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BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES-MAY CREATE AND ES­
TABLISH ONLY ONE TOWNSHIP ZONING COMMISSION­

§519.04, R.C. 

SYLLABUS: 

1. Under the provisions of Section 519.04, Revised Code, as effective September 
17, 1957, the board of township trustees of .any county may create and establish 
only one township zoning commission; and there may be only one township zoning 
commission in any one township. 

2. The amendment to Chapter 519., Revised Code, effective September '17, 19j7 
(Amended Senate Bill No. 403 of the 102nd General Assembly, 127 Ohio Laws, 363) 
had the effect of abolishing all existing township zoning commissions; and, as oi such 
date, in any township, only one zoning commission, made up of five residents of the 
unincorporated territory of the township, could validly be appointed under Section 
519.04, Revised Code. 

Columbus, Ohio, April 20, 1960 

Hon. Geo, Cleveland Smythe, Pros.ecuting Attorney 
Delaware County, Delaware, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows: 
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"Does the amendment of Section 519.04, R. C., by omitting 
the words 'to be zoned' change the rule announced by 1953 
O.A.G. No. 3145? 

"In other words may there still be more than one township 
zoning commission in a township which has created more than 
one zoning area therein? 

"If only one zoning commission is permitted for a township 
how is that body selected where two zoning districts have been 
previously created? 

"Your early advice will be greatly appreciated." 

Opinion No. 3145, Opinions of the Attorney General for 1953, page 

520, held, in effect, that when an unincorporated area of a township which 

was not governed by the then existing zoning regulations in said town­

ship, desired to adopt a township zoning plan, the procedure prescribed 

in Chapter 519., of the Revised Code must be followed, including the 

appointment of a second or additional township zoning commission. This 

second or additional commission would act only in and for the new area 

to be zoned. The reason for this conclusion of the then Attorney General 

was primarily the requirement in Section 519.04, Revised Code, which, 

in 1953, read in part as follows: 

"The board of township trustees of any township proceeding 
under sections 519.02 to 519.25, inclusive, of the Revised Code, 
shall create and establish a township zoning commission. The 
commission shall be composed of five members who reside in 
the unincorporated area of the township to be zoned, * * *" 
( Emphasis added) 

There was no provision 111 1953 in Chapter 519., Revised Code, 

whereby additional territory could be included in an existing township 

zoning regulation. Because of this fact, it would become necessary to 

institute proceedings anew, under the provisions of Chapter 519., Revised 

Code, for the additional territory desiring zoning. Since the residence 

requirement for a township zoning commissioner was restricted to the 

area to be zoned, it necessarily followed that a new commission would 

have to be appointed in order to effect zoning in an unzoned area of a 

partially zoned township. 

Amended Senate Bill No. 403 of the 102nd General Assembly (127 

Ohio Laws, 363) amended, along with other sections of the Revised Code, 

Sections 519.04 and 519.05, Revised Code. These sections, so as amended, 

became effective September 17, 1957. The pertinent part of Section 519.04, 

Revised Code, as then amended and as presently existing, reads as follows: 
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"The board of township trustees of any township proceeding 
under Sections 519.01 to 519.99, inclusive of the Revised Code, 
shall create and establish a township zoning commission. The 
commission shall be composed of five members who reside in the 
unincorporated area of the township, to be appointed by the 
board, * * *" 

Section 519.05, Revised Code, as amended effective September 17, 

1957, now reads in part as follows: 

"The township zoning commission shall submit a plan, 
including both text and maps, representing the recommendations 
of the zoning commission for the carrying out by the board of 
township trustees of the powers, purposes, and provisions set 
forth in sections 519.01 to 519.99, inclusive, of the Revised Code, 
including additions to territory in which a township zoning plan 
is in effect." 

( Emphasis added) 

The effects of these amendments are, first, to eliminate the require­

ments of the township zoning commissioner to be a resident of the area 

to be zoned and, second, to permit the existing township commission to 

perform the functions required in Chapter 519., Revised Code, as they 

pertain to the addition of new territory to a then existing township zoning 

plan. 

It must be presumed that the legislature, in enacting this amend­

ment, was cognizant of the effect of the law as it existed prior to the 

amendment. There can be no question from a reading of these statutes 

and from the effect of the above mentioned amendments that the legis­

lature intended that there be no more than one township zoning com­

mission in each township. I conclude, therefore, that under Section 519.04, 

Revised Code, as now existing, the board of township trustees of any 

township may create and establish only one township zoning commission, 

and that there may be only one township zoning commission in any one 

township. 

Your second question asks how the zoning comm1ss10n is selected 

where two zoning districts have been previously created. This in turn raises 

the question of the effect of the September 17, 1957 amendments on zon­

ing commissions existing at that time. In this regard it will be noted that 

said amendments made a substantial change in the laws governing a 

township zoning commission. Where Chapter 519., Revised Code, prior 

to September 17, 1957, permitted, and in some instances required, more 



277 ATTORNEY GENERAL 

than one township zoning comm1ss1011 in one township, the present law 

definitely stipulates that there should be only one such commission in a 

township. Further, where a member of the commission formerly was re­

quired to be a resident of a certain area to be zoned, now the only re­

quirement is that a member be a resident of the unincorporated area of 

the township. I am of the opinion, therefore, that the September 17, 1957 
amendments abolished all township zonmg commissions existing at that 

time. 

