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PUBLIC EMPLOYEES RETIREMENT SYSTEM, BENEFITS 

AND RIGHTS, TO ONE WHO UNDERSTATED AGE-§145, RC. 

SYLLABUS: 

Under Chapter 145., Revised Code, a member of the Public Employees Retirement 
System who knowingly or otherwise understated his age when applying for member­
ship, is entitled, upon retirement, to all of the retirement rights based upon his actual 
age just as any other member with the same age and service· qualifications, and such 
member may not be penalized by the system for such misstatement. 

Columbus, Ohio, January 21, 1960 

Mr. Fred L. Schneider, Executive Secretary 

Public Employees Retirement System, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"A considerable amount of confusion and a definite difference 
of opinion exists as concerns the interpretation of the second para­
graph of Section 145.32 of the Revised Code. 

"Over the years your predecessors have issued various opin­
ions covering various phases of the over-all problem. The primary 
problem at present concerns the status of a member who under­
stated or misrepresented his age when he secured employment and 
when he became a member of the System. As a result his true age 
was not discovered until he applied for benefits and was required 
to submit evidence to establish his age. Such evidence of age is 
required because in part the amount of his benefit is dependent 
upon his attained age at the time he applies for an allowance. 

"Two of the opinions of the Attorney General which deal with 
this situation are Opinion No. 1646, dated April 12, I950, and 
Opinion No. 1124, dated February 5, 1952. 

"In the second syllabus of the earlier opinion it was held: 

'When it is disclosed that a member of the Public 
Employees Retirement System understated his age and was 
continued in the state service for several years after the age 
of 70 was attained, the date for computing his retirement 
allowance is from June 30th following the date on which 
the age of 70 was actually attained. The contributions which 
such member made to the System subsequent to that date 
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should be returned and the law in effect at that time should 
govern the computation.' 

"In the fourth syllabus of the later opinion the conclusion 
reached is basically the same as in the second syllabus of the 
earlier opinion as concerns understatement of age and 'thereby 
wilfully misled his employing head into permitting him to remain 
in service.' In part and as concerns this particular point your 
predecessor in 1952 stated: 

'Accordingly, I must conclude that any misstatement of 
age by a member should not be allowed to give him an 
advantage in the system which may not be enjoyed by those 
who tell the truth.' 

"However, he goes a step further to deal with those cases 
where it is disclosed that the member did not wilfully mislead the 
employer and in the fifth syllabus of the later opinion it was held: 

'When the retirement board finds that a member has 
continued in service beyond the age of compulsory retire­
with the provision of Section 486-59, General Code, the 
board may notify such member and his employing head that 
unless the procedure required by said statute as to extension 
of service is complied with by a named day, such employe 
will be immediately retired; and if such notice is complied 
with, the board would be justified in accepting a proper 
application for extension; but if not complied with, the board 
should retire such member as of the date so limited, or, 
if his service is terminated at such earlier date, then as of the 
date of such termination.' 

"At the same time it should be pointed out that subsequent 
to these Opinions the language of the second paragraph of Section 
145.32, Revised Code, was amended by Am. Sub. H.B. No. 324, 
effective as of October 2, 1953. The primary purpose of the 
amendment was to eliminate the responsibility that 'the retire­
ment board shall retire' an employee-member past seventy years 
of age and make such retirement permissive with the employer 
providing a medical certification of physical and mental com­
petency is presented. 

"In the case presently under consideration (Mr. A.A.S.) the 
employee gave the same date of birth to his employer that he gave 
to the retirement system, namely, five years younger that the date 
recently established by evidence. As a result the employer had 
no knowledge of the five year differential. Further, we have on 
file statements from the employer that the required medical exami­
nation and certificate was not secured until the year 1958. 

"Under these circumstances and in view of the confusion 
and difference of opinion the retirement board has instructed me 
to request a formal opinion of you on the following question: 
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'Vo.That are the retirement rights of an employee who 
understated his age when applying for membership in the 
Public Employees Retirement System which fact the Retire­
ment Board did not discover until the member files his appli­
cation for retirement and submits evidence of his date of 
birth?' " 

As you have stated, the question asked herein has been answered by 

this office on prior occasions. However, a reading of Opinion No. J646, 

Opinions of the Attorney General for 1950, page 210 and Opinion No. 

1124, Opinions of the Attorney General for 1952, page 77, clearly indicate 

that the conclusions reached therein were based upon the provisions of 

Section 486-59, General Code, requiring the Retirement Board to retire 

a member of the retirement system who had reached age 70 years. Since 

this provision is no longer in the law, the conclusions reached in these 

former opinions must be reconsidered in light of the law as it exists today. 

