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1. COUNTY COMMISSIONERS-SEWER DISTRICT ESTAB­
LISHED-BOARD HAS AUTHORITY TO CONTRACT WITH 

CITY ADJACENT TO SEWER DISTRICT-FACILITIES 
NECESSARY TO OBTAIN WATER SUPPLY-COST MAY 
BE PAID OUT OF COUNTY GENERAL FUND-SECTIONS 

66o2-1 et seq., 66o2-32a, 66o2-32b, G. C. 

2. COST TO OBTAIN WATER SUPPLY MAY BE ASSESSED 
UPON PROPERTY IN DISTRICT IN ACCORDANCE WITH 
BENEFITS CONFERRED-UPON COLLECTION OF AS­

SESSMENTS, GENERAL FUND MAY BE REIMBURSED 
FOR AMOUNT ADVANCED-SECTION 66o2-24 ET SEQ., 
G. C. 

SYLLABUS: 

1. A board of county comm1ss10ners, having established a sewer district, as 
authorized by Section 6602-1 et seq. of the General Code, has authority under Sec­
tions 6602-32a and Section 6602-32b, General Code, to contract with a city adjacent 
to such sewer district for such facilities as are deemed necessary to obtain a water 
supply for such district and its inhabitants, and may pay the cost of the same out of 
the general fund of such county. 

2. Under the provisions of Section 6602-24 et seq., General Code, the cost to the 
county of obtaining such water supply may be assessed upon the ·property in such 
district in accordance with the benefits conferred, and upon collection of such assess­
ments, the general fund may be reimbursed for the amount advanced. 

Columbus, Ohio, November r, 1951 
Hon. Harry C. Johnson, Prosecuting Attorney 
Guernsey County, Cambridge, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows : 

"The Board of County Commissioners of Guernsey County, 
Ohio, has asked me to obtain your opinion in the following 
matter: 

"The political subdivision of Browns Heights, which is ad­
jacent to the city of Cambridge, is desirous of having a water 
main extended along the streets of said subdivision. The council 
of the city of Cambridge is not willing to extend this water line 
unless there is a contribution in the way of material to the extent 
of $5000.00. The total estimate of the project would be approxi­
mately $12,000.00. The county commissioners are ready, able and 

https://12,000.00


68o 

willi

OPINIONS 

ng, and have the money in the general fund and• would not 
have to resort to any bond issue or any special assessment, to 
pay the $5,000.00. to get this water main extended into this sub­
division. 

"The Browns Heights Subdivision was laid out many years 
ago and most of the lots have been built on, and is not owned by 
any one group of individuals. 

"We understand the provisions of law relative to the creat­
ing of a sanitary district but the commissioners feel that this is 
such a small project that it would not be advisable to create such 
a district. · 

"No. I. Is it legal for the county commissioners to pay said 
money on said project? 

"No. 2. May the county auditor and the county treasurer 
levy an assessment against said property owners upon the special 
consent given by each individual property owner by signing a 
contract to pay his proportionate share of the $5,000.00 over a 
period of years together with his regular taxes?" 

I. Taking up your first question as to possible agreement with the 

City of Cambridge, I call your attention to two laws which were en­

acted on the same day. The first is the law relating to county sewer dis­

tricts, and comprises Sections 66o2-1 to 6602-14, inclusive, General Code. 

Section 66o2-1 reads in part as follows : 

"For the purpose of preserving and promoting the public 
health and welfare, the boards of county commissioners of the 
several counties of this state, may, by resolution, lay out, estab­
lish and maintain one or more sewer districts within their respec­
tive counties, outside of incorporated municipalities, and may 
cause to be made by a competent sanitary engineer such surveys 
as may be necessary for the determination of the proper bound­
aries of such district. * * *" 

The above law is referred to only because it forms the basis for 

action under the second set of statutes relating directly to a county water 

supply. These are Sections 66o2-17 to 66o2-33c, General Code. Section 

66o2-17 reads in part : 

"For the purpose of preserving and promoting the public 
health and welfare, and providing fire protection, the boards of 
county commissioners of the several counties of this state may 
by resolution, acquire, construct, maintain and operate any public 
water supply or water works system within their respective coun­
ties, for any established se-2uer district. * * * By contract with any 
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municipal corporation, or any person, firm or private corpora­
tion furnishing a public water supply within or without their 
county, they may provide such supply of water to such sewer 
d1strict or districts from the water works of such municipality, 
person, firm or private corporation. * * *" (Emphasis added.) 

