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EDUCATION, BOARD OF-SCHOOL DISTRICT NEWLY CRE­
ATED-SECTION 4831 G. C.-NOT REQUIRED TO RECOGNIZE 
VALIDITY OF CONTRACT OF TEACHER COMPLETING SEC­
OND YEAR OF FIVE YEAR LIMITED CONTRACT-CON­
TRACT EXECUTED BY BOARD OF EDUCATION-ABOLISHED 
AS INCIDENT TO CREATION OF NEW DISTRICT-SECTION 

4842-14 G. C. 

SYLLABUS: 

The board of education of a school district newly created under authority of 
Section 4831, General Code, is not required, under the provisions of Section 4842-14, 
General Code, to recognize the validity of the contract of a teacher who is com­
pleting the second year of a five-year limited contract theretofore executed by the 
board of education which was abolished as an incident to the creation of such new 
district. 



OPINIONS 

Columbus, Ohio, Decembe1 13, 1950 

Mr. Clyde Hissong, Superintendent of Public Instruction 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

''Your opinion is requested as to the contract rights of a 
teacher, based upon the following statement of facts: 

"The board of education of a new school district, created 
under authority of Section 4831-r, held its first meeting in -:\Jay, 
1950. It did not employ a teacher who was completing the second 
year of a five-year limited contract in one of the local districts 
during the school year 1949-1950 but did employ a qualified 
teacher, who had not taught in any one of the local districts now 
comprising this new district, to teach the subjects which the 
high school teacher in one of the local districts taught and was 
qualified to teach. 

"Question 
"Do Sections 4842-13 and 4842-14 of the General Code require 
the new board of education to recognize the validity of the con­
tract of the teacher who is completing the second year of a five­
year limited contract?" 

The general rule applicable to a teacher's contract with boards of 
education in cases where the board's term of office expires prior to the 

expiration of such contract is stated in 70 A. L. R. 8o2, as follows : 

"In the absence of statutory provision, it is generally held 
that a school board may contract with a superintendent or teacher 
for a period extending beyond the term of the board." 

In the case which you have described the term of the contract had 

not expired at the time of the creation of a new school district under 

authority of Section 4831-r, General Code, and the abolition of the old 

local board by operation of law, with a new board succeeding to the powers 

and duties theretofore reposing in the old. The question thus becomes 

one of ascertaining to what extent, if any, pertinent statutory provisions 

require a departure from the general rule above stated. 

Sections 4842-13 and 4842-14, General Code, mentioned 111 your 111-

quiry, read as follows: 

"\i\Then by reason of decreased enrollment of pupils, return 
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to duty of regular teachers after leaves of absence, or by reason 
of suspension of schools or territorial changes affecting the dis­
trict, a board of education decides that it will be necessary to 
reduce the number of teachers, it shall have full authority to 
make reasonable reduction. But, in making such reduction, the 
board shall proceed to suspend contracts in accordance with the 
recommendation of the superintendent of schools who shall, within 
each teaching field affected, give preference to teachers on con­
tinuing contracts and to teachers who have greater seniority. 
Teachers, whose continuing contracts are suspended, shall have 
the right of restoration to continuing service status in the order 
of seniority of service in the district if and when teaching posi­
tions become vacant or are created for which any of such teachers 
are or become qualified." 

Section 4842-14. 

"If an entire school district or that part of a school district 
which comprises the territory in which a school or schools are 
situated is transferred to any other district, or if a new school 
district is created, the teachers in such districts or schools em­
ployed on continuing contracts immediately prior to such trans­
fer, or creation shall, subject to the limitations imposed by section 
4842-13 of the General Code, have continuing service status in 
the newly created district, or in the district to which the territory 
is transferred." 

The former section is applicable only in those cases where, for reasons 

stated in the statute, the board "decides that it will be necessary to reduce 

the number of teachers." I do not understand that to be the case here 

since you state that a new teacher has been employed by the board to 

assume the duties of the teacher whose contract status is here being 

considered. For this reason I must conclude that Section 4842-13, Gen­

eral Code, is not applicable to the present situation. 

Section 4842-14, General Code, however, is clearly applicable since 

it purports to define the contract status of teachers in the event of the 

creation of a new school district embracing the schools in which they 

were theretofore employed. 

This section provides that those teachers having continuing service 

status shall continue in that -status in the new district. 

"Continuing service status" is defined in Section 4842-7, General 

Code, as employment under a continuing contract. This section also 

makes a clear distinction between continuing contracts and limited 

contracts. 
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There is a clear implication by application of the maxim "Expressio 

unius est exclusio alterius," in Section 4842-14, General Code, that the 

status of teachers employed under limited contracts in schools transferred 

to a newly created district was not intended by the Legislature to be 

preserved in such new district; and I conclude that such status in the 

instant case was not so preserved. 

This conclusion is in harmony with that reached in 1946 Opinions 

of the Attorney General, Opinion No. 1099, in which it was stated that 

where a new school district was created a teacher, although entitled to be 

retained in a continuing service status as a teacher, was nevertheless not 

entitled to be retained as supervising principal despite the execution of a 

five year contract by the old board appointing him to that position. 

Finally, it is to be observed that this statutory provision, Section 

4842-14, General Code, became effective on September 16, 1943, and was 

therefore in effect at the time the contract in question was executed. It 

is well settled in Ohio that the law of the place where a contract is made 

enters into, and becomes a part of, the contract so that it must be con­

strued accordingly. 9 0. Jur. 416, Contracts, Section 189. There is, there­

fore, no question of unlawful abrogation of a contract in a case of this kind. 

In specific answer to your inquiry, therefore, it is my opinion that 

the board of education of a school district newly created under authority 

of Section 4831, General Code, is not required, under the provisions of 

Section 4842-14, General Code, to recognize the validity of the contract 

of a teacher who is completing the second year of a five-year limited 

contract theretofore executed by the board of education which was 

abolished as an incident to the creation of such new district. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




