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1. MUNICIPAL CORPORATION - ANNEXATION - PORTION 
OF TOWNSHIP-DIVISION OF TOWNSHIP FUNDS-MADE 
BY COUNTY AUDITOR AS OF DATE \VHEN ANNEXATIC:N' 
EFFECTIVE-SECTION 3557-1 G. C. 

2. SECTION 3557-1 G. C. CONTEMPLATES DIVISION OF ALL 
FUNDS OF TOWNSHIP, RAISED BY TAXATION OR 
OTHERWISE-EXCEPTION, FUNDS TO PAY INDEBTED­
NESS OF TOWNSHIP. 

3. DIVISION OF FUNDS - UNENCUMBERED BALANCES OF 
FUNDS A,CTUALLY ON HAND-MONEYS IN PROCESS OF 
COLLECTION - NOT INCLUDED IN DIVISION OF FUNDS. 

SYLLABUS: 

1. Upon the annexation to a municipal corporation of a portion of a township, 
the division of the funds of the township required by the provisions of Section 3557-1, 
General Code, to be made by the county auditor, is to be made as of the date 
when the annexation becomes effective. 

2. Section 3557-1, General Code, requiring the county auditor, on the annexa­
tion of a part of a township to a municipal corporation to make division of the town­
ship funds, contemplates the division of all funds of the township whether raised by 
taxation or otherwise, except funds required for the payment of the indebtedness of 
the township. 

3. In the division of funds contemplatec;i by Section 3557-1 General Code, only 
the unencumbered balances of funds actually on hand can be considered, and moneys 
in process of collection are not included in the division required by said section. 

Columbus, Ohio, November 5, 1943. 

Hon. W. Thurman Todd, Prosecuting Attorney, 
Mt. Vernon, Ohio. 

Dear Sir: 

I acknowledge receipt of your communication requesting my opinion, 
reading as follows : 

"Certain territory of Clinton Township, Knox County, Ohio, 
was annexed to the city of Mt. Vernon by proceedings under 
Sections 3558 et seq., General Code. The city council of Mt. 
Vernon passed an ordinance on June 22, 1942, authorizing such 
annexation and directing the solicitor to prosecute said proceed-
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ings and providing for submission of the question to the electors 
of the annexed territory. The annexation was voted upon on 
August 11, 1942, under Section 3561-1, General Code, and was 
approved by the voters. 

A petition for such annexation was filed with the county 
commissioners September 8, 1942. This petition was heard No~ 
,·ember 9, 1942, and such annexation approved by resolution of 
the commissioners. The papers in the matter of this annexation 
were filed with the city auditor November 13, 1942, and were 
filed with the county recorder February 26, 1943. 

It now becomes necessary for the county auditor to make a 
division of the various funds of the township. Apparently this 
division should be made under Section 3557-1 of the General 
Code, and the matters upon which I would like your opinion are 
as follows: 

1. What date should be used to determine the balance m 
the various funds of the township for division? 

2. Does Section 3557-1 require division of funds on hand to 
the credit of every fund in the township and thus apply to funds 
which do not have their origin from general taxation on the 
real or personal property duplicate but are acquired from other 
sources, such as gasoline tax money and motor vehicle registra­
tion fees? 

3. Does this section provide for the division of funds 111 

the process of collection? 

For the purpose of arriving at an answer to your question as to the 
date that should be used to determine the balance in the funds of the 
township which is subject to division under Section 3557-1, it seems nec­
essary to determine from an examination of the statutes just what steps 
are necessary to complete the proceedings for annexation. 

Sections 3548 to 3557, inclusive, of the General Code, provide for 
annexation of adjacent territory to a municipality upon the application of 
the municipality itself but to some extent adopt by reference the procedure 
set out for the annexation of territory on the application of the inhabitants 
of the territory to be annexed. 

Section 3558. under which your procedure was had, reads: 

''\Vhen the inhabitants generally of a municipal corporation 
desire to enlarge its corporate limits by the annexation of con-
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tiguous territory, it shall be done in the· manner hereinafter 
specified." 