~t will be noted that the procedure above indicated for providing a 

water supply for territory outside municipalities, is limited to the territory 

of an "established sewer district." Accordingly the establishment of a 

sewer district appears to be a condition precedent to the establishment of 

a county water supply. 

The steps necessary for the establishing of a se,wer district are 

comparatively simple, and ordinarily are altogether within the control of 

the commissioners; and it does not appear that the commissioners, having 

in view· only a provision for water supply, need go any further in the 

matter of sewerage than the establishment of the district. 

Section 6602-32a, General Code, appears to afford authority to make 

the kind of agreement with the City of Cambridge outlined in your letter. 

That section reads as follows : 

"At any time after the formation of any sewer district the 
board of county commissioners may enter into a contract upon 
such terms and conditions and for such period of time as may 
be mutually agreed upon with any city or village or any other 
county to prepare necessary plans and estimates of cost and to 
construct any water supply improvement or improvements to be 
used jointly by the contracting parties, and to provide for the 
furnishing of water and for the joint use by such contracting 
parties of such water supply improvement or the joint use of any 
suitable existing water supply or water mains belonging to either 
of such parties." 

Section 66o2-32b, General Code, further elaborates the provisions 

which may be embodied in such contract. Your attention is called to the 

requirement that such contract must have the approval of the Ohio state 

department of health. 

As to the use of money m the general fund of the county for this 

purpose, we may note the provision of Section 5625-5, General Code, 

relative to the uses to which that fund may be put. It reads in part: 

"The purpose and intent of the general levy for current ex­
penses is to provide one general operating fund derived from 
taxation from which any expenditures for current expenses of 
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any kind may be made, and the taxing authority of a subdivision 
may include in such levy the amounts required for the carrying 
into effect of any of the general or special powers granted by law 
to such subdivision, including the acquisition or construction of 
permanent improvements* * *." (Emphasis added.) 

Accordingly, I have no hesitancy in holding that the cost to the county 

of procuring the necessary facilities for the proposed water service may 

be paid from the general fund. Furthermore, I can see no reason why 

that fund should not be reimbursed by proceeds of assessments levied on 

benefited property. Section 6602-27, General Code, provides: 

"* * * All assessments when collected, together with all 
interest thereon, shall be applied respectively to the purposes for 
which such assessments have been made and to no other 
purpose." 

2. As to assessing the cost of the improvement payable by the 

county, upon benefited property, you will note the provision of Section 

66o2-24, General Code, as to such assessment. That section reads as 

follows: 

"In the construction of a main, branch or reinforcing pipe 
line or pipe lines and water supply, the property immediately 
abutting upon such main, branch or reinforcing pipe line or pipe 
lines may be assessed for local service, and the balance of the cost 
and expense of such improvement to be paid by assessments shall 
be assessed, as a district assessment, upon all the property, includ­
ing the abutting property, within said assessment district found 
to be benefited in accordance with the special benefits conferred; 
less such part of said cost as shall be paid by the county at large, 
and state land so benefited shall bear its proportion of assessed 
costs, according to special benefit. In the construction of a local 
pipe line the entire cost and expense of construction and main­
tenance may be assessed, upon the benefited property abutting 
thereon, according to special benefits conferred, and state land 
so benefited shall bear its proportion of assessed costs, according 
to special benefits." 

The sections which immediately follow, provide the technique of the 

procedure leading to the assessments. Section 6602-22, General Code, 

provides for a waiver and consent which, if signed by all of the property 

owners of lots and lands to be annexed, will dispense with much of the 

formal procedure, and permit the assessment to be levied without delay. 

Such waiver would be effective both as to the amount of the assessment 

and as to any right of appeal therefrom. 
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The assessment must be made by the county commissioners who con­

stitute the "taxing authority" of the county. Section 5625-1, General 

Code. The county auditor and county treasurer have no authority in 

the matter. 

It is accordingly my opinion: 

1. A board of county commissioners, having established a sewer 

district, as authorized by Section 6602-1 et seq., of the General Code, 

has authority under Section 66o2-32a and Section 6602-32b, General 

Code, to contract with a city adjacent to such sewer district for such 

facilities as are deemed necessary to obtain a water supply for such 

district and its inhabitants, and may pay the cost of the same out of the 

general fund of such county. 

2. Under the provisions of Section 66o2-24 et ,,eq., General Code, 

the cost to the county of obtaining such water supply may be assessed upon 

the property in such district in accordance with the benefits conferred, 

and upon collection of such assessments, the general fund may be reim­

bursed for the amount advanced. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




