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OPINION NO. 87-047 

·syllabus: 

1. 	 Where a community reinvestment area is properly
established pursuant to R.C. 3735.66, the area 
continues to exist despite changes in conditions 
in the area which occur subsequent to its 
establishment. 

2. 	 once a community reinvestment area has been 
established pursuant to R.C. 3735.66, if the only 
residential structure within the area is 
destroyed by fire, real property within the area 
continues to be eligible for real property tax 
exemptions providing that the requirements for 
such exemptions, as set forth in R.C. 3735. 67, 
are met. 

3. 	 Under R.C. 3735.67, a real estate tax exemption 
may be granted when construction or renovation is 
complete and the application for the exemption is 
certified by the housing officer. The exemption 
will apply in the year following the calendar 
year of certification. 

4. 	 Where the only house in a community reinvestment 
area has been destroyed by fire, residents of 
that house who were membets of the housing 
council established pursuant to R.C. 3735.69 may 
continue to serve on the council only if they 
intend to resume residence within the area. 

5. 	 If, after the creation of a community
reinvestment area pursuant to R.C. 3735.66, it 
becomes impossible to fill vacancies on the 
housing council established for such an area 
under R.C. 3735.69 due to a lack of area 
residents, then it ia not necessary to fill the 
vacancies, and the council may operate with fewer 
than seven members. 

To: Wllllam F. Schenk, Greene County Prosecuting Attorney, Xenia, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 10, 1987 

I have before me your request for my opinion regarding
community reinvestment areas established pursuant to R.c. 
3735.66. Upon creation of a reinvestment area property, owners 
may apply for property tax exemptions. R.C. 373S. 69 requires 
that a housing council be formed for each reinvestment area. 
TWo area residents are to be included on the council. You have 
indicated that the City of Fairborn established a community 
reinvestment area. At the time of its establishment this area 
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included only one house with two residents. Both residents 
were members of the housing council. A d-eveloper then began 
construction of a large office and warehouse facility in this 
designated area. When construction of the office and warehouse 
complex was approximately half complete, the residents' house 
was destroyed by fire. 

on behalf of the county auditor, who must process the tax 
exemptions. you ask th~ following questions: 

1. 	 Does a rehabilitation area under Ohio Revised 
Code 3735.65 still exist? 

2. 	 Is the area still eligible for the abatement even 
though said abatement has not been granted in the 
area? 

3. 	 Can the tax abatement be granted at this time? 

4. 	 If the tax abatement is gunted, how should the 
housing council be constituted and can the former 
residents and members of the housing council 
continue to serve or can the housing council 
operate without any residents from the area? 

R.C. 3735.66 authorizes counties and municipalities to 
establish community reinvestment areas. It reads, in part, as 
follows: 

The legislative authorities of municipal
corporations and counties may survey the housing 
within their jurisdictions and, after the survey, may
adopt re~olutions describing the boundaries of 
community reinvestment areas which contain the 
conditions required for the finding under division CB) 
of section 3735.65 of the Revised Code. 

R.C. 	 3735.65(B) reads as follows: 

CB) "Community reinvestment area" means an area 
within a municipal corporation oi unincorporated area 
of a county for which the legislative authority of the 
municipal corporation or, for the unincorporated area, 
of the county, has adopted a resolution under section 
3735. 66 of the Revised Code describing the boundaries 
of the area and containing a statement of finding that 
the area included in the description is one in which 
housing facilities or structures of historical 
,;ignificance are located and new housing construction 
and repair of existing facilities or structures are 
discouraged. 

Legislative authorities "may adopt resolutions describing the 
boundaries of community rei.nvestment areas which contain the 
conditions required for tb~ finding under division CB) of 
Section 3735.65 .... " R.C. 3735.66 (emphasis added). The 
conditions required by R.C. 3735.65(B) are "that the area ... is 
one in which housing facilities or structures of historical 
significance are located and new housing construction and 
repair of existing facilities or structures is di:1couraged." 
These conditions must exist at the time the resolution is 
adopted. A community reinvestment area is defined as "an 
area ... for which the legislative authority ... has adopted a 
resolution under Section 3735,66 ... describing the boundaries of 
the area and containing a statement of finding .... " R.C. 
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3735,65(B). The conditions required by R.C. 3735.65(B) must 
exist in the area in order for the legislative authority to 
establish a reinvestment area. R.C. 3735.65(B) does not impose 
any conditions upon the continued existence of the area once 
properly established. I therefor~ conclude that under R.C. 
3735.65(B} and R.C. 3735.66 once the legislative authority 
determines that the statutory conditions exist, adopts a 
resolution creating a community reinvestment area, and the 
resolution describes the boundaries of the area and contains a 
statement of the legislative authority'e finding, then the area 
continues to exist despite changes in the area which may 
subsequently occur. I find support far this conclusion in the 
observation that one of the goals of a reinvestment area is to 
encourage construction and repai~ through tax exemptions. 
Thus. a condition precedent to creation of the district, the 
need for capital improvements, will presumably be eliminated 
over time. The language of the statute does not require that 
the reinvestment area remain static. Rather, thP. purpose of 
the statute is to encourage ·change in the form of capital 
improvements. Therefor~. one must look at the conditions 
existing at the time of establishment to determine if an area 
qualifies as a reinvestment area. 