\Vhere a township zoning comm1ss1on was created smce September 

17, 1957, and the appointments were in compliance with Section 519.04, 

supra, as effective on that date, the commission would be a valid com­

mission providing, of course, that it was the only commission in the 

township. 

Your letter indicates, however, that in some instances townships 

may not have followed the procedure for appointment of a zoning com­

mission as specified by Section 519.04, supra, since September 17, 1957. 
As I understand it, not all commissions existing as of that date were 

abolished and, further, in some townships more than one zoning com­

mission has been appointed since that date. Such is, of course, contrary 

to the intent of the section and the question arises as to the validity of 

the acts taken by such township zoning commissions since September 17, 

1957. 
Since all existing township zoning commissions were abolished as of 

September 17, 1957, the terms of office of the members of such commis­

sions ended as of that elate. In this regard, the general rule of law is 

stated in 32 Ohio Jurisprudence, page 1074, as follows: 

"The effect of the abolition of an office always is to terminate 
the term of the incumbent, since he cannot be an officer or incum­
bent of an office which has ceased to exist; in other words, he 
cannot be a de facto officer of an office no longer in existence. 
He can recover no salary thereafter; and it is his duty to transfer 
to the proper authorities all property connected therewith. 

"* * *" 
Any commissioners not properly appointed, therefore, in taking action 

since September 17, 1957, were not acting as de facto officers of the for­

mer commissions, since a person cannot be a de facto officer of a non­

existent office. Such actions, however, could be considered actions as de 

facto officers of a valid township zoning commission which could have 

been appointed pursuant to Section 519.04, supra, even if such appoint-
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ment was not actually made. In this regard it 1s stated 111 32 Ohio 

Jurispru(!ence, Section 225, page 1080: 

"An officer de facto is variously defined or described by the 
authorities. Lord Ellenborough has given the following defini• 
tion: 'A defacto officer is one who has the reputation of being 
the officer he assumes to be, and yet is not a good officer in point 
of law.' Another and a more comprehensive definition is as fol­
lows: A person is a de factor officer where the duties of the office 
are exercised: 'First: Without a known appointment or election, 
but under such circumstances of reputation or acquiescence as 
were calculated to induce people, without inquiry, to submit to 
or invoke his action supposing him to be the officer he assumed 
to be. Second. Under color of a known and valid appointment 
or election, but where the officer had failed to conform to some 
precedent, requirement, or condition, as to take an oath, give a 
bond, or the like. Third. Under color of a known election or 
appointment, void because the officer was not eligible, or because 
there was a want of power in the electing or appointing body, or 
by reason of some defect or irregularity in its exercise, such in­
eligibility, want of power, or defect being unknown to the pub­
lic. Fourth. Under color of an election or an appointment 
by or pursuant to a public, unconstitutional law, before the same 
is adjudged to be such.' He has also been described as one who 
actually performs the duties of his office with apparent right 
under claim of color of appointment or election. He is neither 
an officer de jure because not in all respect qualified and author­
ized to exercise the office, nor a usurper who presumes to act 
officially without any just pretense or color of title." 

( Emphasis added) 

The acts of a township zoning commission not appointed in ac­

cordance with the provisions of Section 519.04, Revised Code, as effec­

tive September 17, 1957, would have been identical with a person acting 

"without a known appointment or election, but under such circumstances 

of reputation or acquiescence as were calculated to induce people, without 

inquiry, to submit to or invoke his action supposing him to be the offi­

cer he assumed to be." Thus, the acts of such a commission which are 

otherwise valid could not be invalidated merely because of a failure of 

formal appointment. ( 32 Ohio Jurisprudence, Section 242, page 1097.) 

Accordingly, while all township zoning commissions are required to 

be appointed under the provisions of Section 519.04, Revised Code, as 

now existing, I am of the opinion that the acts of commisions not so ap.i. 

pointed were not made invalid because of failure to comply with such 

requirement. 
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In conclusion, therefore, it is my opinion and you are advised: 

1. Under the provisions of Section 519.04, Revised Code, as effec­

tive September 17, 1957, the board of township trustees of any county 

may create and establish only one township zoning commission; and 

there may be only one township zoning commission in any one township. 

2. The amendment to Chapter 519., Revised Code, effective Sep­

tember 17, 1957 (Amended Senate Bill No. 403 of the 102nd General 

Assembly, 127 Ohio Laws, 363) had the effect of abolishing all existing 

township zoning commissions; and, as of such date, in any township, 

only one zoning commission, made up of five residents of the unincor­

porated territory of the township, could validly be appointed under Sec­

tion 519.04, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




