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404 OPINIONS 

1. TERRITORY ANNEXED TO MUNICIPALITY-VOTE BY 

ELECTORS OF UNINCORPORATED AREA OF TOWNSHIP 
-APPLICATION MADE BY ADJACENT MUNICIPALITY 

TO ANNEX TERRITORY WITHIN TOWNSHIP-PROVI­

SIONS OF SECTION 3561-6 G. C. DO NOT APPLY WHEN 

ANNEXATION IS UPON APPLICATION OF RESIDENT 

FREEHOLDERS OF TERRITORY. 

2. PETITIONERS HAVE THE RIGHT TO AMEND PETITION 
REQUESTING ANNEXATION OF TERRITORY TO MU­

NICIPALITY SUBJECT TO PERMISSION OF COUNTY 
COMMISSIONERS TO AMEND-SECTION 3521 G. C. 

SYLLABUS: 

l. The provisions of Section 3561-1, General Code, requmng a vote by the 
electors of the unincorporated area of the township when application is made by the 
adjacent municipality to annex territory within the township, do not apply when the 
annexation is undertaken upon the application of the resident freeholders of the 
territory. 

2. Under Section 3521, General ·Code, the petitioners have the right to amend 
the petition requesting the annexation of territory to a municipality, subject to 
obtaining the permission of the county commissioners to so amend. 

Columbus, Ohio, July 19, 1949 

Hon. William M. McLain, Prosecuting Attorney 

Trumbull County, Warren, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"A petition signed by a majority of the resident freeholders 
of an unincorporated area adjacent to the Village of Hubbard, 
Ohio, is about to be filed with the Trumbull County Commis­
sioners' Office for the purpose of annexing adjacent territory, 
pursuant to Section 3548 and related sections under the title: 

'ANNEXATION ON APPLICATION OF CITIZEN.' 
Two questions have arisen: 

"1. Must a vote by the electors of the unincorporated area 
about to be annexed under this procedure be held at the next 
general or primary election, as provided for in Section 3561-1? 
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"2. Section 3521 provides that 'Any person interested may 
appear, in person or by attorney, and contest the granting of 
the prayer of the petition, and affidavits presented in support of 
or against the prayer of the petition shall be considered by the 
commissioners, and the petition may be amended by their /e(lllJe.' 

"In view of this section, who is permitted to amend, the 
commissioners or the original petitioners?" 

Separate provision has been made in the General Code of Ohio for 

the creation of municipal corporations and the annexation to municipalities 

of adjacent territory (a) upon the application of residents of the territory 

and (b) upon the application of the municipality concerned. 

Sections 3548 to 3557 inclusive of the General Code deal specifically 

with annexation upon application of the residents of the territory to be 

annexed. However, it is often necessary to look beyond these particular 

sections in order to determine the procedure to be followed in such cases. 

It has been held by the Supreme Court of Ohio that statutory provisions 

relating to the general subject of creation of villages and to the annexation 

of territory to villages already created are to be treated as one act for 

purposes of construction. Shugars, Clerk v. Williams, et al. 50 0. S. 297. 

Also, it is specifically provided in Section 3549 that when the petition for 

annexation of territory signed by a majority of the adult resident free­

holders of the territory is presented to the county commissioners" * * * 
the same proceedings shall be had as far as applicable, and the same 

duties in respect thereto shall be performed by the commissioners and 

other officers as required in case of an application to be organized into 

a village under the provisions of this division. 

To restate your first question, you ask whether the election require­

ment of Section 356I-r, which is found among the sections dealing with 

annexation of adjacent territory upon the application of the municipality, 

applies to annexation upon the application of resident freeholders of the 

territory concerned. Prior to r941 there was no requirement that an 

election of the inhabitants of the area be held in case the adjacent munici­

pality should desire to annex unincorporated territory. Section 3561-1 as 

enacted in 1941, introduced the election requirement by providing that a 

vote shall be taken of the "electors residing in the contiguous territory." 

In 1947 the section was amended to require that the vote be by the 

electors of the entire unincorporated area of the township involved. 

( I suspect that this amendment resulted in part from the situation before 



OPINIONS 

the Attorney General in 1944 Opinions of the Attorney General, page 

r~8. In dispute was the question of annexation of territory at the instance 

of the adjacent municipality, in which there were no electors residing. 

Residents of the remaining unincorporated area of the township objected 

to the annexation and filed a petition with the township trustees praying 

for the incorporation of a village which would include the area sought 

to be annexed. The then Attorney General ruled in effect against the 

residents of the unincorporated area; and on the first question raised held 

that since Section 3561-1 as then in force, provided for a vote only of 

the electors residing within the territory to be annexed and since there 

were no electors residing there it would not be necessary to go through 

the formality of holding an election.) 

