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1. BUDGET LAW - SECTION 5625-1 ET SEQ., G. C. - SCHOOL 

DISTRICTS AND OTHER POLITICAL SUBDIVISIONS SHALL 

KEEP WITHIN RESPECTIVE INCOMES DURING ENSUING 
FISCAL YEAR-NO TAXING AUTHORITY SHALL INCUR IN­

DEBTEDNESS IN EXCESS OF ESTIMATED REVENUE -
BUDGET COMMISSION - OFFICIAL CERTIFICATES - ES­

TIMATED RESOURCES. 
2. TAX BONDS, DELINQUENT-MAY NOT BE ISSUED BY 

TAXING AUTHORITY OF SUBDIVISION TO FUND DEFICIT 

CREATED PRIOR FISCAL YEAR IN VIOLATION OF LIMITA­

TION AND RESTRICTIONS ON INDEBTEDNESS - SECTION 

2293-43 G. C. 
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SYLLABUS: 

1. The budget law (Section 5625-1, et seq., General Code) con­
templates that school districts and other political subdivisions subject 
to its provisions, shall keep within their respective incomes during the en­
suing fiscal year, and that no taxing authority shall incur any indebtedness 
for such fiscal year in excess of its estimated revenue therefor from all 
sources, as determined and certified by the budget commission in its official 
certificates of estimated resources. 

2. Delinquent tax bonds may not be issued by the taxing authority 
of a subdivision under Section 2293-43, General Code, for the purpose 
of funding a deficit created during the previous fiscal year in violation 
of the limitation and restrictions on indebtedness imposed by the budget 
law. 

Columbus, Ohio, January 17, 1944 

Hon. Kenneth C. Ray, Superintendent of Public Instruction 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your letter of recent date has been received requesting my opinion 

on the following questi\ms: 

"1. Can a city board of education legally enter into contractual 
salary obligations with its employees and other contractual 
obligations during any fiscal year, in excess of the amount 
of revenue certified to said board of education from local 
and state sources? 

2. Can a city board of education legally fund a deficit created 
as indicated in Question Number One and existing on the 
first day of January subsequent to its creation, from un­
pledged delinquent taxes under Section 2293-43 of the Ohio 
General Code?" 

On or before July 15th in each year the board of education of a city 

school district, in like manner as the taxing authorities of the other sub­

divisions, is required by the budget law to adopt a budget for the next 

ensuing fiscal year. This budget must contain, in addition to other in­

formation, a statement of the necessary current operating expenses of the 

subdivision for such ensuing fiscal year, classified as to personal services 

and other expenses, and the fund or funds from which such expenditures 

are to be made, and also an estimate of balances and receipts for such fiscal 

year (Sections 5625-20 and 5625-21, General Code). After its adoption, 
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the budget is laid before the county budget commission for revision and 

adjustment of the estimate of balances and receipts "from all sources" for 

each fund, and in this connection it is also expressly provided that the com­

mission "shall determine the total appropriations that may be made there­

from." (Sections 5625-23 and 5625-24, General Code.) 

When the budget commission has completed its work, it is required 

to certify its action to the taxing authority of the subdivision (Section 

5625-25, General Code). This certification must show the various funds of 

the subdivision, and .also set forth on the credit side of each fund the es­

timated unencumbered balances and receipts, and if a tax i:, to be levied 

for such fund, the estimated revenue to be derived therefrom, and on the 

debit side must be shown "the total appropriations that may be made 

therefrom". It is also provided that there shall be attached to the certifica­

tion a summary known as the "official certificate of estimated resources," 

which shall state. the total estimated resources of each subdivision other 

than those created by transfer (Section 562 5-26, General Code). 

It is also provided in the budget law (Section 5625-26, General 

Code) as follows: 

"Before the end of the year, the taxing· authority of each 
subdivision * * * shall revise its tax budget so that the total con­
templated expenditures from any fund during the ensuing fis­
cal year will not exceed the total appropriations that may be 
made from such fund, as determined by the budget commission 
in its certification; and such revised budget shall be the basis of 
the annual appropriation measure." 

