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TUBERCULOSIS HOSPITAL, COUNTY - BOARD OF EDUCA­

TION OF CITY SCHOOL DISTRICT- WITHOUT AUTHORITY 

TO ESTABLISH AT HOSPITAL A SPECIAL SCHOOL FOR YOUTH 
OF SCHOOL AGE, INMATES OF SUCH HOSPITAL. 

SYLLABUS: 

The board of education of a city school district is without authority 
to establish at a county tuberculosis hospital a special school for youth 
of school age who are inmates of such tuberculosis hospital. 

Columbus. Ohio. July S. 1944 
Hon. Carson Hoy, Acting Prosecuting Attorney 

Cincinnati, Ohio 

Dear Sir: 

You have requested my opinion as follows: 

"I have been requested by the County Superintendent 
of Schools of Hamilton County to ask your opinion on the fol­
lowing situation: 

The Board of Education of the Citv of Cincinnati has 
always maintained a public school for tubercular children at 
the Hamilton County Tuberculosis Hospital. This hospital is 
owned and operated by the County of Hamilton but is lo­
cated within the corporate limits of the City of Cincinnati. 

In your Opinion No. 6509 (1943) you held that the in­
struction of children in a County Tuberculosis Hospital must 
be under the supervision of the County Superintendent of 
Schools and may not be under the supervision of the City Su­
perintendent of Schools. 

However, General Code Section 4836-6 provides that the 
Board of Education of any city school district may establish 
such special schools as it deems necessary for youth of school 
age who are afflicted with tuberculosis. 

The Cincinnati Board of Education is willing to continue to 
operate the school at our Tuberculosis Hospital as a Special School 
under Section 4836-6 of the General Code and the Countv Su­
perintendent of Schools is willing that it be so operated.· 
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The specific question that the Superintendent desires an­
swered is whether or not it is within the power of the Board 
of Education of the City of Cincinnati to designate the Hamil­
ton County Tuberculosis Hospital as a 'Special School for 
Youth of School Age who are afflicted with tuberculosis', and 
if this is permissible could the school remain under the super­
vision of the Superintendent of Schools of the City of Cincin­
nati rather than that of the County Superintendent." 

In my Opinion No. 6509 rendered under date of November 19, 

1943, I reached the following conclusion as shown by the syllabus: 

"The instruction of children in a county tuberculosis hos­
pital pursuant to Section 4836-7, General Code, must be under 
the supervision of the county superintendent of schools and 
may not be under the supervision of the city superintendent 
of schools." 

Section 4836-7, General Code, referred to in such syllabus, provides: 

"The board of trustees of each district hospital for tuber­
culosis, the board of trustees of each county maintaining a 
county hospital for tuberculosis, and the managing officer or 
officers of each municipal hospital for tuberculosis, shall pro­
vide for the education of ,children of school age admitted to 
such hospital. The instruction so provided shall be directed by 
and be under the supervision of the county or city super­
intendent of schools in cooperation with the superintendent of 
the hospital. The expense incurred for salaries of teachers in a 
municipal tuberculosis hospital may be paid by the city board 
of education, that in a county tuberculosis hospital may be pro­
vided from the funds of the tuberculosis hospital or may be pro­
rated, according to the number of children taught, to the 
county, city and exempted village boards of education of the 
county. The amount charged against a county school district 
shall be divided equally between the local school districts within 
the county school district, and the county auditor shall deduct 
from the tax funds in the county treasury due to such districts 
the amounts certified by the county board of education, which 
amounts shall be transferred to the county board of education 
fund. The amounts pro-rated to the city and exempted village 
district shall be deducted by the county auditor from the tax 
fund in the county treasury due such districts, and the amount 
so deducted together with the amount pro-rated to the county 
board of education and transferred to the county board of 
education fund shall be paid to the county hospital authorities. 
The expense of such instruction in the case of a district tuber­
culosis hospital shall be pro-rated at the end of each month to 
the boards of education of the various districts from which 
children have been received, according to the number of days 
the children were instructed, and bills for the respective 
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amounts shall be paid by such local boards of education 
promptly upon presentation." 

