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EDUCATION, BOARD OF-SCHOOL BUSES MAY NOT BE 

PURCHASED FROM AUTOMOBILE DEALER WHOSE FORE­

MAN IS A MEMBER OF THE SCHOOL BOARD-CONTRACT 

FOR SUCH TRANSACTION ILLEGAL-SECTION 4834-6 G. C. 

SYLLABUS: 

\Vhere a board of education undertakes to purchase school buses of a dealer whose 
foreman is a member of such board, such contract is under the terms of Section 
-1834-6, General Code, an illegal contract. 

Columbus, Ohio, April 21, 1948 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"A member of the board of education of a school district is 
employed as foreman by a local automobile dealer. This member 
is neither a stockholder nor partner in said business, does not have 
any bonus arrangement with his employer, and works on a straight 
salary basis. 
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"This board of education desired to purchase four buses, and 
various local dealers, including the dealer who employs the board 
member, submitted offers to sell buses to the board. The board 
did not advertise for bids, neither did it issue formal invitations 
to bid. The offers to sell were opened from time to time as re­
ceived by the Transportation Committee ( of the board) and there­
after, at a meeting of the board, the offers were considered and 
two contracts for the purchase of buses were awarded; one for 
two buses to the dealer who employs the board member and one 
for two buses to another dealer. The bid of the dealer who employs 
the board member was not the lowest bid. 

"May we request your opinion, either formal or informal, in 
the following question at your earliest convenience: 

"Under the circumstances as outlined above, may the board of 
education legally award a contract for the purchase of the two 
school buses to the dealer who employs the member of this board 
of education?" 

Section 4834-6 of the General Code, reads as follows : 

"Conveyances made by a board of education shall be executed 
by the president and clerk thereof. No member of the board shall 
have, directly or indirectly, any pecuniary interest in any contract 
of the board or be employed in any manner for compensation by 
the board of which he is a member except as clerk. No contract 
shall be binding upon any board unless it is made or authorized at 
a regular or special meeting of such board. 

The provisions of this section prohibiting any member of the 
board from having any pecuniary interest in any contract of the 
board, shall not apply where a member of the board, being a share­
holder of a corporation but not being an officer or director thereof, 
owns not in excess of five percentum of the stock of such corpo­
ration. If a stockholder desires to avail himself of the exception 
provided in this section, before enter·ing upon such contract such 
person shall first file with the clerk of the board an affidavit stat­
ing his exact status and connection with said corporation." 

Section 12910, General Code, appears to be pertinent. This section 

reads as follows : 

""Whoever, holding an office of trust or profit by election or 
appointment, or as agent, servant or employe of such officer or of 
a board of such officers, is interested in a contract for the purchase 
of property, supplies or fire insurance for the use of the county, 
township, city, village, board of education or a public institution 
with which he is connected, shall be imprisoned in the peniten­
tiary not less than one year nor more than ten years." 



199 ATTORNEY GENERAL 

The first section above quoted is not a penal section and does not carry 

with it any provision for punishment of a member of the board who vio­

lates it. It does however appear to have a bearing on the validity of a 

contract made in disregard of its prohibition. 

The question at once presents itself whether the member of the board 

in the case you present has a "pecuniary interest" in the contract whereby 

the firm of which he is an employe and foreman, sells buses to the board 

of which he is a member. Under numerous decisions, it appears to me to 

be made very plain that he has such an interest in this contract as is for­

bidden by both of the statutes quoted, notwithstanding the fact that he is 

not a stockholder or partner in the business, does not have any bonus ar­

rangement with his employer and works on a straight salary basis. It is 

too obvious to admit of argument that if an employe who is a member of 

the board of education is in a position to throw to his employer large and 

profitable contracts, he will inevitably build up for himself a standing with 

his firm and in all probability ultimately reap substantial rewards growing 

out of his usefulness in that respect. This is particularly true where as in 

the present case, purchases are to be made by the board which do not have 

to be advertised and competitive bidding is not required. 

The authorities are numerous I believe, which hold that under such 

circumstances the employe in question would have a pecuniary interest in 

such a contract. In the case of ln re Leach, 19 0. 0., 263, this proposition 

was discussed at length, and it was held : 

"6. Any pecuniary interest moving directly or indirectly to 
the officers is sufficient under Section 4757, General Code; it is not 
even necessary for the contract to be profitable to the officer under 
Sections 12910 and 129u, General Code. 

