
2-155 OPINIONS 1969 Opln. 69-074 

OPINION NO. 69-074 

Syllabus: 

1. A county may expend its portion of funds derived from 
the county motor vehicle tax levied pursuant to Section 4504.02, 
Revised Code, for purchase of right-of-way. However, munici­
palities may not expend funds allocated by Section 4504.05, Re­
vised Code, for the purpose of right-of-way. 

2. Funds derived from Section 4504.02, Revised Code, may 
be used by both the county and municipalities for the removal 
of ice and snow. However, municipalities are limited in their 
expenditures to streets designated on the map sµbmitted pursu­
ant to Section 4504.03, Revised Code. 

3. Both the county and municipalities may expend funds 
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derived from Section 4504.02, Revised Code, for the construc­
tion and/or maintenance of culverts, bridges and railroad 
separations. 

4. Money received from SYction 4504.02, Revised Code, 
may not be used to pay the salaries of employees of the county 
engineer's office for inspection work. 

5. Money may not be allocated and distributed to munici­
palities pursuant to Section 4504.04, ReVised Code, for projects 
which have been started or completed prior to application for 
funds. 

To: Co Howard Johnson, Franklin County Proso Attyo, Columbus, Ohio 
By: Paul Wo Brown, Attorney General, July 1, 1969 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"In reviewing the new $5.00 Motor Vehicle 

I~cense Tax, several questions regarding both 

the County and City funds have arisen as fol­

lows: 


"l. 	 May this money be used for the fol­
lowing items: 

"fa) Purchase of right-of-way.
II b) Removal of snow and ice. 
"c) The construction and/or 

maintenance of culverts, 
bridges and railroad 
separations. 

"(d) 	 Engineering and construc­
tion inspection on any 
eligible work. 

"2. 	 Can money be allocated to the cities 
for projects which have been started 
before application for funds has been 
approved? 

"3. 	 In the case where the work involved 
exceeds the allotment of a city, can 
money be allocated in a succeeding 
year or years for this project, even 
though the work has been completed?" 

In answering your questions I have taken note of the fact 
that the tax with which you are concerned is the county motor 
vehicle license tax levied pursuant to Section 4504.02, Revised 
Code, as distinguished from the municipal motor vehicle license 
tax levied by Section 4504.06, Revised Code. I should also 
mention that in certain of your questions a distinction must 
be made between county and municipal expenditures, and I have 
done so where necessary. 
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Answering your questions in the order in which they are 
presented: 

1. (a) 

County: 

The pertinent portion of Section 4504.02, Revised Code, 
states the tax is: 

"For the purpose of paying the costs 

of enforcing and administering the tax 

provided for in this section; and for plan­

ning, constructing, improving, maintaining, 

and repairing public roads, highways, and 

streets, maintaining and repairing bridges 

and viaducts; paying the county's portion of 

the costs and expenses of cooperating with 

the department of highways in the planning, 

improvement, and construction of state high­

ways; paying the county's portion of the 

compensation, damages, cost, and expenses of 

planning, constructing, reconstructing, 

improving, maintaining, and repairing roads;

* * *" (Emphasis added) 


Sections 163.01 to 163.22 of the Revised Code set forth 
the procedure for appropriation of property. Section 163.14, 
Revised Code, contained therein states in part: 

"In appropriation proceedings the 

jury shall be sworn to impartially assess 

the compensation and damafes * * *" 


Emphasis added) 

It must, therefore, be concluded that by using the 
words compensation and damages in section 4504.02, Revised 
Code, the legislature intended that money received under 
Section 4504.02, Revised Code, be spent for appropriation of 
right-of-way. 

Following the reasoning set forth above, it is my 
opinion that a county may purchase right-of-way with funds 
derived from Section 4504.02, Revised Code. 