Sections 3559, 3560, 3561 and 3561-1, General Code, therefore become 
pertinent. These sections read : 

Section 3559: 

"The council of the corporation, by a vote of not less than 
a majority of the members elected, shall pass an ordinance au­
thorizing such annexation to be made, and directing the solicitor 
of the corporation, or some one to be named in the ordinance, to 
prosecute the proceedings necessary to effect it." 

Section 3560 : 

"The application of the corporation to the county commis­
sioners for such purpose shall be by petition, setting forth that, 
under an ordinance of the council the territory therein described 
was authorized to be annexed to the corporation. The petition 
shall contain an accurate description of the territory, and be ac­
companied by an accurate map or plat thereof." 

Section 3561 : 

"When the petlbon is presented to the co1111111ss10ners, like 
proceedings shall be had, in all respects, so far as applicable, as 
are required in case of annexation on application of citizens in 
this chapter." 

Section 3561-1: 

"A vote, by the electors residing in the contiguous territory, 
shall be taken under the election laws of the state of Ohio at the 
next general or primary election occurring more than thirty days 
after council passes the ordinance mentioned in section 3559 of 
the General Code. Thereupon all annexation proceedings shall 
be stayed until the result of the election shall he known. If a 
majority favor annexation, proceedings shall begin within ninety 
days to complete annexation, and if a majority vote is against 
annexation, no further proceedings shall be had for annexation 
for at least five years. * * * " 

It will be noted, of course, that in the order of procedure the election 
contemplated by Section 3561-1 precedes any action that might be taken un­
der Section 3561. Section 3561, providing for "like proceedings * * * 
as are required in case of annexation on application of citizens", has ref­
erence to the proceedings set forth in Section 3549, which reads as fol­
lows: 
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"The pettt10n shall be presented to the board of commis­
sioners at a regular session thereof, and when so presented the 
same proceedings shall be had as far as applicable, and the same 
duties in respect thereto shall be performed by the commission­
ers and other officers, as required in case of an application to he 
organized into a village under the provisions of this division. 
The final transcript of the commissioners, and the accompanying 
map or plat and petition, shall be deposited with the auditor or 
clerk of the municipality to which annexation is proposed to be 
made, who shall file them in his office." 

It \\'as held in the case of State ex rel. v. :McKenzie, 16 0. C. C. 
(:N. S.) 172, that the reference in Section 3561 is to Section 3549, and 
the proceedings contemplated by that section are incorporated by refer­
ence. However, on reading Section 3549, we find that instead of setting 
out the proceedings required, we are again referred to the steps required 
by law for the organization of a village. 

\Ve must therefore look to Section 3518, et seq., General Code. 
\Vithout setting out these proceedings in detail, it is sufficient to say that 
they contemplate the filing of a petition with the county commissioners, 
the fixing by the commissioners of a date for hearing which shall not be 
less than sixty days after the petition is filed, the publication of notice of 
the hearing in a newspaper printed and of general, circulation in the 
county for a period of six weeks and the posting of a copy of the notice 
within the limits of the proposed corporation. This notice was held in 
the case of Franklin v. Croll, 31 0. S. 647, to be a necessary jurisdictional 
step in a proceeding for annexation. Section 3521, General Code, further 
provides for a public hearing. Section 3549, relating directly to annex­
ation, makes the special provision that the final transcript of the finding 
of the commissioners and the accompanying map or plat and petition 
shall be deposited with the auditor or clerk of the municipality to which 
annexation is proposed to be made. 

Section 3561, General Code, in adopting "so far as applicable" the 
proceedings required in annexation "on application of citizens" would 
involve at least the following steps: Section 3550 requires the auditor or 
clerk, after sixty days from the filing of the transcript, to lay the same 
before council, while Section 3553 allows this sixty days, within which 
any person interested may present a petition to the common pleas court or 
a judge thereof, asking for an injunction. If such petition for injunction 
is dismissed, or if no petition is filed, then the council shall accept or re­
ject "the application", and Section 3556, by way of conclusion, provides: 

"When the resolution or ordinance, accepting such an­
nexation, has been adopted, the territory shall be deemed a part 
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of the municipality, and the inhabitants residing thereon shall 
have all the rights and privileges of the inhabitants within the 
original limits of the municipality." 