The first paragraph of Section 3561-1 as now in force reads as 

follows: 

"A vote, by the electors of the unincorporated area of the 
township shall be taken under the election laws of the state of 
Ohio at the next general or primary election occurring more than 
thirty clays after council passes the ordinance mentioned in sec­
tion 3559 of the General Code. Thereupon all annexation pro­
ceedings shall be stayed until the result of the election shall be 
known. If a majority of the electors of the unincorporated area 
of the township voting in said election favor annexation, pro­
ceedings shall begin within ninety days to complete annexation, 
and if a majority vote is against annexation, no further proceed­
ings shall be had for annexation for at least five years. Provided, 
however, that when the territory sought to be annexed is owned 
by a county and when the electors residing in said territory so 
owned are inmates of or resident employees of a county institu­
tion the foregoing provisions relative to a vote shall not apply." 

It is readily seen that the purpose of the above section is to prevent 

a municipality from annexing adjacent unincorporated territory against 

the will of a majority of the electors of the entire unincorporated area of 

the township concerned. The section is so phrased that it is clear the 

election requirement is an integral part of the procedure when the annexa­

tion is undertaken upon the application of the municipality. It has already 

been stated that previous to the enactment of this section a municipality 

could proceed with the annexation of adjacent unincorporated territory 

without consulting the will of the inhabitants of the territory or township 

concerned. It would appear to follow from this that the legislation was 

drafted and enacted to protect the residents of unincorporated territory 
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adjacent to a municipality from annexation by the municipality against 

their will. And it appears reasonable to suggest that the legislators did 

not intend to add the election requirement to the procedure to be followed 

when the annexation is undertaken upon the application of the inhabitants 

of the territory. This conclusion is reinforced by the fact that under 

Section 3548 the petition which the inhabitants are required to present to 

the county commissioners must be signed "by a majority of the adult 

freeholders residing on such territory." In other words, under the statu­

tory procedure pertaining specifically to the situation you have before you 

provision is made for consulting the will of the majority of the people 

most directly concerned; and, therefore, it does not appear necessary to 

resort to the safeguard provided by Section 3561-r. 

I do not feel that this conclusion is inconsistent with the ruling m 

Shugars v. Wil!U111ns et al. supra, which simply requires that the various 

sections of the General Code pertaining to creation of a municipality and 

annexation of territory thereto be construed together. Therefore, in 

specific answer to your first question I am of the opinion that the provi­

sions of Section 3561-1 requiring a vote by the electors of the unincorpo­

rated area of the township when application is made by the adjacent 

municipality to annex territory within the township, do not apply when 

the annexation is undertaken upon the application of the resident free­

holders of the territory in accordance with Section 3548 et seq. 

Your second question concerns interpretation of Section 3521, Gen­

eral Code, which provides as follows: 

"The hearing (on the petition) shall be public, and may be 
adjourned from time to time, and from plact to place, according 
to the discretion of the commissioners. Any person interested 
may appear, in person or by attorney, and contest the granting 
of the prayer of the petition, and affidavits presented in support 
of or against the prayer of the petition shall be considered by the 
commissioners, and the petition may be amended by their leave. 
If any amendment is permitted, whereby territory not before 
embraced is added, the commissioners shall appoint another time 
for the hearing, of which notice shall be given, as specified in 
the last preceding section." ( Parenthetical matter added.) 

You ask whether the language ''the petition may be amended by their 

leave", applies to the commissioners or to the original petitioners. There 

is no question but that the procedure provided for by Section 3521 applies 

to proceedings initiated by inhabitants of the area to be annexed. This 
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was decided by the Shugars case supra, and Section 3549, General Code, 

so requires. I think it is reasonably clear that the provision in question 

extends to the petitioners the right to request amendment of the petition 

but reserves to the commissioners the right to determine whether or not 

the amendment should be permitted. In at least two instances courts of 

Ohio have had before them situations where the petition had been amended 

by petitioners and it was not suggested in either case that the amendment 

should have been by the commissioners. See Shugars v. Williams et al. 

supra, and Urner et al v. Pickelheimer, 45 0. A. 343. I should probably 

call specific attention to a portion of the ruling in the latter case since it 

may prove relevant to subsequent proceedings in the pending annexation. 

In the Urner case the court held that the agent for petitioners to secure 

the annexation had only limited powers to amend the original petition and 

was not authorized to change the area sought to be annexed either by 

extending or diminishing the bounds thereof. 

Therefore, in specific answer to your second question I am of the 

opinion that under Section 3521, General Code, the petitioners have the 

right to amend the petition requesting the annexation of territory to a 

municipality subject to obtaining the permission of the county commis­

sioners to so amend. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 