Municipalities: 

A separate consideration is whether or not a municipality 
within a county may use funds allocated pursuant to Section 
4504.05, Revised Code, for the purchase of right-of-way. Sec­
tion 4504.04, Revised Code states in pertinent part: 

"Any municipal corporation located within 

a county levying a county motor vehicle license 

tax may at any time following adoption by the 

board of county commissioners of a map prepared 

pursuant to section 4504.03 of the Revised Code 

make application in writing to the board 

for funds available under section 4504.05 

of the Revised Code to plan, construct, re­

construct, improve, maintain, or repair any 
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of the streets within the municipality 
shown on such map, to pay the municipal 
corporation's portion of the cost of cooperat­
ing with the county or with the department 
of highways in the planning, construction, 
reconstruction, improvement, maintenance, or 
repairing of any of the roads or highways 
designated on such map***" 

Notice that the above-quoted section does not make ref­
erence to compensation or damages as did Section 4504.02, 
Revised Code. You may also note that Section 4504.06, Revised 
Code, which levies the municipal rather than the county motor 
vehicle license tax, does include payment of compensation and 
damages in its purpose clause. 

By expressly omitting payment of compensation or damages 
from Section 4504.04, Revised Code, I must conclude that the 
legislature meant to exclude municipalities from purchasing 
right-of-way. 

It is therefore my opinion that municipalities may not 
expend funds allocated by Section 4504.05, Revised Code, for 
the purpose of purchasing.right-of-way. 

(b) 
The statewide motor vehicle tax which is levied by 

Section 4503.02, Revised Code, and distributed pursuant to 
Section 4501.04, Revised Code, states that the fund may be 
used to "clear and clean public highways." You will notice 
that neither Section 4504.02, nor Section 4504.04, Revised 
Code, contains these words. 

One of my predecessors considered a question similar to 
yours in Opinion No. 5661, Opinions of the Attorney General 
for 1942. The question presented there was whether or not 
funds from the motor vehicle license tax and the "first" 
gasoline tax could be used to purchase salt to be used on 
streets. There also the sections setting forth the distribu­
tion of the taxes did not include the words "clean and clear" 
as had been done in the section distributing the "second" 
gasoline tax. In deciding that a municipality had the power 
to expend the proceeds from all three taxes to purchase salt, 
it was stated: 

"It appears to me that all operations 
designed to keep a road or street in good and 
.safe condition for the purpose for which it 
·is constructed, may properly be included within 

..the term 'maintenance' • In some cases mainte ­
nance may amount to repair; in others it may be 
of a purely temporary or emergency character. 
* * *" 
The above reasoning was followed in Opinion No. 2283, 

Opinions of the Attorney General for 1961. 

I concur with the reasoning stated above for both the 
county and municipalities. However, in the case of a munici­
pality the allocation would be contingent upon compliance 
with the procedures set forth by Section 4504.04, Revised 
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Code, and would be limited to streets designated on the map 
submitted pursuant to Section 4504.03, Revised Code. 

( c) 

County: 

Section 4504.02, Revised Code, provides authority to the 
county for maintaining bridges and viaducts. A viaduct is 
defined by Webster's Seventh New Collegiate Dictionary as: 

"a bridge esp. when resting on a series 
of narrow reinforced concrete or masonry arches, 
having high supporting towers or piers, and carry­
ing a road or railroad over an obstruction (as a 
valley or river)" 

On the basis of the above definition, I would include railroad 
separations under the general term of viaduct. This conclusion 
is reinforced by the wording in Section 5561.06, Revised Code, 
wherein viaducts are spoken of as part of a grade crossing, 
specifically: 

"The cost of constructing a grade crossing 
improvement, including the making of*** 
viaducts, above or below the railroad tracks***" 

Therefore, maintenance of railroad separations is a·..itho­
rized by Section 4504.02, Revised Code. 

In Opinion No. 101, Opinions of the Attorney General for 
1929, at page 151, my predecessor referred: 

"* * * to the establ·ished rule that when 

streets or highways are mentioned, bridges 

are included within the term unless the 

statute involved indicates otherwise. * * *" 


(See also 9 C.J. 422) 

'l'he logic behind such a rule would seem to be that a "highway" 
must also include all essential elements unless specifically 
excluded. The legislature in section 5501.01, Revised Cc·,:le, 
defines "road" or "highway" to include: 

"***bridges, viaducts, grade separations, 
appurtenances and approaches on or to such road 
or highway. " 

Admittedly, the county and municipal road and street system 
is not specifically covered by Section 5501.01, Revised Code. 
However, a Court of Appeals stated in State, ex rel., v. Vogel,
J08 Ohio App. 294, 297 (1958): 