It has been held that all of the provisions of the statutes relating to 
organization of villages and annexation of territory to municipalities are. 
to be read together, so far as applicable. Shugars v. Williams, SO 0. S. 
297; Hacker v. Payne, 7 Oh. App. 25. And since the sixty day period 
provided by Section 3553 is evidently designed to give persons affected an 
opportunity for an appeal to court before annexation becomes effective, 
I must hold that the procedure above outlined, at least up to the end of 
the sixty day period, or the dismissal of a petition for injunction, if any, 
is applicable to a proceeding for annexation initiated by a municipality. 
However, my conclusion stops short of the ordinance accepting the an­
nexation, as contemplated by Section 3552. I had before me this question 
in an opinion which I rendered October 4, 1939, found in Opinions At­
torney General for 1939, p. 1864, and held: 

"Where proceedings for the annexation of adjacent or 
contiguous territory to a municipal corporation are instituted by 
the municipal corporation and the board of county commissioners 
approve such annexation, it is unnecessary for council to pass 
an ordinance accepting such annexation as provided in Section 
3550, General Code, in order to make same effective." 

I adhere to my former view that there would be no reason whatever 
for council to pass a resolution or ordinance accepting the annexation 
when it had itself initiated it and petitioned for it. 

Therefore, it is my opinion that where an annexation is carried out 
under the provisions of Section 3558, et seq., on the application of a mu­
nicipal corporation, such annexation is complete at the expiration of sixty 
days from the filing with the clerk or auditor of such municipality of the 
transcript of the proceedings of the county commissioners approving such 
annexation, or, in case a petition has been filed seeking to enjoin such 
annexation, then immediately upon the dismissal of such petition. 

This conclusion I believe is consistent with and supported by the 
case of Roettker v. Cincinnati, 56 Oh. App. 464, where it was held: 

"Section 3556, General Code, is clear that the territory be­
comes annexed upon the passage of the ordinance accepting the 
territory, while Section 3557-1, General Code, deals with the ap­
portionment of indebtedness of the assumed territory and the 
division of the unencumbered funds. 
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Annexation is valid and completed by the ordinance accept­
ing the annexation application, subject to being avoided by the 
failure or refusal of council to accept the apportionment of in­
debtedness and division of funds." 

That case of course differs from the present situation m that an­
nexation was upon the petition of residents of the territory. 

This brings me to a consideration of Section 3557-1, General Code, 
relating to the apportionment of the unencumbered balances of the town­
ship which the county auditor is required to make, where a portion of a 
township is annexed to a municipality. This section reads in part as 
follows: 

'·When proceedings have been commenced to annex a portion 
of a township, or portions of more than one township, to a mu­
nicipal corporation upon which the tax levies made by the trustees 
of such township or townships for the payment of the township 
debt do not apply, the auditor of the county in which said terri­
tory is located shall ascertain and apportion the amount of exist­
ing net indebtedness of the township which shall be assumed and 
paid by the municipal corporation.. The apportionment shall be 
made in the proportion of the total duplicate for the annexed 
territory transferred to the municipal corporation to the total tax 
duplicate remaining in and for the unannexed portion of the 
township or townships. He shall ascertain, adjust and divide 
between the municipal corporation and the unannexed portion of 
the township or townships any unencumbered bala11ce on hand to 
the credit of any fund of such township, in the same proportion 
as is herein provided for division and apportionment of indebted­
ness. Provided, however, that no division shall be made of a 
balance in any fund of a township that is required by law for the 
retirement of its indebtedness. * * * The apportionment provided 
in this section shall not be in effect until it is accepted by 
ordinance or resolution of the council or other legislative authority 
of such municipal corporation. The passage of such resolution or 
ordinance shall be necessary to the validity of the annexation." 
(Emphasis mine.) 