Although the intent and purpose of retirement laws have been stated 

many times, however simple and obvious they may be, they must be kept 

in mind to permit an intelligent consideration of the question to be answered. 

There can be no doubt that these laws, passed in the interest of society 

as a whole, are intended to provide a means of livelihood to the members 

of the retirement system in their old age. It is well to note that each 

member is required to contribute to the retirement system from his 

personal funds. I quote with approval the following statement beginning 

on page 85 of Opinion No. 1124, Opinions of the Attorney General for 

1952, page 77: 

"* * * It is to be borne in mind that the whole purpose of the 
retirement law is to provide in part at least, a means of subsistence 
for public employees who might otherwise become objects of public 
charity. It takes the place of the social security system provided 
for employees of private industry. 

"It is a well recognized principle of statutory construction that 
pension laws are to be given a liberal construction. It is stated 
in Crawford on Construction of Statutes, page 719: 

'Pension statutes should be liberally construed in favor of 
the intended beneficiaries. As a result, the literal terms of 
the statute do not need to be followed since it is the spirit of 
the statute that controls its interpretation.' 

"Many cases are cited in support of the above proposition. 
The title of the original act (115 O.L. p. 614) whereby the public 
employees retirement system was established, lends color to the 
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conclusion that it was intended to produce better service for the 
state by holding out a promise of benefits for those employees who 
should become incapacitated either by reason of old age or physical 
disability. It was entitled: 

'An act to promote efficiency and economy in the public 
service by providing for the establishment of a retirement 
system for superannuated or incapacitated state employees.' " 

The provisions of Section 145.32, Revised Code, pertaining to the 

question herein, read as follows: 

"An employer may, as of the thirtieth day of June of any year, 
terminate the employment of any member who has attained the 
age of seventy years, or who will attain the age of seventy years 
by the following thirty-first day of December. Any such employee 
whose employment is not so terminated shall be required to present 
a certification prior to the thirtieth day of June of each year by a 
physician licensed to practice in the state of Ohio, which physician 
is mutually acceptable to the employee and his employer, that 
the member is physically and mentally competent to perform the 
duties of the particular position which he occupies. Any member 
who accepts an allowance under section 145.32, 145.33, or 145.34 
of the Revised Code, or who on or after October 31, 1953, is 
compelled to retire and who withdraws his accumulated contribu­
tions in lieu of accepting a retirement allowance is ineligible for 
regular re-employment in any capacity which comes within sections 
145.01 to 145.57, inclusive, of the Revised Code.'' 

This section was the subject of a recent opinion of this office dated 

June 14, 1959, Opinion No. 567, Opinions of the Attorney General for 

1959, the syllabus of which reads as follows: 

"l. A member of the Public Employees Retirement System 
who has attained the age of seventy or will do so within the 
current calendar year and whose employment for that reason is 
terminated by his employer under the authority provided in Sec­
tion 145.32, Revised Code, is not thereby retired as a member 
of such system without his consent, but such member, if he elects 
to do so, may withhold his application for retirement allowances 
to such future date as he may choose, being deemed in the interim 
to be on leave of absence as provided in Section 145.41, Revised 
Code. 

"2. The retirement rights of members of the Public Em­
ployees Retirement System, including those whose employment is 
terminated as provided in Section 145.32, Revised Code, and who 
elect to defer application for retirement to a future date, should 
be determined as provided in the statutes in effect at the effective 
elate of such retirement following such application therefor." 
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From this opinion and Section 145.32, Revised Code, it is clear that 

the retirement system has no control over the continued employment of 

its members who are over age 70. The fact that an employee member 

reaches age 70 places no duty whatsoever upon such employee to the retire­

ment system. 

Your request and the former Attorney General Opinions cited therein 

indicate a belief that the fact that an employee member has willfully 

misrepresented his age should have an effect upon his standing before the 

Public Employees Retirement Board. The reason for this belief seems to 

be that a willful misstatement by a member was, in effect, a fraud or deceit 

upon the retirement system from which such member should not benefit. 

While this may have been true when it was the duty of the Public Em­

ployees Retirement Board to "retire" an employee member who had 

reached age 70, it is not true today. 