Section 4836-6, General Code, to which you refer in your letter, is 

as follows: 

"The board of education of any city school district may 
establish such special schools as it deems necessary for youth 
of school age who are afflicted with tuberculosis, and may 
cause all youth, within such district, so afflicted, to be ex­
cluded from the regular schools, and may provide for and pay 
from the school funds, the expense of transportation of such 
youth to and from such special schools." 

You will note that Section 4836-7, General Code, is concerned with 

the instruction and education of children of school age who are ad­

mitted to a district, county or municipal hospital for tuberculosis, where­

as Section 4836-6, General Code, authorizes the establishment of special 

schools by boards of education of city school districts for youth of s~hool 

age who are afflicted with tuberculosis. The one statute is special in that 

it provides only for the education of children of school age who are ad­

mitted to the hospital, but the other is general in its terms in that it 

applies to all youth of school age afflicted with tuberculosis. 

In State, ex rel, Steller, v. Zangerle, Auditor, 100 0. S., 414, it 

was said by the court: 

"A special statute covering a particular subject-matter 
must be read as an exception to a statute covering the same 
and other subjects in general terms." 

While section 4836-6, General Code, gives the board of education of a 

city school district general authority to establish special schools for 

youth of school age afflicted with tuberculosis, this power must be re­

garded as limited by the provisions of Section 4836-7, General Code, 

which give to the boards of trustees of district or county tuberculosis 

hospitals and the managing officers of municipal tuberculosis hospitals 

the authority to provide for the education of children of school age ad­

mitted thereto. In other words, the power is vested in the board of edu­

cation to establish schools for tubercular children generally, but the 

power to provide for the education of tubercular children who are in­

mates of a hospital is not in such board of education but is in the 
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authorities in charge of the hospital. 

Such a construction of the two sections in question is not only author­

ized but it appears to me that it is a wise construction to adopt. Under it 

there can be no unseemly conflict between the board of education of 

a city school district and the authorities in charge of the tuberculosis 

hospital over the question of the education of the children of school 

age who are inmates of such hospital. 

Under date of June 14, in response to- an inquiry made by me, you 

stated that it is proposed to use the school maintained at the hospital 

both for inmates of the hospital and for other children who are not 

inmates of the hospital who are afflicted with tuberculosis, but not to 

such an advanced degree as to require hospitalization. 

I believe tliat a proper construction of the pertinent statutes does 

not authorize the establishment or maintenance of a school for such 
purposes. For the reasons heretofore stated, I am of the opinion that 
the instruction of the children who are inmates of a county tubercu­

losis hospital must be under the supervision of the county superintendent 

of schools in cooperation with the superintendent of the hospital. The 

board of education of a city school district may establish a special 

school for youth of school age who are afflicted with tuberculosis who 

are not inmates of a hospital. I believe, however, that the instruction 

of such two classes of tubercular children can not be combined and 
carried on in a single school. It is permissible for the trustees of the 
hospital to lease to the board of education of the city school district 

space in such hospital not needed for hospital purposes, in order that 

such board of education may establish and conduct therein a school for 

tubercular children pursuant to Section 4836-6, General Code, but 

children who are inmates of such hospital should not attend such school. 

In summary, the instruction of children who are inmates of· a coun­

ty hospital for tuberculosis must be under the supervision of the county 

superintendent of schools in cooperation with the · superintendent of 

the hospital, and the board of education of the· city school district in which 

such hospital is located has no authority to establish a school at sucl,1 hospi­
tal for the instruction of children who are inmates thereof. If there is spa~e 

in such hospital not needed for hospital purposes, the trustees of such hos-
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pital may lease it to the board of education of the city school district who 

may establish and conduct therein a school for tubercular children who 

are not inmates of such hospital, pursuant to Section 4836-6, General 

Code. 

You are therefore advised, in specific answer to your question, that 
the board of education of a city school district is without authority to 

establish at a county tubeoculosis hospital a special school for youth of 

school age who are inmates of such tuberculosis hospital. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