"* * * when the same word ('highway') is 

employed in different acts by the same legis­

lative body, the word may be determined to 

mean the same thing in each of the acts. * * *" 


It would be ironic that a county could build a road or highway 
but could not build a bridge to complete the highway. 
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Therefore, it is my opinion that the county may expend 
funds derived from Section 4504.02, Revised Code, to construct 
and/or maintain bridges, culverts and railroad separations, 

Municipality: 

A separate question is raised as to whether or not a 
municipality may use funds allocated by Section 4504.05, Revised 
Code, for the construction and/or maintenance of culverts, 
bridges and railroad separations. Section 4504.04, Revised 
Code, does not specifically mention maintenance of bridges 
or viaducts as did Section 4504.02, Revised Code. However, 
following the reasoning outlined above and that of the 1929 
Opinion No. 101, supra, since the items in question are not 
specifically excluded they should be included in the word 
"street" as used in the statute. 

Thus, since Section 4504.04, Revised Code, allows expendi­
tures for construction and maintenance of streets, a logical 
interpretation would also allow expenditures for construction 
and/or maintenance of bridges, culverts, and railroad separa­
tions, and you are so advised. 

(d) 

Section 325.17, Revised Code, states: 

"The officers mentioned in section 325,27 

of the Revised Code may appoint and employ the 

necessary deputies, assistants*** or other 

employees for their respective officers*** 

When so fixed, the compensation (shall be paid) 

***from the county treasury***" 


(Words in parentheses and underlining added) 

The county engineer is one of the officers mentioned in 
Section 325.27, Revised Code, as stated in Opinion No. 4150, 
Opinions of the Attorney General for 1935, at page 425: 

"***Undoubtedly by the words 'county 

treasury' the legislature means 'the general 

fund' when no other fund is mentioned." 


Section 5543,09, Revised Code, states in pertinent part: 

"The county engineer shall supervise the 
construction, reconstruction, improvement, main­
tenance, and repair of the highways, bridges, 
and culverts under the jurisdiction of the board 
of county commissioners*** When the engineer 
has charge of the highways, bridges, and culverts 
within his county, and under the control of the 
state, he shall also supervise their construction, 
reconstruction, improvement, and repair." 

(Emphasis added) 

Therefore, it is my opinion that money received from Section 
4504.02, Revised Code, may not be used to pay the salaries of 
employees of the county engineer's office for inspection work. 
The same restriction is applicable to municipalities, 
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However, expense other than salaries would be chargeable 
to eligible work. 

2. and 3, 

Your second and third questions are very similar and 
therefore I will answer them together. The combined ques­
tion may be stated as: may money be allocated to a municipality 
for projects which have been started prior to allocation of 
funds or completed prior to allocation of funds? 

Section 4504.05, Revised Code, states in part that 
moneys received by the county shall be credited to a fund 
for municipal corporations: 

"(B) (1) * * * to be allocated and 

distributed as provided in section 4504,04 

of the Revised Code." 


Section 4504.04, Revised Code, states in pertinent 
part: 

"***the board of county commis­
sioners shall have encumbered the moneys 
necessary to fulfill awarded contractual 
or other obligations for approved project 
costs. The county auditor shall draw a warrant 
for such encumbered amount, upon notification 
***that work on an approved project has 
commenced***" 

(Emphasis add2d) 

Reading the above section in conjunction with Section 5705.41, 
Revised Code, I conclude that the money allocated must b2 in 
the treasury. Therefore, money may not be allocated for a 
succeeding year if such funds are not in existence at the 
present time. See also Section 5705.44, Revised Code, as to 
continuing contracts. 

A perusal of the complete statute leads to the con­
clusion that the statute only refers to new projects not 
yet undertaken. The statute uses terms such as "proposed 
construction" or "work to be done." The implication is that 
the statute does not anticipate the allocation of money to 
proiects which have been started ,or completed prior to 
appiication for funds pursuant to\Section 4504.0~, ~evis~d 
Code. 

Therefore, it is my opinion that money may not be 
allocated and distributed to municipalities pursuant to 
Sections 4504.04 and 4504.05, Revised Code, for projects
which have been started or completed prior to application 
for funds, 