The budget law also makes provision for an amended official certif­

icate of estimated resources by the budget commission, in the event 

the subdivision collects revenue from a new source which is not in­

cluded in the original certification (Section 5625-2 7, General Code), 

and in this connection it is expressly provided that: 

"The, total of appropriations made at any time during the 
fiscal year from any fund shall not exceed the amount set forth 
as available for expenditure from such fund in the official cer­
tificate of estimated resources or any amendment thereof cer­
tified prior to the making of the appropriation or supplemental 
appropriation." 

The budget law further provides (Sections 5625-29 and 5625-30, 

General Code) that on or about the first day of each year, the taxing 
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authority of each subdivision shall pass an annual appropriation meas­

ure, and thereafter during the year may pass supplemental appropria­

tion measures based on the official certificate of estimated resources 

or amendments thereof, and that: 

"The total amount of appropriations from each fund shall 
not exceed the total of the estimated revemle available for ex­
penditure therefrom as certified by the budget commission or 
in case of appeal by the tax commission of Ohio. * * * " 

It is also provided in paragraph (a) of Section 562 5-33, General 

Code, that, ''No subdivision or taxing unit shall make any appropriation 

of money except as provided in this act." 

It will be seen from the foregoing summary of the budget law that 

it contemplates that each subdivision shall keep within its income dur­

ing the ensuing fiscal year, and that no taxing authority shall incur any 

indebtedness for that year in excess of the subdivision's revenue from all 

sources, local and state, as determined and certified to it by the budget 

commission. In other words, the budget commission's official certifica­

tions of estimated resources in effect operate as a limitation on the 

power of the subdivision to create obligations and make appropriations 

during the particular fiscal year involved. 

This conclusion is in harmony with my previous opinion involving 

the authority of county commissioners to make appropriations, and re­

ported in Opinions of the Attorney General for 1941, No. 3681, page 

299, wherein I held: 

"The county commissioners may not appropriate from the 
general fund in excess of the total estimated revenue available 
as certified by the budget commission or, in case of appeal, 
by the board of tax appeals." 

Inasmuch as your first question refers to the authority of a board 

of education to enter into contractual salary obligations with employes 

in excess of the amount of estimated revenue certified to it by the 

budget commission, attention should be called to the fact that the 

provision of paragraph (d) of Section 5625-33, General Code, that no 

subdivision shall make any contract or give any order involving the 

expenditure of money unless there is attached thereto a certificate of 

the fiscal officer of the subdivision that the amount required to meet 

the same has been lawfully appropriated for such purpose and is in the 
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treasury or in process of collection to the credit of an appropriate fund 

free from any previous encumbrances, does not apply to contracts of 

employment of regular employes and officers. It was so held by one 

of my predecessors in Opinions of the Attorney General for 1932, No. 

4872, page 1487. 

That opinion, however, does not reach or dispose of your first 

question, because the question of the right of a board of education or 

other taxing authority to obligate itself in excess of the maximum 

amount of funds and resources certified to it by the budget commission, 

was not involved, and presumably the amount to be expended under the 

contracts involved in that opinion did not exceed the amount certified 

by the budget commission. My 1941 opinion, hereinbefore referred to, 

is more directly in point, and, in addition to the provision of the budget 

law hereinabove specifically referred to, the latter opinion is further 

supported by another section of the budget law (Section 5625-38, General 

Code) which provides that expenditures for payrolls shall be made upon 

the authority of a "proper appropriation". In my opinion, a "proper appro­

priation" is one that can be made within the amount determined by the 

budget commission in its official certification of estimated resources. 

Section 5625-38, General Code, just referred to, reads in part as follows: 

"Each political subdivision shall have authority to make 
expenditures for the payment of current pay rolls upon the 
authority of a proper appropriation for such purpose provided 
that the positions of such employees and their compensation 
have been determined prior thereto by resolution or ordinance 
or in the manner provided by law. * * * " 

Apparently the only case specifically dealing with a contemplated 

expenditure of public funds in excess of the amount that may be ap­

propriated for a particular fiscal year, as determined by the budget 

commission's official certificate of estimated resources, is City of Fos­

toria vs. The State, ex rel., 125 0. S. 1. The opinion in the case dis­

closes that a public health nurse had been employed in the year 1930 

at a salary of $1800.00 for the ensuing fiscal year 1931, and that 

the salary could not be paid within the amount determined by the budget 

commission. In that case, which was a mandamus proceeding brought 

to compel the city council to appropriate sufficient mon~y with which 

to pay the salary, the court denied the writ because the appropriation 

sought was prohibited by the budget law. The syllabus of the case reads 
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as follows: 

"I. Mandamus will not issue to compel the council of 
a municipality to do an act expressly prohibited by statute. 