7. The pecuniary interest of a member of a board of educa­
tion in a contract for the purchase of coal and in the employment 
of his minor son as janitor by such board, constitutes a ground for 
removal from office under Section 10-1, General Code." 

In an opinion of one of my predecessors, found in 1938 Opinions of 

the Attorney General, p. 1596, the question was submitted whether a lum­

ber company whose manager was a member of a board of education, could 

legally file a bid to sell the board of education building material, it being 

stated that the member was not a stockholder, had no bonus arrangement 

and worked on a straight salary basis. The Attorney General held : 
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"A company whose local manager is also a member of the 
board of education cannot submit sealed bids for contracts to fur­
nish supplies to the board of education when competitive bidding 
on such contract is n:ot required by law, as a contract made under 
such circumstances comes within the provisions set forth in Sec­
tions 4757 and 12910, General Code." 

Section 4757 above referred to was identical in wording with the first 

paragraph of Section 4834-6 supra. 

In an opinion found in 1939 Opinions of the Attorney General, p. 438, 
my immediate predecessor held as follows: 

"Under the provisions of sections 12910 and r29II, General 
Code, a firm having as one of its officers, minority stockholders 
and employes, a member of the county board of elections may sell 
supplies to the state of Ohio, but may not sell supplies to county 
commissioners, municipalities or boards of education within Ohio, 
unless such sale comes within the saving clause contained in sec­
tion 129rr, General Code." 

Section 12911 above referred to relates to contracts with a political 

subdivision with which the officer is not connected and excepts contracts 

made pursuant to public bidding. 

Your inquiry does not specifically raise the question as to the criminal 

liability of the board member, but rather as to the legality of the contract. 

In addition to the authorities above mentioned, I direct your attention to an 

opinion found in 1935 Opinions of the Attorney General, p. 898, where 

the authorities bearing on the validity of a contract made in violation of 

the statutes above referred to and quoted, are discussed at length. Among 

others, the then Attorney General quoted from the case of Doll v. State, 

45 0. S., 449, where Judge Williams used the following language: 

"To permit those holding offices of trust or profit to become 
interested in contracts for the purchase of the property for the use 
of the state, county or municipality, of which they are officers, 
might encourage favoritism and fraudulent combinations and prac­
tices not easily detected, and thus make such officers charged with 
the duty of protecting those whose interests are confided to them, 
instruments of harm. The surest means of preventing this was to 
prohibit all such contracts." (Emphasis added.) 

The courts of our state have not been quite clear and unanimous m 

declaring whether a contract made in violation of these statutes is abso-
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lutely void, but I think it may safely be stated that they are in all cases 

regarded as illegal. In the case of State v. Buttles, 3 0. S., 309, the 
court laid down the following rule : 

"Contracts contra bonos mores, forbidden by positive law, or 
opposed to public policy, are void, and can neither be ratified nor 
enforced; but where a statute prohibits an act under penalty, and 
that is the only illegality claimed, the whole statute must be ex­
amined to ascertain whether the Legislature intended that con­
tracts made in violation of it should be avoided." 

In the case of Bellaire Goblet Company v. Findlay, 5 0. C. C., 418, 

it was held: 

''Contracts entered into between a Board of Gas Trustees of 
a municipality and an incorporated company, when a member of 
the Board of (;as Trustees is at the same time an officer and per­
sonally interested in the incorporated company, are against public 
policy, and void." 

In the light of these authorities we might well conclude that if the 

only section involved in the present case was Section 12910, General Code, 

which is purely a criminal statute, there would at least be a question whether 

a contract made in disregard of its provisions would be invalidated. How­

ever, Section 4834~6 supra, deals directly with contracts made by the 

board of education, and in my opinion does make a contract made in dis­

regard of its provisions illegal. 

Accordingly, in specific answer to your question it is my opinion that 

where a board of education undertakes to purchase school buses of a 

dealer whose foreman is a member of such board, such contract is under 

the terms of Section 4834-6, General Code, an illegal contract. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