The elements of an actionable fraud or deceit are set forth in 24 

Ohio Jurisprudence, 2d, page 634, Fraud and Deceit, Sec. 20, which reads 

in part as follows : 

"* * * The grounds of the action of deceit are fraud and 
damage, and when both concur the action will lie. Moreover, 
both must concur to constitute actionable fraud. Neither fraud 
without damage nor damage without fraud is sufficient to support 
an action. The essential elements required to sustain an action for 
deceit are, generally speaking, actual or implied representations 
or concealment of a matter of fact which relates to the present or 
past, and which is material to the transaction; made falsely, with 
knowledge of its falsity, or with such utter disregard and reckless­
ness as to whether it is true or false that knowledge may be 
inft:rred; with the intent of misleading another into relying upon 
it; and reliance upon it by the other person with a right to so 
rely; with resulting injury as the consequence of such reliance. 
All of these ingredients must be found to exist, and the absence of 
any one of them is fatal to a recovery." (Emphasis added) 

It will be noted that there must be damage or injury caused to a 

person in order to have an actionable fraud or deceit. Naturally I do not 

condone intentional misstatements, but, under the terms of Section 145.32, 

Revised Code, as it now exists, I fail to see how the retirement system can 

be injured by such misstatement. Such an employee makes the same 

contribution to the retirement system as a truthful member. Without such 

injury there is no actionable fraud or deceit. 
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Let us consider the possibility that this willful misstatement of age 

was fraudulent as to the employer, thereby causing the contract of employ­

ment to be void ab initio, and causing the employee member to lose his 

right to a retirement allowance based on such employment. Such a harsh 

conclusion clearly cannot be said to be within the spirit for which the 

retirement systems were established. I again quote with approval from 

Opinion No. 1124, Opinions of the Attorney General for 19 52, beginning 

at page 86: 

"Another principle which I deem applicable to the question 
we are considering, is that provisions of a statute which relate 
only to procedural steps and not to the essential purpose of a 
statute may be considered as directory only, and not mandatory. 
In the case of State ex rel. Jones v. Farrar, 146 Ohio St., 467, 
the court had under consideration a statute which authorized a 
municipal council to declare vacant the office of any person elected 
or appointed to an office, unless he took the required oath and 
gave bond within ten days after notification of his appointment or 
election. In holding this provision as to time to be directory only, 
the court stated in the syllabus: 

'2. As a general rule, statutes which relate to the 
essence of the act to be performed or to matters of substance 
are mandatory, and those which do not relate to the essence 
and compliance with which is merely a matter of convenience 
rather than substance are directory. 

'3. As a general rule, a statute providing a time for the 
performance of an official duty will be construed as directory 
so far as time for performance is concerned, especially where 
the statute fixes the time simply for convenience or orderly 
procedure: and, unless the object or purpose of a statutory 
provision requiring some act to be performed within a 
specified period of time is discernible from the language 
employed, the statute is directory and not mandatory.' 

"To like effect, see Bauman v. Guckenberger, 148 Ohio St., 
292. 

"It appears to me that the essence of the retirement law lies 
in its provisions giving members of the System the right to 
receive certain benefits, and to continue in service so long as the 
employer approves, and that the procedure by which such approval 
is obtained and evidenced may be regarded as merely directory. 

"If, therefore, an employee has been carried on the payroll 
beyond the age of compulsory retirement without applying for 
an extension of service as required by Section 486-59 supra, but 
with the knowledge and tacit consent of his employer, I should 
be disposed to hold that his failure to comply literally with the 
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procedure prescribed for extension is not necessarily fatal to his 
rights and that he may obtain further extensions provided he now 
can and does comply with the law as to the certificate of health and 
the approval of the employing head. In reaching that conclusion, 
I am conscious that we are not applying the statute rigorously, 
but are giving effect to the factual situation as amounting to a 
substantial compliance with the intent of the law." 

In conclusion, even though a public employee may have understated 

his age to the retirement system and may not have obtained a medical 

examination and certificate as provided in Section 145.32, Revised Code, 

such person was still a public employee and a member of the retirement 

system. Moreover, there is no provision of law prohibiting a person of 70 

years or older from being a member of the retirement system. As noted 

earlier, present Section 145.32, Revised Code, does not authorize the 

retirement system to terminate the employment of any member, such power 

being invested in the employer alone. The authority of the retirement 

system, therefore, is limited to determining the retirement rights of the 

particular employee, at the time of retirement, and such system is not 

authorized to penalize a member for such understatement of age or failure 

to conform to medical requirements. 

Answering your question, therefore, I am of the opinion and you are 

advised that under Chapter 145., Revised Code, a member of the Public 

Employees Retirement System who knowingly or otherwise understated 

his age when applying for membership, is entitled, upon retirement, to all 

of the retirement rights based upon his actual age just as any other member 

with the same age and service qualifications, and such member may not 

be penalized by the system for such misstatement. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


