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AN EMPLOYEE OF THE STATE OR ONE OF ITS POLITICAL 
SUBDIVISIONS IS ENTITLED TO LEAVE OF ABSENCE FOR 
MILITARY SERVICE WITHOUT ANY LOSS OF PAY FOR A 
PERIOD NOT MORE THAN 31 DAYS-§,5923.05, R.C. 

SYLLABUS: 

An employee of the state or one of its political subdivisions is entitled under 
Section 5923.05, Revised Code, to leave of absence for military service without any 
loss of pay from his emplvyer for a period of not more than 31 days in any one 
calendar year, regardless of the fact that such employee may be paid for his military 
service; and the provisions of said section take precedence over any conflicting pro­
visions of a municipal corporation, charter or otherwise. 

https://DAYS-�,5923.05
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Columbus, Ohio, June 17, 1960 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State of Ohio, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion reading as follows: 

"It has been the policy of the State Auditor's office to 
aprove full payrolls for such officers and employees of the State 
and for the Bureau of Inspection and Supervision of Public 
Offices to render no findings for the officers and employees of the 
political subdivisions of the State who are in the military service 
on field training or active duty of the Ohio National Guard, the 
Ohio Defense Corps, the Ohio Naval Militia or members of 
other reserve components of the armed forces of the United 
States when such personnel are on field training for periods not 
to exceed thirty-one days in any one calendar year. 

"Recently there has been directed to our attention a ruling 
by a municipal legal officer that this statute extends only to the 
reimbursement of an employee on temporary military service for 
the difference between the sum or sums received from his military 
organization and the normal remuneration he would have received 
from his public service with the state or one of its political sub­
divisions. 

"We have been guided by the decision of the Common 
Pleas Court in the case of Otten v. Cincinnati, 10 Ohio Opinions, 
276 and by the opinion of the Attorney General, 1932 O.A.G. 
No. 4553. 

"\iVill you, accordingly, please render your formal op1mon 
as to whether or not a person on military leave, as is provided 
for by Section 5923.05 of the Revised Code, is entitled to his full 
pay as a public officer or employee together with the payment 
received from the military department while he is on active 
duty." 

In Opinion No. 4553, Opinions of the Attorney General for 1932, 

page 950, the syllabus reads as follows: 

"Where a state employe regularly employed by the state is 
a member of the National Guard, he is entitled to leave of 
absence from his duties during the time he is in attendance at the 
field training for a period not to exceed fifteen days and he is 
entitled to his regular salary or compensation without deduction 
for such absence." 
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Opinion No. 4553, sitpra, dealt with an interpretation of the then 

existing Section 5273-2, General Code, which then read: 

"All officers and employes of the state, the several counties, 
cities and city school districts thereof, who are members of the 
Ohio national guard, naval militia, or officers reserve corps, shall 
be entitled to leave of absence from their respective duties, with­
out loss of pay or time, for such time as they are in military 
service on training duty under the orders of the governor of the 
state of Ohio as the commander in chief, in case of the national 
guard and the naval militia, or competent authority in case of 
the officers' reserve corps, for periods not to exceed 15 days in 
any one calendar year. * * *" 

The same section of law was construed in the case of Otten v. Cin­
cinnati, 10, Ohio Opinions 276 ( Court of Common Pleas, Hamilton 

County, 1937), in which the question concerned the right of a municipal 

employee to vacation leave in the same year in which he took fifteen ( 15) 

days leave of absence for military service. The first headnote of this case 

reads as follows : 

"1. Municipal Corporations 

A municipality can not refuse an employee compensa­
tion ;or a leave of absence with pay for vacation pur­
poses, in addition to a leave of absence granted with pay 
for attendance at the encampment of the Ohio National 
Guard. * * *" 

Former Section 5273-2, General Code, 1s now Section 5923.05, Re­

vised Code, which reads: 

"All officers and employees of the state or the political sub­
divisions thereof who are members of the Ohio national guard, 
the Ohio defense corps, the Ohio naval militia, or members of 
other reserve components of armed forces of the United States 
are entitled to leave of absence from their respective duties with­
out loss of pay for such time as they are in the military service 
on field training or active duty for periods not to exceed thirty­
one days in any one calendar year." 

Section 5923.05, supra, pertains to employees of the state and its 

political subdivisions and clearly provides that an employee may take 

leave of absence up to 31 days in a year for military service without loss 

of pay. The fact that such employee may be paid for his military service 

has no bearing since the statute plainly provides that the employee shall 
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,receive his regular pay from his employer for the perjod of military 

service. 

It appears that your question is concerned with an employee of a 

municipal corporation and his rights to his municipal pay when on leave 

of absence for military service. If the provisions of Section 5923.05, 

supra, are applicable to employees of municipal corporations then, of 

course, the employee os entitled to his full .pay while on such leave of 

absence. The question arises, however, whether the provisions of such 

section are applicable where the munioipal corporation has adopted its 

own provisions in conflict with those of Section 5923.05, supra, pertaining 

to the payment of an employee for the period that he is on leave of 

absence for military service. Pertinent in this question .are the proviisions 

of Section 3 of Article XVIII, Ohio Constitution, reading as follows: 

"Municipalities shall have authority to ,exiercise all po:wers .of 
local self-government and to .adopt and ,enforce within their .limits 
such local police, sanitary and other similar regulations, as are 
not in conflict with general laws.'" 

The salary to be paid a municipal employee is certainly a question of 

local government. On the other hand, Section 5923.05, supra, is unques­

tionably a general law. Whether a local provision which is in conflict 

with Section 5923.05 is valid under the constitutional provision, therefore, 

depends on whether such provision is a police, sanitar:Y or other similar 

regulation. 

Her.e we are dealing with a question involving .a munic~pal employee, 

but in determining the answer to the question we must consi.der the 

reasons behind the provisions of Section 5923.05, supra. In this regard, 

it appears clear that the "no loss of pay" pr.ovision was <lesigned to 

encourage enlistment in components of the armed forces of the .state and 

nation. Such armed forces are, of course, essential to the .safety and 

general welfare of the people of this state, and any regulations ,eoco.urag­

ing the existence and strengthening of these forces must be presumed to 

be in the interests of the public welfare. To allow a municipal r.egulation, 

such as here considered, to defeat the purpose of Section 5923.05, supra, 

would tend ,to discourage ,participation in the armed fo,r.ces prpgrams 

and would not be in the interests of the public safety. Accordi~gly, I 

conclude that the provisions .of Section 5923:05~ sitpra, .ar.e -.of a polk-e 

or similar -nature and take precedence over the -pl'.ovisions -of .a municipal 

corporation in conflict therewith. 
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Answering your specific question, therefore, it is my opm1on and 

you are advised that an employee of the state or one of its political sub­

divisions is entitled under Section 5923.05, Revised Code, to leave of 

absence for military service without any loss of pay from his employer 

for a period of not more than 31 days in any one calendar year, regardless 

of the fact that such employee may be paid for his military service; and 

the provisions of said section take precedence over any conflicting pro­

visions of a municipal corporation, charter or otherwise. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