Strangely enough, Section 3557-1 is vague as to the time as of which 
the balance of the funds to be divided between the township and the 
municipality is to be taken. Relative to the apportionment of the in­
debtedness of the township, the section does start with the words "when 
proceedings have been commenced to annex", but even that is not a defi­
nite mandate that the apportionment of indebtedness when made shall be 
as of the elate of the first step to annexation. It appears in the case of 
State ex rel. v. Heuck, 42 Oh. App. 367, that the county auditor in mak­
ing the division of funds required by Section 3557-1 did actually take the 
balance as of the date of the first step in the annexation proceedings, and 
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that the city council some fourteen months thereafter passed a resolution 
accepting such apportionment; that the city then being dissatisfied be­
cause it had not received any part of the taxes collected while the an­
nexation proceedings were under way, brought the action in mandamus 
to compel the county auditor to allocate to it a share of such taxes. The 
opinion does not discuss the question whether the auditor was right in 
dividing the funds' as of the date of the beginning of the annexation 
proceedings but, after quoting the closing sentences of Section 3557-1 
denied the writ saying: 

"Under this provision of the law, it becomes apparent that 
the relator is not entitled to the relief asked. The auditor made 
his apportionment. Had the city of Cincinnati been dissatisfied 
with the apportionment, it had the opportunity to object, and to 
seek other basis for apportionment than was used by the auditor, 
and, if not made satisfactorily, it could refuse to accept, by 
ordinance or resolution, the apportionment; whereupon, no an­
nexation would have taken place." 

Plainly, the auditor could not make an actual division of the funds 
at the very commencement of the annexation proceeding. The annexa­
tion, for a variety of reasons, may never be accomplished. Nor would it 
seem either reasonable or practicable to make a division of "unencumbered 
cash balances on hand" as of the day of the first step in the proceeding 
when it is evidently quite possible that long delays may ensue before 
annexation can actually become effective. Moneys in the township 
treasury needed for the current operations should not be tied up in­
definitely awaiting the uncertain outcome of a proceeding that might or 
might not justify or require their division. The statutes make it clear 
that when the annexation is finally accomplished, the rights of the mu­
nicipality and of the inhabitants whose status has been changed become 
fixed: Certainly along with other rights should go the right to the proper 
share of the funds that are subject to division. 

Accordingly, I hold in specific answer to your first question that upon 
the annexation to a municipal corporation of a portion of a township, the 
division of the funds of the township required by the provisions of Sec­
tion 3557-1, General Code, to be made by the county auditor, is to be 
made as of the date when the annexation becomes effective. 

Coming to your second question as to what funds are subject to 
division, I note that the statute uses the words "any fund of such town­
ship", followed by the single exception that no division shall be made of 
any fund that is required by law for the payment of the township's 
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indebtedness. I cannot see how "any", a~ used in the above quoted phrase, 
can be construed as meaning anything else but "all". It would follow, 
therefore, that the statute contemplates the division of all funds whatever 
their source, except the proceeds of tax levies intended for the payment 
of interest or principal of township indebtedness. 

Therefore, in specific answer to your second question, it is my opinion 
that Section 3557-1, General Code, requiring the county auditor, on the 
annexation of a part of a township to a municipal corporation, to make 
division of the township funds, contemplates the division of all funds of 
the township whether raised by taxation or otherwise, except funds re­
quired for the payment of the indebtedness of the township. 

Answering your third question, it is my opinion that in the division 
of funds contemplated by Section 3557-1, General Code, only the unen­
cumbered balances of funds actually on hand can be con'sidered, and 
moneys in process of collection are not included in the division re­
quired by said section. It is true that for the purposes of appropriation 
by taxing authorities, under the provisions of Sections 5625-26, 5625-27 
and 5625-28, General Code, the various subdivisions are expressly author­
ized to make appropriations based on actual funds plus "estimated re­
sources"; it is also true that under the provisions of Section 5625-33, 
General Code, the certificate of the fiscal officer necessary to give validity 
to expenditures may be based not only on funds in the treasury but also 
upon funds in process of collection. But the language of Section 3557-1 
must be taken in its plain meaning, and the words '"balance on hand" can 
have but one meaning, viz., money actually collected and standing to the 
credit of the several township funds. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


