his office. It is not possible to point out to you "any proper 
plan of procedure in such a case", for the law has not provided any other than 
that mentioned in 7827 G. C. 

It is significant to note that almost the exact language occurring in 7827 G. C., 
providing for revocation (hearing and the examination of witnesses) for a long 
time appeared also in section 7850 G. C., for 7827 G. C. referred to the county 
board of school examiners and 7850 G. C. came under the head of city board of 
school examiners. Thus there were t'"tJJO sections in the law providing for the re­
vocation of teachers' certificates by examii1ing boards, but there was no section 
providing for the revocation of any certificate by the slate superintendent of public 
instruction. One of these sections (7850 'G. C.) was repealed outright in H. B. 
129, effective August I, 1921, and appeared at page 188, 109 Ohio Laws. It was 
found that section 7850 G. C. was no longer necessary in the code because 7847 
G. C. was amended to read as quoted above and the provisions of sections per­
taining to <;ounty school examiners and applicants of county teachers' certificates 
"shall apply also to city examiners and applicants for city teachers' certificates". 

In section 7857 it is provided that an applicant for ·a certificate may appeal 
.his case to the superintendent of public instruction for final review where the "ap­
plicant has cause to and does believe that he has been discriminated against and 
his manuscripts unfairly graded" but this does not go into the question of the 
revocation of a certificate. This section is then followed b:y section 7858 G. C., 
providing for the procedure on appeal to the superintendent of public instruction, 
section 7858 G. C. reading as follows: 

"Every appeal from the board of examiners shall be in the form of 
an affidavit setting forth the facts as the applicant believes them and 
shall be accompanied by a fee of one dollar to cover the expenses incident 
to such appeal. Upon receipt of such affidavit and fee the superintendent 
of public instruction shall require the clerk of such board to procure and 
forward the manuscripts of such applicant, together with a full explanation 
of the reasons for the board's action. If upon examination of the manu­
scripts and record, the superintendent finds that the applicant was denied a 
certificate when one should have been granted him and has been discrim­
inated against by the board, the superintendent shall order forthwith a 
certificate to be issued of the date of the examination attended by the ap­
plicant, and he shall indicate the length of time such certificate shall be 
valid. If, upon inspection of the manuscript and reviewing the facts sub­
mitted, the superintendent of public instruction concludes that no injustice 
has been done, he shall so notify the applicant and the clerk of the board 
of examiners." 

It will be noted that nowhere in 7858 G. C., providing for action by the super­
intendent of public instruction in the case of appeal by a teacher, is any reference 
made to the revocation of a certificate. 
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You are therefore advised in answer to your inquiry that: 
1. Under existing law the superintendent of public instruction is without 

authority to consider cases involving the revocation of teachers' certificates, the 
sole reference to the same occuring in section 7827 G. C., wherein the board of 
county school examiners is authorized to conduct a hearing upon the question of 
revocation of a certificate of a person who is "the recipient of a certificate". 

2. Under the provisions of 7847 G. C. the authority given to a board of 
county school examiners for the revocation of teachers' certificates, as set forth 
in 7827 G. C., is vested in a city school district in the board of city school examiners. 

3226. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

BOARD OF EDUCATION-MANDATORY DUTY TO PROVIDE TRANS­
PORTATION TO CRIPPLED· CHILD IF UNABLE TO WALK TO 
SCHOOL-SCHOOL ASSJG;-.JED-WITHJN OR WITHOUT DISTRICT. 
It is the mandatory duty of the board of education of the district in which a 

crippled child resides to provide for his transportation to the school to which he 
has bem or should be assigned, either within or without the district, if the child 
is so crippled that he is unable to wall;: to school. 

CoLuMBus, OHIO, June 16, 1922. 

HoN. MERVIN DAY, Prosecuting Attorney: Paulding, Ohio. 

DEAR SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of your request upon the 
following statement of facts: 

"Your opinion is desired on the provisions of the school law for crip­
ples set out in House Bill 200 found in Ohio Laws, Vol. CIX., page 257, 
so far as it applies to the following facts: 

"G. G. is a cripple, being partially paralyzed and is over eighteen years 
of age. He is a resident of a rural school district not having a high school, 
and is a junior and is attending the nearest high school to where he lives 
in another and adjoining district, and which school is located more than • 
four miles from his place of residence. The school district of his resi­
dence, being Jackson Township Rural, is paying the transportation of all 
high school pupils residing therein under 18 years of age, who live more 
than. four miles from the high school. 

"Having particular reference to sections 7755-2 and 7755-3 of the above 
mentioned act, we would like the following questions answered: 

"1. Is it mandatory for the board of education of the district of G. 
G.'s residence to pay for his transportation to high school? 

"2. If direction must first be given to the board of education of this 
district, who is to give this direction? That is to say, does this section 
7755-2, where it names 'superintendent of public instruction' refer to the 
state commissioner of schools, or does it refer to the county superintend­
ent of schools, or if to neither, to whom does it refer? 