In applyirtg this analysis to your situation, the first 
issue to be addressed is whether the legislative authority 
properly determined that the statutory conditions for creation 
of such an area did exist.when the area was created. The first 
requirement is that the area must be one in which housing 
facilities or structures of historical significance are 
located. The second requirement is that new housing 
construction and repair of existing facilities and structures 
are discouraged. Under R.C. 3735.66 these are findings to be 
made by the legislative authority. The authori'ty of the 
Attorney General to issue opinions does not authorize me to 
resolve questions of fact. See 1983 Op. Att'y Gen. No. 
83-057. It would be particularly inappropriate for me to do so 
in this case since such a finding has already been made by a 
legislative body. Therefore, I must defer to the legislative 
authority's finding, l I will assume that the findings were 
made and that the legislative authority properly designated the 
area as a community reinvestment area. The second part of the 
analysis is to determine if the legislative body established 
boundaries for the area and set forth its finding in a 
resolution. For purposes of this opinion, I will assume that 
the resolution establishing the atea included a description of 
the boundaries and a statement of finding. Since the 
requirements of the statute were presumably met when the area 
was established, the area was properly designated as a 
community reinvestment area. It retains that status despite 
subsequent destruction of the house. The language of R.C. 
3735.65 and R.C. 3735.66 requires that the necessary conditions 
be met only at the time of establishment of the area. Thus, in 
answer to your first question, I conclude that a community 
reinvestment area once properly established, continues to exist 
despite dastructior., of the only residential structure in the 
area. 

1 I note that the colllllunity reinvestment area includes 
only one house. while R.C. 3735.65(8) refers to "housing 
facilities". a plural form. R.C. l.43(A) states that "[t]he
singular includes the plural, and the plural includes the 
singular". Thus, one house is sufficient to allow the area 
to qualify as a community reinvestment area. 



1987 Opinions OAG 87-0472-311 

Your second question asks if the area is still eligible for 
an abatement. This question is answered by R.C. 3735.67, which 
reads as follows: 

The owner of any real property in a community 
reinvestment area may file an application for an 
exemption from real property taxation for a new 
st~ucture or remodeling, completed after the effective 
date of the resolution adopted pursuant to section 
3735.66 of the Revised Code, with the housing officer 
designated pursuant to section 3735. 66 of the Revised 
Code, for the community reinvestment acea in which the 
property is located. 

The housing officer shall verify the construction 
of the new structure or the cost of the remodeling and 
the facts asserted in the application. The housing 
officer shall determine whether the construction or 
the cost of the remodeling meets the requirements for 
an exemption under division (A), (B), or (C) of this 
section. In cases involving a structure of historical 
or architectural significance, the housing officer 
s1;1all not determine whether the remodeling meets the 
requirements for a tax exemption unless the 
appropriateness of the remodeling has been certified, 
in writing, by the society, association. agency, or 
legislative authority that has designated the 
structure or by any organization or person authorized. 
in writing, by such society, association, agency, or 
legislative authority to certify the appropriateness 
of the remodeling. 

If the construction or remodeling meets the 
requirements for exemption, the housing officer shall 
forward the application to the county auditor with a 
certification as to the division of this section under 
which th.e exemption is granted and the period of the 
exemption as determined by the legislative authority 
pursuant to that division. · 

J.'he tax exemption shall first apply in the year 
fol.lowing the calendar year in which the certification 
is m;!de to the county auditor by the housing officer 
pursuant to this section. If the remodeling qualifies 
for an exemption under division (A) or (B) of this 
section, the dollar amount by which the remodeling 
increased the market value of the structure shall be 
exempt from the r~al property taxation. If the 
construction of the structure qualifies for an 
exemption under division (C) of this section, the 
structure shall not be considered an improvement on 
the land on which it is. located for the purpose of 
real property taxation. 

The construction of new structures and the 
remodeling of existing structures are hereby declared 
to be a public purpose for which exemptions from real 
property taxation may be granted for the following 
periods: 

(A) For every dwelling containing not more than 
two. family units, located within the same community 
reinvestment area, and upon which the cost of 
remodeling is at least two thousand five hundred 
dollars, a period to be determined by the legislative 
authority adopting the resolution, pursuant to section 
3735.66 of the Revised Code, describing the community 
reinvestment area where the dwelling is located, but 
not exceeding ten years: 
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(B) For every dwelli.ig containing more than two 
units, and commercial or industrial properties, 
located within the same community reinvestment area, 
and upon which the cost of remodeling is at least five 
thousand dollars, a period to be determined by the 
legislative authority adopting the resolution, 
pursuant to section 3735.66 of the Revised Code, 
describing the community reinvestment area where the 
dwelling or property is located, but not exceeding 
twelve years: 

(C) For construction of every dwelling, or 
commercial or industrial structure located within the 
same community reinvestment area, a period to be 
determined by the legislative authority adopting the 
resolution, pursuant to section 3735.66 of the Revised 
Code, describing the community reinvestment area where 
the dwelling or structure is located, but not 
exceeding fifteen years. 

