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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

Neither the position of clerk of the board of education of a city school 
district nor that of clerk of the board of elections in the same county is sub­
ordinate to or in any way a check upon the other, and therefore, one person 
may discharge the duties of both; provided that it is not physically impossible 
to do so which is a factual matter determined by their required time of service 
in each position. 

Columbus, Ohio, September 27, 1963 

Hon. Roger W. Tracy 
Auditor of State 
State House 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

You request my opinion on the following question: 

"May the clerk of the board of education of a city 
school district also serve as clerk of the board of elections 
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in the same county in which the city school district is 
located?" 

I have found no express statutory or constitutional provision 
which would prohibit the simultaneous holding of the two positions 
in question. The question of compatibility of the two offices must 
therefore be decided by the common-law rule of incompatibility as 
stated in State of Ohio, ex rel. Attorney General vs. Frank Gebert, 
12 O.C.C. (N.S.) 274, as follows: 

"Offices are considered incompatible when one is sub­
ordinate to, or in any way a check upon the other; or when 
it is physically impossible for one person to discharge the 
duties of both." 

The relevant part of Section 3313.22, Revised Code, is as 
follows: 

"The board of education of each local, exempted vil­
lage, and city school district at an organization meeting 
shall elect a clerk * * * The clerk shall initially serve for a 
two-year probationary term and thereafter, if re­
appointed, shall serve for a four-year term. Such clerk 
may be removed at any time for cause by a two-thirds vote 
of the entire board. If reappointed as provided in this 
section, the board shall execute a written contract of 
employment for such four-year term and each four-year 
term thereafter. * * *" 
Thus the clerk of the city board of education is not elected by 

the .,,~ters of the city under the supervision of the county board 
of elections. 

While Section 133.01 (D), Revised Code, provides that the 
clerk of the board of education of a school district is the "fiscal 
officer", paragraph ( C) of that section is as follows: 

" 'Taxing authority' or 'bond issuing authority' means 
* * * in case of a school district, the board of education." 

Section 3313.51, Revised Code, provides as follows: 

"In every school district the clerk of the board of edu­
cation shall be the treasurer of the school funds. No 
moneys of a school district shall be paid out except on a 
check signed by not less than two officers of the school dis­
trict, one of whom shall be the clerk and the other shall be 
the president, vice-president, business manager, or assis­
tant superintendent in charge of business administration. 
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If the clerk is incapacitated in such manner that he is 
unable to sign such checks, the board may appoint an 
officer of the school district to sign such checks in the 
capacity of the clerk; provided the two officers who sign 
such checks shall not be the same person. Payroll dis­
bursements constitute an exception to this requirement if 
otherwise provided by law. All moneys received by a 
clerk of a school district from any source whatsoever shall 
be immediately placed by him in a depository designated 
by the board of education of such school district, as pro­
vided by sections 135.01 to 135.23, inclusive of the Re­
vised Code." 

Hence the statement, regarding the duties of the clerk of a 
board of education in Ohio, in 36 Ohio Jurisprudence, Section 127, 
page 160, is correct. It is as follows: 

"The clerk is but a bookkeeper of the board of edu­
cation, having charge of its records and accounts, and his 
duties are mostly of a clerical and ministerial character." 

As to the clerk of the county board of elections, by Section 
3501.09, Revised Code, he must be a resident elector of the county, 
not a member of the board, selected by the board, and if he is not 
so selected after five ballots, the clerk shall be designated by the 
secretary of state. 

The relevant duties of the clerk of the board of elections are 
stated in Section 3501.13, Revised Code, as follows: 

"The clerk of the board of elections shall keep a full 
and true record of the proceedings of the board and of all 
moneys received and expended; file and preserve in its 
offices all orders and records pertaining to the administra­
tion of registrations, primaries, and elections; receive and 
have the custody of all books, papers and property belong­
ing to the board; and shall perform such other duties in 
connection with his office and the proper conduct of elec­
tions as the board determines. 

"* * * * * * * * *" 
Section 3501.15, Revised Code, is as follows: 

"No person shall serve as a member, clerk, deputy 
clerk, assistant clerk, or employee of the board of elections 
who is a candidate for any office to be filled at an election, 
except the office of delegate or alternate to a convention, 
member of the board of directors of a county agricultural 
society, presidential elector, or a member of a party com­
mittee. * * *" 
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This is the only express statutory prohibition placed upon the 
clerk of the board of elections and it is not applicable to his service 
as clerk of the city board ·of education. Indeed, his service as clerk 
of the board of elections is obviously one which involves all elections 
including candidates for all public offices, including those of the 
party of which he may be an active member of the party committee, 
as well as all other issues even if endorsed or opposed by his politi­
cal party, but without any checking authority to influence such 
elections or the results thereof. 

It is therefore my opinion that neither the position of clerk of 
the board of education of a city school district nor that of clerk of 
the board of elections in the same county is subordinate to or in any 
way a check upon the other, and therefore, one person may dis­
charge the duties of both; provided that it is not physically im­
possible to do so which is a factual matter determined by their 
required time of service in each position. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 
Attorney General 




