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r. CONSERVANCY DISTRICT, OFFICE OF DIRECTOR-IN­

COMAATIBLE vVITH OFFICE OF CITY ENGINEER OF 

MUNICIPALITY 1.JOCATED WITHIN DISTRICT-SECTION 

6101.10, RC, 6828-8 GC. 

2. BOARD OF DIRECTORS OF CONSERVANCY DISTRICT­

OFFIOE OF MEMBER-"AN OFFICE OF PUBLIC TRUST" 

-INCUMBENT SHOULD CONTINUE TO SERVE FOLLOW­

ING EXPJRATION OF STATUTORY TERM UNTIL SUCH 

TIME AS ,SUCCESSOR APPOINTED AND QUALIFIED. 

SYLLABUS: 

.1. The office of director of a conservancy district, appointed under the provisions 
of Section 6101.10, !Revised Code, Section 6828-8, General Code, is incompatible with 
the office of city engineer of a municipality located within such district. 

2. The office of member of the board of directors of a conservancy district, 
appointed under the provisions of Section 6101.10, Revised Code, Section 6828-8, Gen­
eral Code, is "an office of ,public trust" within the meaning of Section 3.01, Revised 
Code, Section 8, General ,Code, and the incumbent of such office continues to serve 
therein following the expiration of his statutory term until such time as his successor 
is appointed and qualified. 

Columbus, Ohio, November 16, 1953 

Maumee vVatershed Conservancy District 

Defiance, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Under authority of Section 6828-8 G.C. the Conservancy 
Court appointed O.H.G., Director of the Maumee Watershed 
Conservancy District for a term of three years. Mr. G. took his 
oath of office and entered upon his duties on October 18, 1950. 
His term expires October 18, 1953, and the Conservancy Court 
will not convene until February r, 1954, to consider an appoint­
ment. 

"Query: Does Mr. G. continue in office as Director until 
•his successor is appointed and qualified, or is his office vacant 
as of October 18, 1953? 

"Mr. G. at the present time is engineer of the City of Find­
lay, and among other duties is superintendent of the \Vater vVorks 
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and Sewage Disposal Plant. He is under Civil Service. The 
City of Findlay, in its entirety, is within the boundaries of the 
Maumee Watershed Conservancy District. 

"Query: Is the office of City Engineer incompatible with 
the office of Director of Maumee \,Vatershed Conservancy Dis­
trict?" 

Section 6ror.ro, Revised Code, Section 6828-8, General Code, which 

provides for the appointment of directors of conservancy districts, reads 

as follows: 

"\,Vithin thirty days after entering the decree incorporating 
a conservancy district, the court shall appoint three persons, at 
least two of whom are resident freeholders within the district, 
as a ,board of directors of the conservancy district, one for a term 
of three years, one for a term of five years, and one for a tem1 of 
seven years. At the expiration of their terms of office, appoint­
ments shall he made for terms of five years. The court shall 
fill any vacancy which may occur on the board for the unexpired 
tem1." 

It will be observed that the only authorization for the filling of 

vacancies on the part of the directors of a conservancy district is by 

appointment by the conservancy court. There is a statutory declaration 

of policy, however, against the existence of vacancies in public offices 

where the term of the incumbent has expired and no appointment or 

reappointment of a successor has been made by the appointing authority. 

In this connection we find the following provision in Section 3.01, Revised 

Code, Section 8, General Code: 

"A person holding an office or ( of) public trust shall cpn­
tinue therein until his successor is elected or appointed and 
qualified, unless otherwise provided in the constitution or la\\'S of 
this state." 

It takes but a cursory examination of the statutes providing for the 

organization and operation of a conservancy district to conclude that the 

office of director of such district is "an office of public trust'' within the 

meaning of this statutory provision. I am unable to discover any provision 

in the constitution or statutes of this state which would bring this office 

within the proviso above stated, and therefore conclude that the individual 

in question will continue in his office beyond the expiration of his statutory 

term of October 18, 1953, until such time as his successor is appointed 

and qualified. 
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Coming now to the question of compatability of the office of director 

of a conservancy district and that of engineer of a city located in such 

district, we may note that the test of compatability of office most commonly 

followed in Ohio is found in 32 Ohio Jurisprudence, 908, 909, section 48, 

as follO\YS: 

" * * * One of the most important tests as to whether 
offices are incompatible is found in the principle that incompati­
bility is recognized whenever one office is subordinate to the 
other in some of its important and principal duties, or is subject 
to supervision or control by the other,-as an officer who pre­
sents his personal account for audit and at the same time is the 
officer who passes upon it,-or is in any way a check upon the 
other, or where a contrariety and antagonism would result in 
an attempt by one person to discharge the duties of both." 