The first sentence of this section authorizes property owners 
within the community reinvestment area to apply for tax 
exemptions. As long as the community reinvestment area 
continues to exist the property owners may apply for a tax 
exemption. The first sentence does, however, limit 
applications for such exemptions to construction or remodeling 
completed after the effective date of the resolution 
establishing the community reinvestment area. . Upon 
application, the housing officer must determine if the property 
meets the requirements listed in R.C. 3735.67. If the 
requirements are met, then the housing officer must certify the 
application and forward it. to the county auditor. The 
exemption is then applied in the calendar year following 
certification. Thus, .in answer to your second question, so 
long as the area retains its status as a community reinvestment 
area, pr.operty owners may become eligible for a tax exemption. 

In answer to your third question, the tax exemption can be 
granted when construction or renovation is complete and the 
application for the exemption is certified by the housing 
officer. 'l'he exemption will first apply in the calendar year 
following certification. 

Your final question asks how the housing council should be 
constituted since the only residential structure within the 
area was destroyed. R.C. 3735.69, which requires establishment 
of the housing council, reads as follows: 

A community reinvestment area housing council 
shall be appointed for each community reinvestment 
area. When the area is located within a municipal'
corporation, the council shall be composed of two 
members appointed by the mayor of the municipal
corporation, two members appointed by the legislative 
authority of the municipal corporation, and one member 
appointed by the planning commission of the municipal 
corporation. The majority of the foregoing members 
shall then appoint two additional members who shall be 
residents within the area. When the area is located 
within an unincorporated area of a county, the council 
shall be composed of one member appointed by each 
member of the board of county commissioners of the 
county where the area is located and two members 
appointed by the county planning commission. The 
majority of the foregoing members shall then appoint 
two additional members who shall be residents within 
the area. Terms of the members of the council shall 
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be for three years. An unexpired term resulting from 
a vacancy in the council shall be filled in the same 
manner as the initial appointment was made. 

The council shall make an annual inspection of 
the properties within the community reinvestment area 
for. which an exemption has been granted under section 
3735. 67 of the Revised Code. The council shall also 
hear appeals under section 3735.70 of the Revised 
Code. 

By the terms of R.C. 3735.69, the council must include two 
residents of the area. This · presents a problem since the 
residents who had been serving on the council left the area 
after their house burned. Generally a public officer must not 
only be qualified at the outset of his term, but throughout 
it. State ex rel. Haff v. Pask, 126 Ohio St. 633, 186 N.E. 809 
(1933). R.C. 3735.69 ·requires that two residents serve on 
council. While both individuals in the situation you describe 
are unable to live within the area until their home is rebuilt, 
it could be that they can continue · to qualify as residents 
since residence ends when the intent to return ends. State ex 
rel. Weber v. Hathaway, 22 Ohio c.c. (N.S.) 314 (1908). Thus, 
the two members may continue to serve as council members ·so 
long as they intend to return to the area. 

In the event that one or both of the residents no longer 
intend to return, the continued existence of the housing 
council is subject to doubt since there would be no residents 
to serve on it. This dilemma can be resolved. by applying the 
well recognized maxim that the law does not require the doing 
of an impossible act. Hill v. Mic ham, 116 Ohio St. 549, 157 
N.E. 13 (1927). tn Hill, the Ohio Supreme court concluded that 
"[a] statute is never to be understood as requiring an 
impossibility, if such can be avoided by any fair and 
reasonable constructi~n. Fishing in the River Thames, 12 
Coke's Reports, 89, 77 English Reports, Rep., 1365." Id., 116 
Ohio St. at 553, 157 N.E. at 15. Thus, where it would be 
impossible to replace the two former council members with 
residents, replacement is not required. Instead, the council 
may operate with fewer members. 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, 
that: 

1. 	 Where a community reinvestment area is properly 
established pursuant to R.C. 3735.66, the area 
continues to exist despite changes in conditions 
in the area which occur subsequent to its 
establishment. 

2. 	 once a community reinvestment area has been 
established pursuant to R.C. 3735.66, if the only 
residential structure within the area is 
destroyed by fire, real property within the area 
continues to be eligible for real property tax 
exemptions providing that the requirements for 
such exemptions, as set forth in R.C. 3735.67, 
are met. 

3. 	 Under R.C. 3735.67, a real estate tax exemption 
may be granted when construction or renovation is 
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complete and the application for the exemption is 
certified by the housing officer. The exemption 
will apply i~ the year following the calendar 
year of certification. · 

4. 	 WherA the only house in a community reinvestment 
arAa has been destroyed by fire, residents of 
that house who were members of the housing 
council established pursuant to R.c. 3735. 69 may 
continue to serve on the council only if they 
intend to resume residence within the area. 

5. 	 If, after the creation of a community 
reinvestment area pursuant to R.C. 3735.66, it 
becomes impossible to fU 1 vacancies on · the 
housing council established foi such an area 
under R.C. 3735.69 due to a lack of area 
residents, then it is not necessary to fill the 
vacancies, and the council may operate with fewer 
than seven members. 