2. The total of the contemplated expenditures in a cer­
tain city for a certain fiscal year greatly exceeded the total 
appropriations which could be made, as determined by the budget 
commission in its official certification. To conform to such offi-­
cial certification, the city council reduced the city budget for 
all departments, and appropriated all but $2 .92 of the maxi­
mum amount certified by the budget commission as available 
for appropriation during such year. In the course of such re-­
duction the city council omitted an item for the salary of a pub­
lic health nurse appolnted by the city board of health. No 
certificate had been made by the city auditor to the budget 
commission that revenue available for the purposes of such fis­
cal year had been collected from a new source not included 
in the official certificate, or that the actual balances and receipts 
in any fund exceeded the certified estimate. No amended offi­
cial certificate had been made by the budget commission in­
cluding any additional or excesss balances and receipts. Held, 
that by virtue of Sections 5625-26, 5625-27, 5625-30 and 5625-
33, General Code, mandamus will not lie to compel the city coun­
cil to pass an ordinance appropriating funds for such omitted 
item." 

Your second question involves the authority of a board of educa­

tion to issue delinquent tax bonds under the provisions of Section 2293-

43, General Code, for the purpose of paying an obligation incurred dur­

ing a prior fiscal year in excess of the amount of available revenue 

certified to it by the budget commission for that particular year. 

Section 2293-43, General Code, is quite lengthy, and for that reason 

will not be quoted in full in this opinion. Suffice it to say that the 

statute authorizes school districts and other political subdivisions to 

issue bonds in an amount not to exceed seventy per centum of the net 

unobligated delinquent taxes and assessments due and owing the subdivision 

at the last semiannual tax settlement, for the purpose of paying "outstand­

ing accounts or notes payable of the subdivision, incurred prior to the com­

mencement of the current fiscal year", or, as expressed in another part 

of the statute, "for the sole purpose of assisting the various subdivisions 

in paying their unsecured indebtedness as herein defined." 

After having considered Section 2293-43, General Code, in connec­

tion with the provisions of the budget law, I have reached the conclu­

sion that it was not enacted for the purpose of permitting the taxing 
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authority of a subdivision to create excess obligations during a particular 

fiscal year in violation of the limitations and restrictions of that law, to 

be financed by the issuance and sale of delinquent tax bonds during the 

following year, but that the purpose of its enactment was to enable a 

subdivision, in the event revenue anticipated by the budget commission's 

official certificates of estimated resources was not received, to recoup 

such loss or failure of revenue by the issuance and sale of bonds, thereby 

enabling the subdivision to meet obligations which otherwise could and 

would have been paid from the anticipated revenue, had it been received. 

This view also finds support from the emergency section of the Act 

enacting Section 2293-43, General Code (115 Ohio Laws, Pt. 2, pages 

266, 268, 297), which reads: 

"This act is hereby declared to be an emergency measure 
necessary for the immediate preservation of the public peace, 
health and safety. The reason for such necessity lies in the 
fact that existing economic conditions have given rise to delin­
quencies in the payment of taxes assessed upon real property 
in unforseen proportions requiring immediate measures in an­
ticipation of the ultimate collection of such delinquent taxes 
for debt payment. Therefore this act shall go into effect im­
mediately." 

You are therefore advised that: 

1. The budget law (Section 5625-1, et seq., General Code) con­

templates that school districts and other political subdivisions subject 

to its provisions, shall keep within their respective incomes during the 

ensuing fiscal year, and that no taxing authority shall incur any indebted­

ness for such fiscal year in excess of its estimated revenue therefor from all 

sources, as determined and certified by the budget commission in its 

official certificates of estimated resources. 

2. Delinquent tax bonds may not be issued by the taxing author­

ity of a subdivision under Section 2293-43, General Code, for the pur­

pose of funding a deficit created during the previous fiscal year in 

violation of the limitations and restrictions on indebtedness imposed 

by th~ budget law. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