In the instant case there can be scarcely any doubt that a contrariety 

and antagonism would result in an attempt of one person to discharge 

the duties of both of these offices. From an examination of the provisions 

of Section 6101 .o8, Revised Code, Section 6828-6, General Code, we find 

provision made for a hearing ,before the conservancy court on a petition 

for the establishment of the proposed district; and in Section 6101.71, 

Revised Code, Section 6828--63, General Code, it is provided that where 

it is desired to construct improvements within the district, subdistricts may 

be organized therein upon petition of the property owners concerned. A 

hearing is thereafter required to be had before the conservancy court in 

the same manner and to like effect as is provided in Section 6101 .08, Re­

vised Code, Section 6828-6, General Code, supra, in the initial hearing to 

establish the district. In such hearings objections "may be filed by any 

public corporation which has not signed such petition." It is thus conceiv­

able that i'n the conduct of proceedings under the provisions of Section 

6101.71, Revised Code, Section 6828-63, General Code, supra, to estab­

lish subdistricts within a conservancy district, the director here involved 

would encounter a conflict of interest by virtue of the fact that he is em­

ployed •by a public corporation which might wish to register its objections 

in the course of such proceedings. 

By reference to Section 6101.13, Revised Code, Section 6828-12, Gen­

eral Code, it will ,be observed that following the organization of the board 

of directors that agency is required to prepare or cause to be prepared a 

plan for improvements of the district. Thereafter, following the approval 

of such plan by the state department of health, the statute requires that a 
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hearing be had, at which time objections thereto shall be heard. Here 

again, any public corporation affected by the operation of suoh plan is 

given the opportunity to register its objections, and in this instance also 

it is apparent that such activity could readily raise a conflict of interests 

between the board of directors and the agency by which the individual 

director here involved is employed. 

By reference to Section 6rn1.24, Revised Code, Section 6828-24, Gen­

eral Code, we find that the board is authorized to permit the use of water 

or water courses within the district by landowners, municipal corporations 

and other users of water. Specifically this section provides in part as 

follows: 

"Persons or public corporations desiring to secure such use 
of the waters or watercourses of the district, or of the district 
rights therein, may apply to the board of directors of the conserv­
any district for lease, purchase, or permission for such use. 
Such application shall state the purpose and character of such 
use, the period and degree of continuity of such use, the amount 
of water desired, and the place of use. In case any party makes 
greater, .better, or more convenient use of the waters of the dis­
trict without formal application, the fact of such use shall serve 
all purposes of an application, and the board may proceed to de­
termine a reasonable rate of compensation the same as though 
formal application had been made. Where it is not possible or 
reasonable to grant all applications, preference shall be given to 
the greatest need and to the most reasonable use, as is deter­
mined by the board, subject to the approval of the court. 

"Preference shall be given in the following order: 
"(A) To domestic and municipal water supply, and no 

charge shall be made for the use of water taken by private per­
sons for home and farmyard use, or for watering stock ; 

" ( B) To supplying water used in processes of manufac­
ture, for the production of steam, for refrigerating, cooling, and 
condensing, and for maintaining sanitary conditions of stream 
flow; 

"(C) For irrigation, power development, recreation, fish­
eries, and for other uses." 

From the foregoing provisions it 1s quite clear that there would be 

a definite conflict of interest in the duties attached to each of the offices 

which the individual here in question must discharge. Where in one ca­

pacity, i.e., as a city engineer of Findlay and superintendent of water works 

of that city, he is under the duty to promote the city's claim of right to 

the use of the waters of the district so as to obtain such water a:t a favor-
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able rate of compensation, and to convince the board of the need of the 

municipality in order to obtain what preference is due, he is scarcely in 

a position where he could serve impartially on the ,board of directors in 

determining what is a reasonable compensation and what preference 

should be given to such municipality. For this reason it is my view that: 

r. The office of director of a conservancy district, appointed under 

the provisions of Section 6ror.ro, Revised Code, Section 6828-8, General 

Code, is incompatible with the office of city engineer of a municipality 

located within such district. 

2. The office of member of the board of directors of a conservancy 

district, appointed under ,the provisions of Section 6ror.ro, Revised Code, 

Section 6828-8, General Code, is "an office of public trust" within the 

meaning of Section 3.01, Revised Code, Section 8, General Code, and the 

inoumbent of such office continues to serve therein following the expira­

tion of his statutory term until such time as his successor is appointed and 

qualified. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




