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PUBLIC EMPLOYES RETIREMENT SYSTEM - WATER­

WORKS EMPLOYE-SEVENTY YEARS OF AGE-UPON WRIT­

TEN APPLICATION, APPROVED BY "HEAD OF DEPART­

MENT," DIRECTOR OF PUBLIC SERVICE, MAY BE CON­

TINUED IN SERVICE ONE YEAR AND THEREAFTER FOR 

PERIODS OF ONE YEAR EACH, UPON LIKE PROCEDURE­

MANSFIED, CITY OF. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 486-59, General Code, until January 

1, 1942, an employe of the waterworks of the city of Mansfield, having 

reached the age of seventy years, may, upon written application approved 

by the Director of Public Service of the City of Jl1ansfield, be continued in 

service for a period of one year and thereaf fer may be continued in service 

for periods of one year each upon the filing of like application and approval. 

Columbus, Ohio, June 28, 1940. 

Hon. Wilson E. Hoge, Secretary, 
Public Employes Retirement System, 
Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion on the 

following: 

"You are respectfully requested to render your op1mon on 
the following question, due to certain elements having been ques­
tioned by certain officials of the City of Mansfield, Ohio. 

Section 486-59 of the General Code of Ohio provides that 
employes having attained the age of seventy years must retire 
at the end of the year in which such age is attained unless: 

'Provided, that until January 1, 1942, any member 
having reached the age of seventy years may, upon writ­
ten application, approved by the head of his department or 
institution, be continued in service for a period of one 
year, * * *.' 
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The question being raised concerns the interpretation as to who is 
meant under the law by the 'head of the department.' At the 
end of the year 1939, several employes of the waterworks owned 
and operated by the City of :Mansfield submitted applications to 
continue in the service during the year 1940, such applications 
having been approved by the service director of said city. It was 
our contention that the service director was the appointing author­
ity and that the Waterworks Department came directly under his 
jurisdiction, as well as certain other divisions concerned with the 
city service. The applications were therefore approved and the 
men have continued in the service. 

Contention is made, however, that under the law the super­
intendent of the waterworks should have signed such applications 
to continue and that it was illegal to have approved the signature 
of the service director. 

The question is, therefore; Under the law should the super­
intendent of the waterworks or -the service director have signed 
the applications to continue past the compulsory retirement age 
and, if the service director's signature were accepted, does it make 
such applications null and void?" 

Section 486-59, General Code, to which you refer m your inquiry, 

reads in part as follows : 

"* * * *** 
At the end of the year in which he becomes a member the 

retirement board shall retire any state employe who was over sev­
enty years of age at the time he became a member and shall retire 
all other members at the end of the year in which the age of sev­
enty is attained except state employes in the classified service hold­
ing positions on account of exceptional qualifications under the 
provisions of section 486-14 of the General Code. Provided, that 
until January 1, 1942, any member having reached the age of 
seventy years may, upon written application, approved by the head 
of his department or institution, be continued in service for a 
period of one year, and thereafter may be continued in service 
for periods of one year each, upon the filing of like application 
and approval.'' 

It will be noted that this section requires any member of the Public 

Employes Retirement System who has reached the age of seventy years and 

who desires to continue in service to make written application therefor, 

within the time prescribed, approved by the head of the department or in­

stitution in which he is employed. 

I? view of this requirement you inquire as to who is the "head" of the 
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waterworks of the City .of Mansfield as that term is used in Section 486-59, 

supra. 

The following definition of "head" may be found m Webster's New 

International Dictionary: 

"* * * *** *** 

4. One who stands in relation to others somewhat as a head 
does to the other members of the body; a director; ruler; leader; 
chief;***. 

5. The place of leadership, of honor, or of command; the 
most important or foremost position; * * *." 

With this definition in mind, let us examine the statutes relating to 

the office of director of public service of a municipal corporaton. In addi­

tion to his general powers ( Sections 4323, et seq., General Code), such di­

rector of a municipal corporation possesses certain specific powers and duties 

with respect to municipal waterworks. Such powers and duties are con° 

tained in part in Sections 3956 and 3957, General Code, which provide as 

follows: 

Section 3956, General Code: 

"The director of public service shall manage, conduct and 
control the water works, furnish supplies of water, collect water 
rents, and appoint necessary officers and agents." 

Section 3957, General Code: 

"Such director may make such by-laws and regulations as he 
deems necessary for the safe, economical and efficient management 
and protection of the water works. Such by laws and regulations 
shall have the same validity as ordinances when not repugnant 
thereto or to the constitution or laws of the state." 

By force of these sections, the director of public service 1s given com­

plete control of the municipal waterworks, including the power to appoint 

necessary employes. Of necessity the director must appoint some person who 

will be in constant attendance to manage and operate the waterworks. In 

the instant case, I presume such appointee has been given the title of super­

intendent. One so appointed is only the agent of the director and at all times 

subject to the director's control. In the absence of the director, the superin­

tendent directs the lesser employes of the waterworks, but in the final analy­

sis all such employes are answerable to the director himself. 
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In view of the unambiguous language. of the sections above quoted, 

I am impelled to the conclusion that the director of public service is the 

head of the municipal waterworks. As such head, therefore, under the pro­

visions of Section 486-59, supra, he is the proper party to approve applica­

tions of employes desiring to remain in service for periods of one year each 

after attaining the age of seventy years. 

Specifically answering your question, it 1s my op1111on that under the 

provisions of Section 486-59, General Code, until January 1, 1942, an em­

ploye of the waterworks of the City of Mansfield, having reached the age 

of seventy years, may, upon written application approved by the Director 

of Public Service of the City of lVIansf1eld, be continued in service for a 

period of one year and thereafter may be continued in service for periods 

of one year each upon the filing of like application and approval. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT, 

Attorney General. 




